Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации
Част от корицата на „Алберт“ от Оле Лун Киркегор

Алберт – хем грозен, хем невъзпитан

Така обрисува своя герой датският писател Оле Лун Киркегор (1940-1979), признат за класик на детската и юношеската литература, продължител на традициите на Астрид Линдгрен и Туве Янсон. По книгите му има заснети няколко датски филма. Работил е като начален..

публикувано на 01.06.17 в 16:25
Хайме Ермида, културно аташе на Испанското посолство у нас и водещата на „Артефир“ Невена Праматарова.

Започва Седмицата на испанското и иберо-американското кино в София

Рекорден брой филми ще бъдат показани на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино в София. Фестивалът ще бъде открит с драмата „Късно е за гняв“ на испанския режисьор режисьора Раул Аревало на 1 юни от 19 ч. в кино „Люмиер..

публикувано на 01.06.17 в 16:00
Част от корицата на книгата „Книгата на всички неща“.

Непочтително ли?

Роденият през 1942 г. нидерландски писател Хюс Кайер е издал над 30 детски романа. Той е носител на престижни литературни награди като Astrid Lindgren Memorial Award, четири пъти отличието „Златен молив“, четири пъти „Сребърен молив“, два пъти Немската..

публикувано на 01.06.17 в 15:20

„Обичам те, Кодучева, моя любов“

Не се учудвайте от посвещението на най-новия проект, както обичаме да казваме, на художничката Анжела Минкова. Наскоро тя го показа на софийската публика, като израз на почит към едно митологично още от древността същество – Котката, от една загуба, и от..

публикувано на 01.06.17 в 12:58
Сцена от спектакъла „Лъч”.

От ритуала до холокостните картини на ХХ и ХХI век

Новият театрален спектакъл „Лъч” ще се играе в театър „Възраждане” на 4 юни и на 23 юли – съобщи в „Артефир” актрисата Клара Армандова. Нейни са сценичната версия и музикалната картина, а театралната композиция е по мотиви на Шекспир. Човечеството като че..

публикувано на 31.05.17 в 13:35

Един от най-ранните турски романи за феминизма вече е у нас

Дуйгу Асена (1946-2006) е турска журналистка, писателка и обществена деятелка. Отстоява правата на жените. Родена е в Истанбул. Прадядо й Али Шевкет Йондерсев е личен адютант на Кемал Ататюрк. Дуйгу Асена работи като редактор в женски списания. Когато в..

публикувано на 31.05.17 в 12:25
Наталия Бояджиева

Журналистка посвети книга на Китай

„Светлина от Изтока“ е дебютната книга на Наталия Бояджиева – журналист и пътешественик. Тя е живяла три години в Пънлай, провинция Шандун. Книга за далечната екзотична страна и за приятелството, по детски чисто – отбелязва в рецензията си за нея..

публикувано на 31.05.17 в 11:05
Адвокат Моше Алони и съпругата му  (в средата) с участници в Дните на българската култура в Израел (май, 2017 г.).

Българската православна църква заслужава Нобелова награда за мир – с ясната си позиция е спасител на евреите от Холокоста

Адвокат и нотариус Моше Алони е уважаван и доказан юрист в международните професионални среди. Роден е в София. Много млад емигрира с родителите си в Израел. По време на военната си служба се занимава със журналистика – отразява военните конфликти в..

публикувано на 31.05.17 в 10:25

Железен орден за съвременно изкуство

Художникът Венцислав Занков, един от интересните и дейни създатели на съвременно изкуство, от 2019 година насам се вписа изключително интересно и стойностно в оценката и мястото на това творчество на днешната художествена карта. Той създаде и раздава всяка..

публикувано на 31.05.17 в 09:10
Участниците в международния поетичен фестивал „Славянска прегръдка“ на аудиенция във Варненската и Великопреславската света митрополия при негово високопреосвещенство митрополит Йоан.

Анна Мартинчик получи Специалната награда на БНР и програма „Христо Ботев” на фестивала „Славянска прегръдка”

Завърши 11-ото издание на международния фестивал на поезията „Славянска прегръдка”, който се проведе във Варна в дните около 24 май под егидата на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. От нейно име директорът за Европа по въпросите на науката и..

публикувано на 30.05.17 в 16:16