Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много..

публикувано на 11.08.17 в 10:05

130 години от рождението на Кирил Шиваров

130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров бе отбелязана във Варна с две значими културни прояви. Едната бе юбилейната му изложба във варненската Градска художествена галерия, със заглавие „Нашият скулптор“. А другата,..

публикувано на 09.08.17 в 09:55

Проект „Балкански резонанс“

Пловдивската галерия „Резонанс“ продължава своите международни проекти, един от които е назован „Балкански Резонанс“. В момента там се представя колекция от картини на рима сръбски художници от средното поколение, обединени от заглавието „Чай от рози“. Това..

публикувано на 07.08.17 в 10:00
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от..

публикувано на 04.08.17 в 16:05

Младостта на творческия дух

С това определение може а бъде оценена ретроспективната изложба на художничката Виолета Гривишка-Танева, която бе представена в галерията на Шипка 6. Другото определение, което нейни колеги и приятели ѝ дадоха бе Непознатата Виолета, различната Гривишка,..

публикувано на 03.08.17 в 09:30
Махатма Ганди

„Даровете на гнева“ – внукът на Махатма Ганди разказва

На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята, казва Айнщайн за Махатма Ганди. А внукът на Махатма Ганди – Арун Ганди разказва за житейските уроци, които е получил от своя дядо. Това са онези..

публикувано на 02.08.17 в 10:44
Кристофър Бъкстон и съпругата му Анна Бъкстон

Преводачът на „Възвишение“ Кристофър Бъкстон иска българско гражданство

Кристофър Бъкстон е английски писател и преводач. Той е човекът, превел специфичния и архаичен български език в романа „Възвишение“ на Милен Русков. Романите на Кристофър Бъкстон са посветени на българската история, защото според него тя е изключително..

публикувано на 31.07.17 в 12:42
Снежана Тодорова в студиото на

Европейски и други паралели - за културното наследство на Иран

Един от уникалните културни обекти в Иран, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е Персеполис - гръцкото име на древния персийски град Парса. Градът е една от столиците на Персийската империя, по времето на династията на..

публикувано на 31.07.17 в 09:50

Искам, 29 юли: Дума

В последното преди „августейшата“ августовска ваканция издание на „Искам“, сякаш е логично нашата Дума на деня да бъде… Дума . Защо ли? Като почит към всички личности – от Умберто Еко до Хари Худини и от кралица Виктория до Филип Джиан; места – Барселона,..

публикувано на 29.07.17 в 17:10

„Патилата на метлата“ – приключение в стихове от Джулия Доналдсън

„Патилата на Метлата“ е третата книга на британската детска писателка Джулия Шийлдс Доналдсън, с героите на която малките български читатели ще се запознаят. Най-много почитатели , разбира се, й спечелва детският бестселър – романът „Грузулак“. Една от..

публикувано на 28.07.17 в 17:40