Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Тошка Иванова представя новата си книга

Излезе сборникът с разкази на Тошка Иванова „По колко пъти на ден не умираме.“ Самата авторка твърди, че чувства изданието по-скоро като първа книга, въпреки опита си с изключително личния си дебют „Позитивно" от 2012 г., дневник, разказващ за борбата с..

публикувано на 13.11.17 в 14:54
Орлин Дяков

В Русе учредиха нова театрална награда

Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе учреди нова театрална награда. Тя ще носи името на режисьора Слави Шкаров и ще се присъжда на млад режисьор до 35 години. Освен че ще получи грамота и плакет, награденият режисьор ще има и възможността да направи..

публикувано на 13.11.17 в 14:05
Президентът Румен Радев говори пред Националния форум с международно участие „Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030”

Национален форум „Библиотеките днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“

Вече втори ден София е домакин на Националния форум с международно участие „Библиотеките днес 2017“. Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и работи по темата: Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие на местните..

публикувано на 10.11.17 в 18:05
 Професор Цочо Бояджиев и новата му книга

„Обратното на слънчогледа“ – избрана поезия от Цочо Бояджиев

Книгата с избрана поезия на Цочо Бояджиев „Обратното на слънчогледа“ беше представена тази седмица в Литературен клуб „Перото“ с участието на поетите Ани Илков, Кристин Димитрова и Илко Димитров. За студентите Цочо Бояджиев е професорът по история на..

публикувано на 10.11.17 в 16:50

Елин Рахнев с нова стихосбирка

Тя се нарича „Зелда“, представянето й ще бъде на 13 ноември. Появява се десет години след „Канела“, която стана може би най-популярната и успешна стихосбирка на Елин Рахнев досега. Затова към новата имаше големи очаквания. И те се оправдаха – вероятно..

публикувано на 10.11.17 в 15:05

Започва седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър

„Временна реалност“ – това е мотото, под което ще премине тазгодишното, седмо вече, издание на АСТ Фестивала за свободен театър. Програмата продължава цяла седмица – от 11 до 17 ноември, и включва осем подбрани български спектакъла, създадени на..

публикувано на 10.11.17 в 14:05

Глобализиране на българския роман

На 6 ноември в Център за култура и дебат „Червената къща“, съвместно с Фондация „Елизабет Костова“, се състоя лекция на тема „Българският роман в годините на прехода“ на проф. Александър Кьосев. Той говори за българския роман в последните 15-20 години,..

публикувано на 09.11.17 в 15:30

Космосът на Вежинов

Днес се навършват 103 години от рождението на писателя, а снощи под мотото „Космосът (на) Вежинов" имаше премиера сборникът му с фантастика под заглавие „Над всичко“, представен от дъщеря му Павлина Делчева-Вежинова и внучката му Вида Делчева – редактор..

публикувано на 09.11.17 в 14:54

Етнографски филми ни пренасят в света на свръхестественото

Международен фестивал на етнографския филм ще се проведе в София от 14 до 18 ноември. „Събитието ще шокира, провокира , но и ще разшири съзнанието на всеки посетител“ – предупреждават организаторите. Кино и лекции ще привличат в залите на кино „Влайкова“ и..

обновено на 09.11.17 в 14:02

„Празници за сетивата“ в галерия "УниАрт"

Главните действащи лица в изложбата под това заглавие, открита в галерията на Нов български университет, са художници и техните съвременници от 17 век, но определено се търси ефект на празничност и върху духа на днешния зрител. По време на..

публикувано на 09.11.17 в 13:59