Торстен Гайслер: Настоящото политическо и социално положение в България е стабилно

Торстен Гайслер
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

За щастие, настоящото политическо и социално положение в България е стабилно. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Правителството седи здраво на седлото, въпреки че парламентът често има турболенции. Тази стабилност е в интерес на всички българи, още повече че България се намира в навечерието на първото си председателство на Съвета на ЕС, така че в интерес на всички е България да запази своята стабилност. Това е важно не за успеха на Бойко Борисов или за успеха на неговото правителство, а за България, добави той

Гайслер посочи, че е важно умереността и чувството за отговорност от всички страни в парламента да излязат на преден план и да доминират над противоречията.

На много места хората имат чувството, че не могат да участват в живота на обществото, че биват изтласкани към периферията, че не са включвани. В това число и Германия. Затова популистките партии печелят все повече привърженици в европейските държави. Те използват тази нестабилност, използват страховете на хората и ги подтикват към една враждебност, като прехвърлят цялата отговорност за всички проблеми на малцинствата. А отговорните политици би трябвало да подхождат по друг начин. Те трябва да търсят къде се е пропукало доверието и да се опитат да запълнят пукнатината. Там, където съществува чувството за несправедливост, трябва да се даде обяснение, с целта да се сплоти обществото. В България, освен това, разликите между социалните слоеве са много големи. Необходим е икономически растеж, който да е в полза на всички, да предлага квалифицирани работни места, благосъстояние, стабилност, каза той.

Гайслер посочи още, че в България все още корупцията продължава да е много разпространена:

Корупция означава да се дават предимства на хора, на които не им се полага и това е дълбоко несправедливо от социална гледна точка. В момента в парламента се обсъжда нов законопроект за борба с корупцията, ние много отблизо следим дебатите и се надяваме законът да стане добър и парламентът да не го разводни. След което внимателно ще следим дали се изпълнява този закон, защото това не е задача само на правителството, това е задача на цялото общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.