Част от корицата на книгата  „Малката светица и портокалите”

Литературен наблюдател: Силвия Недкова за новия живот на добрата българска литература

Поводът да поканим Силвия Недкова за литературен коментатор в „Артефир” е не само вроденият ѝ нюх на литературен познавач, но и острото ѝ перо. А за начало на нашите срещи в ефира се фокусираме върху преиздаването на „Малката светица и портокалите”..

публикувано на 10.07.18 в 16:40

Поезия като жадна за висини лоза

„В поезията мълчанията правят „хранителната среда” за думите още по-благодатна. Историята помни, че по различни причини някои автори замлъкват. Някои – завинаги, други – за по-дълго. Едни сами си налагат литературна диета, други години ровят в себе си и..

публикувано на 10.07.18 в 16:15

Време с Тодор Колев

„Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората. Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава – с моите..

публикувано на 10.07.18 в 10:30
Част от корицата на сборника

Трансформациите в илюстрациите на Кристина Стоянова

Страшни и мрачни сюрреалистични истории, придружени от черно-бели изображения, които сякаш всеки момент ще изскочат от щриха. Такива са илюстрациите в сборника с разкази на Благой Иванов „Трансформации“, дело на младата илюстраторка Кристина..

публикувано на 09.07.18 в 16:33
Част от корицата на книгата

"Двеста линейки на час" от Йордан Д. Радичков

„Казвам се Йордан Димитров Радичков и съм роден през 1989 година в град София. Това е третият ми сборник с разкази. Историите, поместени в него, са писани повече от година. Някои от тях видях със собствените си очи, други ми бяха разказани, а..

публикувано на 09.07.18 в 16:13
Александър Хаджиев

Фестивалът "180°" представя експериментално изкуство

Фестивалът за експериментално изкуство  „180°“  за пети път събира музиканти, танцьори, визуални и пърформънс артисти и между 21 и 27 юни. Програмата смесва изкуства, жанрове и артистични практики, за да създаде едно пълно изживяване. Тази..

публикувано на 09.07.18 в 09:00

„Срам“ и други душевни катастрофи

Марио или Мачо, както го наричат всички, е бедно момче, което бяга от училище, за да работи по строежи. Намира утеха и радост единствено в приятелката си Дона. Те се срещат тайно, под претекст, че момичето се срамува от професията на майка му – училищната..

публикувано на 07.07.18 в 09:00

ВБВ за книгата „Беше“, издадена в 2022 г.

В Аларма разговаряме с поета Васил Видински за неговото литературно алтер его ВБВ и за проекта му от три предварително планирани книги, последната от които, посветена на миналото, ще излезе в 2022 година. Формалният повод е четенето на ръкописи от..

публикувано на 06.07.18 в 16:48
Драматичен театър „Адриана Будевска“, Бургас

Спомени за бургаската бохема преди премиерата на „Бохемските кафенета на соца“

На 10 юли, вторник от 19 часа книгата „Бохемските кафенета на соца“ от Мариана Първанова  ще бъде представена и пред публиката в Бургас. След София, Париж, Виена и Варшава авторката тръгва и по адресите на кафенетата в Бургас. Журналистката Румяна..

публикувано на 06.07.18 в 16:10

Съвременните медии през погледа на съвременните артисти

Днес, повече от всякога, фактите като че ли изгубиха своята стойност, всяка лъжа може да бъде припозната като истина, ако съвпада с настроението ни или пък ако захранва гнева ни и дълбоко заровените ни тъмни страсти. Говорим, разбира се, за медийната среда,..

публикувано на 06.07.18 в 15:30