Синът и внукът на Елин Пелин разказват

На 18 юли през 1877 година в село Байлово - Софийско се ражда Димитър Иванов Стоянов – големият разказвач, познат ни като Елин Пелин. Авторът на повестите „Гераците“ и „Земя“, на любимите герои на децата Ян Бибиян, Пижо и Пенда, приема - според..

публикувано на 18.07.17 в 10:25

За Паталеница и Шекспир под открито небе

От 18 години в село Паталеница съществува Шекспирова театрална школа „Петровден“. Началото е поставено през 1999 г. от режисьора Христо Церовски, който подбира актьори и започва подготовката на първия спектакъл „Ромео и Жулиета“, а децата от „Петровден“..

публикувано на 17.07.17 в 13:18
„Портрет от едно пътуване V“ от Атанас Хранов

Портрети от едно пътуване

Моретата, океаните, корабите, звездите в нощното небе – това е същността на художника Атанас Хранов. Всичко там го зарежда, преви го едно цяло със земята, космоса, водата и нейната енергия. Тези сили на природата се вливат в неговата същност и го създават..

публикувано на 17.07.17 в 12:56
Елинка Бояджиева и Жанета Митева в студиото на

180 години от рождението на Васил Левски - от историческата реалност до музейната „виртуалност“

В своето обръщение към бъдещите посетители, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово – споделя, че всеки е добре дошъл в музея, за да се докосне до оскъдното, „което времето скъпернически е оставило като спомен и реликва, до..

публикувано на 17.07.17 в 10:05
Хари Худини

Искам, 15 юли: Худини

• Доколко илюзорното може да постигне реален ефект? Отговорът е в нашата Дума на деня, а тя е Худини. Говорим за великия илюзионист Хари Худини… Първата илюзия, която нашият герой създава е историята на собственото му раждане. Със същата упоритост, която..

публикувано на 15.07.17 в 17:10
Костадин Бонев

Костадин Бонев за новия си документален филм „Изкореняване“

Костадин Бонев е режисьор на повече от 15 игрални и документални филми, сред които „Ловци на сънища“, „Писма до долната земя“, „Под облак“, „Търпението на камъка“, „Корабите са пълни“, „Евополис – градът на делтата“, „Вапцаров – пет разказа за един..

публикувано на 14.07.17 в 15:44
Проф. Михаил Неделчев

Геопоетиките на Михаил Неделчев

Проф. Михаил Неделчев издаде нова книга и ще отбележи своята 75-годишнина с премиера в Столична библиотека на 17 юли от 17 часа, както и с изложба на негови книги. Юбилейната вечер ще бъде с участието на членове на Литературноисторическата школа „Д-р..

публикувано на 14.07.17 в 15:30

Цяло лято театър и музика на Римските терми във Варна

Театрално-музикалният продуцентски център в морската ни столица предлага на варненци и на летовниците свой вариант за приятно, но и смислено и одухотворено прекарване на летните вечери. Почти цяло лято - от 16 юли до 30 август, артистите и музикантите ще..

публикувано на 14.07.17 в 14:05

Два нови броя на списание „Страница“

От списанието, което освен художествени – български и преводни, продължава с постоянство и усърдие да публикува и критически текстове, обзори, да се занимава с литературна история и теория, излязоха първи и втори брой за тази година. Интервю с Милен Русков,..

публикувано на 13.07.17 в 16:40

Морските пейзажи на Марио Жеков

Малко биография за този наистина голям български художник, по малко известен на българската публика и ценители. Това е Марио Жеков – един от най-големите наши Маринисти. В галерия „Нюанс“ са изложени близо 40 негови творби, предимно морски пейзажи, повечето..

публикувано на 13.07.17 в 14:22