Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Изложба живопис на Иван Димов в галерия „Академия“

На 10 май в галерия „Академия“ в НХА беше открита изложба на художника Иван Димов. За нея авторът казва, че не е нито ретроспективна, нито юбилейна, но е много лична. В експозицията участват портрети както на най-близките му – майка му, баща му,..

публикувано на 17.05.18 в 16:15

Съновиденията на Йохана Траянова

От днес до края на май в новото пространство за изкуство „Място“ 167, което е на ул. „Г. С. Раковски“ 167, може да се види експерименталната фотографска изложба на Йохана Траянова . Освен на мястото, това ще бъде дебют на младата арт-фотографка. Куратор..

публикувано на 17.05.18 в 15:21
Снимка от изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“

21 август 1968: Краят на Пражката пролет

Фотоизложбата е посветена на 50-годишнината от паметните събития през 1968 година в Прага и може да бъде разгледана в Експозицията за национално помирение (бившето Гарнизонно стрелбище) в София. Организатори са Чешкият център , съвместно с Посолството на..

публикувано на 16.05.18 в 14:45

QR Code – Екскурзовод в Националния литературен музей

На Международния ден на музеите – 18 май, Националният литературен музей организира образователно-развлекателна игра. „QR Code – Екскурзовод“ е инициатива, която дава възможност на всеки желаещ да участва, да научи нещо ново по забавен начин...

публикувано на 15.05.18 в 13:55
Акад. Луан Старова (вляво) и акад. Антон Дончев на премиерата на българското издание на романа „Балканвавилонци“.

"Балканвавилонци" – академик Луан Старова превърна и думите в герои на романа си

В голямата зала на БАН беше представен романът „Балканвавилонци“ от македонския писател с албански произход, заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата, дипломат, дългогодишен преподавател по френска литература в университета в..

публикувано на 15.05.18 в 11:26

Юбилейната изложба на Станислав Памукчиев

На 9 май в галерия „Арте“ , по случай юбилея му, се откри изложба от акварели на проф. Станислав Памукчиев. Тя включва работи от студентските му години и такива от настоящата 2018 година. За изложбата Памукчиев пише: „Изложбата показва забравени в..

публикувано на 14.05.18 в 16:05

Най-новата стихосбирка на Владимир Левчев

Иван Ланджев за книгата: „Дейвид Боуи питаше „Има ли живот на Марс?“ и с ирония, и с разочарование от ставащото тук, на Земята. В новата си книга Владимир Левчев също не скрива тъгата, която тукашното предизвиква. На нашата планета не останаха..

публикувано на 14.05.18 в 15:25
Част от корицата на книгата

Фантазия за минутите след смъртта на финландката Лаура Линдстед

Лаура Линдстед (1976) една от най-известните финландски авторки. Още с първата си книга „Ножици“, излязла през 2007, тя е номинирана за „Наградата на Финландия“, което е най-важното отличие там. С втория си роман тя вече я получава. Годината е 2015, а името..

публикувано на 12.05.18 в 12:15

В Търговище се готвят за вдигането на „Вълшебната завеса“

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ . 19-ото му издание ще бъде тържествено открито на 14 май от 10 часа пред Драматичния театър в Търговище с представление на театър „Жар“...

публикувано на 11.05.18 в 14:05

"Небесно куче" – изложба на Захари Каменов в СГХГ

В Софийската градска художествена галерия беше открита изложбата на Захари Каменов, озаглавена „Небесно куче“. В експозицията участват 30 живописни творби, които се допълват от три цикъла теракота. Изложбата е вдъхновена от изкуството на неолита и..

публикувано на 11.05.18 в 08:35