Кадър от филма „Вездесъщият“

„Вездесъщият“, на добър час!

На 10 октомври в зала 1 на НДК е официалната премиера на новия български игрален филм „Вездесъщият“. От 13 октомври „Вездесъщият“ тръгва по екраните в страната. Режисьор на картината е Илиян Джевелеков. В ролята на главния герой Емил е актьорът Велислав..

публикувано на 10.10.17 в 15:20

Генерална репетиция за Киномания 2017

„Киномания 2017” традиционно се случва във втората половина на ноември. Вече е ясно, че тази година фестивалът ще се открие на 16 ноември и ще продължи до 30 ноември. Вече знаем, че филмовият фестивал „Киномания 2017” ще бъде открит с дългоочакваният дебют..

публикувано на 10.10.17 в 15:16
Част от корицата на книгата „Първично чувство за невинност“

Невинността през очите на Дана Григорча

Дана Григорча (1979 г.) е родена в Букурещ, но в момента живее със семейството си в Цюрих и има двойно гражданство. Пише на немски. Наричат я „литературна перла на Швейцария“ заради първия й роман – „Баба Рада. Животът отминава, както главата..

публикувано на 10.10.17 в 09:05
Виктор Пасков

Цар Виктор

Един от най-добрите съвременни български писатели несъмнено е Виктор Пасков. Пасков възвисява, но защото преди това е успял да ни доведе до дъното , пише за „Балада за Георг Хених“ литературният критик Бойко Пенчев. Този кратък роман, заедно с „Германия,..

публикувано на 10.10.17 в 08:25

Седмица на Институт "Конфуций"

Традиционно по това време на годината Институт „Конфуций“ организира открити лекции, в които известни личности от областта на науката, дипломацията, икономиката и културата ще привлекат вниманието на изкушената и неизкушената публика. Новият път на..

публикувано на 09.10.17 в 15:10
Михайлина Павлова и проф. Ирена Кръстева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев”.

Под сянката на Вавилон

Професор Ирена Кръстева получи наградата на Съюза на преводачите в България за книгата си „Вавилонски отклонения” - забележителен изследователски труд за възприемането на превода като висока сфера на културното общуване. С нея разговаряме за същността на..

публикувано на 09.10.17 в 13:05
Н. Пр. г-н Стефано Балди и г-жа Елза Хаджийска – пресаташе към Посолството на Италия.

За културното наследство и културната дипломация на Италия

Казват, че „всички пътища водят към Рим.“ Твърди се, че тази латинска мъдрост се родила по времето, когато император Октавиан Август издигнал на римския Форум позлатен бронзов монумент, наричан Златния километричен камък. Този монумент бил разположен близо..

публикувано на 09.10.17 в 11:00
Част от Берлинската стена

Искам, 7 октомври: ГДР

• Думата на деня е ГДР , поводът – на 7 октомври 1949 година се ражда едната от двете Германии, които светът познаваше по време на Студената война. Източната. Културата в държавата възникнала в Съветската окупационна зона и буквално „произведена“ от..

публикувано на 07.10.17 в 17:10
Владимир Зарев

Владимир Зарев на 70

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат..

публикувано на 06.10.17 в 15:05
Картини от изложбата в галерия „Ракурси“

Изложба „Общество“ на Деян Янев

Ако погледнем творческата биография на художника Деян Янев ще бъдем респектирани от стабилното и стойностно присъствие на нашата и международна художествена сцена. Завършил магистърска степен в Художествената академия при проф. Андрей Даниел, за..

публикувано на 06.10.17 в 14:55