Проф. Боян Биолчев

Професор Боян Биолчев: Радвам се на живота, такъв, какъвто е

Тази седмица професор Боян Биолчев отбеляза 75-ия си юбилей с честване в кино „Одеон”. Той е един от най-известните ни университетски преподаватели, писател, човек, чието мнение се търси, председател на литературни и филмови журита и не на последно място..

публикувано на 15.12.17 в 15:24
Сцена от спектакъла.

Трагикомичната приказка за възрастни „Кралят елен” гостува в театър „Азарян”

Приказният спектакъл по Карло Гоци е дело на младата режисьорка Анастасия Събева, със съучастието на осем съвсем млади актьори - Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан..

публикувано на 15.12.17 в 14:00
Пламен Дойнов.

За дървото на хълма, за пчелата, за щуреца, за поета и личността Иван Цанев

„В някакъв смисъл Иван Цанев е най-влиятелната фигура в българската поезия на ХХ век - именно чрез ролята си на трансформатор и медиатор на традиции”, пише Пламен Антов в студията си „И ако можеш - истината само”, като добавя, че поезията му „косвено - чрез..

публикувано на 15.12.17 в 13:50
Част от корицата на книгата.

„Под тавана, който се лющи” - мигът, в който историята се променя

В рамките на Панаира на книгата, сръбският писател Горан Петрович, известен в България главно с романа си „Магазинчето сполука”, представи новелата „Под тавана, който се лющи”. Това е книга за начина, по който обикновените хора преживяват великите времена...

публикувано на 15.12.17 в 11:09
Ангел Игов

„Фини прахови частици” - роман за поколението на осемдесетте

Излезе новият роман на Ангел Игов „Фини прахови частици”. Книгата беше представена от писателя и журналист Георги Тенев. Разговорът протече свободно, без сценарий, като една импровизация, която постоянно се връщаше към въпроса за частичното припокриване..

публикувано на 15.12.17 в 10:46
Вида Пиронкова.

Арт годината в 30 минути

Вида Пиронкова е родена в Пловдив, в семейство на интелектуалци. Тя е единствена дъщеря на големия български художник Енчо Пиронков. Завършва пиано в СМУ „Любомир Пипков” и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Георги..

публикувано на 14.12.17 в 15:51

Филм за детството през 80-те

Премиерата на дебютния филм на режисьора Станислав Тодоров-Роги „Дъвка за балончета” се състоя на 8 декември и веднага оглави боксофиса в България - още в премиерния си уикенд беше изгледан от 11 200 зрители. Камерен филм, в основата на който стои голям..

публикувано на 14.12.17 в 15:00
Част от корицата на книгата „Историкът и множественото минало”.

Нова книга на Ивайло Знеполски

В Софийския университет се състоя премиерата на новата книга на проф. Ивайло Знеполски „Историкът и множественото минало”. Текстовете в нея са писани през последните две десетилетия по различно време и по различни поводи и са израз на трайния му интерес..

публикувано на 14.12.17 в 14:30
Кирил Чолаков.

„Дисекция на спомените” - изложба на Кирил Чолаков

Кирил Чолаков е български художник, реализирал се с еднакъв успех и у нас, и в Италия, и на европейската художествена сцена. Защото от близо 20 години живее и работи в Римини. Много от проектите му са посветени на места и творчески инвенции от това..

публикувано на 14.12.17 в 12:15

Змейове и самодиви в естетско издание на „Митически песни”

Търсихме интерпретацията на български артисти на базата на митологията - казват издателите, представяйки „Митически песни. Българско народно творчество”, илюстрирани от Костадин Кокаланов и Албена Лимони. Опитваме се да представим песните на по-широка..

публикувано на 14.12.17 в 11:20