Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Част от корицата на книгата

Рикардо Молинари най-после излиза на български

Преводачът Николай Тодоров от ученик мечтае да преведе и издаде на български стихове на аржентинския поет. В испаноезичния свят Молинари е смятан за класик. Бил е близък с писателската група „Флорида“ в Аржентина и с „Поколението от 27-а“, докато живее в..

публикувано на 16.04.18 в 13:37

НДК – културният и конгресен център на България

„В Националния дворец на културата се осъществява цялата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, но паралелно с това в пълна сила и с много голям капацитет на заетост на залите се реализира и културната програма на двореца“ – каза..

публикувано на 14.04.18 в 18:00
На снимката (отляво надясно): Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, проф. Виолета Дечева

Почетен "Аскеер 2018" за Васил Михайлов

Актьорът Васил Михайлов е удостоен с Голямата награда „За цялостен принос към театралното изкуство“ на фондация “А`Аскеер” , съобщи на пресконференция днес Милен Миланов - председател на фондацията. В тазгодишните номинации за отделните спектаклови..

публикувано на 13.04.18 в 14:10
Майк Викинг и Невена Праматарова след представянето на книгата „Малък наръчник по люка“ в София

Как се измерва щастието?

„Не само обществото става по-щастливо, когато сме загрижени един за друг. Ние самите се чувстваме по-добре“ пише Майк Викинг в „Малък наръчник по люка“. Датският писател и изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген отговаря на..

публикувано на 12.04.18 в 16:52

Създателите на „Мелформатор” с лекция за интерактивните дигитални технологии

На 12 април (четвъртък) от 18:30 ч. Петко Танчев и Атанас Динчев, двама от създателите на пловдивския аудиовизуален колектив „ Мелформатор ” и студиото за дигитални експерименти SenseLab, ни канят на лекция в Център за култура и дебат „Червената къща”. В..

публикувано на 12.04.18 в 15:01
Ева Тепавичарова и Валентин Ганев в сцена от спектакъла

„Спускане от връх Морган” от Артър Милър с премиера в Народния театър

„Всеки текст на Артър Милър е достатъчно провокативен за мислещите хора от театъра – и за мен, естествено. Тази пиеса е доста провокативна не само със сюжета си. Един мъж катастрофира и в болницата се оказва, че той има две семейства – две..

публикувано на 11.04.18 в 16:03
Радослав Илиев

Студената война: нов филм на Радослав Илиев

„Студената война“ е документален разказ за 40-годишната борба за надмощие между Западния свят и Социалистическия лагер. Това е последният филм започнат по идея и сценарий приживе от Иван Георгиев-Гец. Режисьорът Радослав Илиев продължава амбициозния..

публикувано на 11.04.18 в 15:41
Красимир Терзиев

Красимир Терзиев откри изложба в галерия Sаriev Contemporary в Пловдив

Експозиция под наслов „Втренчени образи“ подреди  художникът Красимир Терзиев непосредствено преди Великден. Изложбата му беше открита в галерия Sаriev Contemporary в Пловдив и ще продължи през целия април до края на май. Красимир Терзиев е..

публикувано на 11.04.18 в 09:45
Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК

Рециклирай! Културно е

Под този наслов днес стартира инициатива на НДК, свързана с идеята за срещите и събитията на Председателството на България. Добре е тези срещи да се провеждат под мотото „Без пластмасови продукти”, смятат организаторите. Затова и откриват три внушителни..

публикувано на 10.04.18 в 16:57

Започва София Хартиен Арт Фест 2018

На 12 април в Националния дворец на културата с голямоформатната изложба на произведения, създадени специално за повода, се открива осмото издание на София Хартиен Арт Фест . Тази година мотото на фестивала е „Послание в хартия“, а фокусът – Българското..

публикувано на 10.04.18 в 13:32