Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Композицията „Забити в морето“

Художникът Павел Койчев и морето

Новото предизвикателство в изкуството на художника Павел Койчев е представянето му на тазгодишното издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ . Това са две удивително интересни и мащабни композиции – едната с наименование „Забити в морето“, а другата –..

публикувано на 07.09.17 в 11:27
Кадър от филма „Да живее България” на Адела Пеева

„Да живее България“

„Да живее България” е заглавието на най-новия филм на нашата известна кинодокументалистка Адела Пеева. Както тя споделя, това е филм за национализма и патриотизма и тънката граница между двете. Филмът е работен три години, в които тя проследява своите..

публикувано на 07.09.17 в 10:32

„Мрежа: Изкуство“ представя младите творци на Русе

На 8, 9 и 10 септември дружество „Елиас Канети“ и групата млади творци, обединени под името „Фабрика за един ден“ канят русенци и гостите на града на изложбата „Мрежа: Изкуство“. Това е третото събитие на „Фабрика за един ден“ – млади хора, които искат да..

публикувано на 07.09.17 в 09:45

Проф. Любомир Халачев: Да си продуцент може да бъде изкуство

Дългогодишният преподавател в НАТФИЗ, оператор, сценарист, режисьор и автор на много книги професор Любомир Халачев предлага едно истинско пътешествие в света на кинопроизводството в новата си книга „Изкуството да бъдеш продуцент“. Началото винаги е..

публикувано на 05.09.17 в 15:35
Малин Кръстев

Кеван – сблъсъкът на боговете

Според „Книга на пророка Амоса“ звездата на нашия бог се определя от планетата Сатурн, наричана още Кеван и смятана от средновековната астрология за седалище на Дявола. „Кеван“ се нарича и постановката на Малин Кръстев, която беше представена като театър на..

публикувано на 05.09.17 в 14:26
Групата „ANSWER 51“

Изложба „Еротика универсалис“

Пред какво е изправен човекът, който възприема и преживява еротичното? Дали това е понятие, което разумът осмисля, или е усещане, което не може да бъде описано, а само изживяно, изфантазирано, мечтано и непредвидимо? – това четем в каталога за новата..

публикувано на 04.09.17 в 15:43

„Ана от другата страна“ среща класиката с младата публика

„Ана от другата страна“ е най-новият спектакъл в афиша на Драматичния театър в Търговище. Режисьор на спектакъла, а също и автор на текста е Надя Асенова, която изгражда представлението върху три произведения от българската класика – романа „Железният..

публикувано на 04.09.17 в 14:36

Маргарита Серафимова за Монреалската международна награда за поезия

Ето какво пише за книгата й „Демони и свят” Ани Илков: Тези странни асиметрии между окото и гледката, това е което ме провокира в поезията на Маргарита Серафимова. Поетическото въображение при нея работи така, че някак си успява да одухотвори..

публикувано на 01.09.17 в 15:23

Румънска награда за българска поетеса

На фестивала „Поетични нощи” в Румъния българската поетеса Ели Видева получи Голямата европейска награда. Това се случва 17 години, след като същата награда получава поетът Кирил Кадийски. Сред 65 участници от 35 страни журито избира тъкмо нея, което е..

публикувано на 01.09.17 в 14:30

Тодор Мадолев: Първостепенната ни задача е да върнем децата и младежите в театъра

Лятната ваканция на театрите е към края си, а някои от тях дори вече откриха новия творчески сезон. След продължил близо пет месеца конкурс, от няколко дни Театрално-музикалният център в Разград вече има нов директор – Тодор Мадолев, избран сред общо..

публикувано на 01.09.17 в 14:00