Програма Хоризонт https://bnr.bg/horizont БНР Хоризонт Sat, 27 Apr 2024 18:21:38 +0300 bg-bg https://bnr.bg/img/logos/bnr.png Програма Хоризонт https://bnr.bg/horizont/ot-denja/list В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване https://bnr.bg/horizont/post/101983625/v-shiroka-laka-spaziha-starodavnata-tradicia-lazaruvane 101983625

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване. 

От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом

Вековна е традицията по Лазаруване на моми и малки момиченца в родопското село Широка лъка, каза Гергана Чотрева, секретар на читалището в селото 


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 17:36:26 +0300
25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро" https://bnr.bg/horizont/post/101983618/25-dvoiki-s-reproduktivni-problemi-ot-obshtina-veliko-tarnovo-shte-poluchat-pomosht-ot-fond-in-vitro 101983618

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие. 

Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако двойка не усвои цялата сума, остатъкът ѝ се прехвърля и може да бъде ползван в следващите две години.

Миналата година Община Велико Търново подпомогна 22 двойки с репродуктивни проблеми.

Общинският фонд за асистирана репродукция тази година е с бюджет 70 000 лв. Програмата в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми във Велико Търново започна през 2011 г. и е от първите в страната През годините са подкрепени над 200 семейства, някои от които повече от един път. Родените бебета в семейства, подпомогнати от местния фонд „Ин витро“, са над 70, като 12 са двойките близнаци.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 17:18:06 +0300
Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци https://bnr.bg/horizont/post/101983615/lazarovden-s-blagotvoritelen-bazar-v-kustendilskoto-s-shishkovci 101983615 Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора. 

Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за да облагороди едно от най-посещаваните населени места в Кюстендилско от туристи от цялата страна. 

Самодейци от местното читалище, момичета от селото, пресъздават ритуала Лазаруване. А през целия следобед в центъра ще върви благотворителен базар. Ще бъдат подредени разнообразни тестени изделия – баници, зелници, питки, сладкиши. Кметът Илияна Петрова сподели, че целта е да бъдат събрани средства за възстановяване на сградата на ЖП гарата.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 17:06:27 +0300
Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора https://bnr.bg/horizont/post/101983613/silistra-otkri-motosezona-s-parad-ot-nad-180-motora 101983613

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш.

След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет.

Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно всяка година се събират повече от триста души, съобщи секретарят на мотоклуба Пламен Неделчев. Една от основните цели на клуба е, не да променяме отношението на хората към нас – мотористите, а да приучим младите да спазват плавилата, каза още той.

"Да се кара с подходяща екипировка и да има толерантност на пътя".

В Силистра има два мотоклуба – "Free riders" и "Iron cross". Членовете и на двата клуба са хора с уважавани професии, със семейства. Сред тях има лекари, съдии, полицаи, агрономи, хора занимаващи се със сериозен бизнес.

"Free riders"от години организират благотворителното каране на мотори, облечени като Дядо Коледа, а събраните средства са в полза на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в Силистра. Преди година, когато столица на кампанията "Жълти стотинки" беше  Силистра "Iron cross" администрираха инициативата.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:58:16 +0300
Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес https://bnr.bg/horizont/post/101983608/hiladi-se-sabraha-na-miting-v-madrid-v-podkrepa-na-premiera-sanches 101983608

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс.

В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес действия на Гомес, е част от кампания на политическите му противници. Той обяви, че се оттегля от публичните си изяви до понеделник, а в тези дни ще реши дали да остане на поста.

По информация на испанските власти около 12 500 поддръжници на социалистите от цялата страна са се събрали пред централата на партията. Педро Санчес остана на власт след предизвикани от самия него предсрочни парламентарни избори миналата година, като за основните си законодателни инициативи разчита на мнозинство, включващо баски и каталунски сепаратистки сили. В рамките на споразумението с тях, испанските власти гарантираха амнистия на затворени и обвинени каталунски политици, свързани с непризнатия референдум за независимост през 2015 г. 


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:53:06 +0300
Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева https://bnr.bg/horizont/post/101983606/desetki-pochetoha-pametta-na-rejisyorkata-mariana-evstatieva-biolcheva 101983606

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. 
Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“.
"Израснали сме с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова.
Изключително лъчезарна, добронамерена, с визия, с дух. Беше много, много истински човек и най-вече - висок артист", допълни я художникът Греди Асса.
]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:47:41 +0300
Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП https://bnr.bg/horizont/post/101983603/rast-na-veche-podadenite-danachni-deklaracii-v-nap 101983603

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат декларациите си и евентуално да внесат данък за довнасяне.

През последните години от Националната агенция за приходите напомнят на хората, които още не са декларирали доходите си за предходната година, че наближава крайният срок, обясни пред БНР Анна Митова, която отговаря за комуникациите в агенцията:

"Преди да бъдат налагани санкции за недеклариране или неплащане на задълженията, ние се свързваме със са конкретните лица, за да ги информираме с електронни писма или пък по телефона и да им кажем как биха могли да изпълнят задълженията си и какви срокове".

В края на всяка данъчна кампания се засилва активността за подаване на декларации, но с всяка година все повече хора предпочитат да подадат формулярите по-рано през годината благодарение на предварително попълнените данни. Ако все пак се пропусне крайния срок за подаване – 30 април, всеки отново трябва да подаде декларация, обясни Митова.

"За дължимия данък за довнасяне, който не е внесен в срок 30 април, независимо дали има подадена в срок декларация, се дължи лихва за просрочие".


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:40:54 +0300
Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва https://bnr.bg/horizont/post/101983598/nov-obvinaem-za-teroristichnoto-napadenie-beshe-izpraven-pred-sad-v-moskva 101983598

Московски съд остави в ареста дванадесети арестуван за атентата в концертната зала "Крокус сити хол" - гражданинът на Таджикистан Джумахон Курбонов, предаде ТАСС. 

Той ще остане в предварителен арест до 22 май. Разглеждането на мярката му за неотклонение протече при закрити врата.

Съгласно оповестените материали по делото, Курбонов е пребивавал и работил в Русия нелегално  и е осигурявал на терористите комуникации и пари. 

Решението на съда може да бъде обжалвано пред апелативен съд. 

По-рано бяха задържани и оставени в ареста още 11 души във връзка с атентата. Сред тях са и четиримата, сочени за извършители на нападението.

Атаката в "Крокус сити хол" беше извършена вечерта на 22 март. Загинаха 144 души, а 551 бяха ранени.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:15:04 +0300
Олимпийският огън отпътува към Франция със 120-годишен кораб https://bnr.bg/horizont/post/101983597/olimpiiskiat-ogan-otpatuva-kam-francia-sas-120-godishen-korab 101983597

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024".

За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120-годишен кораб "Белем". Това е внушителен платноход от стомана и дърво, обявен за исторически паметник.

Стотици хора изпратиха кораба на пристанището в Пирея. 

Символът на олимпиадата беше поставен в фенер и ще бъде под зоркото око на капитана по време на пътуването. 

Очаква се огънят да пристигне на 8 май в Марсилия, където се подготвя внушителна церемония по посрещането с участие на 150 000 души.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 16:10:58 +0300
Лазарски песни огласиха Етъра https://bnr.bg/horizont/post/101983595/lazarski-pesni-oglasiha-etara 101983595 Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“.

Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. 

Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. 

Красивият пролетен обичай девойките пресъздават, след като са усвоили символиката на празничната обредност в Етъра. 

Момичетата в така нареченото "Училище за лазарки" са ученички от Габрово, Дряново и Трявна.

"Казвам се Адриана от Основно училище "Неофит Рилски". Винаги съм искала да бъда лазарка точно тук, защото се пренасяме в живота на нашите предци. Запазваме по този начин традицията", сподели една от тях.

"Аз съм Габриела Георгиева и съм от Природо-математическата гимназия и искам да съм лазарка, защото е много красиво нещо, което смятам, че всяка една млада жена трябва да изпита", каза друга.

И тъй като, според народното вярване нелазарувала мома не е мома, днес всяка от девойките получи уверително за това, че може да се момее, а когато му дойде времето, да се задоми.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 15:58:46 +0300
Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня https://bnr.bg/horizont/post/101983586/novi-izraelski-udari-v-ivicata-gaza-hamas-razglejdat-novite-uslovia-za-prekratavane-na-ogana 101983586

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня. 

Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от Франс прес. Повечето от жертвите са жени и деца.

През последните 24 часа са убити още 32 души. Общият брой на ранените е над 77 400.

По информацията от палестински източници, цитирани от Ройтерс, 8 души са загинали при днешни израелски въздушни атаки срещу цели в град Рафах и бежанския район Нусейрат в централната част на ивицата. Сред убитите има бебе, а общо 30 души са ранени след ударите, чиято цел са се оказали семейни жилища.

Израел е обект на обвинения в геноцид пред Международния наказателен съд, припомня западната агенция. Тел Авив не се е отказал от плановете за сухопътна офанзива срещу Рафах, които предизвикват сериозни притеснения от възможен голям брой цивилни жертви, тъй като в града се намират над 1 милион и половина разселени палестинци.

От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните условия, поставени от Израел, за прекратяване на огъня в Газа. Те са били представени пред медиаторите в преговорите от Катар и Египет. Групировката настоява за постоянно прекратяване на огъня, за да освободи оставащите в плен израелски заложници, докато Тел Авив е съгласен само на временно примирие.

Израел продължава ударите срещу цели на "Хизбула" в южен Ливан. Проиранската групировка потвърди за смъртта на двама нейни бойци след удари в две населени места.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 15:18:12 +0300
Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск" https://bnr.bg/horizont/post/101983582/ukraina-e-atakuvala-s-dronove-ruskite-petrolni-rafinerii-ilsk-i-slavansk 101983582

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион. 

През следващите години Украйна ще получи боеприпаси за зенитните системи "Пейтриът" и НейСАМС, системи за противодействие на дронове, снаряди с прецизно насочване и бронирани машини на обща стойност 6 милиарда долара, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин:

Радвам се, че мога да обявя допълнителен ангажимент по линия на Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, който ще ни позволи да осигурим нови възможности за украинската армия от американската индустрия. 

Белгия ще ускори изпращането на изтребители F-16 за Киев, твърди белгийска медия. Десетки изтребители за украинските сили обещаха също Нидерландия, Дания и Норвегия. 

След новите руски нападения срещу украинска енергийна инфраструктура Володимир Зеленски призова за по-бързи доставки на противовъздушни системи и оръжия за страната му.
"Всеки, който ни помага да се противопоставим на руския терор е истински защитник на живота", заяви Зеленски, цитиран от Ройтерс.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 15:08:19 +0300
"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума https://bnr.bg/horizont/post/101983580/partia-vazrajdane-s-5-poslania-za-parlamentarnite-izbori-sred-tah-2-referenduma 101983580

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от кандидатите за народни представители за парламентарните избори. 

Водач е Костадинов, след него е Коста Стоянов, последван от Светослав Тодоров и оперната певица Михаела Зикова. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни, че основната цел на партията е да бъде първа политическа сила във Варна, но най- важна е високата избирателна активност.

"Целта ни е да бъдем първа политическа сила. С колко мандати точно, ще решат избирателите. Но, пак казвам, най-важното е да имаме по- висока избирателна активност. Изборите са 2 в 1. Надявам се, че ще излязат да гласуват повече хора точно поради тази причина, защото, ако сега не успеем да нанесем удар на статуквото, не знам кога".

"Възраждане" представи кандидатите си за 50-ото Народно събрание и в Габровския и Ямболския избирателни райони. В Габрово начело и този път е депутатът в последните три мандата Даниел Петров. В листата в Ямбол са осем кандидати - петима мъже и три жени.
]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 15:05:16 +0300
Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори https://bnr.bg/horizont/post/101983566/socialistite-utvardiha-listite-si-za-evropeiskite-i-parlamentarnite-izbori 101983566

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати.

Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП Цветелина Пенкова. Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов също са номинирани и са в листата на БСП. Номиниран е и Велизар Енчев.

Националният съвет на БСП определи и водачите на листата за 50-ия парламент. Имената са предложени от Изпълнителното бюро и са гласувани анблок.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач в Благоевград и в 25-и МИР в София.

Петър Кънев е водач в Бургас.

Във Варна - Борислав Гуцанов, във Велико Търново - Атанас Зафиров. Румен Гечев също е водач и във Видин.

Кристиан Вигенин е номиниран и за първото място в Ямбол.

В Ловеч водач ще бъде депутатът Ирена Анастасова. В Перник - Борис Цветков, в Плевен - Георги Свиленски.

Националният съвет е определил за водач на листата в Разград коалиционният партньор от партия МИР Симеон Славчев.

В София водачи ще бъдат още Иван Ченчев - за София област, Георги Свиленски и Христо Проданов.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 14:25:49 +0300
Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон https://bnr.bg/horizont/post/101983559/italia-privika-ruskia-poslanik-zaradi-sluchaa-gazprom-ariston 101983559 Антонио Таяни

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт.

Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус".

Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни обяви чрез социалните мрежи, че правителството е готово да защити италианската компания. Той е задействал незабавно италианското посолство в Москва и е разговарял с висшето ръководство на италианската компания. 

"Италианското правителство е на страната на компаниите, готово да ги защити на всички международни пазари", посочва още Таяни. 

Той е наредил на главния секретар на външното министерство да извика посланика на Русия в Италия като уточнява, че  "Правителството иска разяснение с национализацията на Ariston Thermo Group“. По въпроса, италианската страна работи съвместно и с Брюксел.


]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 14:10:04 +0300
Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов https://bnr.bg/horizont/post/101983554/nacionalna-finansiada-za-uchenici-i-studenti-v-svishtov 101983554

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда..

Целта на виртуалната борсова игра е да повиши финансовата грамотност и да развие индивидуалните умения на участниците за търговия с реални акции на реални цени, без да се рискуват истински пари, поясниха организаторите от Стопанската академия в Свищов. След регистрация в състезанието на интернет адрес: https://www.deltastock.com/bulgaria/uni-svishtov/DeltaTrading.asp на всеки от участниците, разделени на студенти и ученици, се открива демо сметка с начален виртуален капитал от 10 000 евро за търговия. 

Виртуалната борса ще е активна от 29 април до 31 май. За победители ще бъдат обявени ученикът и студентът, постигнали най-висока стойност на портфейла, в резултат на сключени сделки с акции в платформата. Наградата е парична премия от 1000 лева. Предвидени са и парични стипендии с общ награден фонд 10 000 лева, осигурен от академичната фондация "Проф. д-р Минко Русенов".

Подробности за участие във финансиадата са публикувани на сайта на Стопанската академия "Димитър Ценов". 

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 13:46:49 +0300
Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа https://bnr.bg/horizont/post/101983550/korab-s-pomoshti-otplava-ot-kipar-za-ivicata-gaza 101983550 Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой.

Изпратената хуманитарна помощ е осигурена само от Обединените арабскиемирства. Проверката на товара е извършена в съответствие сдоговорените с Израел протоколи, подчерта правителственият говорителКонстантинос Летимбиотис.

Това е третото плаване по морския хуманитарен коридор „Амалтия“ отКипър за Газа и второ за кораба „Дженифър“.Доставката на помощи по море бе преустановена в началото на април,след като неправителствената организация „Световна централна кухня“,основен изпълнител на плана, спря работата си в палестинския анклавзаради гибелта на 7 нейни членове от израелски въздушен удар.

Корабът „Дженифър“, който тогава изпълняваше първата си мисия, бепринуден да се върне обратно в Ларнака с 240 тона неразтоварени помощиза нуждаещите се палестинци.Американската временна плаваща платформа, която се изгражда в ИвицатаГаза, се очаква да бъде готова в началото на май, заяви ощеправителственият говорител, позовавайки се на изявления на американскиофициални лица. Новата инфраструктура ще улесни приемането иразтоварването на контейнерите.

Междувременно Федерацията на работодателите и индустриалците в Кипърпризова кипърските фирми да дарят основни хранителни продукти, коитоще бъдат изпратени по коридора "Амалтия". В съобщението на най-голямата бизнес организация в страната се посочва, че тази помощтрябва да бъде доставена на пристанището в Ларнака в понеделник илинай-късно във вторник сутринта.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 13:43:52 +0300
Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени https://bnr.bg/horizont/post/101983547/desetki-tornada-vrahletaha-centralnite-chasti-na-sasht-ima-raneni 101983547

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души. 
Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали влакове, предаде БТА.
Торнадо е поразило промишлен хангар, в който са се намирали около 70 души, трима от тях са били ранени.
Метеоролозите прогнозират, че  торнада ще има и днес.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 13:23:49 +0300
Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания https://bnr.bg/horizont/post/101983543/start-na-proverkite-za-neloalni-praktiki-pri-organiziranite-turisticheski-patuvania 101983543

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство.

Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция.

Двама от проверените туроператори не са предоставили удостоверение за туроператорска дейност и валидна застраховка ,,Отговорност на туроператора".

Един от проверените пък не е представил ваучери, издадени на туристи. Изискано е липсващите документи да бъдат представени в Комисията за защита на потребителите в законния срок.

Внезапните проверки ще продължат в следващите месеци. Представителите на бранша сами поискаха повече контрол срещу сивия сектор, отбелязват от Министерството на туризма.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 13:13:00 +0300
Болницата в Берковица е с нов директор https://bnr.bg/horizont/post/101983540/bolnicata-v-berkovica-e-s-nov-direktor 101983540

Болницата в Берковица с нов управител. Общинските съветници одобриха кандидатурата на Атанас Георгиев.

49-годишният икономист спечели обявения конкурс.

Георгиев, който е бивш заместник-кмет на Берковица, получи единодушното одобрение на съветниците.

Една от първите задачи пред новия болничен шеф е да търси лекари и да се направят подобрения на медицинското заведение. Поставянето на соларни панели на покрива на сградата на болницата би довело до намаляване на разходите за електричество.

В бизнес плана на Атанас Георгиев е предвиден ремонт на коридора на входа на болницата, поставянето на пейки, обособяване на паркоместа за автомобилите.

Договорът на Атанас Георгиев за управител на общинската болница в Берковица е за следващите 3 години.

]]>
От деня Sat, 27 Apr 2024 13:05:48 +0300