Неделя 150

Това е най-авторитетното издание на Националното радио за обществен диалог. Обзорът на седмицата разисква най-горещите проблеми с участието на управляващи и управлявани и се ползва с уважението на публиката. В предаването се анализират обществените настроения, осветляват се и редица неудобни въпроси.
Предаването се излъчва всяка неделя от 09:30 до 12:00 часа. Дайджестът на програма "Хоризонт" има висок рейтинг в сравнение с други обзорни предавания и е сред най-цитираните предавания на Националното радио.

Водещи: Диана Янкулова, Таня Величкова, Явор Стаматов

Публикации

Проф. Анастас Герджиков и проф. Стати Статев в студиото на “Неделя 150“.

Защо българските университети не са в топ листата на европейските

50-те милиона лева на година, които получава Софийският университет „Св. Климент Охридски“, са несравними с бюджета на най-престижните висши училища по света, каза пред БНР ректорът на най-стария университет у нас проф. Анастас Герджиков. През..

публикувано на 14.07.19 в 13:07

“За“ или “против“ машинното гласуване

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков коментира пред БНР машинното гласуване, като подчерта, че то е една от гаранциите за честен вот. Според депутата от левицата „опълчването“ на ГЕРБ срещу машинния вот е безпредметно...

публикувано на 14.07.19 в 12:08
Академик Юлиан Ревалски

Академик Юлиан Ревалски: Използването на изкуствен интелект може да подобри редица аспекти от нашия живот

През последните години ситуацията с изкуствения интелект по света е до известна степен неконтролируема и затова е нужна стратегия за развитието му. Това коментира в предаването ни „Неделя 150“ председателят на БАН академик Юлиан Ревалски. През..

публикувано на 14.07.19 в 12:04
Главният секретар на президента Димитър Стоянов (в средата)

Димитър Стоянов: Няма пълен боекомплект в сделката за Ф-16

Главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, коментира пред БНР твърдението за сделката Ф-16,  направено от зам.-министър Атанас Запрянов в предаването “Неделя 150“ , че „пакетът, който България е поискала от американска..

публикувано на 14.07.19 в 11:14

Атанас Запрянов: България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16

България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, каза пред БНР зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ той обясни, че всички системи на самолетите са..

публикувано на 14.07.19 в 10:30

Румен Христов: Субсидия от един лев е крайно недостатъчна

"Един лев е крайно недостатъчен. СДС не получава държавна субсидия. Издържаме се от членски внос и от дарения. Когато си в опозиция и си извън парламента, желанието да ти даряват не е толкова голяма. Свели сме разходите до минимум, което означава, че и..

публикувано на 07.07.19 в 13:15
Стефан Манов

Стефан Манов: Машинното гласуване ограничава възможността за купуване на гласове

Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, заяви пред БНР, че машините ограничават възможността за купуване на гласове. Машините премахват възможността да се заснеме вота със смартфона, за да бъдат получени после..

публикувано на 07.07.19 в 12:57

Имат ли имунитет обществените медии срещу цензурата и автоцензурата

"Всяка държава в ЕС е длъжна да има обществени медии. Това е задължение на държавата, защото се очаква обществените медии да бъдат център за независимо информиране, което означава, че ако гражданите нямат никаква друга възможност да се информират – нито..

публикувано на 07.07.19 в 12:29
Георги Терзийски

Георги Терзийски: Няма отлагане на тол системата, а само на търговската експлоатация на електронната система

"Няма отлагане на тол системата за догодина. В промените на Закона за пътищата се предвижда само отлагане на търговската експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Тя ще бъде въведена в техническа..

публикувано на 07.07.19 в 11:28
Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов: В Европа няма машинно гласуване, България не печели нищо от него

Машинното гласуване има недостатъци и евентуално някои предимства, но забележителното е, че в Европа такова нещо няма. Няма европейска държава, която да гласува по този начин на национални избори, с изключение на Белгия, където 44% от нея могат да..

публикувано на 07.07.19 в 11:09