Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Сцена от стектакъла

„Комичната илюзия“ на Варненския театър гостува в София

Постановката по пиесата на френския драматург от 17. век Пиер Корней е на младия актьор и режисьор Васил Дуев. На мен тази пиеса страшно много ми харесва - както самият Корней я нарича, това е едно „причудливо изчадие“. Защото то на много малко други неща..

публикувано на 09.02.18 в 14:05

Графична изложба на Ясен Гюзелев

Ясен Гюзелев е един от най-известните ни художници, а книгите, които е илюстрирал, са издадени на френски, португалски, шведски, гръцки и японски. Получил е за тях много награди. В момента в галерия "Арте" може да се види изложбата му с графики по сюжетите..

публикувано на 09.02.18 в 13:00

Количествени методи приближват изкуството до нас

Подходът всъщност е социологически, но през годините постепенно навлиза в практиката на журналисти, историци, културолози, езиковеди. Напоследък се прилага все по-често, за да се получат точни данни за света на художественото творчество. Какво може да се..

публикувано на 08.02.18 в 16:06

Писма за размисъл

Преводачката Александра Велева в предговора си към „Публични врагове“ – този „разговор“ чрез писма на Мишел Уелбек и Бернар-Анри Леви, пише: „Различията във възгледите, темперамента, характера и съответно начина на живот, личен и публичен, на двамата..

публикувано на 08.02.18 в 15:35

Сара Бейкуел за бремето на свободата

„В кафенето на екзистенциалистите” е сред най-успешните заглавия на книжния пазар за миналата година. Ню-Йорк Таймс я нарежда сред 10-те най-добри книги за 2016, а Гардиън я определя като книга на годината. „В кафенето на екзистенциалистите” се смята за..

публикувано на 07.02.18 в 16:42

Оскар Уайлд – ново попълнение в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Очите на Щастливия принц бяха пълни със сълзи, които се стичаха по златни- те му страни. Лицето му беше толкова красиво на лунната светлина, че малко- то лястовиче се изпълни с жалост. - Кой си ти? – попита то. - Аз съм Щастливия принц...

публикувано на 07.02.18 в 16:15

Чуйте и вижте архивите на БНР

Архивът на БНР се състои от три основни части: Фонотека, Справочна редакция и Златен фонд, като в тях се съхраняват приблизително 750 000 архивни единици, книги и периодичен печат, документи – около 450 линейни метра, и 14 000 бр. различни предмети...

публикувано на 07.02.18 в 15:10

Варненският театър пристига на гастрол в София с пет спектакъла

През последните години стана традиция Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ да гостува на софийската публика с най-новите спектакли от репертоара си. Тазгодишният гастрол на трупата започва на 12 февруари с „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело , в..

публикувано на 07.02.18 в 14:05
Димитър Герганов и неговата книга

Период на велики мъже (и жени) в книгата „Военно-монашеските ордени“

Писател, икономист и създател на Пловдивското историческо дружество, основно това са сферите на дейност на Димитър Герганов, който представи наскоро новата си книга - "Военно-монашеските ордени" в Пловдив, водещ на представянето беше Александър Секулов. По..

публикувано на 07.02.18 в 13:50

Хубен Черкелов със специална изложба в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

Тържествено и в присъствието на множество гости, включително и чуждестранни дипломати, в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, беше открита изложба на Хубен Черкелов. Художникът близо две десетилетия живее и твори в Съединените американски щати и..

публикувано на 07.02.18 в 13:30