Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: ГЕРБ и ДПС ще решат дали да има временен компромисен кабинет

Български възход и БСП са силно притеснени от нови избори. Третият мандат ще зависи от желанието на другите да отидат на избори за по-добри резултати, смята социологът

Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

На пръв поглед опитът на ГЕРБ да получат индулгенция е неуспешен, но те успяха донякъде да постигнат своята цел – въвличат останалите партии в някаква форма на политически диалог.

Това мнение изрази пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. 

ГЕРБ до голяма степен успяха да изпълнят целта си – "да се преперат, хората да забравят 12-годишното им управление", смята социологът.

"Най-неприятно изненадани от приемането на това правителство щяха да бъдат партийните функционери на ГЕРБ – "избраха го, а ние сме извън властта".

Колев е категоричен, че правителство с втория мандат е невъзможно, защото дори с Български възход не се получава мнозинство.

Промяната трябва да настъпи или при Възраждане, или при ГЕРБ, или при ДПС, което по думите му е слабо вероятно.

Третият мандат е единствената възможност евентуално да се състави правителство, защото има две формации, които са силно притеснени от нови избори – Български възход и БСП, подчерта Кольо Колев.

"Тези две партии ще бъдат доста склонни да намерят някаква форма, вместо да се ходи на избори, да участват в управлението."

"Изборът не е врабче в ръката или сокол в небето, а дали врабче в ръката или да те ритне кон", онагледи ситуацията Колев.

Парламентът отхвърли проектокабинета на Николай Габровски. 14 декември 2022 г. Снимка: БГНЕС

Визирайки третия мандат обаче Кольо Колев изтъкна, че "дори тази потенциална възможност не е толкова голяма, защото ще зависи от желанието на другите да отидат на нови избори и да получат по-добри резултати".

"Някои казват по-добре да няма кабинет, отколкото зомби кабинет. Другите казват – по-добре да скърпим нещо. Да, възможно е да има кабинет. Въпрос на игра на интереси, до голяма степен, на основните играчи. И ГЕРБ, и ДПС, които ще решат дали да има такъв компромисен, временен кабинет, или не. Защото без тяхната подкрепа не може да бъде направено нищо", коментира Кольо Колев в предаването "Преди всички".

За Колев "големият въпрос е в тоталното разкъсване между общественото мнение, обществените настроения и политиката", което върви например по линия "на геополитическите сътресения, които тресат България". По думите му 70% от населението казва "не щем еврозоната" и същото е по отношение на войната – "защо се набутваме в тази война", а "едновременно с това политическото тяло казва "Ура, ура, ще дадем оръжия, да набием руската мечка".

"Светът се тресе, геополитическите полюси се преместват де факто. Западът воюва с Изтока, което ясно се вижда, с всичките последици върху икономиката и социалния живот. Променя се светът, а заедно с това кризата удря върху хората. По този начин се променя тяхното мислене. Какво ще се получи от тази сплав?"

Президентът има сериозни основания да се притеснява за изборния процес и за този Изборен кодекс, отбеляза още в анализа си Колев.

"Въпросът беше кой и как брои, а не с какви бюлетини се гласува. Президентът е прав, че те превръщат електронното гласуване в отново същото хартиено гласуване с всичките му негативи.

Вместо да се подобрят негативите на двата вида гласуване, се разигра битката кой и как ще брои, посочи социологът.

"Това е голямата битка."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11