Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Колекциите на Боряна Венциславова

Краят на една политическа епоха, видяна през призмата на поколението, израснало в годините на прехода, е отразен в изложбата „Ние сме част от Колекция“ на художничката Боряна Венциславова, която живее и работи във Виена. Образите ѝ навяват на 90-те – уейв..

публикувано на 12.09.17 в 15:35

Проф. Стоян Сгурев: Пазарът на изкуството е като Страната на чудесата

Спомних си, че идвам от франкофонска държава и започнах работа във Висшето училище по търговски и икономически науки в Париж . Това се случва със Стоян Сгурев преди 11 години, когато започва да си търси работа след поредица специализации в Европа и САЩ...

публикувано на 12.09.17 в 14:58
Част от корицата на книгата „Напускане на спомена“ на Вангел Имреоров

Деликатното вглеждане в градския ритъм

Поетът Стефан Иванов за книгата: „Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта,..

публикувано на 12.09.17 в 14:35

С премиера по Ерик-Еманюел Шмит откриват Есенния театрален салон в Сливен

Премиерният спектакъл „Тектоника на чувствата“ е първото представление в афиша на тазгодишния Есенен театрален салон, който започва в Сливен на 14 септември . В постановката на Недялко Делчев по пиесата на световноизвестния френски драматург участват..

публикувано на 12.09.17 в 14:00
Кремена Николова и Антон Мартинов

Music for Two за българската публика

Тя пристига от Венеция... Той пристига от Париж... Цигулковото дуо Кремена Николова / Антон Мартинов идва, за да представи проекта Music for Two : на 29 септември в Първо студио на БНР в София, на 30 септември – в Първо студио на Радио Пловдив ...

публикувано на 11.09.17 в 15:08

Фестивалът „Сцена на кръстопът“ започна с две премиери на Пловдивския театър

С премиерния спектакъл „Руски мармалад. PostChekhov“ на Драматичния театър „Николай Масалитинов“ в Пловдив снощи беше открито 21-вото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Тази вечер, 11 септември, домакините от Пловдивския..

публикувано на 11.09.17 в 14:00
Националната художествена галерия и Музеят на графиката - Гуанлан, представят изложбата „Един пояс, един път”.

„Един пояс, един път“ – изкуството на графиката

В Националната художествена галерия, в седем от неговите зали, може да бъде видяна до 15 октомври една от най-мащабните изложби на този художествен сезон. Това е експозицията „Един пояс, един път“ или новото значение на древния Път на коприната във..

публикувано на 10.09.17 в 09:25

Народният театър открива 116-ия си сезон ремонтиран и с по-добро оборудване

Новият творчески сезон в Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открит официално на 10 септември с представлението на Явор Гърдев „Нощна пеперуда“ по пиесата на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин. Освен с нови спектакли, Народният театър ще посрещне..

публикувано на 08.09.17 в 14:00
Картини от изложбата на Владо Руменов

„Пътеката“ или един поглед назад

„Пътеката, поглед назад…“, малко странно и непретенциозно е озаглавил своята изложба Владо Руменов. Картините, предимно живопис, са разположени в галерия „Сезони“, която открива новата си творческа програма с тази експозиция. Някои заглавия насочват към..

публикувано на 08.09.17 в 10:25

За тъпанарите и хората

Каръци, злощастни извадки на обществото, „малки хора“ или просто пишман обирджии са персонажите във вече не толкова новия спектакъл на Теди Москов „Редки тъпанари“. Постановката, превела на театрален език филма на италианския кинематографист Марио..

публикувано на 07.09.17 в 14:00