А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.30 до 17.30 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Дончо Папазов

Дончо Папазов за „Невъзможният път“ и за това кога човек тръгва по трудните пътища

„Човек пътува със спомени“. Парадоксалното е, че това са думи на един човек, който през целия си живот не е седял на едно място.   Става въпрос за Дончо Папазов - мореплавател и един от първите български леководолази, човек, който се определя като..

публикувано на 20.02.19 в 08:35
Марио Иванов

По следите на един музеен експонат от IV век

Реставрирана стъклена чаша от IV век е един от онези 250 експоната, представени в 12-тата национална изложба „ Българска археология 2018 “, която се откри преди дни в Националния археологически институт с музей. Става въпрос за луксозна стъклена..

публикувано на 18.02.19 в 15:35
Статуетка на Венера, бронз със злато,  от античния Филипопол

За археологията, откритията и работата на терен през 2018 година

На 14 февруари – Празникът на археолога, в Националния археологически институт с музей беше открита 12-тата национална изложба „Българска археология 2018“, която ни представя не само най-интересните находки, но и ни разказва истории за работата на..

публикувано на 18.02.19 в 12:30

За маршрутите на птиците и за равновесието в природата

Знаете ли кои са най-големите пътешественици сред нас? Птиците, разбира се. Затова и ние ще говорим за необикновените маршрути на птиците и за това защо наличието на птици около нас е толкова важно. Защо птиците са знак, че светът се намира в..

публикувано на 08.02.19 в 10:42

Защо семейните хора се нуждаят от пътеводител

За колко време си стягате багажа, преди да тръгнете на път? За 2 часа? За 2 дни? Или за 5 минути? Питам това, защото стягането на багажа е важна част от тръгването на път – независимо дали се готвите за тежка хималайска експедиция или просто за разходка..

публикувано на 07.01.19 в 14:52

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата..

публикувано на 30.12.18 в 10:00
Ванина Хаджиева в студиото на програма „Христо Ботев“

Нова година на екзотично място, за да е цветно и бъдещето

Има всякакви поверия за посрещането на Новата година. Едно от тях е да сме на екзотично място, за да ни чакат и в бъдеще пъстроцветни посоки. А пари за билет? Някои любители на далечните маршрути предвидливо отдалеч правят своята резервация, но не..

публикувано на 28.12.18 в 17:30

Виена – музика, феерия, коледни и новогодишни вълшебства

Виена отдавна е извоювала привилегията на световен символ за празнично коледно и новогодишно настроение. Ако сме там, непременно трябва да постъпим като виенчани и да тръгнем по станалата вече традиционна Новогодишна пътека. Тя започва от площада пред..

публикувано на 23.12.18 в 09:05

Колушката църква – скритият бисер на Кюстендил

Сред пазарно-подаръчната еуфория за празниците нека си отделим малко време за екскурзия до Колушката църква. Намира се в подножието на Осогово. В Средновековието е била самостоятелно селище. Днес е квартал на град Кюстендил. Храмът носи името на св. Георги...

публикувано на 22.12.18 в 09:25
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия

Рождественски традиции по италиански

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да..

публикувано на 21.12.18 в 17:30