Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раад Алкадири: Цените на петрола ще достигнат космически стойности, ако Русия изтегли продукцията си от пазара

"Невъзможно е да се наложи много нисък ценови таван за наказание на Русия и да се избегне изтеглянето на руския петрол от пазара"

Снимка: Reuters

След интензивни преговори страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за въвеждането на ценови таван от 60 долара за барел на търгувания по море руски петрол. Това ограничение на цената ще бъде актуализирано периодично, за да остава на ниво 5% под пазарната цена на черното злато.

Санкционната мярка заради руската война срещу Украйна трябва да влезе в сила в понеделник - 5 декември, когато ще започне да действа и петролното ембарго, наложено от Брюксел на Москва.

Определянето на горна граница на цената на руския петрол е по инициатива на Съединените щати и беше одобрено от останалите страни от Г-7, макар че тяхното предложение беше за малко по-висок таван - 65 или 70 долара за барел.

Пред БНР Раад Алкадири - управляващ директор за енергия и енергийни ресурси в консултантската компания за политически рискове Eurasia Group – коментира въпроса постигнат ли беше баланс между желанието на Г-7 да не бъде предизвикано изтегляне на руския петрол от пазара и съответно "космическо" поскъпване на суровината на световните пазари и стремежа на някои еврочленки като Полша, които се застъпваха за двойно по-нисък таван с цел по-сериозно ограничаване на финансовия ресурс за военната машина на Русия.

"Мисля, че отговорът зависи от това какво се цели с въвеждането на ценови таван. Именно това е част от политическия дебат, на който сме свидетели в момента, и на политическите различия, особено предизвикателството в Европейския съюз за постигане на консенсус. Ограничаването на цената беше предложено от Съединените щати и от страните от Г-7 като начин да се предотврати прекъсването на морските доставки на суров петрол заради санкциите, наложени от Европейския съюз, които трябва да влязат в сила на 5 декември.

Специално Съединените щати се опасяват, че тези санкции ще доведат до проблем с доставките на суров петрол, ще доведат до повишаване на цените и допълнително ще влошат енергийната криза през зимата, а те искат да избегнат подобен развой. От гледна точка на Вашингтон и на Г-7 по този начин се подсигурява оставането на руския петрол на пазара. Начинът, по който те предлагат да се постигне тази цел, е чрез ценови таван, който реферира към отстъпките, които Москва предлага за суровия си петрол. Така се подсигурява, че тя няма да изтегли продукцията си от пазара, а това е приоритет номер едно.

За някои от „ястребите“ в Европейския съюз като Полша и други държави е по-важно да накажат Русия и да е сигурно, че тя няма да се облагодетелства от износа на руски петрол, който е разрешен, и от по-високите цени на суровия петрол, които наблюдаваме тази година. Именно оттам идва разминаването. Няма как да се постигнат и двете цели. Невъзможно е да се наложи много нисък ценови таван за наказание на Русия и да се избегне изтеглянето на руския петрол от пазара и причиняването на още по-голям недостиг на пазара."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Къде обаче е разумният лимит на цената на руския петрол? „Ястребите“, както ги наричате, като Полша, предпочитат 30-35 долара за барел - теза, която чухме и от Киев.

"Това, което Г-7 казва, е да се определи ценови таван на или около стойността, която Русия предлага с отстъпка на азиатския пазар. Така или иначе, Европа няма да купува руски петрол, така че цената не я вълнува от гледна точка на собствените й покупки на суровина. Въпросът е да се подсигури пренасочването на руските доставки от Европа към Азия. Затова от Г-7 предлагат в ценовия таван да се вкарат отстъпките, които Москва предлага на азиатските си клиенти през последните няколко месеца. Говорим за намаление между 25 и 30 долара за барел спрямо цената на сорта Брент. За сорта Уралс това прави около 65 долара за барел в момента, ако погледнете борсовите цени."

В този дух ли да четем заявката за промени в ценовия таван на всеки два месеца и целева стойност 5% под пазарната цена?

"Ако ценовият таван непрекъснато се променя, това би затруднило купувачите да покажат на каква стойност са внесли суровина. Също така ще създаде сиви зони по отношение на маржа, което от своя страна ще направи още по-трудно за купувачите да убедят застрахователите, превозвачите и останалите, че те наистина спазват това ценово ограничение. Въвеждането на период от два месеца цели именно постигането на стабилност на цената и на механизма, по който се изчислява. Това е политически компромис и следващият въпрос би бил дали този компромис ще е достатъчен за Русия, така че просто да го игнорира и да продължи да продава суровия си петрол."

Именно затова се чуват притеснения, че това е просто интервенция срещу свободния пазар, но няма да попречи на Китай и Индия да получават евтин руски петрол?

"Идеята е, че в противен случай те не просто няма да могат да купуват руски петрол с отстъпка, но ще трябва да купуват суров петрол от друга държава на много по-високи цени, защото няма да имат отстъпки. Именно това е част от замисъла на ценовия таван от страна на Съединените щати и Г-7. Оставя се поле за преговори и за постигане на взаимна изгода. От една страна тези държави ще могат да се снабдяват с руски петрол с отстъпка, но ще могат да го правят без да заобикалят ценовия таван. Нещо повече, те си подсигуряват това намаление и най-вероятно ще предприемат именно такъв подход към ситуацията. Остава обаче въпросът дали Русия ще се съгласи да признае тези 5% отстъпка от цената."

Това звучи като хем вълкът сит, хем агнето цяло - все пак Москва заяви, че няма да продава на страни, които признаят ценовия таван. Възможно ли е изобщо да се изтегли от пазара?

"Никой не знае какво ще се случи на 5 декември. Засега предположението е, че ценовият таван ще влезе в сила, но Русия ще продължи да продава суров петрол. След няколко месеца ще има пренастройване на доставките и дали руският нефт, който вече няма да се купува от Европа, ще бъде насочен другаде. Това обаче е само допускане. Но ако Русия реши да изтегли цялата си продукция от пазара, ще видим значително покачване на цената на петрола.

От гледна точка на Русия, има риск просто да изтегли нефта си от пазара. Това е реален риск, защото поставя предизвикателство пред стратегически и търговски връзки, каквито има с Китай и Индия. Няма да има полза. С подобен ход тя би провокирала повишаване на цените, но по дефиниция това би означавало, че се изтегля от пазара на петрол." 

Казвате „значително“ покачване на цените на петрола, ако Кремъл изтегли продукцията си. Какви стойности можем да видим?

"Ако Русия изтегли 7 милиона барела суров петрол и негови производни дневно от пазара, цените ще достигнат космически стойности. Струва ми се, че всички разчитат, че пазарът ще си свърши работата, след като политиците изиграят своята роля. Но сте права, че това е директна намеса на пазара и може да доведе до непредвидими последици." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33