Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Най-малките читатели в новооткритата читалня „Малкият принц” в Бургас

Читалня „Малкият принц” среща децата с книгите в Бургас

„Четенето на книги е магия! То е важно за децата и ги изпълва с въодушевление, помага им по-добре да разбират света и да учат докато се забавляват. Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите от историите. Книгите..

публикувано на 19.03.18 в 12:15
Миро Гавран

Миро Гавран с „Приятелят на Кафка“

Най-популярният съвременен хърватски драматург и писател  Миро Гавран  получи поредното признание за значимостта на своите романи. На 20 март австрийският президент Александер Ван дер Белен ще му връчи „Златен знак за заслуги към Република Австрия“...

публикувано на 17.03.18 в 11:00

Париж на Любен Зидаров

Убедена съм, че лятото на 2017 г. ще остане незабравимо за художника Любен Зидаров. Тогава той се завърна в Париж 40 години след първото си посещение там, отново на същото място – „Сите дез’Ар” (и то в същото ателие) – и се остави на красивия град да го..

публикувано на 16.03.18 в 15:17

Андрей Плахов: България – една втора Румъния в киното

Традиционно балканската конкурсна програма на „София филм фест” съдържа някои от най-добрите филми, създадени през изминалата година. Така е и сега на 22-рото издание на международния филмов фестивал, на който българското участие е без прецедент...

публикувано на 16.03.18 в 14:15
Велко Кънев

Изложба в памет на Велко Кънев ще бъде открита пред Народния театър

„Велко Кънев: Разгневени монолози” – така е озаглавена изложбата, която Съюзът на артистите в България организира в чест на 70-ата годишнина от рождението на големия български актьор, който ни напусна твърде рано преди 7 години. Експозицията включва..

публикувано на 16.03.18 в 14:00

Краят на "Култура"?

„В края на юли 2018 г. съществуването на вестника ще бъде прекратено и от септември ще има друга „Култура” – списание, с главен редактор Тони Николов. А сегашната „Култура” със сегашния екип и, надяваме се, със сегашните автори ще търси нова реализация с..

публикувано на 16.03.18 в 13:23
Проф. Симо Лазаров и Росица Бечева в студиото на „Артефир”

Симо Лазаров чества 70-годишен юбилей

С авторски концерти, изложба и представяне на книгата „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров” на Росица Бечева започнаха честванията на 70-годишния юбилей на един от основоположниците на електронната и компютърната музика в България...

публикувано на 16.03.18 в 09:45

Изкушенията на ninavale

От днес до 22 март в Музея за съвременно изкуство в София може да видите новата изложба на Нина Ковачева и Валентин Стефанов – двама съвременни артисти, които живеят и работят в Париж. Някои арт критици говорят за тях като за трима художници – Нина,..

публикувано на 15.03.18 в 16:35
Жером Ферари

Жером Ферари за първи път на български

Носителят на „Гонкур” Жером Ферари (1968, Париж) тази вечер представя във Френския институт в София за първи път на български език романа си „Проповед за падането на Рим”. Книгата ще представят Оливие Кашлер и Александра Велева, преводач на книгата...

публикувано на 15.03.18 в 16:00

Учредиха театрална награда на името на Крикор Азарян

Награда за ярко постижение в театралното изкуство предстои да бъде връчена тази вечер в чест на Крикор Азарян. Инициативата е на фондация „Проф. Крикор Азарян”, а домакин на събитието е театърът, който носи името на големия български режисьор. Идеята е..

публикувано на 15.03.18 в 14:00