Литературни разходки из София - за писателите и града

Нестандартната двуезична инициатива е на фондация "Прочети София"

Литературните маршрути включват знакови за писателите места. На снимката: Паметникът на Йордан Радичков в София
Снимка: БГНЕС
Фондация "Прочети София" започна литературни разходки в София. Те ще продължат шест месеца. От май до октомври в столицата ще се проведат близо 20 разходки на български и английски език със свободен достъп. Те ще включват още персонални разкази на писатели и специално създадени разходки за деца. 

"Първата разходка беше на 11 май с литературния изследовател Лора Шумкова, а на 24 май - ние не случайно сме подбрали датата - ще бъде разходката с Миглена Николчина. Тя ще бъде в района на "Лозенец", където на малката улица "Елин Пелин" се събират историите на много от нашите писатели - Дора Габе, Валери Петров, Елин Пелин, Богомил Райнов. Там и Иван Методиев е имал своя галерия", разказа в предаването "Преди всички" Тодора Радева от Фондация "Прочети София".

На първи юни започват литературните маршрути, които са специално създадени за деца.
"Най-интересното в нашите идеи и в нашите маршрути е това, че образът на града - голяма част от литературните места вече ги няма: старото писателско кафене, арменското кафене, но те съществуват в мемоарите, които са описани в различни произведения, всъщност ние искаме да възкресим и спомена за тях чрез разказване на истории. Това, което самите писатели могат да предложат, е техният личен поглед към града, любимите места на писателя, по какъв начин те са му въздействали, какво той самият е изследвал от града и е включил като вдъхновение и в своите произведения", допълни Тодора Радева. 

Няколко от туровете ще се проведат и на английски език като съвместна инициатива с Фондация "Елизабет Костова".

"С тях започнахме. Първият тур беше на 17 април. Сега ще бъде на 12 юни. Разбира се, той е отворен за всички англоговорящи, които искат да присъстват и наистина да опознаят града през един по-различен поглед", посочи Радева.

Повече за инициативата чуйте в звуковия файл.