Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелони победи, Европа се вълнува

Джорджd Мелони в централата на Fratelli d`Italia в Рим, 25 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победата на радикалната десница в Италия беше посрещната с радостни коментари от сродни фракции в Европейския съюз и със загриженост от правителствата в някои страни членки.

"Браво, Джорджа!", възкликна унгарският премиер Виктор Орбан във Фейсбук.

"Страхотна победа!", беше реакцията на полския премиер Матеуш Моравецки.

"Джорджа Мелони и Матео Салвини показаха пътя към горда и свободна Европа на суверенните нации", написа в "Туитър" лидерът на крайнодясната испанска партия "Вокс" Сантяго Абаскал.

"В несигурни времена популистките движения винаги растат, но това винаги свършва с катастрофа - защото предлагат прости краткосрочни решения на много сложни проблеми", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази респект към демократичния и суверенен избор на италианския народ. "Като съседи и приятели, трябва да продължим да работим заедно", каза Макрон.

По-рано през деня френската премиерка Елизабет Борн каза в радиоинтервю, че заедно с Еврокомисията Париж ще следи внимателно как се спазват човешките права в Италия, включително правото на аборт.

Марин льо Пен също поздрави Мелони и Салвини, че са победили въпреки "заплахите от антидемократичния и арогантен Европейски съюз".

Европейската комисия изрази надежда за конструктивно сътрудничество с новите италиански власти.

Кремъл обяви, че Русия е отворена за конструктивни връзки с политическите сили в Италия, които са способни да надмогнат омразата към нея.

Съединените щати ще работят заедно с новото правителство на Италия за преодоляване на общите глобални предизвикателства, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. А държавният секретар Антъни Блинкън изрази очакване Вашингтон и Рим да продължат заедно да подкрепят свободна и независима Украйна и да се стремят към изграждане на устойчиво икономическо бъдеще, както и към спазване на човешките права.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58