Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Владимир Пенев

За първи път на европейска сцена

Премиерата на Фондация „Аполония“ съвместно с Театър 199 „Валентин Стойчев“ тази година на Празниците в Созопол ще бъде пиесата на Чарс Еверед „Class“ под режисурата на Владимир Пенев. Тя се поставя за първи път на европейска сцена. Това е история за..

публикувано на 27.07.17 в 15:50
Адриана Илиева

Международен Бах фестивал е на път към България

Един млад европейски фестивал, посветен на творчеството и мястото на Йохан Себастиян Бах в световното музикално наследство започва съществуването си преди три години с активно българско участие. Досега обаче не се е провеждал в България. С надеждата, че и..

публикувано на 27.07.17 в 13:26

Из-лож-ба

„Пътят на добрия човек е осветен и изпълнен с искреност. Пътят на добрия човек е усещане… светло…“ - казва Момчил Георгиев. Светлината е основната концепция в изложбата „О - СВЕТ – ЛЕНИЕ“ на художника, която може да се види в галерия "Арт 36". В неговите..

публикувано на 27.07.17 в 11:28
Виктор Мелник

Украинският поет Виктор Мелник ще превежда Левчев

*** Докосваш словото – тъй както глина И ваеш  светове и времена. Като че проявяваш снимки – И всяка крие твойте имена. Автопортретът ти – в иконата е вложен. Светът целува твоето чело. Кръжи земята в дланите ти, боже, Като грънчарско колело...

публикувано на 26.07.17 в 16:39

Засилен интерес към китайския език и култура в Родопите

За първи път в село Момчиловци ще се проведат Дни на китайската култура и лятно училище по китайски език. Инициативата е на институт „Конфуций“ в София и Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Събитието ще започне на 4 август и ще приключи с..

обновено на 26.07.17 в 15:11

Награден роман на Марио Варгас Льоса отново издаден на български

С книгата си „Зелената къща“ (La Casa Verde; 1966), за която получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес, перуанският писател Марио Варгас Льоса затвърждава репутацията си на доказан представител на..

публикувано на 26.07.17 в 15:04
Елена Петева

„Присъствие и отсъствие“ – изложба на Елена Петева

Художничката Елена Петева – миловидна, със завладяваща усмивка и благоразположение към хората около себе си – показва новата си изложба в галерия „Аросита“. Родена в София, учила изкуство в САЩ  и след това специализация в Европа и Америка, днес тя..

публикувано на 26.07.17 в 12:27

Левски и Гълъбовият род

Връзката между Апостола и един от тачените родове в община Априлци е част от паметта на сегашните поколения в този край. Бенко Вълев по майчина линия е осмо поколение представител на Гълъбовия род. Негови предци са били във връзка с Апостола и са следвали..

публикувано на 25.07.17 в 12:34

„Красив имидж“ от Катрин Панкол

Парадоксално е, че колкото повече се пише за Жаклин Бувие Кенеди, толкова по-загадъчна става. Съдбата й продължава да вълнува поколения историци и журналисти, но колкото повече навлизат в живота на първата дама, толкова по-несъвместими са впечатленията от..

публикувано на 21.07.17 в 13:11

Българското участие на фотографските срещи в Арл 2017

48-ото издание на Международния фотографски фестивал „Срещи в Арл“ и тази година събира професионалисти, галеристи и почитатели на фотографията в красивото градче в Южна Франция. Прочутият фестивал ще продължи до 24 септември и се очаква да бъде посетен от..

публикувано на 21.07.17 в 09:03