На снимката (отляво надясно): Михаил Томов, Фредерик Лунас Макгахан и преводачът Джулия Челингерян.

Фредерик Лунас Макгахан: Аз съм като прадядо си – каквото обещая, става

Потомци на военния кореспондент Джанюариъс Макгахан са в България, за да се запознаят със страната ни. Посещението на правнуците на журналиста е организирано от Михаил Томов, председател на Фондация „Ние българите по света“. Фредерик Лунас, един от..

публикувано на 13.06.17 в 11:10
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Без заглавие, графит върху хартия, 2015 Мириам Кан (по предложение на Калина..

обновено на 13.06.17 в 09:39
„Лилиум“ от Константин Щъркелов (фрагмент)

В галерия „Лоранъ“ – за първи път Париж, Лондон и Лозана през погледа на Константин Щъркелов

Дора Габе: Магесникът Щъркелов! Конкурира на природата и на поезията! Опасен съперник!                                                                                                                                       Никола Вапцаров: Аз..

публикувано на 13.06.17 в 08:25

„Убиецът и блудницата“ – премиера на Пазарджишкия театър в София

Тази вечер е първата среща на спектакъла „Убиецът и блудницата“ по романа „Престъпление и наказание“ на Ф. М. Достоевски с публиката. Тя ще се състои в София на Открита артсцена Шипка. Това е залата, която се намира в сградата на Руския..

публикувано на 12.06.17 в 16:05

Скулптура и фотографии – новото лице на Иван Русев

Ако човек разгледа галерията на открито на колекционера Уго Вутен отново ще се респектира от произведенията на българските скулптори в неговия личен храм на изкуството. Сред тях особено място заемат няколко творби на художника Иван Русев, които веднага се..

публикувано на 12.06.17 в 13:45

„Да се влюбиш в пеперуда” с Параскева Джукелова

Да, пеперудите са свободни Ние не сме И слава Богу! С цитат от Уолт Уитман започва разговорът с Параскева Джукелова и продължава в търсенето на измеренията за полета на пеперудата, свободата и раните от любов, скрити в драматургичния текст на Ленард..

публикувано на 12.06.17 в 12:15
Поглед към Акропола от Националния музей за съвременно изкуство

documenta 14 – Атина

„Уроци от Атина” – така приблизително може да се преведе названието на това издание на documenta. Кураторът Адам Шимчик разделя тази най-престижна периодична изложба на съвременното изкуство на две. Едната се провежда в Атина, а другата – в традиционния й..

публикувано на 12.06.17 в 09:05
Филип Джиан

Искам, 10 юни: Джиан

През 80-те един писател успя сам да извърши въстание във френската литература. На бюрото му стои харпун, който е намерил на Мартас Вайнярд. За въпросния предмет Филип Джиан изключително сериозно твърди, че е онзи дето бил забит в гърба на Моби Дик.....

публикувано на 10.06.17 в 17:05

Литературните връзки между Балканите и арабския свят и първият „Софийски форум за превод“

На 10 юли от 18 часа в Литературен клуб „Перото“ на НДК преводачи от и на арабски език ще говорят за работата си, за особеностите на литературния превод, за преживяването на превода. Вижте и чуйте как превеждат на прима виста и участвайте в дискусия с..

публикувано на 09.06.17 в 16:15
Част от корицата на книгата „Героичното тяло“

Старият завет и мъжествеността

След „Библейската жена“ и „Давид, Великия“ „Героичното тяло“ е третата книга на проф. Милена Кирова, която изследва Стария завет. В новия си интердисциплинарен труд тя разглежда представите за героя в Библията през тялото на библейския мъж. И в тази книга..

публикувано на 09.06.17 в 10:00