А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации

На какво ухае Коледа във Виена?

Според  класациите на реномираното нюйоркско списание за туризъм Conde Nast Traveler,  Виена е най-хубавият град на 2017 година за градски маршрути. В проучването са участвали повече от 300 000 фенове, колкото никога досега в 30-годишната история на..

публикувано на 15.12.17 в 17:55
Сребърното съкровище от с. Йонково, Разградско (първата половина на III век пр.Хр.)

Уникални съкровища за ценители в НИМ

Когато тази есен в Берген, Норвегия, замина  за гостуване  изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“,  специалистите от  Националния исторически музей (НИМ) решиха да  поднесат  приятна изненада като подредиха  в музейното пространство на..

публикувано на 15.12.17 в 17:50
Шарланджийска работилница в Етъра

Какво е шарлан, как се вади? Още за майсторлъка на занаятите в Етъра и за празника на св. Спиридон

Шарлан, а не шаран, при това се вади?! Пътешестваме из старинните думи и занаяти заедно с двама сърцати етнографи: доц. д-р Светла Димитрова, директор на Етнографския музей на открито Етъра и доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионалния Етнографски музей,..

публикувано на 11.12.17 в 09:20
Деян Михов

Откриване на изложба на Деян Михов в Българския културен институт в Лондон

Негови творби вече са показвани в Лос Анджелис, а списание "Форбс" му посвещава специална статия и публикува четири от неговите картини. Ако в празничните дни пътувате за Великобритания и Лондон, не пропускайте изложбата на младия автор. По професия той е..

публикувано на 08.12.17 в 17:35
Доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ, Пловдив

Регионалният етнографски музей, Пловдив - място с традиции, памет и неповторима атмосфера

Кога и как се празнува свети Спиридон, закрилник на майсторите на народни занаяти? Каква невероятна сила, енергия и спотаена във вековете нежност за хората, които вече ги няма, носят предметите, които можем да видим днес? Още много интересни неща разказва..

публикувано на 08.12.17 в 16:50

Покана за гласуване

Приятели и колеги, За финала на Годишните награди на Министерство на туризма е класиран журналистическият материал от БНР – Програма „Христо Ботев“, озаглавен „Кули, крепости, замъци между легендите и бъдещето“ (Петра Талева, „А сега накъде?“) Как..

обновено на 08.12.17 в 10:02
Доц. д-р Росен Коларов

Из красивата и екзотична Куба с доц. д-р Росен Коларов

Попитахме слушателите кога е националният празник на Куба и какво е марипоса. Първата част на въпроса не ги затрудни: всички даваха верен отговор - първи януари. Но марипоса ги озадачи. Пеперуда ли е, що ли? Всъщност става дума за цвете , „тръгнало“ от..

публикувано на 04.12.17 в 12:28

Никулденски празнични посоки в Бургас

Тази година празникът в Бургас започва много преди 6 декември и продължава след това. Разбира се, ще има възможност да се похапне риба, при това на много места в града, а не само в центъра. Организират се изложби на художници, хумористичен конкурс, ще..

публикувано на 04.12.17 в 10:15
Албена Джоунс, президент на Международния женски клуб у нас, в студиото на програма „Христо Ботев“

Светът идва при нас – коледно пътешествие с кауза

На вълшебно, цветно и забавно околосветско пътешествие ни канят от Международния дамски клуб, София. Затова са го нарекли „Светът идва при вас“. По замисъл е коледно, а както повелява коледният дух, е също пътешествие с кауза. Приятно е да бъдем сърцати..

публикувано на 01.12.17 в 17:35
Изглед от града

Какво не знаем за туристите от Екатеринбург и Урал, които избират България за своята ваканция?

Колко далеч от България се намира Екатеринбург? Каква е часовата разлика? Защо туристите от този регион харесват нашата страна за своята ваканция? И дали тук, като домакини, познаваме добре местата, от които пристигат гостите? Нали самите ние, когато отидем..

публикувано на 27.11.17 в 11:10