А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации
Георги Христов в древния град на маите в Гватемала - Тикал.

Гватемала - сърцето на цивилизацията на маите, страна на удивителния кетцал, на вулканите и на много други невероятни неща

Тръгвате за Гватемала, а как се наричат местните пари, с които ще си купувате минерална вода, нещо за хапване, сувенири? Кетцал?! Интересна дума! Дали означава нещо? Освен гватемалските пари, кетцал е също вид удивителна птица с опашка, два пъти по-дълга от..

публикувано на 26.06.17 в 13:30

Ирландският маршрут на Одисей в Дъблин

В романа „Одисей” на ирландския писател Джеймс Джойс маршрутът се е превърнал в емблематичен и непременно се  изминава на точно определена дата - 16 юни. Защо тогава? Колкото и парадоксално да изглежда, изборът на деня не е само литературно хрумване!..

публикувано на 16.06.17 в 17:30

Христо Бояджиев: Ако умееш да взимаш правилни решения високо в планината, ще се справяш по-лесно и с проблемите в житейското всекидневие

Христо е представител на пътуващите професии, а в днешно време те стават все повече. Той ръководи дигитална компания. За да гостува съвсем реално в студиото, се уговаряме отдалеч: графикът му е разпределен от полет до полет. А когато е в България, денят му..

публикувано на 12.06.17 в 10:01

Петра Талева с престижна медийна награда

На официална церемония на 6 юни 2017 г. VIP communication  връчи Годишните награди за журналистика VIP MEDIA AWARDS 2017. Петра Талева, автор и водещ на предаването „А сега накъде?” по програма „Христо Ботев” в БНР, получи наградата за Радиожурналистика..

публикувано на 07.06.17 в 13:10
Комплект на българския патриарх Неофит, изработен от Горан Ристович-Покимица

Филигранни връзки градят духовни мостове между сръбския град Кралево и Велико Търново

В старопрестолната ни столица Велико Търново туристи и поклонници от цял свят не пропускат да разгледат църквата „Св. 40 мъченици”. Тя е знаков обект от българската история. От 3 юни 2017 година има още един, нов повод за посещение на храма: иконата на..

публикувано на 02.06.17 в 17:35
Златибор

Близката и непозната Западна Сърбия

Представете си, че пътувате от София до Южното Черноморие. Само че в противоположната, югозападна посока. Така стигате до Златибор. „Че то от София до Златибор не е далеч!“ - възкликват достолепните плетачки на вълнени чорапи и пуловери , които срещаме..

публикувано на 29.05.17 в 11:00
Чашата на жупана Сивин

Eзическа България – Власт и общество

Две важни за историята изложби са експонирани по едно и също време в Националния археологически институт с музей - София. Едната представя „Златното съкровище от Надсентмиклош“, което за първи път напуска Музея за история на изкуството – Виена. Другата..

публикувано на 25.05.17 в 12:18
Крепостта Девин до Братислава

Майски празници с Българския културен институт, Братислава

Пролетните празници през май в Братислава са особено вълнуващи за българите в Словакия и за техните словашки приятели, които обичат да се срещат в Българския културен институт. Програмата винаги е наситена с многобройни концерти, лектории, изложби. Но през..

публикувано на 15.05.17 в 12:22

Хоталич

Къде се намира Хоталич ? Средновековният град и крепост са близо до Севлиево. Десетилетия наред общината финансира археологическите проучвания, които се провеждат там. Методичната и последователна работа води до впечатляващи открития, а така също до..

обновено на 15.05.17 в 11:41

Часът започва! Може да включите телефоните!

Няма грешка! Вместо обичайните забрани в училище, по време на занятията Теодора Малинова кани учениците да ползват своите телефони. Как иначе децата ще се научат добре да работят с GPS: да намерят адрес в града или да се ориентират по електронна карта..

публикувано на 15.05.17 в 11:17