Петър Ганев: Евентуална криза би дошла отвън, няма условия за вътрешен срив

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

В един момент стана модерно да се говори, че идва криза и може би има малко пренавиване на тази пружина. Това отбеляза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в коментар за изводите, направени на кръглата маса "Новата икономическа криза".

"Икономиката е добре, имаме почти пълна заетост, нямаме вътрешни условия за криза. Ако има криза у нас, тя ще дойде отвън. Условия за вътрешен срив няма. Ако погледнем Европа, там има забавяне. В Германия последните тримесечия бяха лоши. У нас големият риск не е забавяне, а ако дойде по-голяма криза, например с Италия и нейните дългове. Всяка криза има катализатор - натрупване на рискове, дългове, дефицити, които заради събития като Брекзит могат да се разгърнат. Ако кризата е дълбока, такава, която да доведе до рецесия, това е кризата, която ни плаши и която може да изкара 500 000 безработни, както се случи преди 10 години. Брекзит ще има някакъв ефект, но мисля, че това няма да е катализаторът", смята експертът.

Според Ганев "тази година ще мине сходно на предишната".

"Няма да има рецесия и апокалиптични заглавия. Навън рисковете остават, защото има твърде високи нива на дълг. Италия продължава да среща проблеми".

На въпрос за най-големите рискове пред икономиката ни Ганев отговори, че "това е нестабилността, която се усеща у нас".

"Политически проблем може да доведе до икономически като в случая КТБ. Два избора могат да избият в неефективности и грешни решения. Инвеститорите вече трудно ще намерят работна ръка. Не е ясно също потенциален Брекзит до каква степен би разклатил пазарите".

Криза винаги идва, въпросът е дали можеш да я посрещнеш, подчерта Ганев.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.