Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Цяло лято театър и музика на Римските терми във Варна

Театрално-музикалният продуцентски център в морската ни столица предлага на варненци и на летовниците свой вариант за приятно, но и смислено и одухотворено прекарване на летните вечери. Почти цяло лято - от 16 юли до 30 август, артистите и музикантите ще..

публикувано на 14.07.17 в 14:05

Два нови броя на списание „Страница“

От списанието, което освен художествени – български и преводни, продължава с постоянство и усърдие да публикува и критически текстове, обзори, да се занимава с литературна история и теория, излязоха първи и втори брой за тази година. Интервю с Милен Русков,..

публикувано на 13.07.17 в 16:40

Какво мислите за Сирия?

Книгата на Руслан Трад „Убийството на една революция” прави картината на Сирийската гражданска война малко по-ясна за българския читател. В предговора си той пише следното: „Убийството на една революция“ разказва за един криминален акт. Той има своето..

публикувано на 13.07.17 в 15:29

Морските пейзажи на Марио Жеков

Малко биография за този наистина голям български художник, по малко известен на българската публика и ценители. Това е Марио Жеков – един от най-големите наши Маринисти. В галерия „Нюанс“ са изложени близо 40 негови творби, предимно морски пейзажи, повечето..

публикувано на 13.07.17 в 14:22
Портрети на Иван Пенков от изложбата му в галерия „Васка Емануилова“

Иван Пенков – хора и портрети

Малцина на художниците у нас като Иван Пенков, оставили такова изобилно наследство от рисунки, скици и ескизи. Непознати до днес, те са съхранени педантично в цялото си многообразие при наследниците – неговите синове Боян и Джони Пенков. Знаменателен е един..

публикувано на 13.07.17 в 13:42

Международният фолклорен фестивал „Велико Търново“ на 20 години

От 22 до 29 юли в Летния театър на Велико Търново в парк „Марно поле“ ще се проведе 20-ото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Велико Търново“. Входът е свободен. През годините фестивалът се утвърди като обичан и емблематичен летен празник..

публикувано на 12.07.17 в 11:40
Художествената галерия в Разград

Национална изложба „Лудогорие“ е подредена в художествената галерия в Разград

Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград е открита през 1972 година. Там се провежда и първата изложба „Лудогорие, 71“. Сега галерията притежава фонд от над 3500 произведения на изобразителното изкуство от IX и ХХ век. В нея се помещават и..

публикувано на 12.07.17 в 11:10
Поетесата и продуцент Весела Райчинова и композиторът Кирил Милчев в студиото на

Творчески терминал „България - Израел” ще бъде представен в София

Поезия, музика, изобразително изкуство и мултимедия обединява арт проектът, който ще бъде представен   на 12 юли от 18.30 часа в Българския информационен център на ул. „Веслец” в столицата. Идеята е на Весела Райчинова – поетеса, журналистка и..

публикувано на 11.07.17 в 15:59

Книга на Kиpaн Дecaи – с препоръка за лятната ви ваканция

Рoмaнът "Bpявa в гpaдинaтa c гyaви" на Kиpaн Дecaи е не само зaбaвeн литepaтypeн дeбют, но и прекрасна книга. Дecaи е сред пpeдcтaвитeлитe нa нoвoтo пoкoлeниe aвтopи, а иcтopиятa във "Bpявa в гpaдинaтa c гyaви" прелива от зaбaвни мoмeнти и иpoнични..

публикувано на 11.07.17 в 15:52

Разбитите илюзии в романа „Лято“ на Едит Уортън

Едит Уортън е известна у нас с романа си „Невинни години“. С него Уортън става първата американска писателка-жена, която получава новоучредената престижна награда "Пулицър" за 1921 година - самата тя е и първата престижна романистка, отличена с тази..

публикувано на 10.07.17 в 17:33