Сценична треска

„Сценична треска“ e  предаване за известните и за тези, които ще станат известни; За пътя към славата и за пътя към себе си; За малката и голямата сцена; За събитията  и участниците в тях; За музиката и други потайни неща.

В понеделник  от 20 до 22 часа

Автор и водещ: Бояна Андреева

Редактор: Елена Ангелова

Участват: Златна Костова, Николай Захариев и Веселин Димитров


Публикации
estruna

Диригентът Георги Петков за албума Al Este del cante на Арканел и Нови български гласове Еструна

Маргарита Борисова – продуцент и диригента Георги Петков гостуват в „Сценична треска, за да представят албума Al Este del cante на Арканел с Нови български гласове Еструна . Това е кросоувър проект с оригинална музика и нови..

публикувано на 17.05.18 в 17:35
Л. Денев обявява Ссветовната Премиера на своето произведение Балкански звуци и пейзажи (за кларинет, цигулка, чело и ударни), написано по поръчка на Балканикус Фестивал - 12.04.2018, Университет Минеаполис-Минесота, САЩ

Любо Денев с премиерна творба на "Балканикус фестивал" в Минеаполис

Любомир Денев - пианист и композитор, изразяващ се еднакво добре в опбастта на класическата музика и джаза,  се завърна от САЩ, където представи най-новата си творба на "Балканикус фестивал" в Университет на Минесота. Квартетът "Балкански звуци и пейзажи"..

публикувано на 17.05.18 в 15:39

Александър Петров и неговите послания, събрани в стихосбирката "Бъди какъвто си"

Най-нежният и най-будният поет на Българския рок днес ще представи първата си стихосбирка, носеща заглавието, актуално във всеки миг на нашия живот. „Бъди какъвто си“   се превърна в символ през годините и мото на смелите. „Малкият град“ накара..

публикувано на 14.05.18 в 08:25
Йохан Девлетян представя

Йохан Девлетян за музиката „Без плейбек“

На 14 май в клуба на "Столична библиотека" ще се състои представянето на новата книга на Йохан Девлетян „Без плейбек“. Най -точното определение за значението на тази книга дава Даниела Кузманова в предговора: „Без плейбек“ не се чете веднъж,..

публикувано на 13.05.18 в 17:26
Петър Ганев

Любовта е извор, що живота дава

Музика на Петър Дънов /Беинса Дуно/ и на негови ученици ще звучи в зала “България“ на 6 май от 11 часа. Концертът носи заглавието на една от песните "Любовта е извор".  Аранжиментите са на Петър Ганев. Участват: Национален филхармоничен хор..

публикувано на 05.05.18 в 15:55

Изложба, посветена на две велики фигури в изкуството - Панчо Владигеров и Макс Райнхард

Във фоайето на зала "България" беше открита документалната фото изложба "Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции", която разкрива не много известни подробности и документи за живота и творчеството на Панчо Владигеров в Германия и за..

публикувано на 26.04.18 в 15:35

Йохан Девлетян "Без плейбек" за музиката, която вълнува

Йохан Девлетян е писател и неспасяем музикален фен, отдал много години от живота си за културното развитие на Пловдив. "Без плейбек" се нарича новата му книга. Тя е събрала много лични спомени, впечатления, истории, безценни за хора, пристрастени..

публикувано на 24.04.18 в 19:29

Отново за Принс - гениален и мистериозен

На 21-ви април се навършват две години от смъртта на една от най-влиятелните фигури в историята на съвременната музика - Принс. Той е провокативен, ексцентричен и нарцистичен. Или поне такова е впечатлението, което създава у феновете. Всички..

обновено на 19.04.18 в 19:34

Вълнуващи примери за социалната поезия на Илеана Стоянова и Владимир Сабоурин

Електронното списание „Нова социална поезия” предстои да представи 12-ия си брой - и хартиената антология "Нова социална поезия" на български, английски и френски език. На 26 април от 19:30, в клуб "Ялта" ще  чуете на живо авторите на "Антология на Нова..

публикувано на 18.04.18 в 18:45

Николас Симеон - от класическата музика до джаза

Саксофонистът Николас Симеон  е  поредният голям музикант, който утре  ще бъде гост на Биг-бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Роден е в Трансилвания и  в музиката си вплита типичната ладова звучност от този регион, както и  традиционните балкански..

публикувано на 18.04.18 в 17:24