Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Премиера на книгата „Ягода и шоколад” на Сенел Пас

Едно събитие, посветено на Куба. Снощи при голям интерес в кино „Влайкова” се състоя премиерата на книгата „Ягода и шоколад” на Сенел Пас, превод на Еми Барух. Имаше прожекция на едноименния филм на Томас Гутиерес Алея. Сенел Пас е един от живите класици на..

публикувано на 18.11.10 в 12:44

Нов роман на Рада Александрова

Надя Попова разговаря с авторката в „Артефир”: Попова : Рада Александрова няма нужда от особено представяне, защото известността й като поетеса, драматург, автор на  проза за деца и възрастни я прави една от знаковите фигури в съвременната българска..

публикувано на 17.11.10 в 15:39

В Националната художествена галерия се откри изложба посветена на 200 години от рождението на Захари Зограф

Портрет на светска личност, автопортрет, класическо голо тяло - Захари Зограф посяга към тези жанрове в началото на 19 век, когато още никой български художник не е посмявал да го направи. Сега, 200 години след неговото рождение, една изложба в Националната..

публикувано на 17.11.10 в 13:51
На снимката: Невена Праматарова по време на разговора с Кон Сианглин, наследник на Конфуций, Мария Маринова, преводач от китайски и Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси към Китайското посолство в България (отляво надясно)

75-ият правнук на Конфуций открива Киномания днес

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/101112_Kitai.mp3 С мащабната китайска продукция „Конфуций” се открива 24 издание на Киномания в 19.00 часа тази вечер в зала 1 на НДК. В рубриката „По-близо до Китай” имаме уникалния шанс да ви срещнем този месец с..

публикувано на 12.11.10 в 10:46

„Разкази върху трамвайни билети” - нова книга на актьора Вели Чаушев

Довечера в Сатирата негови приятели и колеги ще изпълнят откъси от книгата и ще направят един своеобразен спектакъл на младостта и символа на движението. Светослав Пеев, Краси Радков и Стефан Стефанов са само част от актьорите в предстоящата..

публикувано на 10.11.10 в 13:49
Наградената с първо място в конкурса за български поп изпълнител Маргарита Алексиева (в средата) на фестивала „Златният Арлекин”.

„Златният Арлекин” откри нови български гласове

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/101109_arlekin.mp3 Две фестивални вечери подариха на плевенската публика удоволствието да чуе изпълненията на десет нови български песни и още толкова участници в конкурса за млад изпълнител. Националният музикален..

публикувано на 09.11.10 в 12:12

Интернет издателството у нас през погледа на двама от пионерите му Йордан Йонков и Вихра Манова

Ето какво споделиха те в предаването „Артефир”: Йонков: „Аз не знам дали има някакъв специфичен текст, който регламентира издаването на електронни книги, но те би трябвало да се подчиняват на каноните в класическото авторско право. Принципно не трябва да..

публикувано на 05.11.10 в 13:36

Премиера на първата книга на нобелистката Херта Мюлер в България

Днес ще се състои премиерата на романа „Всичко свое нося в себе си” на Херта Мюлер . Тя е нобелов лауреат за литература от миналата година. Книгата излиза за първи път на български и за първи път се превежда роман на тази световно известна авторка, казва..

публикувано на 04.11.10 в 13:36

„Златен Арлекин” в родния град на Емил Димитров

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/101102_Zlaten arlekin.mp3 За втори път Плевен ще бъде домакин на националния музикален фестивал „Златен Арлекин”. Тази година фестивалът е посветен на 70-годишнината на легендарния певец и композитор Емил Димитров и се..

публикувано на 02.11.10 в 13:41

Александър Кьосев в Деня на будителите за Културния център на Софийския университет

„Искам да обясня защо беше създаден този културен център. Искахме СУ, от образователен и научен център, да стане и културно средище и да концентрира в себе си значителна част от интелектуалния живот на София, да стане естествено място, където да се събират..

публикувано на 01.11.10 в 13:57