История на изкуството за деца

Четвъртък, от 17.00 до 17.30 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Разкопките на древния град Ебла.

Боговете с рибешки опашки

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/111001_Istoria.mp3 Много, много отдавна, около 2500 години преди Христа, в древното царство Ебла (между днешната сирийска столица Дамаск и Югоизточна Турция) хората почитали странни божества: с човешки глави и рибешки..

публикувано на 29.09.11 в 07:41
Крепостта и кулите на нурагите, направени от огромни над 7000 камъка във формата на пресечен конус, на височина достигат до 20 м, а на ширина – до 30 м.

Строежите на древността

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110924_Stroeji.mp3 • Имхотеп и тайните на древноегипетските архитекти. • Перуанските пирамиди в свещения град Карал. • Загадъчният Арата – градът на шумерската богиня Инана. • Посланието на нурагите в Сардиния –..

публикувано на 19.09.11 в 15:23

История на изкуството за деца: „Крит и Египет”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110716_Za_decata.mp3 Къде се намира легендарният Дворец на владетеля Минос? Откога се провеждат игрите с бикове и какво е посланието им? Има ли връзка между асирийските стъпаловидни зикурати и египетските пирамиди?

публикувано на 27.06.11 в 09:06

История на изкуството за деца: „Гилгамеш”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110709_Gilgamesh.mp3 Сред тридесетте  хиляди глинени плочки, изписани с клинописно писмо в библиотеката в град Ниневия са и 12-те с прочутата шумерска Поема за Гилгамеш. Кой е бил той - митически герой или реална личност?..

публикувано на 27.06.11 в 09:03
Кипу (на езика на инките кечуа – quipu, думата означава възел) са средства за записване на информация. Обикновено кипуто се състои от цветни нишки от козината на лама или алпака, с разположени върху тях възли.

История на изкуството за деца: „Древните представления”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110702_Drevni predstavleniia.mp3 21 юни - денят на лятното равноденствие. Величествените светилища на магичната планина избухват в пламъци - това са първите представления-ритуали в чест на Бога-Слънце… Кога се е зародило..

публикувано на 27.06.11 в 09:00

История на изкуството за деца: „Пътешествието на древните знания”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110625_Drevni znaniia.mp3 Китайският Жълт император и невероятната рисувана китайска коприна. Зараждането на Минойската цивилизация - Тронната зала с биковете на остров Крит и легендата за Лабиринта на Минотавъра...

публикувано на 08.06.11 в 09:31
Статуетки на шумерски идоли.

История на изкуството за деца: „Древното преселение”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110618_preselenie.mp3 Как се появила Страната на черноглавите - Шумер? Разгадаването на клинописното писмо. Изчезналият град Брахминабад и загадъчната древна цивилизация на Харапа. събота, 20 август, от 9.00 часа

публикувано на 08.06.11 в 09:26

История на изкуството за деца: „Потопът - амулетите на жреца...”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110611_Potop.mp3 Древните австралийски тотеми и митовете от Времето на сънищата. Какво се случва край бреговете на Голямото езеро, когато идват Водите на смъртта и къде са открити най-старите в света навигационни уреди,..

публикувано на 08.06.11 в 08:29
Стоунхендж - един от най-известните мегалитни паметници в света, е строен преди около 5000 години.

История на изкуството за деца: „Древните селища”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110604_Drevni selishta.mp3 Къде се намира един от най-старите градове в света, на възраст около 9000 години? Как са възникнали мегалитите – древните светилища, които са служили не само за молитви към боговете, а и за..

публикувано на 19.05.11 в 08:42
Загадъчните каменни фигури на Великденските острови.

История на изкуството за деца: „Изчезналите цивилизации”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/110528_Tzivilizatzii.mp3 Край бреговете на Индия и Япония, и в Персийския залив има чудесно запазени градове на около 10 000 години. Как са се наричали цивилизациите, създали тези градове – Атлантида, Лемурия, Рама…И още:..

публикувано на 19.05.11 в 08:41