Майкъл Фрейн

Приказка за бъдещето от Майкъл Фрейн

Футуристична приказка, сурова антиутопия и остра социална сатира с поглед към развитието на бъдещите високи технологии, обещават издателите на „Строго личен живот” – роман на Майкъл Фрейн, написан още през 1968 година. Предизвикателство към въображението на..

публикувано на 14.03.18 в 10:10
Анжела Димчева

Кого ощетяват авторските и репроправата?

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките. Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не..

публикувано на 14.03.18 в 09:15
Соня Георгиева

На срички и сезони

„И... Ето я! Новата ми стихосбирка „На срички и сезони”. Защото така се пишат любов, душа, сърце, живот... Благодаря на издателството за доверието, на редактора Ники Комедвенска – за търпението, приятелството, куража, вярата и за какво ли още не! На Стайо..

публикувано на 13.03.18 в 17:15
Кадър от филма

Рижата юница на Цивия Баркай на „София филм фест”

Филмът „Червената крава” на младата режисьорка Цивия Баркай участва в международната състезателна програма на 22-я „София филм фест” . Цивия е родена в ортодоксално еврейско семейство, завършва с отличие училището за кино и телевизия „Сам Шпигел” в..

публикувано на 13.03.18 в 17:00
Вдясно – художникът Андрей Янев

Тайни и загадки: Приемници на Светото послание

„Картината. Убийство по Ботичели“ повдига завесите към посланията, кодирани от гении като художника. По древна традиция и до днес завесата се повдига само за избрани. Как се развива и завършва този роман според авторката му Никол Данева? „Едно..

публикувано на 13.03.18 в 13:30
Гергана Лаптева (отляво) и Невена Праматарова в студиото на „Артефир” преди конференцията „Непознатата южна земя и португалската полярна програма” в Лисабонския университет

Премиера на две български книги за Антарктида в Португалия

Новите български книги „Антарктида – студеният юг” на проф. Христо Пимпирев и „Terra Asutralis Incognita - Непознатата южна земя” на Гергана Лаптева ще бъдат представени днес по време на съвместната конференция между Българския антарктически институт и..

публикувано на 13.03.18 в 12:05
Катрин Томова

"Островът..." по Катрин Томова

С новия си изложбен проект Катрин Томова отново се завръща към отдавна предпочитаното си артистично амплоа – големите формати в нефигуративната живопис. Експозицията е наречена от художничката „Островът по обед” и названието като че ли търси алюзия с..

публикувано на 13.03.18 в 10:00

За „Лицата на Витоша” и защо ходим във високото

„Лицата на Витоша“ e документален филм за любовта към планината. Той представя историите на хора, свързани с Витоша – хижари, спасители, алпинисти, водачи. Филмът разказва за връзката между хората и как те намират своето място във високото. Да, това е..

публикувано на 12.03.18 в 15:40
Част от корицата на книгата

Връзката на Изтока и Запада в „След опиянението”

Силвия Чолева за книгата: „Росен Кукушев е вече познато име на ценителите на добрата поезия. Той се отличава със собствен глас – нещо рядко срещано сред днешните млади поети. При това той не е от поетите, които със сложни метафори, дълбокомислени..

публикувано на 12.03.18 в 14:50

За паметниците и паметта

Знаете ли, че днес има общо 135 паметника на Левски? Най-големият е 14-метровият монумент в Ловеч. Най-малкият е с височина само 1 метър и се намира в училището в град Вълчедръм, Монтанско. Най-много са паметниците на Апостола в София – седем. На второ..

публикувано на 12.03.18 в 13:45