Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

„Пътешествия през живота, вдъхновени от "Яж, моли се и обичай" – книга за книгата

В предговора към новата си книга „Пътешествия през живота, вдъхновени от "Яж, моли се и обичай" Елизабет Гилбърт пише: Цялата история на сътворението е разказ за нестихваща промяна. И в мига, в който се пробудиш за тази история, осъзнаваш, че и на теб също..

публикувано на 14.02.18 в 13:20
Боян Ангелов

Боян Ангелов с две литературни премиери в „Артефир”

Боян Ангелов има втори мандат като председател на Съюза на българските писатели. Роден е през 1955 г. в Панагюрище. Завършва философия и българска филология в Софийския университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през..

публикувано на 14.02.18 в 12:13
Ермал Мета и Фабрицио Моро, които като дует изпяха „Нищо не ми направихте” - песента победител на Санремо тази година

Санремо 2018 отблизо

„Нищо не ми направихте” се нарича песента-победител на 68-ото издание на музикалния фестивал в Санремо, който завърши преди дни. Албанецът Ермал Мета и италианецът Фабрицио Моро се събраха в дует, за да посветят изпълнението си на жертвите на терористични..

публикувано на 13.02.18 в 16:53

Библията в цвят в галерия „Сезони“

Отдавна замисляна изложба с картини открива утре (14 февруари) проф. Мони Алмалех и с нея ще отбележи финала на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Последната ѝ част „Тъмнината в Стария завет“, излезе миналата година. Професор..

публикувано на 13.02.18 в 16:03

Тазгодишното издание „Мини Арт Фест"

Ако искате да покажете и споделите вашите идеи за изкуството, социални проекти и съвременния градски начин на живот, може да кандидатствате за участие в осмото издание на „Мини Арт Фест". За целта трябва да попълните "open call" на сайта на фестивала до 8..

публикувано на 12.02.18 в 16:03
Мирослав Христов и най-новата му стихосбирка

Нова стихосбирка от Мирослав Христов - „Как ще посрещнем дъжда“

Илко Димитров за книгата: „В третата стихосбирка на Мирослав Христов поетичните ситуации са поставени в контекста на интелектуалното им осмисляне, а чрез него, и това е особено ценно в тази книга, в отправяне на духовни послания, които въздействат..

публикувано на 12.02.18 в 15:04

Литературният дух на Сплит

Няма начин да не се влюбите в този град, ако останете в него повече от три дни – уверява Ренато Баретич – поет, белетрист и журналист - в интервю с Рада Шарланджиева. С това интервю започва новият брой на списание „Панорама“, който представя петнадесет..

публикувано на 12.02.18 в 13:10

Мечтите на Ралица

Ралица Бурова е родена в София Завършва Средно специално училище за приложни изкуства - София, специалност "Текстил", и Национална художествена академия София, специалност "Текстил", при проф. Димо Балев 11 години преподава изобразително изкуство, след..

публикувано на 12.02.18 в 10:55

Професор Георги Янков: Българският плакат успява да се спаси от пропагандата

Част от 70-годишната история на българското плакатно изкуство може да бъде разгледана в Културния център „Морско казино“ в Бургас до 26 февруари. Началото на специалността в Националната художествена академия се поставя през 1947 година с откриването на..

публикувано на 09.02.18 в 19:05

Пабло Неруда: Поезията се ражда от болката

Луксозно двуезично издание с творби на чилийския поет и носител на Нобеловата награда за литература от 1971 година Пабло Неруда беше представено в четвъртък в литературния клуб «Перото» на НДК. В поетичната вечер участваха Андрес Сааведра, отговорен..

обновено на 09.02.18 в 18:37