Афганистанската Антигона в романа „Страж“

„Страж“ е вторият роман на американския писател Джойдийп Рой – Батачаря, който излиза на български след „Разказвачът на Маракеш“. Какъв е смисълът от продължителната война в Афганистан и какви са най-вече нейните човешки измерения и последствия е темата на..

публикувано на 28.07.17 в 14:25
Автопортрет на Бруно Шулц и корицата на новото българско издание на книгата му

Магнетизъм и изящество в прозата на Бруно Шулц

Новото издание на книгата “Канелените магазини” на Бруно Шулц излезе в редактиран превод на Магдалена Атанасова – редакцията е на Иван Вълев - поет и преводач на полска литература. Неголямото по обем творчество на писателя, работил цял живот като учител по..

публикувано на 27.07.17 в 16:15
Владимир Пенев

За първи път на европейска сцена

Премиерата на Фондация „Аполония“ съвместно с Театър 199 „Валентин Стойчев“ тази година на Празниците в Созопол ще бъде пиесата на Чарс Еверед „Class“ под режисурата на Владимир Пенев. Тя се поставя за първи път на европейска сцена. Това е история за..

публикувано на 27.07.17 в 15:50

Плакатите на Стефан Десподов-Деспо оживяват в сърцето на София

Трудно е в днешно време да се харесваш едновременно на зрители, колеги и критици. Последните са почти на изчезване, но първите две категории са достатъчно „заядливи“ в търсене на таланта. Плакатите на Стефан Десподов-Деспо не само изненадват, но и привличат..

публикувано на 27.07.17 в 14:20

Из-лож-ба

„Пътят на добрия човек е осветен и изпълнен с искреност. Пътят на добрия човек е усещане… светло…“ - казва Момчил Георгиев. Светлината е основната концепция в изложбата „О - СВЕТ – ЛЕНИЕ“ на художника, която може да се види в галерия "Арт 36". В неговите..

публикувано на 27.07.17 в 11:28
Виктор Мелник

Украинският поет Виктор Мелник ще превежда Левчев

*** Докосваш словото – тъй както глина И ваеш  светове и времена. Като че проявяваш снимки – И всяка крие твойте имена. Автопортретът ти – в иконата е вложен. Светът целува твоето чело. Кръжи земята в дланите ти, боже, Като грънчарско колело...

публикувано на 26.07.17 в 16:39

Засилен интерес към китайския език и култура в Родопите

За първи път в село Момчиловци ще се проведат Дни на китайската култура и лятно училище по китайски език. Инициативата е на институт „Конфуций“ в София и Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Събитието ще започне на 4 август и ще приключи с..

обновено на 26.07.17 в 15:11

Награден роман на Марио Варгас Льоса отново издаден на български

С книгата си „Зелената къща“ (La Casa Verde; 1966), за която получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес, перуанският писател Марио Варгас Льоса затвърждава репутацията си на доказан представител на..

публикувано на 26.07.17 в 15:04

„Намигване“ на един мим

Френското градче Клин Дьо Ойл, намиращо се недалеч от Париж, събра близо 7 000 души на фестивал на изкуствата „Намигване“ за хора с увреден слух. Организаторите на събитието са подготвили специални технологии за възприемането на изкуствата от хората, които..

публикувано на 26.07.17 в 14:41
Елена Петева

„Присъствие и отсъствие“ – изложба на Елена Петева

Художничката Елена Петева – миловидна, със завладяваща усмивка и благоразположение към хората около себе си – показва новата си изложба в галерия „Аросита“. Родена в София, учила изкуство в САЩ  и след това специализация в Европа и Америка, днес тя..

публикувано на 26.07.17 в 12:27