Танцовите представления "Събаряне & Празнота / Пълнота"

„Събаряне” се основава не безстрашно движение, на харизматична движенческа естетика, която помита зрителите. Младите танцови артисти Дрор Либерман и Казуйо Шионоири възприемат изкуството като зона за еманципиране, в която са в състояние да снемат маската..

публикувано на 17.05.17 в 16:05

Възможности - дебютна стихосбирка на Валентин Славеев

Валентин Славеев е студент четвърти курс в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Философия”. Негови текстове могат да бъдат открити в списание „Страница”, „Литературен вестник”, вестник „Култура”, онлайн медия „Въпреки”. Валентин Славеев пише за..

публикувано на 17.05.17 в 15:35

Бели хакери за черни дни

„Компютърни пирати изнудват „Дисни“ за „Карибски пирати“ 5“; „Компютърният вирус WannaCry, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, възкръсна с нова версия и продължава да поразява хиляди компютри”; „Опасният вирус WannaCry, който..

публикувано на 17.05.17 в 14:35
Сцена от спектакъла.

Майя Остоич постави пиесата си "Кошница с лъжи" в Смолян

Най-новото заглавие в афиша на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян е съвременна българска пиеса – пиесата за възрастни „Кошница с лъжи” на актрисата Майя Остоич, която освен автор на текста е и режисьор на спектакъла. В пиесата са..

публикувано на 17.05.17 в 14:00

Поезия за шест струни и приятели

Когато „Титаник“ потъва, оркестърът свири „Все по-близо до теб, Господи!“. Eх, ако имаше парче суша там, сред безбрежния океан. Малко островче, колкото площад „Славейков“... Хиляди хора щяха да бъдат спасени от ледените води на простащината. Всеки, който..

публикувано на 17.05.17 в 09:05
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Следващата ледена епоха, 2016 Зоран Георгиев (по предложение на Лъчезар..

публикувано на 16.05.17 в 09:40
Корицата на книгата.

„Чамкория” - разказ за България през 20-те години на миналия век

Очакваният от читателите  и литературната общност нов роман на автора на „Възвишение” Милен Русков. „Чамкория“ е книга за драматичното време от българската история на война между две групировки - военния съюз, демократическия сговор и ВМРО от една страна и..

публикувано на 15.05.17 в 16:40
Сцена от спектакъла

„Като трохи на прозорец” с премиера в Младежкия театър

Постановката е на Малин Кръстев по пиесата „The Gingerbread Lady“ на един от най-популярните американски драматурзи Нийл Саймън - носител на награда „Пулицър“, на три награди „Тони“ и с три номинации за „Оскар“ за най-добър сценарий. Пиесата разказва..

публикувано на 15.05.17 в 16:25
Режисьорът Олег Ковачев

Киното срещу властта

В новия си документален филм режисьорът Олег Ковачев проследява сложните взаимоотношения между идеологическите цензори на комунистическия режим и българските кинотворци. Филмът е изграден от множество „малки истини”, спомени на режисьори и кинокритици,..

публикувано на 15.05.17 в 16:07

Юбилей на художника Николай Тотев

Ето какво пише за него изкуствоведката Ани Венкова: В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи..

публикувано на 15.05.17 в 15:04