Божана Апостолова

Жива

Нови стихотворения от Божана Апостолова излязоха в изящна книга, оформена от Христо Гочев. Заглавието „Все по-далече, все по-близо“ насочва към философските теми, които вълнуват поетесата след разтърсващата й предишна стихосбирка „За теб“, инспирирана от..

публикувано на 06.10.17 в 14:15
Работа на Феникс Върбанов от изложбата му „Границите на реалността“ (фрагмент)

Феникс Върбанов отново на българска сцена

Смачканата и нарисувана хартия, където в лабиринта от планини и долини и най-вещият специалист по Фън Шуй би се загубил, ми нашепва или крещи, че той е успял, че той е победител. Крясък на птица, която излиза от развълнувано море – така писа..

публикувано на 06.10.17 в 11:55

Пепа Николаева: Човешките взаимоотношения достигат точка на кипене плюс безкрайност, ако им се позволи

Пепа Николаева, журналист, преводач и драматург, ни гостува в рубриката „Радиоавтограф” на неделното „Семейно радио”. Прекрасната гостенка ни отведе в далечна Ирландия, където живее от години. Там един курс за творческо писане сякаш преобръща живота ѝ..

публикувано на 06.10.17 в 11:08
Част от корицата на книгата

Ана Бландиана – висотата на духа

Една от най-добрите поетеси на съвремието несъмнено е Ана Бландиана. По повод нейната 75-годишнина преводачът Огнян Стамболиев представя солиден том с нейна поезия, проза и интервюта под заглавие „Населена от думите“. Както пише той в предговора: Една..

публикувано на 05.10.17 в 16:25
Гриша Атанасов

И смешно, и тъжно

В краткото встъпление, каквито са всички текстове в книжката „Малки (нощни) коментари“, наречено „Вместо увод“ Гриша Атанасов пише, че е събрал в книжно тяло своите „електронни“ коментари „като още едно свидетелство за времето, в което живеем“ и..

публикувано на 05.10.17 в 15:55
Алфонсо Сабела на премиерата на документалната си книга „Заразената столица. Може ли да се освободи Рим от мафията и корупцията?“.

Мафията и корупцията – открийте разликите в „Заразеният град“

Италианският магистрат Алфонсо Сабела отново пристигна в България след 8 години. Тук е за представянето на втората му документална книга на български език „Заразената столица. Може ли да се освободи Рим от мафията и корупцията?“. Предишната документална..

публикувано на 04.10.17 в 16:30

Роман, посветен на Мусолини, излезе на български език

Първото издание на „Аламут“ иронично е посветено на Бенито Мусолини, а по-късно Уилям Бъроуз го използва като вдъхновение, пишейки „Голият обяд“. Романът „Аламут“ е най-популярната словенска литературна творба в световен мащаб, издавана над 70 пъти на над..

публикувано на 04.10.17 в 15:30
„Арабеск“

Балет „Арабеск“ на 50

Създаването на „Арабеск“ през 1967 г. като експериментално балетно студио като че ли определя съдбата му. Независимо дали в „Арабеск“ поставят чужди хореографи или пък наши, стремежът е да се създават нови и различни творби. През юбилейния си 50-и сезон..

публикувано на 04.10.17 в 14:50

Александър Дюма и философията на удоволствието

Александър Дюма може да е прочут най-вече с историческите си и приключенски романи, но се оказва, че той е бил освен голям бохем и чревоугодник, и отличен кулинар. Доказателство за това е „Големият кулинарен речник“, който той създава, и който е пълен не..

публикувано на 04.10.17 в 11:43

Киното, което повдига наболели проблеми

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs отново ни предлага среща с актуалните проблеми на съвременното общество. В програмата ще видим филми, посветени на здравословното хранене, образованието и се стигне до религиозните ритуали..

публикувано на 04.10.17 в 10:15