История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Дърамската катедрала

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131207_Istoria na izkustvoto.mp3 Историята на една от първите английски катедрали е свързана с легендата за св. Кътбърт – епископ, известен със своето благочестие и смиреност, който след смъртта си се превръща в един от..

обновено на 14.01.14 в 11:51

Легенди за богове, съкровища и герои

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131130_Istoria na izkustvoto.mp3 Високо, в далечните Анди, между Перу и Боливия, на 3812 м. височина, има едно обвито в тайнственост езеро - Титикака. Някога то било свещеното езеро на инките. Но още преди инките, в..

обновено на 14.01.14 в 11:50

Чудесата на Анкгор Ват

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131123_Istoria na izkustvoto.mp3 Загадъчният Анкгор Ват е открит през 1586 година от португалски монаси, пътуващи из горите на Камбоджа. Погълнат от джунглата, скоро след  смъртта на своите строители в началото на XII..

обновено на 14.01.14 в 11:50
Една от миниатюрите към поемата от преписа от XVI век

Как стиховете се превръщат в злато

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131116_Istoria na izkustvoto.mp3 Когато иранският поет Хаким Фирдоуси написва знаменитата си поема „Шахнаме” или „Книгата на царете”, описваща историята на древните царе и герои на Персия и я поднася в знак на уважение на..

обновено на 14.01.14 в 11:49
Предмети, намерени в гроба на перуанската жрица.

Красавицата от Чорнанкап

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131109_Istoria na izkustvoto.mp3 На висока площадка край град Чорнанкап в Северно Перу е застанала красива жена. На главата й има златна корона, на гърдите - огърлица от скъпоценни миди, в ушите й са поставени два масивни..

обновено на 14.01.14 в 11:44

Свещеният Ифе

В далечните времена от началото на света, когато все още нямало хора, върховният бог Олорун дал на сина си Одудува шепа пръст, един петел и един кокосов орех и спуснал за него верига от небесата чак до безкрайните води долу. Одудува хвърлил пръстта..

публикувано на 16.12.13 в 10:05
Един от вълшебните медальони, изработени от чисто злато, изобразяващи животни

Носени от древните реки

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130927_Sitio Conte.mp3 В далечната 1900 година след проливен дъжд, който препълва коритото на Рио Гранде в Панама, земята е така изронена, че реката променя курса си. В гъстата кал местните хора намират златни мъниста с..

публикувано на 26.09.13 в 14:53

Съкровището от Стафордшир

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130921_Istoria na izkustvoto.mp3 "Отиди на нивата край стария римски път и копай! Време е моето злато да разкаже за мен" – това странно изречение чува Тери Хърбърт, един посетителите на английския замък Тамуърт,..

публикувано на 19.09.13 в 13:02
Боробудур - най-големият будистки храм на остров Ява.

Тайната на каменните храмове

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130629_kamenni hramove.mp3 На малък хълм в централната част на остров Ява се намира един от най-невероятните храмове в света - будисткият храм Боробудур, изграден в началото на IX век от крал Самаратунга. Името му..

публикувано на 25.06.13 в 09:39
Сцена от индийски театър

Театърът на древния Изток

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/130622_Istoria na izkustvoto.mp3 Древна Индия е една от люлките на източния театър - там изкуството на театъра на сенките е особено популярно. То започва с изработването на кукли от кози кожи и пръчки, с височина около..

публикувано на 19.06.13 в 11:28