Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България в студиото на програма „Христо Ботев”

Културно-историческото наследство, Обединена Европа и новият музей

Културно-историческото наследство е едно от най-големите богатства на България, наред с оригиналната ни традиционна култура. Земята ни е съхранила културни паметници от различни епохи – от древността до наши дни – и във фондовете на българските музеи се..

публикувано на 12.03.18 в 10:00
Част от корицата на книгата „Американският любовник”

Роуз Тримейн и нейните 13 версии за любовта и надеждата

Българският читател за пръв път се срещна с Роуз Тримейн чрез романа ѝ „Пътят към дома” и емигрантската история в него. Британската писателка е автор предимно на исторически романи, но втората й книга „Американският любовник”, излязла у нас, е сборник с..

публикувано на 09.03.18 в 14:50
Част от изложбата „Пет портрета”. Фоторепортер: Димитър Дилков

Фестивалът „Фотофабрика” призовава да не изтриваме вчерашния кадър

Петото поредно издание на фестивала „Фотофабрика” започна вчера с голяма изложба „Пет портрета” в Националната галерия. Директорът на фестивала Еми Барух и фоторепортерката Боряна Кацарова, участничка в откриващата се изложба, разказват за съвременната..

публикувано на 09.03.18 в 14:35
Сцена от спектакъла

Неда Соколовска: На спектакъла „Закачане” може и да не си изключвате телефоните

„Закачане” е най-новото заглавие в афиша на театър „София” и е първият документален вербатим спектакъл, който намира сцена в софийски репертоарен театър. Концепцията, текстът и постановката са на Неда Соколовска. „Зад заглавието стои една жаргонна..

публикувано на 09.03.18 в 14:00
Проф. Станислав Семерджиев в студиото на програма „Христо Ботев”

НАТФИЗ чества 70-годишен юбилей през 2018

Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” ще посвети цялата календарна година на големия юбилей. Ректорът на академията гостува в „Артефир” по повод празника. Проф. Станислав Семерджиев разказа за предстоящите събития и кои..

публикувано на 09.03.18 в 09:59

Николай Янакиев с нова изложба

В галерия „Арте” се откри изложба на известния живописец Николай Янакиев. Нарича се „Състояния” и е посветена на вечната тема – жената. Това са 13 вариации по една и съща негова картина „Момиче пред огледало”, която е показвана само веднъж в България и в..

публикувано на 09.03.18 в 09:00
Кадър от филма „Полети на сън и наяве”

Роман Балаян с Наградата на София

Украинският режисьор, сценарист и продуцент Роман Балаян е в България по покана на „София филм фест” , за да представи ретроспективата на Сергей Параджанов. Днес в Дома на киното ще има специална прожекция на неговия филм „Полети на сън и наяве”. Снощи той..

публикувано на 08.03.18 в 16:06

Трима победители в конкурса за нов исторически роман

От 7 март, 15 часа и 15 минути в интернет съществува платформа, на която могат да бъдат качени в електронен вариант произведенията на всеки български автор, от там да бъдат закупени и четени от българите в цял свят. Това беше първата новина, която научиха..

публикувано на 08.03.18 в 16:01
Проф. Константинос Цукалас, Здравка Михайлова, Силвия Чолева и  Йоргос Хулиарас (отляво надясно)

Българо-гръцка среща с поезията на Кавафис

Кръгла маса на тема „Кавафис: една българо-гръцка среща в поезията му” ще се състои днес от 17 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”. Събитието е организирано от Гръцката фондация за култура, гръцко-българското сдружение „Аристотел –..

публикувано на 08.03.18 в 15:21

Скучно място ли е библиотеката

Статуквото, наслагвано години наред у нас, че в библиотеката можеш само да вземеш книга за четене, разбиха студенти, посещаващи Централна университетска библиотека „Св. Климент Охридски” на Софийския университет. Александър Блажен, Любов Христова и Ивайло..

публикувано на 08.03.18 в 14:57