Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Част от плаката на представлението

Проф. Красимир Спасов с нов сценичен прочит на „Албена”

„Ние сме изместили във времето тази история – това не е в началото на XIX век, а в края на 30-те години на XIX век. Това в Добруджа е особено важно – тогава има бурно развитие на обществения живот, едно мощно навлизане на модерното индустриално време. По..

публикувано на 14.03.18 в 16:45
Симфоничният оркестър на БНР

Радиосимфониците с концерт за празника на фондация „Панчо Владигеров”

119 години от рождението на Панчо Владигеров (1899-1978) се навършиха на 13 март тази година. Творчеството на композитора остава в златния фонд на българската култура и в музикалното изкуство на ХХ век. То включва 70 опуса, голям брой безопусни творби и..

публикувано на 14.03.18 в 10:35
„Точка БГ” и Димитрина Кюркчиева

Точка БГ ще отпразнуват първите седем

На 15 март Акустичният проект за нови градски песни „Точка БГ” ще отбележи седмия си рожден ден с концерт в столичния Sofia Live Club. Четири ярки индивидуалности събира формацията, позната и обичана не само у нас, но и извън пределите на родината. Зорница..

публикувано на 14.03.18 в 10:20
Майкъл Фрейн

Приказка за бъдещето от Майкъл Фрейн

Футуристична приказка, сурова антиутопия и остра социална сатира с поглед към развитието на бъдещите високи технологии, обещават издателите на „Строго личен живот” – роман на Майкъл Фрейн, написан още през 1968 година. Предизвикателство към въображението на..

публикувано на 14.03.18 в 10:10
Соня Георгиева

На срички и сезони

„И... Ето я! Новата ми стихосбирка „На срички и сезони”. Защото така се пишат любов, душа, сърце, живот... Благодаря на издателството за доверието, на редактора Ники Комедвенска – за търпението, приятелството, куража, вярата и за какво ли още не! На Стайо..

публикувано на 13.03.18 в 17:15
Кадър от филма

Рижата юница на Цивия Баркай на „София филм фест”

Филмът „Червената крава” на младата режисьорка Цивия Баркай участва в международната състезателна програма на 22-я „София филм фест” . Цивия е родена в ортодоксално еврейско семейство, завършва с отличие училището за кино и телевизия „Сам Шпигел” в..

публикувано на 13.03.18 в 17:00
Гергана Лаптева (отляво) и Невена Праматарова в студиото на „Артефир” преди конференцията „Непознатата южна земя и португалската полярна програма” в Лисабонския университет

Премиера на две български книги за Антарктида в Португалия

Новите български книги „Антарктида – студеният юг” на проф. Христо Пимпирев и „Terra Asutralis Incognita - Непознатата южна земя” на Гергана Лаптева ще бъдат представени днес по време на съвместната конференция между Българския антарктически институт и..

публикувано на 13.03.18 в 12:05
Катрин Томова

"Островът..." по Катрин Томова

С новия си изложбен проект Катрин Томова отново се завръща към отдавна предпочитаното си артистично амплоа – големите формати в нефигуративната живопис. Експозицията е наречена от художничката „Островът по обед” и названието като че ли търси алюзия с..

публикувано на 13.03.18 в 10:00
Част от корицата на книгата „Американският любовник”

Роуз Тримейн и нейните 13 версии за любовта и надеждата

Българският читател за пръв път се срещна с Роуз Тримейн чрез романа ѝ „Пътят към дома” и емигрантската история в него. Британската писателка е автор предимно на исторически романи, но втората й книга „Американският любовник”, излязла у нас, е сборник с..

публикувано на 09.03.18 в 14:50
Сцена от спектакъла

Неда Соколовска: На спектакъла „Закачане” може и да не си изключвате телефоните

„Закачане” е най-новото заглавие в афиша на театър „София” и е първият документален вербатим спектакъл, който намира сцена в софийски репертоарен театър. Концепцията, текстът и постановката са на Неда Соколовска. „Зад заглавието стои една жаргонна..

публикувано на 09.03.18 в 14:00