А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации
Мартина Колева и Светослав Велков

Осогово – непознатата велодестинация

Осогово е петата по височина планина в България. Попитахме слушателите дали си спомнят от уроците по география кой е най-високият й връх? Всички, които се обадиха, дадоха верен отговор: връх Руен 2 251,3 метра. Надморската височина им е позната, но самата..

публикувано на 18.06.18 в 10:10
Изглед към Виенската поща, построена от австрийския архитект Ото Вагнер

Виена – класика и очарователни тайни

За 9-а поредна година Виена оглави една от най-престижните класации за най-добър град за живеене. Някой ще каже: лесно им е на виенчани, австрийската столица е богата на история, култура, забележителности. Но същото важи за Париж, Лондон, Рим, за която и да..

публикувано на 16.06.18 в 08:30
Реконструираният стадион в Екатеринбург, Русия

Eкатеринбург – световен футбол, уралско гостоприемство, уникални възможности да стъпиш едновременно на два континента – в Европа и Азия, а чрез аква-чудото Лимпопо – и в Южна Африка

Екатеринбург е сред градовете, избрани за домакини на Световния футболен шампионат в Русия. Стадионът на града е построен през 1957 година. След реконструкцията през 2015 – 2017 г., разполага с 35 000 седящи места. По мнение на специалистите, той е може би..

публикувано на 15.06.18 в 17:25
Павел Николов, Наталия Ушкова и Мария Боровик в студиото на предаването.

Селфи с най-дружелюбния Вълк, кехлибарени разходки из Калининград, срещи с историята и изкуството в Нижни Новгород и Санкт Петербург, рекорден чак-чак и много футбол

Световното първенство по футбол 2018 е двадесет и първото издание на Световната купа, с домакин – Русия. Страната е избрана на фона на конкурентните кандидатури на Испания, Португалия, Белгия-Холандия и Англия още на 2 декември 2010 година. За първи път в..

публикувано на 11.06.18 в 13:00
Калоян Пейчев

Калоян Пейчев и предизвикателствата на Голямото Е

Голямото Е е съставено от други значими Е-та и не става дума за съставки в хранителните продукти, а за трите най-трудни туристически маршрута в България: Е -3 Ком –Емине, Е 4 Витоша – Верила- Рила – Пирин – Славянка и Е 8 Рила – Родопи. Калоян планира да ги..

публикувано на 04.06.18 в 13:10
Алфия Димитрова и Наил Сагдиев

Фестивалът „Сабантуй – България 2018”

Що за фестивал е това, с толкова интересно название? „Сабантуй” е един от най-популярните народни празници. В София се проведе за четвърти път, благодарение на Сдружение „Волжки булгари”. А тази година празникът специално се посвещава на предстоящото..

публикувано на 02.06.18 в 10:00
Желко Шпиунович

С влака Носталгия съвсем не носталгично пътуване до Лудия камък на желанията

Когато у нас питат децата как прави влакчето, те отговарят „Пуф – паф”. Според малчуганите в Сърбия, локомотивът прави „чи-чи”, откъдето ретро-влакът по линията Шарганска осмица е наричан „Чира”. Той се движи от април до октомври и по празниците през зимата..

публикувано на 01.06.18 в 17:35

Италианска лятна нощ по виенски и още много ваканционни посоки из австрийската столица

Очарователната Виена през лятото е като притегателен магнит за всички почитатели на градските арт-маршрути. Надникваме в изпълнените с музика паркове, където даже може да се насладим на италианска лятна нощ, но във виенски стил. Австрийската столица..

публикувано на 31.05.18 в 15:16

Боян Петров – спомен за среща с приятел

Познавачите казват, че по-правилно е онзи хималайски осемхилядник да се нарича Шишабангма. За тибетците това е „хребет над тревистата равнина”, „планина на пасищата”. За китайците е „лошо време или суров климат”. Но Изтокът има своите особености. Върхът е..

публикувано на 30.05.18 в 10:17
Малгожата  Грембска-Кулов

Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо – Среща с Малгожата Грембска-Кулов

Ако не сте от региона и не пътувате често до Покровник, Мощанец или Дамяница, имената на селищата може и да не ви говорят много. Те са част от голямата изненада за почитателите на археологията. Може би малко и за самите учени, поне до началото на мащабните..

публикувано на 29.05.18 в 15:55