А сега накъде

петък, от 16.30 до 17.30 часа

Предаването има за мото „Да преоткрием България, да открием света”. Търси пресечните точки между цивилизации и култури. Занимава се с отношението на мобилния човек към опазване на ценностите, както и с налагането на българската марка: чрез история, културно и природно наследство, туризъм - съществени елементи в политиката на страната като член на Европейския съюз.
Животът е едно голямо пътуване и приключение във времето. А както казва Кенет Уайт: „Човекът на открития път е цялостна концепция за света”.

Екип на предаването: Петра Талева, Диляна Трачева

Публикации
Мая Параскова

Международна програма за бъдещи природозащинтници

Мая Параскова е сред онези млади хора, които може да срещнете на доброволческа мисия за опазване на околната среда в различни точки на страната. Работата включва много дейности, както се казва – на терен, а това за един млад човек, бъдещ специалист -..

публикувано на 11.12.18 в 10:31
Сградата на общината във Върнячка баня

Върнячка баня – град на минералните води и на влюбените

Върнячка баня (или още Врънска баня), се намира в Сърбия, на средна надморска височина 217 m с около 10 000 жители. Малкотоспретнато курортно селище винаги е оживено. Целогодишно посреща гости от близо и далеч, сред тях, разбира се, и доста българи...

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Живко Седларски и неговите рокли-пътешественици на три континента

Освен че пътешестват на три континента, роклите на   Живко Седларски се отличават и с феерични имена: „Дъга в нощта“ ,„Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля Сирена“ (в..

публикувано на 08.12.18 в 10:25
Доц. д-р Крум Бъчваров

Black Sea MAP разкрива 2500 години от историята на морската археология

Доц. д-р Крум Бъчваров е университетски преподавател в САЩ. Неговата специалност „подводна корабна археология“ е сложна и комплексна: включва история, археология, физика, химия и т.н. Той участва в екипа на Международния изследователски проект Black Sea..

публикувано на 07.12.18 в 17:05

Среща при Чашата или защо във Велинград всичко е по три

Когато туристът дойде във Велинград и не го познава, а трябва да си определи среща, обикновено предлага тя да е в центъра. Местните хора, обаче, питат точно за кой център става дума. От всички значими неща тук си имат по три: три центъра, три читалища и..

публикувано на 02.12.18 в 09:05
Златна огърлица от некропола на Месамбрия

Паметта на съкровищата

В Европейската година на културното наследство изложбата „Спасени съкровища на България“ е своеобразен подарък за цялата общественост. Изложбата е подредена в залата за временни експозиции на Националния археологически институт с музей при БАН. За..

публикувано на 01.12.18 в 09:25
Албена Джоунс, президент на Международния женски клуб

Светът идва при нас за да творим добро

Само за ден можем да обиколим много страни, да опитаме от тамошната кухня, да попеем на различни езици, да потанцуваме в ритъма на малко познати етноси и обичаи, а накрая да си вземем и местен сувенир. Времето и мястото на срещата са 2 декември, неделя ,..

публикувано на 30.11.18 в 19:10
Фрагмент от плаката за изложбата

Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912

Какво ли биха казали нашите предци, ако можеха да разгледат днес документалната изложба в Унгарския културен институт, озаглавена „Готови за приключение – Автомобилно рали Будапеща-Константинопол, 1912“? Впрочем, през същата 1912 г. в България е приет..

публикувано на 30.11.18 в 17:10
Екатерина Тонова

Управлението на хора не става без душа и сърце

В навечерието на поредния активен туристически сезон отново се питаме кой ще ни обслужва в хотелите, в заведенията за хранене, по ски-пистите, в спа-зоните… Доколко ще са качествени услугите, след като ангажирането на работната ръка най-често в този отрасъл..

публикувано на 27.11.18 в 08:10

Седмица на италианската кухня – празници на сетивата, културата и традициите

 „Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така..

публикувано на 23.11.18 в 17:40