„4000 мили“ с премиера в театър 199

Ейми Херцог е сред най-известните млади съвременни американски драматурзи. През 2008 година става носител на наградата „Хелън Мерил“ за изгряващ автор. През 2011 г. пиесата „4000 мили“ е финалист за „Пулицър“ и е поставена за първи път в Центъра за театър..

публикувано на 16.06.17 в 09:15
Част от корицата на романа „Неизбежната гибел“

Изгореният от нацистите роман на Ерих Кестнер „Неизбежната гибел“ – за първи път на български

Романът на Ерих Кестнер „Неизбежната гибел“ излезе за първи път у нас в пълната си нецензурирана версия. Книгата е обявена като „упадъчна“, първо цензурирана, а след това забранена и през 1933 година дори горена от нацистите на площада пред операта в..

публикувано на 16.06.17 в 08:20
Поглед към Акропола от Националния музей за съвременно изкуство

Learning From Athens е темата на „Документа 14“

Творбата на аржентинската художничка Марта Менухин „The Parthenon of Books“ – огромна реплика на Партенона в Атина, направена от 100 000 забранени книги се появява на „Фридрихплац“ в германския град Касел като част от изложбата на съвременно изкуство..

публикувано на 15.06.17 в 17:30

Настрани от рая

Stay away from heaven е името на новата изложба с абстрактна живопис на Евгени Батоев, която може да се види в галерия „Сан Стефано“. Художникът твърди, че докато рисува, мисли само и единствено за цветовете и дали те си пасват, а думите и смисъла на..

публикувано на 15.06.17 в 16:18

Платформата В/ХОД – този път напред

Започва втория модул тематични събития от платформата В/ХОД. Този път погледът е напред към бъдещето а медиите най-вече театър и изобразително изкуство. В/ХОД е съвместен проект на Студио за документален театър VOX POPULI и „Червената къща“. Целта му е..

публикувано на 15.06.17 в 15:30

Фотографът Кристина Гарсия Родеро – уча с всяка изминала снимка

В Националната галерия – Двореца се откри изложбата на известната испанска фотографка Кристина Гарсия Родеро „С отворена уста”. По образование тя е художник с диплома от един от най-старите университети в света – университета Комплутенсе в Мадрид...

публикувано на 15.06.17 в 15:00

Новите превъплъщения на Катрин Томова

Творбите на Катрин Томова от цикъла „Деволюция“ са създадени специално за изложбата й в галерия „Контраст“. Предисторята започва преди две години, когато се появява първата работа на тази тематика. Тогава тя стои самотно сред другите абстрактни картини,..

публикувано на 15.06.17 в 13:05

За книгите и способността им да отключват енергията

Яна Букова е поет, писател и преводач. От онзи тип хора, които твърдо следват вкуса си и не правят компромиси. Преводач на Катул, Пиндар и Сафо, автор на романа „Пътуване по посока на сянката”, тя е един от най-добрите съвременни поети, от години живее в..

публикувано на 15.06.17 в 12:45

Картините на Ралица Стоицева крещят любов

Има нещо, което е безусловно… животът заслужава да бъде живян, заради парчетата любов, които сглобяват важната картина. Онази, която помним, онази, която пазим до гроб… Защо “RESPIRO”. Ралица Стоицева в тази изложба е фантастична, обична, обладана от..

публикувано на 14.06.17 в 09:55

„Катафалка, два носорога“ и синонимите на понеделника

Не познавам никой, който да обича понеделниците, но главният герой на романа „Катафалка, два носорога“ си има хем професионални, хем житейски причини за това. Той е чиновник. И никой от нас не е застрахован, че няма да се окаже на мястото му и няма да си..

публикувано на 13.06.17 в 15:25