Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

„Светлописите. Факти, събития и практики из историята на българската фотография (1839 - 1959)“

Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Животът е преходна емоция. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на..

публикувано на 10.05.17 в 16:35

Национална библиотечна седмица 2017

Българските библиотеки работят с хоризонт 2030 година. Това става ясно от програмата на Националната библиотечна седмица, която се провежда под мотото „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“. Дванайстата по ред седмица се провежда в рамките на..

публикувано на 10.05.17 в 14:43

Европа на превода, преводачите на Европа

В деня на Европа и в навечерието на Нощта на литературата, която поставя акцент върху преводната литература, поканихме в студиото на „Артефир“ Тодорка Минева, заместник-председател на Съюза на преводачите в България, преподавател по превод в СУ „Св. Климент..

публикувано на 10.05.17 в 14:21

Акцент върху класиката в тазгодишните Друмеви театрални празници

Традиционният Международен фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ ще бъде открит на 11 май с моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле“ по текстове на Николай Хайтов. 26-ото издание на фестивала ще продължи до 16 май и ще..

публикувано на 10.05.17 в 13:55

„Сфумато“ събира двама руски писатели и един полски поет в театър на предизвикателството

Заповядайте в театъра на предизвикателството! Поканата е от режисьорката Катя Петрова за премиерния спектакъл „Оптически илюзии (Цирк)“ в Театрална работилница „Сфумато“ . Постановката е по текстове на двама руски писатели и един полски поет – Даниил..

публикувано на 09.05.17 в 13:55

„Изображението вече не е налично“ – една изложба в три галерии

В три различни галерии се откри голямата изложба представяща съвременно българско изкуство – „Изображението вече не е налично“. Във „Васка Емануилова“, Института за съвременно изкуство и „Кредо Бонум“ кураторът Весела Ножарова е събрала нови творби на 13..

публикувано на 08.05.17 в 08:20

Свободното общество

„Свободно поетическо общество“ е ново електронно списание за култура, което отскоро се появи в интернет-пространството. То не е пряк наследник на Свободно поетическо общество от началото на 90-те, но държи на връзката с онези начални години на млада..

публикувано на 07.05.17 в 08:35

От Перперикон до Индокитай

Началото на археологическото лято 2017 за екипите на професор Николай Овчаров съвпадна с появата на най-новата му книга „Слънцето залязва над Ангкор“ – едно пътешествие в тайнствения Индокитай. На пресконференция в БТА професор Овчаров обяви пред медиите,..

публикувано на 05.05.17 в 17:35

Спектакълът „Три сестри“ на Смолянския театър гостува в София

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян гостува на софийската публика с най-новия си спектакъл – „Три сестри“. Постановката по прочутата пиеса на Антон Чехов е дипломна работа на Делян Илиев, който е дипломиран актьор за драматичен театър, а..

публикувано на 05.05.17 в 13:55
Част от корицата на книгата „Годишни времена“

Роман-пътуване през спомените

Младата македонска писателка Юлиана Величковска е родена през 1982 г. в Скопие. Досега е издала една стихосбирка „Комари“ (2010) и монографията „Двадесет години Поетична вечер във Велестово“ (2009). Член е на организационния комитет на този фестивал в Охрид..

публикувано на 05.05.17 в 11:52