Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Кой се страхува от референдуми?

Снимка: Ани Петрова

В едно демократично общество няма нищо по-нормално от провеждането на референдуми. Нашите управляващи, без значение в коя част на идеологическия спектър се намират, винаги твърдят, че най-важното за тях е да изпълняват желанията на избирателите. А няма по-естествен начин, извън изборите, хората да кажат какво искат от провеждането на референдуми. И тук се получава една парадоксална ситуация. Властовите елити, които били силно заинтересовани от мнението на хората, изведнъж стават доста скептични, когато стане дума за допитвания до същите тези избиратели. Веднага започват едни усуквания и шикалкавения. Ама съответният въпрос бил много сложен. Ама той изисквал експертност. Ама какво разбирали хората от него. Ама нали затова ходим на избори, да делегираме права на политическите си избраници, пък после те щели да решават вместо нас за всичко.

Подобни аргументи са си типично шмекеруване, което показва тоталното нежелание на властовите елити да се съобразяват с нашите искания. Когато зададеш един най-нормален въпрос като този защо нямаше референдуми, на които да кажем дали искаме да сме членове на НАТО и ЕС, елитите отговарят – ама вие сте гласували за партиите в Народното събрание, които са взели решенията за тези присъединявания, така че няма защо сега специално да ви питаме. Само че подобно съждение е, най-малкото, манипулативно, а политически некоректно казано, си е направо лъжливо. Ето защо. Когато хората са гласували за партии като НДСВ, помните ли, че и такова нещо имаше, което дори избори печелеше, или БСП, което отдавна не е печелило избори, със сигурност основният им аргумент не е бил, че дават гласа си за подобни формации, за да бъдат вкарани в НАТО, да речем. Така че, ако наистина искате да получите отговор на въпроса искат ли българите държавата им да членува някъде, просто задайте този въпрос. А не ни заливайте с алабализми.

Абсолютно същото важи за толкова тържествено обявяваното предстоящо членство на България в Еврозоната. Ако искате да разберете дали искаме еврото да бъде въведено на 1 януари 2024 г., просто ни попитайте. И спрете с нефелната аргументация, че понеже сме гласували за еди коя-си партия, пък тя била за бързото въвеждане на еврото, и ние сме били за същото. Може пък и да сме на различно мнение по този въпрос от партията, за която сме гласували, нали?

Още един любим аргумент имат противниците на референдумите и много обичат да го дават по темата за еврото. Че какво разбира средностатистическият българин от сложни финансови материи, че да го питаме, тръби целокупният умнокрасивитет. Въпроси като този с влизането в Еврозоната е сложен и затова ще го решаваме ние, защото сме умните. И красивите, разбира се. А вие, тъпите и грозните, ще изпълнявате нашите решения. Вярно, никой не се изразява точно с думите, които използвам сега, но ако махнете лицемерните уфлянквания, ще видите, че точно това имат предвид онези, които се смятат за "солта на земята".

Само че нормалните хора, дори и без да имат няколко доктората по финансови въпроси, могат да си дадат сметка за някакви важни неща. Например това, че ако най-бедната държава в ЕС влезе в клуба на богатите, за повечето хора това ще донесе минуси, а не плюсове. Да, разни хора ще спечелят. Тези, които се занимават с финансови спекулации, например. И никак не е случайно, че именно подобни лица ежедневно ни говорят по телевизорите колко добре ще се чувстваме, ако по-бързо станем част от Еврозоната. И забравят да споменат дребния, но много съществен факт – по-добре ще се чувстват те, а не всички ние.

А най-сигурният начин да стане ясно каква част от българското общество иска да сменим лева с евро на 1 януари 2024 г. е да бъде организиран референдум по темата. И аз наистина не разбирам, защото най-големите фенове на еврото са и най-големите противници на тази съвсем нормална практика. Нали са убедени в правотата си, нали са на "правилната страна на историята"? Значи не би трябвало да имат никакви проблеми с това да ни убедят какви реки от мед и масло ще потекат след въпросната дата, ако се откажем от лева. След като знаят толкова много, моментално ще убедят българите в правотата си и огромното мнозинство от нас ще гласува за моменталното въвеждане на еврото в България. А може би все пак елитите подозират, че нито са толкова умни, нито са толкова убедителни и именно затова толкова не харесват референдумите.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52