Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В общата селскостопанска политика не стоим добре"

Доц. Огнян Боюклиев: Да се стремим не към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи

"Забравихме вкуса на българските зеленчуци"

доц. Огнян Боюклиев
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Политиката бърка икономиката. Това каза пред БНР доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Административно няма как да задържиш цените. Нито ще има рязко повишаване, нито падане на цените, каквото и да прави правителството, заяви той и сравни административния контрол върху цените с пружина.

Излязохме от една криза – ковид, и дойде войната. Изведнъж газът се повиши скокообразно. Ние сме голям производител на зърно – 86% от площите ни са зърно. Имаме скъпа реколта, от която правим фураж, с който храним животните, описа възходящия цикъл на поскъпване Огнян Боюклиев.

Изкупната цена на млякото стигна 1.20 лв. За да произведеш обаче този литър мляко, само фуражът се е вдигнал почти два пъти. Цената на дребно достигна европейски нива, а изкупната цена за млякото е под средната за ЕС, посочи той.

В общата селскостопанска политика не стоим добре. Държавата може да регулира в рамките на тази европейска политика, смята доц. Огнян Боюклиев.

Не е нужно държавата да субсидира тока на бизнесмена, който има казино и на този, който мели зърно, подчерта в анализа си той.

Не трябва да се стремим към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи, категоричен е Боюклиев.

В най-модерните квартали на Париж има фермерски пазари. Търговските вериги във Франция търсят местния производител, даде пример той.

Ние забравихме вкуса на българските зеленчуци. 80% от зеленчуците са внос, изтъкна Огнян Боюклиев.

"Полските ябълки дойдоха в България с левче напред, а нашите производители на хубави сортове ги ликвидират, защото не могат да издържат" – от 2014-а е това, коментира експертът. Според него не са виновни ЕС и общата европейска политика, а нашите министри, "защото няма кой да тропне и да каже – така не става!"

"В градовете консумираме хляб от търговските вериги. Този хляб се изпича пред нас, вкусен е, но се прави от вносни хлебопекарни смеси и заготовки, замразени и т.н. Трябва да видим хляб и хляб. Има различни видове хляб", каза още доц. Боюклиев в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05