Управляващите социалисти в Албания искат да махнат президента Илир Мета

Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Управляващата в Албания Социалистическа партия взе решение днес да започне процедура за импийчмънт на президента Илир Мета заради спора за провеждането на местните избори.

Късно в събота – на фона на продължаващи от месеци протести на опозицията, Мета обяви, че анулира датата за местните избори, които бе насрочил за 30 юни. Според него условията не позволяват провеждането на демократични избори и подкопават всяка възможност за започване на преговори за членство на Албания в ЕС.

Премиерът Еди Рама обаче заяви, че вотът ще се състои. Той обясни, че е отменил местните избори, защото те няма да бъдат нито свободни, нито демократични. Според Мета конфликтът между опозицията, която бойкотира вота, и премиера социалист Еди Рама може да прерасне в гражданска война.

„Ние, като ръководство на Социалистическата партия, сме убедени, че Илир Мета загуби правото да бъде на този пост. И парламентът на Албания ще започне процедура по освобождаването му от позицията президент на републиката“, каза днес правителствената говорителката Елиса Спиропали.

Албанските социалисти имат 74 гласа в парламента, а се нуждаят от 94 гласа, за да свалят Илир Мета.

Последната дума за импийчмънт на държавния глава трябва да има Конституционният съд на Албания. Той обаче не функционира, защото през последните няколко месеца всичките съдии, освен само един, или се оттеглиха сами, или бяха отстранени в рамките на реформите за борба срещу корупцията.