Събота 150


Публикации

Започна Италианският фестивал в България

Започна Италианският фестивал в България. 16-ото му издание продължава до края на юни - в София и в още шест български града. Тазгодишното издание съвпада с отбелязването на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между..

публикувано на 18.05.19 в 12:40

Доц. Боян Хаджиев: Едва ли ще станем свидетели на нова голяма война в Близкия изток

Дипломатическите ходове за преодоляване на напрежението между САЩ и Иран не са изчерпани, заяви пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС. „Въпросът по-скоро е дали ще видим втори Ирак и дали ще има нова..

публикувано на 18.05.19 в 12:25
Майк Помпейо със Сергей Лавров в Сочи.

Невена Мандаджиева: Противоречията между САЩ и Русия няма да бъдат изгладени с една или две срещи

Противоречията между САЩ и Русия няма да бъдат решени, а сближаване няма да бъде постигнато в рамките на една или дори две и три срещи. Това прогнозира пред БНР политологът Невена Мандаджиева, която от години следи процесите в американската..

публикувано на 18.05.19 в 11:58
Доналд Тръмп и Владимир Путин разговарят в Президентския дворец във финландската столица Хелзинки

Ще има ли рестарт на отношенията между САЩ и Русия

Посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо на 14 май в Сочи е резултат от активизирането на двустранните контакти с Русия през последните две седмици, коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в..

публикувано на 18.05.19 в 11:38

Боби Бобев: Албанската опозиция няма да се откаже от искането си за оставка на кабинета

Противопоставянето в политическото и общественото пространство в Албания, на какъвто сме свидетели в момента, не е нищо ново – след 1992 г. в Албания няма признати избори и небойкотиран парламент, каза пред БНР дипломатът Боби Бобев от..

публикувано на 18.05.19 в 11:14
Унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вицепремиер и лидер на италианската партия

Клаус Прьомперс: Орбан и Салвини не си подхождат, а крайнодесен алианс ще бъде сложен за формиране

Две години чака унгарският премиер Виктор Орбан да бъде приет от американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет. 15 минути разговаряха двамата на четири очи и още половин час с делегациите. В Унгария това посещение бе отразено като голям..

публикувано на 18.05.19 в 10:21
Проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Макрон се опитва да създаде нова идеология

Френският президент Еманюел Макрон избра най-подходящият момент – точно преди евроизборите да отправи и разшири посланието си за т.нар. европейски Ренесанс, коментира пред БНР проф. Здравко Попов, експерт по европейски въпроси. За Франция е..

публикувано на 18.05.19 в 10:06

Ще бъде ли чут гласът на малките европейски държави на вота за ЕП

В Литва няма да се стигне до предсрочни избори, въпреки че през юли премиерът Саулиус Сквернeлис ще подаде оставка. Това прогнозира в интервю за „Хоризонт” Томас Янелиунас от Института за международни отношения и политически науки във Вилнюс...

публикувано на 18.05.19 в 08:54

Преди изборите в Полша - педофилия, евроскептицизъм и социални проблеми

На 26 май доста погледи ще са обърнати към Полша. Управлението на страната през последните 4 години се превърна в едно от знамената на новата консервативна вълна, чиято цел изглежда т.нар. Европа на нациите - такава, в която всяка страна сама да..

публикувано на 18.05.19 в 08:20

Какво следва след трудната победа на Пендаровски на президентския вот в Северна Македония

Утре в Северна Македония ще встъпи в длъжност петият президент на страната от обявяването на независимостта ѝ през 1991 г. Стево Пендаровски, издигнат от управляващите Социалдемократически съюз (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция и от още 29..

публикувано на 11.05.19 в 12:47