А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации
Атанасовското езеро от птичи поглед.

Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас...

публикувано на 11.08.17 в 17:35
Доц. д-р Кръстина Панайотова

Тайните на лукса в Аполония Магна (Велика) – по предримския път на някогашен Созопол ни води доц. д-р Кръстина Панайотова

Този прекрасен град на морето е непрекъсната изненада за археолозите, както и летовниците. Но за археолозите лято в Созопол е равнозначно на многократна жега: от температурите навън, от количеството работа и усърдието, с което се „гмуркат“ в земните недра,..

публикувано на 04.08.17 в 17:30
Юлияна Антонова-Мурата

Пътешествията и приключенията в стил „моши моши“

Пътешествията и приключенията продължават в посока Изток. Една българка с японска фамилия: Юлияна Антонова-Мурата, ще ни води из малко познати места и нрави в Страната на изгряващото слънце. Готови ли да се гмурнем в необятните тайни на общуването „моши..

обновено на 28.07.17 в 17:59
Природен парк „Сините камъни“

Градът на Сините камъни, Фестивалът на синьото анти вино и необятното синьо над село Маноле

Юли постепенно си отива, но лятото продължава. Туристите мечтаят пътят бързо да ги отведе до желаното място, най-вече до синьото море. А хората от Сливен, които остават встрани от магистралата към Бургас, се питат как туристите отново да идват до града на..

публикувано на 28.07.17 в 17:05
Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград

По пътеките на традициите в Разград и Дорково

Юли не е само плаж, море или катерене по планински върхове. В Разград провеждат цветни и вкусни фестивали, посветени на традициите. Един от тях е Панаирът на киселото мляко, на който домакините показват как се прави истинска закваска по старинна рецепта. Ще..

публикувано на 21.07.17 в 17:30
Изгрев на Атон

Атон – пътят към върха

Разговаряме с Петър Павлов в един различен петък: броени дни преди годишнината от рождението на Васил Левски. Апостолът сам по себе си е недостижима висота. Близо два века след рождението му все още търсим вектори, с които да определим земните си посоки...

публикувано на 17.07.17 в 11:05

Къде се намира Черницата на Апостола?

Край нея всеки ден преминават хора, автомобили, трамваи. Малцина поглеждат към вековното дърво, на ул. „Искър” 2, малко преди потокът от бързащи да напусне площадчето и да се гмурне в същинския център. Черницата на Апостола е вековно дърво. На него има..

публикувано на 14.07.17 в 17:50
Възстановка на ритуала по клетвата на Васил Левски в замък „Влюбен във вятъра“, Равадиново.

С трепета на съзаклятието

Как в забързаното всекидневие да направим своята духовна среща с времето на Апостола? 21-ви век ни превърна по-скоро в прагматици, старателно загърбващи слабостта на емоциите. Но в периода на отпуските, встрани от стреса на обичайния делови ритъм, всеки..

публикувано на 14.07.17 в 17:30

Кули, крепости и замъци между легендите и бъдещето

Техните силуети с островърхи покриви и назъбени зидове са не само подходяща илюстрация към исторически четива, декор за филми или детски книжки за феи и вълшебници. Те са реални материални обекти по целия свят, живо свидетелство за превратни..

публикувано на 10.07.17 в 16:05
Г-жа Улрике Щрака в студиото на предаването.

Българо-австрийска лятна ваканция

На колко години става Виенското Колело? И къде, освен във Виена, Залцбург или Инсбрук, бихме отишли още, ако... Да, стандартните екскурзии обикновено обхващат тези градове. Първите два свързваме предимно с културно-историческите обекти, с дворците и..

публикувано на 10.07.17 в 09:10