Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Слав Недев и творбата му „Зачатие“

Провокиращи гледни точки на тема „Въглерод“

В галерията „Червената точка“ в София до 3 юни можете да разгледате изложбата „С“ или иначе казано „Въглерод“. Тя събра творби на 11 автори, различни по стил и техника. Въглеродът е в основата на живота. Всички живи организми са изградени от молекули,..

публикувано на 23.05.19 в 11:33
Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“

Цветя растат върху найлон в творбите на младата художничка Мария Налбантова

В изложбата „С“, която е посветена на въглерода, един позабравен от ежедневна употреба елемент, едно момиче погледна към найлона и пластмасата на настоящето с тревога за бъдещето. Употребявайки пластмаса ежедневно, не ни хрумва, че от нея може да се създаде..

публикувано на 23.05.19 в 11:19

11-ото изложение WEBIT.FESTIVAL Europe беше последното в София

На 14-ти и 15-ти май в София се проведе Технологичното изложение Webit.Festival Europe 2019. Бъдещето на киберсигурността, образованието, градовете, медиите, маркетинга и рекламата, медицината, отбраната, парите и финансовите технологии,..

публикувано на 21.05.19 в 11:26

11-ото изложение Webit.Festival Europe беше последното в София

На 14 и 15 май в София се проведе Технологичното изложение Webit.Festival Europe 2019. Бъдещето на киберсигурността, образованието, градовете, медиите, маркетинга и рекламата, медицината, отбраната, парите и финансовите технологии, климатичните промени и..

публикувано на 21.05.19 в 09:10

Hashima – белградски авангарден джаз в Първо студио на БНР

„Hashima е необичайно сливане на класицизъм, балкански фолклорни форми, авангардна гюрултия и лиризъм“ – Томас Конрад (JazzTimes) След като през последната петилетка, ние „Аларма Пънк Джаз“ , имахме честта да ви представим на живо в Първо студио на..

публикувано на 20.05.19 в 18:05
Георги Корназов

Георги Корназов представя Tales from Bulgaria в Студио 5 в НДК

Заповядайте в събота, 18 май, от 19.00 часа в Студио 5 в НДК на световна концертна премиера на новите пиеси на Георги Корназов, писани през последната година за неговия тукашен Medium Band – звездна 11-членна джаз формация с участието на Росен Захариев..

публикувано на 17.05.19 в 23:55
„Хофман“ в Гьоте институт

„Хофман“ на Ани Васева в Гьоте институт

Сякаш съвсем естествено беше след Лотреамон и Лъвкрафт театралната група „Метеор“ (единствени по рода си у нас изследователи на зловещото) да се захванат и с личността и творчеството на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Всъщност, Хофман предхожда Лотреамон и..

публикувано на 17.05.19 в 17:20

Кanatitsa - Remixed – разговор с продължение

Преди седмица Иван Шопов гостува в „Аларма“ заедно с художника Насимо. Между музиката и изобразителното изкуство много неща останаха извън разговора. За това и ви обещахме продължение. Два дни преди представянето на Kanatitsa – Remixed Иван Шопов и един..

публикувано на 17.05.19 в 11:05
 Аннамари Ола

Емил Билярски: Определенията винаги ни следват със закъснение

В навечерието на минитурнето на Meszecsinka разговаряме с българина в унгарската психаделична формация, Емил Билярски. Тази събота и неделя новият албум на групата ще бъде представен с два предпремиерни концерта в България. "Месечинка" е създадена в 2009..

публикувано на 17.05.19 в 10:24
Иван Шопов, Цветан Цветанов и Насимо в ефирното студио на програма „Христо Ботев“

Иван Шопов и Насимо в „Аларма“: ударно и предварително

Двама живи класици на българската (а и на световната) независима арт-сцена гостуват в любимото ви предаване с интересни истории зад кадър от подготовката на две ключови събития, които предстоят през седмицата. Tова за „живите класици“ съвсем не е..

публикувано на 13.05.19 в 16:50