Изабела Мейдмънт.

Как се колекционира живо изкуство

С посещението си в България кураторът от „Тейт Модерн” Изабела Мейдмънт постави финал на есенния семестър от серията лекции „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от фондация „Отворени изкуства” . За пръв път представител на „Тейт” посещава..

публикувано на 08.12.17 в 10:59

Българската поезия днес

След едногодишно прекъсване Националната награда за поезия „Иван Николов” беше стартирана отново: Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература . Тази година номинираните книги са 10 от..

публикувано на 08.12.17 в 10:13
Кадър от филма „Да живее България”.

Важен филм в общество без корективи

„Да живее България”, новият документален филм на Адела Пеева, беше представен през септември на празниците „Аполония”, а официалната премиера се състоя сега, на „Киномания” , имаше показ и пред академичната общност в Нов български университет с дискусия,..

публикувано на 08.12.17 в 09:30
Корицата на книгата

Таня Шахова представя първия си роман

С какво ще запомнят хората един преуспял търговец или политик? Г-н „Х” натрупа пари! Браво на него! Ще го запомнят само с това, че е живял по времето на Славейков, Боян Пенев или когато Яворов е написал...“към запад морно слънцето клони” ... Това казва..

публикувано на 07.12.17 в 16:17
Проф. Бисера Вълева.

Арт годината в 30 минути

Завършва специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност „Изобразително изкуство”. От 1997 г. е хоноруван преподавател по дисциплината „Живопис” в НХА в специалностите „Графика” и „Книга..

публикувано на 07.12.17 в 15:36
Георги Трифонов

Художникът и поетът Георги Трифонов

Могъщият талант ни остави 1 600 живописни платна, 5 000 скици, рисунки и акварели, 10 стихосбирки - говорим за творческото наследство на един артист, за когото казват, че колкото ярък и силен бе в изобразителното изкуство, толкова e стойностен и с..

публикувано на 07.12.17 в 14:55
Поглед към село Каменица, Софийско.

Невидимите

Всъщност проектът, озаглавен „Невидимите”, прави точно обратното на името си - дава видимост чрез слово и мултимедия на последните обитатели на опустяващите български села. От Захо Пушката до баба Тодорка, героите на проекта разказват своите житейски..

публикувано на 06.12.17 в 15:30
Корицата на книгата

„Като думата сняг” от Андре Сарк

Може ли една дума да убива? Може ли невинна и чиста дума като „сняг” или „заек” да преследва човек и да го убие? Да, може, особено когато назовава отвращението към самия себе си и омразата към света и към другите. Може ли изоставянето да е първата..

публикувано на 06.12.17 в 15:06

Международният кинофестивал в Кайро - с българско участие

Преди дни в Кайро завърши 39-ият международен кинофестивал, който по традиция се провежда през ноември . Учреден през 1976 година, фестивалът винаги се е стремял да свързва египетските режисьори и филмите им с националната публика и да им предоставя кино,..

публикувано на 06.12.17 в 11:13
Проф. Христо Пимпирев

Проф. Христо Пимпирев издаде нова книга преди 26-ата си полярна експедиция

В книжарниците вече е най-новата книга на доайена на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев: „Антарктида – студеният юг”. Тя излезе на 4 декември. Проф. Пимпирев е председател и учредител на Българския антарктически институт, директор на..

публикувано на 06.12.17 в 10:50