Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Уютните „Рисунки“ на Калина Мавродиева

Калина Мавродиева нарича живописните си платна „Рисунки“ . Те представят нежни и топли цветове, с усещане за спомен и уют. Младата художничка твърди, че с настоящата си изложба в галерия „Нюанс“ тя продължава своите търсения, свързани с близките хора, с..

публикувано на 14.10.17 в 08:35
Част от корицата на „Антология с поезия от Балканите“

Balkan Poetry Today 2017 – Поезия на Балканите днес 2017

Том Филипс е от Бристол. Той е поет и драматург. „Брегова защита“, „Сто мили северно от Тимбукту“ и „Няма време за надежда“ са заглавия на някои от неговите пиеси. На български език можете да прочетете стиховете му в книгата „Непознати преводи“,..

публикувано на 13.10.17 в 17:05
Кадър от филма на Роман Полански „По действителен случай”, адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган.

Филм на Полански и ефектно музикално-визуално начало на CineLibri

Снощи в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) тържественото се откри третото издание на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri. Авторският спектакъл на визуалния артист Поли Герасимова и най-новият филм на Роман Полански „По действителен..

публикувано на 12.10.17 в 13:55

Юбилейна изложба на скулптора Крум Дамянов

Големият наш скулптор Крум Дамянов представя в галерия „Райко Алексиев“ една удивителна, респектираща с мащабите си експозиция по повод своята 80-годишнина. Отново тук той показва своя пиетет към експеримента и свободата в творчеството си, които носи още от..

публикувано на 11.10.17 в 14:00

Марий Росен за предизвикателството да режисираш комедия

Часове преди премиерата на новия спектакъл на Марий Росен – „Алонсо” в театър „София“ режисьорът разказва повече за пиесата на австриеца Щефан Фьогел. За Марий Росен това е първи опит в жанровия театър. В комедията две двойки нищят отношения,..

публикувано на 11.10.17 в 13:05

„Поетични струни” събира бардовете на 13 и 14 октомври в Харманли

Традиционната и най-дълголетна среща на българските бардове тази година ще се проведе в края на седмицата в Харманли. Носителката на първа награда от Международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest Марияна Добрева ще изнесе рецитал в рамките на..

публикувано на 11.10.17 в 09:15
Част от корицата на романа

Книга, чийто главен герой е книгата

Книгата става по-реална и по-важна от своя автор. Всеки, който я разгърне, се променя и това не е под контрола на нейния създател. Винаги остава нещо, което трябва да допише някой друг. Читателят например. В романа „История на любовта” от Никол Краус..

публикувано на 11.10.17 в 08:50

Петък 13 и други специални събития със CineLibri 2017

Най-новият филм на Павел Лунгин „Дама пика“ ще има прожекция в зала „България“ в навечерието на 80-годишнината ѝ на 13 октомври. Ще присъства и големият руски режисьор. Същата вечер пак там оркестърът на Софийската филхармония ще изпълни две арии от..

публикувано на 10.10.17 в 16:40
Кадър от филма „Вездесъщият“

„Вездесъщият“, на добър час!

На 10 октомври в зала 1 на НДК е официалната премиера на новия български игрален филм „Вездесъщият“. От 13 октомври „Вездесъщият“ тръгва по екраните в страната. Режисьор на картината е Илиян Джевелеков. В ролята на главния герой Емил е актьорът Велислав..

публикувано на 10.10.17 в 15:20

Анка Гнот и Георги Дончев: Ако започнете да обяснявате изкуството, ще го изгубите

Мултиинструменталистката Анка Гнот – композитор, певица и поетеса и контрабасистът и продуцент Георги Дончев ще свирят довечера от 21.30 часа в Театър 199. Това е първият им концерт в български театър. Със сцената му ги свързват носталгия и..

публикувано на 10.10.17 в 15:10