Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия опитва да изпозва клептокрацията в Молдова"

Дионис Ченуша: Молдова може да бъде разглеждана като геополитическа жертва

Страната е уязвима в достъпа си до изгодни енергийни източници, казва политическият анализатор

На прага на зимата Молдова е разтърсена от протести срещу социално-икономическата политика на управляващите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти девет месеца след началото на войната съседната на Украйна Молдова отново е под заплахата да е следващата жертва на Русия. Този път не с военна интервенция, а с енергиен и икономически шантаж. Миналата седмица "Газпром", който е единственият източник на синьо гориво за бившата съветска република, намали доставките на газ с 30%. Проевропейското правителство на страната допуска, че намалението може да достигне до 50 на сто до средата на този месец.

Доставките на ток за Молдова също са проблемни - в момента тя купува по-скъп ток от Румъния, защото предишният й доставчик Украйна вече не може да й доставя този ресурс заради руските удари срещу критична инфраструктура там. Докъде ще стигне и до какво ще доведе руският шантаж срещу Молдова, имат ли потенциал антиправителствените протести в страната да застрашат властта на проевропейската президентка Мая Санду и обещаната европейска помощ ще спаси ли Молдова от надвисналата над страната заплаха от тъмна и студена зима?

Темата коментира за БНР Дионис Ченуша - молдовски политически анализатор и експерт от Центъра за източноевропейски проучвания.

Опитва ли се Русия да търси лесна победа заради липсата на такава на фронта, като икономически шантажира Молдова?

"Молдова е уязвима страна по отношение на достъпа до изгодни за нея енергийни източници. Това, което прави Русия с манипулирането на газовите потоци към Молдова, цели да използва тази уязвимост на Кишинев. Свидетели сме на много добре разработена инструментализация - превръщането в оръжие на енергийното надмощие на Русия. Проблемът на Молдова е, че те вече са били тук, страната беше част от Съветския съюз, а днес се опитва да намали тези зависимости, които има от руски енергийни източници." 

Отново Ви задавам същия въпрос, но няколко месеца по-късно и в малко по-различен контекст - не е ли Молдова перфектната жертва - с проевропейско правителство и 100% енергийно зависима от Москва, същевременно - нито в ЕС, нито в НАТО? Комбинацията от съветско минало и европейски амбиции сякаш са гарантираната рецепта за проблеми с Кремъл.

"Молдова може да бъде разглеждана като геополитическа жертва не само заради начина, по който Русия инструментализира своето енергийно превъзходство, но и заради последствията, които произтичат от руската агресия срещу Украйна. Това са фактори, които се натрупват и се отразяват на Молдова заедно със зависимостта от руския газ. Примери са увеличаващите се цени на стоките, нарушените вериги за доставки от изток към Молдова и обратно от Молдова на изток. Има редица проблеми, провокирани от войната. Но най-същественият начин да бъде ударена Молдова и да бъде поставена под натиск и в неизгодна позиция, е да бъде намалено подаването на газ, което създава ефект на доминото с електричеството, което се подава от проруския регион Приднестровие."

Реално отражение на настроенията в обществото ли са антиправителствените протести или е възможно да са режисирани отвън заради посланията, които виждаме сред демонстрантите?

"Молдова има проблем, който е свързан с бедността. Това не е нещо ново. Бедността е използвана от корумпирани политици, откакто Молдова е независима. Но това, което виждаме сега, е, че има политически сили, които използват енергийната бедност и цялостно влошените икономически и социални условия на живот в селските райони, за да капитализират дивиденти за себе си от кризата, с която правителството се опитва да се справи.

Очевидно е, че корумпираните политици, които сега експлоатират тази бедност, използват това срещу правителството с политически цели. Важно е да се разбере също, че си имаме работа с политици, които през годините са изградили близки връзки с Москва. Фактът, че са споменати в списък с американски санкции е още едно доказателство, че Русия опитва да изпозва клептокрацията в Молдова, както и корумпираните политици - както в страната, така и тези извън границите й - по начин, който да отслаби правителството и да нанесе максимално много вреди. Също и да дискредитира президента Мая Санду.

Всички тези елементи на протестите показват как зависимостите в енергийния сектор могат да имат последствия и в социално-политически план. Лесно можеш да мобилизираш хора. И целта на тези корумпирани политици е да съберат колкото може по-многолюден протест, за да може да не се говори, че само една политическа сила е организирала демонстрациите, а че те са в цялата страна и че правителството губи контрол над политическите процеси. Това е главната цел.

Всичко това, разбира се, е силно свързано с енергийната криза. Русия се възползва от тази ситуация, като допълнително засилва напрежението с намаляване на доставките на газ."

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на среща с президента на Молдова Мая Санду в Кишинев, ноември 2022 г.

Очаква ли я Молдова тъмна и студена зима? Или положението е светло и оптимистично, защото при визитата си в Кишинев председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви 250 млн. евро финансова помощ за страната, за да се справи с енергийната криза и да може Молдова да си осигури необходимите доставки на природен газ през тази зима.

"Това са много важни събития за Молдова. Страната търси европейска солидарност в тези трудни времена. Важно е обаче да видим колко бързо ще дойдат тези средства, защото правителството се нуждае от тях, за да може да подпомогне обикновените хора и бизнеса. В момента имаме единствено обещания за пари - 40 милиона от Германия, намерение на кабинета на Молдова да изтегли кредит от Френската агенция за развитие и сега тези средства, обещани от Европейската комисия. Има доста пари на масата и трябва да разберем дали можем да очакваме още, които може да бъдат обявени по време на третата среща на молдовската платформа за подпомагане - донорска конференция, която ще се проведе в Париж. Ако Молдова получи тези средства, тя ще има повече финансови инструменти да смекчи ефекта от кризата.

Но не знаем какви биха били бъдещите действия на Русия. Дали ще спре изцяло подаването на газ и колко студена ще е зимата. Защото Молдова си купи количества газ за стратегическия резерв, които биха били достатъчни за около месец, ако подаването на синьо гориво спре окончателно. В тази ситуация сега ние купуваме повече ток от Румъния - на по-висока цена от този, който взимахме от Украйна, но тя не може вече да ни снабдява заради руските удари срещу енергийната й инфраструктура. Също така Молдова не може да купува ток от Приднестровието, защото сепаратисткият режим там отказва да снабдява останалата част от страната, защото не получава достатъчни доставки на газ от Русия, за да го произвежда. Ситуацията е доста несигурна. Затова не знаем дали тези средства ще бъдат достатъчни за Молдова да оцелее през зимата."

Ще успеят ли Молдова и проевропейското й правителство да устоят на натиска на Кремъл? След пораженията на фронта, можем ли да очакваме от Путин и обкръжението му по-радикални действия и извън Украйна?

"Правителството държи политическата власт. Управлението не е коалиционно, а е в ръцете на една формация - това е Партията на действието и солидарността на президента Санду. Тя контролира всички институции в страната. От една страна към нея има някакъв вид толеранс от страна на медиите, които не критикуват правителството, както обичайно. А от друга страна - Кишинев има подкрепата на Запада. С тези два елемента правителството може да се подсигури, за да не се сблъска с нищо радикално през тази и през следващата година.

Но е трудно да се каже, защото не знаем колко дълбоки ще са последствията от енергийната криза върху населението и дали ще има достатъчно пари да се покрият щетите от инфлацията, които молдовците понасят. В момента тя е на рекордно високо ниво - 35 процента - и вероятно ще се увеличи още до края на годината. Зависи много как ще се развива социално-икономическата среда и дали другите политици - извън корупционните кланове и клики - ще подкрепят антиправителствените протести."

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41