Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Уолъс Стивънс и фрагмент от корицата на двуезичната му книгата, излязла в поредицата „Любовта на преводача“

Световни поетични майстори в „Любовта на преводача“

Уолъс Стивънс – американският писател, носител на Пулицър за поезия излезе за първи път у нас с двуезичния си поетичени сборник „Къщата притихнала, а светът спокоен“. Той е част от поредицата „Любовта на преводача“. Как възприятията си взаимодействат с..

публикувано на 10.07.17 в 17:12

„Лукс“ от европейско кино

11-ото издание на конкурса за филмовата награда „Лукс“ на Европейския парламент вече селектира най-доброто за 2017-а и по всичко изглежда, че тази година най-доброто от най-доброто е с българско участие. Значителна част от филмите, влезли в десетката..

публикувано на 10.07.17 в 16:28

Слонът като символ на късмета в будизма

В изложбата на Квадрат 500 „Будистко изкуство от Хималаите“ могат да бъдат разгледани уникални и многобразни форми на културата, която се е развивала през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света – Хималаите. Тя обхваща пет държави –..

публикувано на 10.07.17 в 15:25
Част от корицата на книгата

Как „Времето гледа с десет очи“

В началото на тази седмица в книжарницата на Ректората Николай Нинов – писател, журналист и пътешественик – представи своята непозната и мистична България чрез новата си книга „Времето гледа с десет очи“. В нея той разказва за приключенията си из места,..

публикувано на 08.07.17 в 10:30
Снимката е предоставена от Хенри Дейл (един от участниците в регатата)

„От Рио до Кейптаун“ – дневник за „свободното“ време на пилота

Вече 30 години летя и основната идея в пилотската кабина е безопасност, безопасност, безопасност… Не може да има никакви импровизации. Това ми каза пилотът на „Боинг 767“ Йордан Колев. Но дали и свободното време на този първи български участник..

публикувано на 07.07.17 в 17:25

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 16: Велико Търново

От 8 юли до 8 септември шест български театъра ще участват със своите най-добри музикални продукции от последния сезон. Ще започне с Бургаската опера - сценичната кантата „Кармина Бурана“ на Карл Орф и балета „Болеро“ на Морис Равел, а ще завърши с концерта..

публикувано на 07.07.17 в 14:05

Дизайнът – това дете на модерността

Защо е важна тази книга – казва в своето изложение проф. Свилен Стефанов. Говорим за уникалната дизайнерска вещ – книгата „120 години българско изкуство: Дизайн“, която наскоро излезе на пазара. Когато върху дизайнерския продукт по правило не е изписано..

публикувано на 07.07.17 в 11:20
Новия тръбен орган в църквата „Пресвето сърце Иисусово“ в гр. Раковски

Новият орган в църквата „Пресвето сърце Иисусово“ в Раковски – сбъдната мечта за вярващи и музиканти

Строителството на нов орган в България е истинско събитие – работещи и използваеми тръбни органи у нас има не повече от 10. Поставянето на такъв в църквата „Пресвето сърце Иисусово“ в квартал „Генерал Николаево“ в гр. Раковски предизвика вълнение както..

публикувано на 06.07.17 в 16:46
Дейв Егърс и Невена Праматарова

Американският писател Дейв Егърс гостува в София

Дейв Егърс ще се срещне с българската публика тази вечер в 18.30 ч. в Софийска градска художествена галерия. Поводът за гостуването на американския писател е излизането на един от последните му романи "Холограма за краля" в България. Това е втората книга..

публикувано на 05.07.17 в 16:26

14-ото издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace - зов за любов

Тазгодишното 14-о издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace бе още по-атрактивно и достъпно, защото се проведе в четири етапа – в София, Велико Търново, Варна и Балчик. Мотото на феста бе Sending a message of love! с акцент върху..

публикувано на 05.07.17 в 13:40