Шестима българи и Недко Солаков

С успех в Брюксел в рамките на четири месеца до края на май беше представена видеоинсталацията на Недко Солаков „Някои българи“. Известният ни художник я показва вече в София, в Института за съвременно изкуство . Сега тя съдържа освен шестте видеа, също и..

публикувано на 06.07.18 в 14:55

Василена Радева: Изкуството е това, което може задълбочено да разкрие човека

Поредната спирка в рубриката „Театрални пътища“ ни отвежда при режисьорката Василена Радева. Нейната звезда на театралната сцена изгрява със спектакъла „Нордост“ в Младежки театър през 2010 година, за който получава Аскеер за изгряваща..

публикувано на 06.07.18 в 13:05

Зрелищен спектакъл по Шекспир подготвят в Търговищкия театър

Макар че театралният сезон е към края си и повечето театри вече спуснаха завеси, Драматичният театър в Търговище ще посрещне публиката си с премиера след броени дни. Най-новото заглавие в неговия афиш е една от най-поставяните пиеси на Шекспир – комедията..

обновено на 05.07.18 в 17:26

Жертва на пешки

Новият документален филм на Асен Владимиров носи заглавие „Жертва на пешки“ – както в шахмата, жертвата на пешка може да ти донесе спечелване на играта. Филмът е за съдбата на българския патолог д-р Марко Марков, който е бил участник в Комисията,..

публикувано на 05.07.18 в 17:05
Емануела Шкодрева и Стоян Алексиев в спектакъла „Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард“

Камерните спектакли на НТ „Иван Вазов“ през ролите на Емануела Шкодрева

В края на театралния сезон 2017/2018 г. говорим за камерните спектакли на Народния театър „Иван Вазов“ и забележителните роли на актрисата Емануела Шкодрева. С какво един камерен спектакъл е по-специален за публиката и какво е предизвикателството пред..

публикувано на 05.07.18 в 16:20

Драмата на драматургията

В рамките на Малък сезон на Театрална работилница „Сфумато“ се състоя важна дискусия „Драмата на драматургията“ с модератори Стефан Иванов и Ясен Василев. В нея участваха театрали от различни страни, като Флориан Хирш – драматург на „Бургтеатър“, Виена и..

публикувано на 05.07.18 в 15:35

"Реконструцията като трагедия и фарс" – споделената ни болезнена история

Петър Садофски и Дан Трантина от чешката група за концептуално изкуство Pode Bal гостуват в България с инсталацията си „Реконструкцията като трагедия и фарс“. Тя беше открита за посетители на четвърти юли в Музея за социалистическо изкуство в София...

публикувано на 05.07.18 в 14:00

Димитър Христов: Талантът винаги е скромен

В "Часът на думите" водещата и Димитър Христов, член на журито на Националния поетичен конкурс "В полите на Витоша", разговарят за приключилото издание на конкурса и издаването на алманах с най-добрите отличени творби. Тази година в конкурса се..

публикувано на 05.07.18 в 12:10
Галя Георгиева, мениджър на международни фестивали, културни дейности и специални събития в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“

Дворецът в Балчик – най-любимият за всички фестивали

„Любовта живее в моето сърце непрекъснато, нито едно сърце не може да забрави преживяното” – казват, че тези думи принадлежат на румънската кралица Мария, чието сърце остава завинаги в Балчик. Тя за пръв път посещава живописния бряг през 1921 година и..

публикувано на 05.07.18 в 10:24

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа отбеляза 15-ото си издание

В седмицата между 23 и 30 юни Дворецът на кралица Мария в Балчик събра за 15-и път киномани – известни и начинаещи професионалисти. От тази година In The Palace International Short Film Festival е официално одобрен от Филмовата академия в САЩ (OSCAR®..

публикувано на 04.07.18 в 17:00