От младите за младите

Мария Баджакова създава фондация „Аморфа”, която е насочена към събития, които интересуват младите хора. Тя се старае да направи различни културни събития по-близки до младото поколение. Тази фондация бе партньор на Община Варна за Нощта на литературата и..

публикувано на 12.05.17 в 15:15
Башар Рахал и Дарина Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“.

История с мирис на „Бензин“

По-малко от седмица остава до премиерата на новия български игрален филм „Бензин“. Първи ще го гледат варненци – на 16 май. Варна е и градът - снимачна площадка на новия български екшън. Работата по филма продължила доста години. От 19 май филмът тръгва по..

публикувано на 11.05.17 в 16:07

„Това съм аз, това си ти“ с премиера в Добрич

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Йордан Йовков“ е спектакълът „Това съм аз, това си ти“ на Орлин Дяков. Пиесата е за взаимоотношенията между мъжа и жената и е забавна, но се занимава с драматични неща. През какви перипетии преминава..

публикувано на 11.05.17 в 13:50

„Завръщане в България“ – изложба на Иоанна Дановска

„Завръщане в България“ – така е озаглавила своята първа самостоятелна изложба художничката Иоанна Дановска, след близо 30 години работа в чужбина, Германия. В галерия „Нирвана“, която ѝ допада с атмосферата на дом и по-интимно пространство, авторката е..

публикувано на 11.05.17 в 12:09

„Светлописите. Факти, събития и практики из историята на българската фотография (1839 - 1959)“

Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Животът е преходна емоция. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на..

публикувано на 10.05.17 в 16:35

Национална библиотечна седмица 2017

Българските библиотеки работят с хоризонт 2030 година. Това става ясно от програмата на Националната библиотечна седмица, която се провежда под мотото „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“. Дванайстата по ред седмица се провежда в рамките на..

публикувано на 10.05.17 в 14:43

Европа на превода, преводачите на Европа

В деня на Европа и в навечерието на Нощта на литературата, която поставя акцент върху преводната литература, поканихме в студиото на „Артефир“ Тодорка Минева, заместник-председател на Съюза на преводачите в България, преподавател по превод в СУ „Св. Климент..

публикувано на 10.05.17 в 14:21

Акцент върху класиката в тазгодишните Друмеви театрални празници

Традиционният Международен фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ ще бъде открит на 11 май с моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле“ по текстове на Николай Хайтов. 26-ото издание на фестивала ще продължи до 16 май и ще..

публикувано на 10.05.17 в 13:55
Андрея Брунело, Александър Михайлов и Димитър Узунов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Театър и наука

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно..

публикувано на 09.05.17 в 14:45

„Сфумато“ събира двама руски писатели и един полски поет в театър на предизвикателството

Заповядайте в театъра на предизвикателството! Поканата е от режисьорката Катя Петрова за премиерния спектакъл „Оптически илюзии (Цирк)“ в Театрална работилница „Сфумато“ . Постановката е по текстове на двама руски писатели и един полски поет – Даниил..

публикувано на 09.05.17 в 13:55