Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Българският представител на Евровизия Кристиан Костов.

Зад кулисите на Евровизия 2017

Евровизия 2017 остава в историята като най-успешната досега за България. На финала в Киев младият и талантлив Кристиан Костов спечели рекордното второ място за страната ни в класирането, а победител стана изпълнителят от Португалия Салвадор Собрал с..

публикувано на 16.05.17 в 16:08
Корицата на книгата.

„Чамкория” - разказ за България през 20-те години на миналия век

Очакваният от читателите  и литературната общност нов роман на автора на „Възвишение” Милен Русков. „Чамкория“ е книга за драматичното време от българската история на война между две групировки - военния съюз, демократическия сговор и ВМРО от една страна и..

публикувано на 15.05.17 в 16:40
Сцена от спектакъла

„Като трохи на прозорец” с премиера в Младежкия театър

Постановката е на Малин Кръстев по пиесата „The Gingerbread Lady“ на един от най-популярните американски драматурзи Нийл Саймън - носител на награда „Пулицър“, на три награди „Тони“ и с три номинации за „Оскар“ за най-добър сценарий. Пиесата разказва..

публикувано на 15.05.17 в 16:25

С премиера на „Мнимият болен“ започва днес Международният фестивал на комедийния спектакъл

С постановката на Николай Урумов по прочутата комедия на Молиер ще бъде открито днес десетото издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл в Габрово. Театралният празник продължава до 19 май и включва още шест български представления, както и..

публикувано на 15.05.17 в 14:00
Атанас Хранов

Морските видения на художника Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов е сред странната порода личности, които по невероятно личен и особен начин населяват своите картини или изразителни пластики. Изложбата му в галерия „Ракурси”, където е обикновено пространството за неговите творби, този път имаше..

публикувано на 15.05.17 в 13:04
Светлана Алексиевич и нейната книга

Войната, жените, децата

Светлана Алексиевич и „Време секънд хенд“ (2013) имаха сериозен успех сред българските читатели, а сега излезе и том с две нейни книги: „Войната не е с лице на жена“ (1983) и „Последните свидетели“ (1985). Беларуската писателка и журналистка, която наричат..

публикувано на 15.05.17 в 09:50

И „Женитба“ в юбилейния сезон на Театър „София“

„Женитба“ от Гогол - още една премиера, с която трупата на Театър „София“ ще зарадва публиката за 50-годишнината на театъра. Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова. Преводът на пиесата на български език е на Христо Радевски. „Женитба“ е една класическа..

публикувано на 12.05.17 в 16:40
Иванка Могилска и нейната книга

Книга за кратките мигове и внезапни прозрения

Иванка Могилска (1981, Пловдив) има издадени досега две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“ и два романа – „Места за загубване“ и „Внезапти улици“, а последната й засега книга е сборник с кратки разкази. Нарича се „Тая земя, оная земя“. Кое е най-хубавото..

публикувано на 12.05.17 в 15:45

От младите за младите

Мария Баджакова създава фондация „Аморфа”, която е насочена към събития, които интересуват младите хора. Тя се старае да направи различни културни събития по-близки до младото поколение. Тази фондация бе партньор на Община Варна за Нощта на литературата и..

публикувано на 12.05.17 в 15:15
Башар Рахал и Дарина Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“.

История с мирис на „Бензин“

По-малко от седмица остава до премиерата на новия български игрален филм „Бензин“. Първи ще го гледат варненци – на 16 май. Варна е и градът - снимачна площадка на новия български екшън. Работата по филма продължила доста години. От 19 май филмът тръгва по..

публикувано на 11.05.17 в 16:07