Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.


Публикации

Как днес лекуваме душата

Под заглавие „Сън и екзистенция“ излязоха два тома, инспирирани от текста със същото заглавие на Лудвиг Бинсвангер – основополагащ за екзистенциалната психоанализа. Той е психиатър, близък до Фройд, Хайдегер, Фуко. В първия том са отпечатани именно..

публикувано на 04.05.18 в 12:05

Анжела Минкова продължава флирта с бялото

„Избраниците, ангелите, успенията, преображението са изобразявани в бяло. Сборът на всички цветове. Умора от цветността и ново начало. Затова продължавам флирта с бялото, който разкривам пред публиката. Защото е цвят генезис, цвят на посвещението и..

публикувано на 04.05.18 в 10:55
Двустранна огърлица – изработена от злато, клетъчен емайл, планински кристал, аметисти – Х век.

Преславското златно съкровище ще блесне в Лувъра през юни

Археологическият музей на Велики Преслав подреди изложба, посветена на 40-годишнината от откриването на ювелирното преславско златно съкровище. След пълната му консервация в Римско-германския централен музей в Майнц (Германия), ще могат да се видят..

публикувано на 04.05.18 в 09:05

Кан 2018 – трескави дни преди откриването

Силно социално недоволство разтърсва Франция седмица преди началото на кинофестивала в Кан . Кинокритичката и кинопродуцент Павлина Желева, която ще ни държи в течение на случващото се по време на големия ежегоден форум, отбелязва налагащите се паралели с..

публикувано на 04.05.18 в 08:30

Любовта в поезията на Росен Карамфилов

Четвъртата стихосбирка на Росен Карамфилов се нарича „Въпреки бурите“ и ще има премиера тази вечер от 18.30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека, където поетите Валентина Радинска, Теа Денолюбова и Николай Владимиров ще говорят за нея. В..

публикувано на 03.05.18 в 16:05
Портрет на Елисавета Багряна от Иван Табаков (фрагмент)

Честване на Елисавета Багряна в Словения

В словенския град Медводе близо до Любляна беше почетена 125-годишнината на голямата българска поетеса Елисавета Багряна. През 2016 г. българският президент Росен Плевнелиев и президентът на Словения Борот Пахор откриват там „Пейка на приятелството“ и..

публикувано на 03.05.18 в 14:55

Трето издание на „Типофест“ привлича световни имена в София и Пловдив

Единственият по рода си дизайн фестивал в България – така го определят организаторите, сред които главен и най-активен е Борил Караиванов, особено известен като радетел за налагането на български вариант на кирилицата, вместо използвания по традиция..

публикувано на 03.05.18 в 13:35

Проф. Борис Парашкевов – колекционерът на думи

80-годишният юбилей на проф. Борис Парашкевов стана повод за гостуването му в студиото на „Артефир“. Колкото и да е трудно толкова продължителен и активен творчески път да се побере в един разговор, опитахме се да хвърлим поглед към изминалите..

публикувано на 03.05.18 в 12:10

Шепотът зелен на необята

Така е озаглавила Марина Матеева най-новата си поетична книга. Това е четвъртата ѝ стихосбирка след „Конче в снега” (1987), „Ловци на топлина” (1994) и „Пролетна молитва” (2009). Наскоро в Столичната библиотека беше премиерата на книгата, а Марина зарадва..

публикувано на 03.05.18 в 09:25

Международният джаз фестивал в Банско през август за 21-ви път

Присъствието на истински световен музикален елит на откритата сцена в Банско обещават и тази година организаторите на международния джаз фестивал. Той ще се проведе от 4 до 11 август на площада, входът е свободен, но още на 3 август ще има специална..

публикувано на 03.05.18 в 09:15