Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Сцена от спектакъла

„Като трохи на прозорец” с премиера в Младежкия театър

Постановката е на Малин Кръстев по пиесата „The Gingerbread Lady“ на един от най-популярните американски драматурзи Нийл Саймън - носител на награда „Пулицър“, на три награди „Тони“ и с три номинации за „Оскар“ за най-добър сценарий. Пиесата разказва..

публикувано на 15.05.17 в 16:25

С премиера на „Мнимият болен“ започва днес Международният фестивал на комедийния спектакъл

С постановката на Николай Урумов по прочутата комедия на Молиер ще бъде открито днес десетото издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл в Габрово. Театралният празник продължава до 19 май и включва още шест български представления, както и..

публикувано на 15.05.17 в 14:00
Атанас Хранов

Морските видения на художника Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов е сред странната порода личности, които по невероятно личен и особен начин населяват своите картини или изразителни пластики. Изложбата му в галерия „Ракурси”, където е обикновено пространството за неговите творби, този път имаше..

публикувано на 15.05.17 в 13:04
Светлана Алексиевич и нейната книга

Войната, жените, децата

Светлана Алексиевич и „Време секънд хенд“ (2013) имаха сериозен успех сред българските читатели, а сега излезе и том с две нейни книги: „Войната не е с лице на жена“ (1983) и „Последните свидетели“ (1985). Беларуската писателка и журналистка, която наричат..

публикувано на 15.05.17 в 09:50

И „Женитба“ в юбилейния сезон на Театър „София“

„Женитба“ от Гогол - още една премиера, с която трупата на Театър „София“ ще зарадва публиката за 50-годишнината на театъра. Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова. Преводът на пиесата на български език е на Христо Радевски. „Женитба“ е една класическа..

публикувано на 12.05.17 в 16:40
Иванка Могилска и нейната книга

Книга за кратките мигове и внезапни прозрения

Иванка Могилска (1981, Пловдив) има издадени досега две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“ и два романа – „Места за загубване“ и „Внезапти улици“, а последната й засега книга е сборник с кратки разкази. Нарича се „Тая земя, оная земя“. Кое е най-хубавото..

публикувано на 12.05.17 в 15:45

От младите за младите

Мария Баджакова създава фондация „Аморфа”, която е насочена към събития, които интересуват младите хора. Тя се старае да направи различни културни събития по-близки до младото поколение. Тази фондация бе партньор на Община Варна за Нощта на литературата и..

публикувано на 12.05.17 в 15:15
Башар Рахал и Дарина Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“.

История с мирис на „Бензин“

По-малко от седмица остава до премиерата на новия български игрален филм „Бензин“. Първи ще го гледат варненци – на 16 май. Варна е и градът - снимачна площадка на новия български екшън. Работата по филма продължила доста години. От 19 май филмът тръгва по..

публикувано на 11.05.17 в 16:07

„Това съм аз, това си ти“ с премиера в Добрич

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Йордан Йовков“ е спектакълът „Това съм аз, това си ти“ на Орлин Дяков. Пиесата е за взаимоотношенията между мъжа и жената и е забавна, но се занимава с драматични неща. През какви перипетии преминава..

публикувано на 11.05.17 в 13:50

„Завръщане в България“ – изложба на Иоанна Дановска

„Завръщане в България“ – така е озаглавила своята първа самостоятелна изложба художничката Иоанна Дановска, след близо 30 години работа в чужбина, Германия. В галерия „Нирвана“, която ѝ допада с атмосферата на дом и по-интимно пространство, авторката е..

публикувано на 11.05.17 в 12:09