Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Кукли ангели с награди преди Коледа

Приключи петият национален конкурс за кукли ангели и детски литературни творби „Виж моя ангел”. По традиция той бе организиран от Арт къща „Куклите” . Участваха 217 деца от цялата страна, които изненадаха журито със своите творби. Ангел на душата, Ангел..

публикувано на 13.12.17 в 10:50
Част от корицата на книгата.

Излезе нов исторически роман на Силвия Томова

„Гpoхoт” е третият исторически роман  на Силвия Томова след „Печатарят” и „Тит от Никомедия”. Премиерата му беше в първия ден от Софийския международен панаир на книгата. Повествованието е съсредоточено върху присъединяването на България към Тристранния..

публикувано на 13.12.17 в 10:00
Ханукия от Йерусалим.

Еврейската общност отбeлязва празника на светлината

Довечера еврейската общност у нас и по света ще запали първата свещ на празника Ханука. Това е празникът на светлината, който започва на 25-о число от еврейския месец кислев и продължава осем дни. Свещникът за Ханука се нарича ханукия, а броят на свещите..

публикувано на 12.12.17 в 16:54

Откри се 45-ят Софийски международен панаир на книгата

Заедно с Панаира на книгата се откри и петият Софийски международен литературен фестивал. И двете събития се организират от Асоциация „Българска книга” . Панаирът и Фестивалът ще продължат до 17 декември в обновения Национален дворец на културата на площ..

публикувано на 12.12.17 в 16:50
Леа Коен

Любов и обида в „Рафаел” на Леа Коен

Новата книга на Леа Коен „Рафаел” разказва една история, свързана с неизвестни факти от 30-те и 40-те години на миналия век в България. Интересна епоха с подем в предприемаческия дух на българите, но и със зараждането през 40-те години на политически..

публикувано на 12.12.17 в 15:20

Фотоувеличение - изложбата с най-малките снимки на големи поети

В препълнената 65 аудитория на Софийския университет преди 28 години е най-масовото събитие в историята на българската поезия. Аудиторията е препълнена, пред стотици слушатели поетите от „Кръг 39” за първи път свободно изнасят своя най-голям публичен рецитал..

публикувано на 11.12.17 в 15:17

„Спорът за реалността” - един дискусионен форум

Изложбата е замислена едновременно като изследователски проект и като дискусионен форум - казват авторите и организаторите на тази мащабна изложба на два от етажите на „Шипка” 6. А те са проф. Станислав Памукчиев, проф. Петър Цанев и изкуствоведът Кирил..

публикувано на 11.12.17 в 14:47
Кадър от филма „Кораб в стая”.

Хубав български филм

Новият филм на Любомир Младенов се нарича „Кораб в стая” и имаше своята премиера на Киномания . Избраните актьори са познатата като театрална актриса и от предишния филм на Любомир Младенов „Ловен парк” Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Иван Димитров -..

публикувано на 08.12.17 в 14:58

Александър Секулов взе наградата "Николай Кънчев" за поетичната книга "Море на живите"

На Никулден в галерия „Средец” на Министерството на културата за шести път беше връчена наградата за нова българска поетична книга „Николай Кънчев”. В репортажа от събитието ще чуете част от словото „Апология на поезията” от литературоведа и класически..

публикувано на 08.12.17 в 12:30
Изабела Мейдмънт.

Как се колекционира живо изкуство

С посещението си в България кураторът от „Тейт Модерн” Изабела Мейдмънт постави финал на есенния семестър от серията лекции „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от фондация „Отворени изкуства” . За пръв път представител на „Тейт” посещава..

публикувано на 08.12.17 в 10:59