Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Сцена от спектакъла.

Трагикомичната приказка за възрастни „Кралят елен” гостува в театър „Азарян”

Приказният спектакъл по Карло Гоци е дело на младата режисьорка Анастасия Събева, със съучастието на осем съвсем млади актьори - Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан..

публикувано на 15.12.17 в 14:00
Пламен Дойнов.

За дървото на хълма, за пчелата, за щуреца, за поета и личността Иван Цанев

„В някакъв смисъл Иван Цанев е най-влиятелната фигура в българската поезия на ХХ век - именно чрез ролята си на трансформатор и медиатор на традиции”, пише Пламен Антов в студията си „И ако можеш - истината само”, като добавя, че поезията му „косвено - чрез..

публикувано на 15.12.17 в 13:50
Част от корицата на книгата.

„Под тавана, който се лющи” - мигът, в който историята се променя

В рамките на Панаира на книгата, сръбският писател Горан Петрович, известен в България главно с романа си „Магазинчето сполука”, представи новелата „Под тавана, който се лющи”. Това е книга за начина, по който обикновените хора преживяват великите времена...

публикувано на 15.12.17 в 11:09
Ангел Игов

„Фини прахови частици” - роман за поколението на осемдесетте

Излезе новият роман на Ангел Игов „Фини прахови частици”. Книгата беше представена от писателя и журналист Георги Тенев. Разговорът протече свободно, без сценарий, като една импровизация, която постоянно се връщаше към въпроса за частичното припокриване..

публикувано на 15.12.17 в 10:46

Филм за детството през 80-те

Премиерата на дебютния филм на режисьора Станислав Тодоров-Роги „Дъвка за балончета” се състоя на 8 декември и веднага оглави боксофиса в България - още в премиерния си уикенд беше изгледан от 11 200 зрители. Камерен филм, в основата на който стои голям..

публикувано на 14.12.17 в 15:00
Част от корицата на книгата „Историкът и множественото минало”.

Нова книга на Ивайло Знеполски

В Софийския университет се състоя премиерата на новата книга на проф. Ивайло Знеполски „Историкът и множественото минало”. Текстовете в нея са писани през последните две десетилетия по различно време и по различни поводи и са израз на трайния му интерес..

публикувано на 14.12.17 в 14:30
Кирил Чолаков.

„Дисекция на спомените” - изложба на Кирил Чолаков

Кирил Чолаков е български художник, реализирал се с еднакъв успех и у нас, и в Италия, и на европейската художествена сцена. Защото от близо 20 години живее и работи в Римини. Много от проектите му са посветени на места и творчески инвенции от това..

публикувано на 14.12.17 в 12:15

Змейове и самодиви в естетско издание на „Митически песни”

Търсихме интерпретацията на български артисти на базата на митологията - казват издателите, представяйки „Митически песни. Българско народно творчество”, илюстрирани от Костадин Кокаланов и Албена Лимони. Опитваме се да представим песните на по-широка..

публикувано на 14.12.17 в 11:20
Air on wood.

Изложба на Калия Калъчева

Когато се вгледаме във визитната картичка на художничката Калия Калъчева всеки се респектира от наситения, успешен творчески път на тази млада авторка. Награда за млад живописец с обещаващо развитие на фондация „Едмонд Демирджиян”, резидентска програма на..

публикувано на 14.12.17 в 10:33
Плакатът на представлението.

„Лисичета” с премиера в Народния театър „Иван Вазов”

Постановката по пиесата на световноизвестната американска драматуржка Лилиан Хелман е дело на Бина Харалампиева. Лилиан Хелман е предусетила в някаква степен, в началото като някакво спорадично заболяване, това, което се оказва пандемията на XXI век -..

публикувано на 13.12.17 в 14:00