Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Жак Превер разказва приказки

„Наричаме го морж, но той нехае за това. На него му е все едно дали е морж, или е охлюв от Бургундия; изобщо не държи да бъде някой си, надсмива се на нашите слова.“ Това е началото на приказката „Морж“ от книгата на Жак Превер „Приказки за непослушни..

публикувано на 08.04.18 в 08:45
Рилският манастир

Поклоннически маршрути за Великденските празници с доц. Павел Павлов

Къде може да идем до по-близки или по-далечни места в дните, когато посрещаме Възкресение Христово и самите ние имаме по-голяма потребност от посоките на духа, както и от повече познания за символиката на празника ? Доц. д-р Павел Павлов е..

публикувано на 06.04.18 в 17:45
Ирина Степановска на премиерата в „София-прес“

„Двупосочен билет“ – българската визитна картичка на Ирина Степановска

Ирина Степановска е лекар, кандидат на медицинските науки и автор на около 20 книги, издадени от големи руски издателства като АСТ и ЭКСМО. Тя е член на Съюза на писателите на Русия. Първият й роман „Ден и нощ“ излиза през 2003 година и връща интереса на..

публикувано на 06.04.18 в 09:05
Пластмасови лопати и стъклени тръби с бял прах

Що е то екскурсивни обекти?

В галерия „Credo Bonum” тази вечер се открива изложбата „Eкскурсивни обекти” на проф. Петер Цанев, която може да бъде видяна до 29 април. Художникът особено държи на обратната връзка със зрителя, независимо дали той е художествено образован или просто..

публикувано на 05.04.18 в 17:19

Ново издание на „Мястото или Сказание за Иракли“

За съжаление Димитър Б. Димов не дочака новото издание на своя дълго писан и редактиран роман. Ние, неговите читатели, обаче можем отново да усетим онази Свобода, с която тази книга ни зарази навремето и ще продължава да заразява... Ето какво казва..

публикувано на 05.04.18 в 17:05
Васил Михайлов посрещна 80-годишнината си на сцената на театър

Васил Михайлов на 80! Честито!

Днес (6 април) големият български актьор Васил Михайлов става на 80 години! Колегите му в театър „Българска армия“ честваха празничната годишнина на 4 и 5 април с две последователни представления с негово участие. В постановката по романа на Димитър Талев..

публикувано на 06.04.18 в 09:50

Топлото човече от Министерството на топлината и сърдечните грижи

"Може би онези, които ме познават от моите римувани приказки, ще бъдат разочаровани – тази книга не е забавна, нито мелодична. На моменти е хрипкава даже. В нея съм събрала преживяванията си с деца, свързани с техните болки. Да, децата имат болки. Децата..

публикувано на 05.04.18 в 15:36

Всеки път различният Ишигуро с нова книга на български

„С тази творба Казуо Ишигуро навлиза през 1986 г. мощно в голямата литература, печели наградата „Уитбред“ – Книга на годината, нарежда се сред финалистите за „Букър“, който малко по-късно ще спечели с „Остатъкът от деня“, и разкрива изчистения си, пестелив..

публикувано на 05.04.18 в 14:00
Радослав Нинов-Руди

Руди и неговите „Линии до Опашки“

Живописни платна в големи размери и елементи от скулптурни предмети – така изглеждат „Линии до Опашки“ на Радослав Нинов – Руди, които вече можете да видите в галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio. Изложбата, която ще бъде част от..

публикувано на 04.04.18 в 16:15
От ляво надясно доц. Пламен Дойнов, Милен Миланов, Теодора Димова и Мирослав Пашов

Сезон на младите и на комедията в днешната българска драматургия

„Ако трябва с едно изречение да определя какъв е днешният сезон на наградите „Аскеер“ за драматургия, това е сезонът на младите и сезонът на комедията. Повечето са дебютанти или автори на втора или трета пиеса. Но става дума и за присъствието на младите и..

публикувано на 04.04.18 в 15:20