Събота 150


Публикации

Какви права дава на българското малцинство в Албания новият закон

Признаването на българското малцинство в Албания беше очаквано, въпреки че всички тръпнеха преди гласуването от Тирана през София и Брюксел. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Весела  ,която изтъкна, че за да се стигне..

публикувано на 14.10.17 в 15:31

Р. Асенова: Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели местния вот в Македония, Груевски ще поиска предсрочни парламентарни избори

В Македония е ден за размисъл преди насрочените за неделя избори за местна власт, чието провеждането им беше отложено с няколко месеца заради продължаващата тогава политическа криза след предсрочния парламентарен вот в края на 2016-та. Социологическите..

публикувано на 14.10.17 в 14:48

Британски наблюдатели: Брюксел губи търпение от липсата на напредък по преговорите за Брекзит

Петият кръг на преговори между Великобритания и ЕС по Брекзит завърши както всички досега - без резултат. Така бяха сведени до минимум надеждите, че на срещата на високо равнище на ЕС след седмица, ще бъде дадена „зелена светлина“ за започване на..

публикувано на 14.10.17 в 13:56

Как обаче изглежда Пътят на коприната от гледна точка на Китай?

Следващата седмица е най-дългоочакваното събитие в Китай - конгресът, на който се очаква да бъде преизбран лидерът Си Дзинпин. Големият въпрос обаче е кои ще бъдат хората, които ще влязат във върховния орган на Китайската комунистическа партия,..

публикувано на 14.10.17 в 13:45

Посланикът на САЩ: Военният ви състав е на по-добро ниво от военната техника, с която разполагате

Като посланик на Съединените щати съм много внимателен да не се впускам в коментар на вътрешно политически въпроси. Нашият подход е по-широк. Ние подкрепяме България и българския народ като наш съюзник, приятел и партньор. С една много ясна..

публикувано на 14.10.17 в 13:32
Беноа Вивие от европейската неправителствена асоциация на спешния телефон

Б. Вивие: България нарушава европейските закони, докато хора с увреден слух нямат достъп до телефон 112

България сериозно нарушава европейското законодателство в частта му за достъп на хора с увреден слух до телефон 112. Това каза в интервю за "Хоризонт" Беноа Вивие от европейската неправителствена асоциация на спешния телефон. А социацията обхваща..

обновено на 14.10.17 в 13:08

П. Ралчев: Стремежът на Ердоган да бъде в ролята на "свободен агент" го отдалечава от западните съюзници

В последно време имаше множество натрупвания в турско-американските отношения, които ясно показваха, че има сериозно раздалечаване на позициите. Бих казал, че най-важното е липсата на доверие, което става все по-очевидно. Това каза за..

публикувано на 14.10.17 в 12:54

Проф. Теодор Христов: Кризата между САЩ и Турция има дълга история и непредсказуемо бъдеще

Освен спирането на неемигарантските визи за турски граждани, американското посолство в Анкара излезе с едно становище, според което САЩ ще преразгледат своите отношения с правителството на Турция що се отнася до сигурността на американските мисии и..

публикувано на 14.10.17 в 11:42

Как се разви дипломатическата криза между Турция и САЩ през изминалата седмица

В неделя САЩ обявиха прекратяване на визовите услуги за турски граждани заради арестуван служител на американското консулство в Истанбул. Няколко часа по-късно турската страна отговори със същия ход. По-късно още един служител на американска..

публикувано на 14.10.17 в 11:15

П. Филцмайер: Няма доказателства, че мръсната предизборна война ще се отрази на вота в Австрия

Кампанията в Австрия започна нормално с дебати по две основни теми: как да се разпределя бюджетът и каква политика да следва Австрия по темата миграция. Две седмици преди изборите обаче се развихри скандалът с фалшивите фейсбук-страници и от тогава..

публикувано на 14.10.17 в 11:02