Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Пиесата „Сблъсък“ излиза за първи път на сцена в Русенския театър

Премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе е новата пиеса на Магда Борисова „Сблъсък“, която се поставя за първи път в страната. „Сблъсък” е пиеса за две жени, които преживяват катастрофа и остават заклещени в колата си. Но..

публикувано на 28.02.18 в 15:32
Хакан Гюндай и неговата книга

В „Литературен наблюдател”: балканска художествена литература

През 2015 година романът „Още" на Хакан Гюндай получава френската награда „Медиси" за най-добра чуждестранна творба, а две години по-късно режисьорът Онур Сайлак завършва своя драматичен филм за момчето, което помага на баща си в бизнеса му за нелегален..

публикувано на 28.02.18 в 15:05
 Доно Цветков и деца от формация

Десет снежни песни на Доно Цветков в нов албум

"Приказка сребърнобяла"   се нарича новият музикален  албум на Доно Цветков. В него са включени десет песни в изпълнение на Орлин Павлов, Деси Добрева, Милица Божинова, Наско от Б.Т.Р., дует "Мания“, Николай Манолов и детска формация "Да" от Варна,..

публикувано на 28.02.18 в 14:15
Велина Минкова и нейният първи роман

На български език ли говорят и живеят героите на Велина Минкова

Срещата наживо в „Артефир“ с нея беше неизбежна още от онова задочно представяне на романа й „Доклад на зелена амеба за химическия молив“ в същото предаване през 2015 година. Велина Минкова живее в Париж. Там преподава английски език, превежда художествена..

публикувано на 28.02.18 в 10:40

Обединени в изкуството – литература, музика, кино

От 28 февруари в Сити Марк Арт Център в София започва артпроектът „Обединени в изкуството – литература, музика, кино“. Проектът е синтез на съвременна литература, музика и кино. Предстоят шест вечери през месеците от февруари до юни с вход свободен...

публикувано на 28.02.18 в 08:50

XXII международен София филм фест започва на 7 март

Официалното откриване на София филм фест ще бъде в зала 1 на НДК с филма на Милко Лазаров „Ага”. Лентата закри с голям успех основния конкурс на тазгодишното Берлинале и сега повече български зрители ще могат да й се насладят веднага след участието й на..

публикувано на 27.02.18 в 17:33
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева открива Салона на музеите в НДК

Салон на музеите за пръв път в НДК

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии е подредена в единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той отваря врати за посетители от 3 до 5 март на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на етаж 3 в Двореца на..

публикувано на 27.02.18 в 17:10

WhATA Awards 2017: Победителите – между чувството за отговорност и чувството за хумор

WhATA Awards отдавна не са въображаеми награди за най-доброто и най-лошото в българската архитектура, а реално критично обобщение на архитектурната година. На осмата година от “връчването” им това, вярваме, вече е станало ясно. С това послание започва..

публикувано на 27.02.18 в 16:50

Професор Александър Кьосев: Живеем в епоха на страхове и фобии за ужасното бъдеще

Професор Александър Кьосев е един от съставителите на сборника „Трудният разказ. Модели на автобиографично разказване за социализма между устното и писменото“, който ще бъде представен тази вечер в Културния център на Софийския университет. Той е резултат от..

публикувано на 27.02.18 в 15:49
Димитър Димитров

Димитър Димитров: Искам Шуменският театър да стане център за съвременен български театър и драматургия

Димитър Димитров е новият директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, след като спечели конкурса на Министерството на културата през октомври миналата година. През последните години Димитър Димитров работи в Канада, но е бил директор..

публикувано на 26.02.18 в 16:53