А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации
На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

По стъпките на българската държавност във Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново поднася празнична изненада за жителите и гостите на града. По случай 110 години от обявяването на независимостта на България екипът на музея предлага тематични обиколки „По стъпките на българската..

публикувано на 21.09.18 в 16:45
Триъгълната кула на Сердика е културно-историческа ценност.
Изграждането й датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.) Тогава крепостната стена на Сердика е удебелена отвън с изцяло тухлен пояс и снабдена допълнително с триъгълната кула.

Празнична програма за Деня на София в Регионалния исторически музей

Със специална програма Регионалният исторически музей – София посреща своите посетители по случай деня на София – 17 септември 2018 г. На тази дата Музеят отбелязва символично и 90 години от основаването си, а също така 3 години от откриването на..

публикувано на 17.09.18 в 10:30
Акве Калиде

Празници в Акве Калиде

На 15 и 16 септември Туристическият комплекс „Акве Калиде“ ще отбележи своя празник. Гостите могат да се докоснат до бита и да съпреживеят дните на предците ни, живели през средните векове. Излиза и специална книга за древния град, която ще бъде представена..

публикувано на 15.09.18 в 09:00
Фолклорна програма от откриването на гроздобера в Старосел

Гроздоберът в Старосел – среща на традициите и даровете на природата

В община Хисар, под южните склонове на Средна гора се намира Старосел. Селището става световноизвестно с откриването на античните тракийски гробници и храмове. Важна особеност на климата е ранната и топла пролет; меката зима, поради  нахлуващите от юг..

публикувано на 14.09.18 в 17:35

Новият туристически заслон на бъдещето 2050 под Черни връх

Нова, умна придобивка радва многобройните туристи, които се качват на Витоша. В местността Три кладенци, на 1940 метра надморска височина, малко над Конярника, на стратегическо място по маршрута между хижа Кумата и Черни връх, ги посреща новият..

публикувано на 08.09.18 в 09:15

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра

Етнографският музей на открито „Етър“ е домакин на поредната, вече за 16-и път, международна среща на майсторите на традиционни занаяти и техните почитатели – туристите. В Панаира до 9 септември се включват майстори от 13 страни:  Азербайджан, Германия,..

публикувано на 07.09.18 в 17:15
Дворът на Историческия музей в Панагюрище. На снимката: Дудековата къща и бюст на Василий Чолаков.

В Панагюрище за празниците на Съединението

Когато говорим за значими исторически събития, свързани с Панагюрище, обикновено повод е Априлското въстание. От 1951 г. в града има исторически музей с отдели по археология, етнология, българските територии в рамките на Османската империя между XV-XIX..

публикувано на 06.09.18 в 09:00
Мариана и Тиен Дзиендзюн в студиото на предаването.

Мариана и Тиен Дзиендзюн за разстоянието България – Китай, измерено в преживявания

Как едно любознателно момиче от Шумен стига до Китай, не само проговоря на китайски, но опознава сложната писменост и древната история на тази хилядолетна държава? Мариана Малинова става Тиен, заради голямата си любов – китайския българист, учен и..

публикувано на 03.09.18 в 10:05

Витоша – любим маршрут за свободното време, а за някои – и работно място

В една далечна неделя на август преди 123 години писателят Алеко Константинов повежда 300 души към витошкия първенец Черни връх. Така полага основите на организираното туристическо движение у нас. Много са празничните събития в София и на Витоша, с които..

публикувано на 24.08.18 в 17:30
Проф. д-р Златимир  Коларов

С проф. Златимир Коларов по пътя на бялата лястовица

Проф. Златимир Коларов е ревматолог. Завършва медицина в София с отличен успех и златна значка. Автор е на стотици научни публикации, сред които монографии, учебници, ръководства и справочници по медицина и ревматология, научно-популярни книги и брошури..

публикувано на 17.08.18 в 17:35