Рени Петрова, директор на Исторически музей Ботевград

За Великден и за празниците в музея

В края на Страстната седмица – на Велика събота – се срещаме с Рени Петрова, директор на Исторически музей Ботевград. Разговаряме за Великден в музея, за „променящите се“ традиции и за изворите на нематериалното културно наследство.

публикувано на 10.04.18 в 09:30
Дворецът в Балчик

Тайни и загадки: Холограмата на кралица Мария

В седмицата между Цветница и Великден мислите на хората се тълпят пред Олтара на Любовта в търсене на истинските отговори. Мисията на Иисус Христос придобива своя Път към Голгота, който мнозина мъдреци, сред които Ваклуш Толев, отричат да е Голготски, а го..

публикувано на 10.04.18 в 09:10

Владимир Береану – „За кого звъни телефонът“

„В тази книга разказвам случки от моя живот и представям събития, на които съм бил свидетел. Текста редовно изпращах на близки и приятели, на които бях поставил една-единствена задача: да ми казват дали им е интересно и забавно. Техните отзиви бяха почти..

публикувано на 08.04.18 в 13:05

Жак Превер разказва приказки

„Наричаме го морж, но той нехае за това. На него му е все едно дали е морж, или е охлюв от Бургундия; изобщо не държи да бъде някой си, надсмива се на нашите слова.“ Това е началото на приказката „Морж“ от книгата на Жак Превер „Приказки за непослушни..

публикувано на 08.04.18 в 08:45

Александра Петрова и силата на театъра

Младата режисьорка Александра Петрова за предизвикателството да се занимаваш с театър. Ще разберем за досегашните ѝ проекти и за предстоящото пърформанс-четене от програмата на ProText 3x3! пиесата „Цикадите” от Мирослав Христов.

публикувано на 07.04.18 в 09:25
Сребра Касева

Първи международен конкурс за лютиери в България

Казанлък се гордее с богатия си културен календар. Той е запълнен с немалко събития, но четири от тях са ключови – Чудомировите празници, които съвсем скоро отбелязаха четвърт век, Фестивалът на розата, който тази година ще избере своята 50-а царица,..

публикувано на 06.04.18 в 19:20

LOW COST – спектакъл за туризма и националната ни идентичност

LOW COST e документално-сетивен пърформанс, в който зрителят е и участник в представлението. Младият режисьор Стефан Прохоров и неговият екип обръщат вниманието ни към социалните измерения на туризма в България. Творческите търсения на представлението..

публикувано на 06.04.18 в 11:05
Ирина Степановска на премиерата в „София-прес“

„Двупосочен билет“ – българската визитна картичка на Ирина Степановска

Ирина Степановска е лекар, кандидат на медицинските науки и автор на около 20 книги, издадени от големи руски издателства като АСТ и ЭКСМО. Тя е член на Съюза на писателите на Русия. Първият й роман „Ден и нощ“ излиза през 2003 година и връща интереса на..

публикувано на 06.04.18 в 09:05
Пластмасови лопати и стъклени тръби с бял прах

Що е то екскурсивни обекти?

В галерия „Credo Bonum” тази вечер се открива изложбата „Eкскурсивни обекти” на проф. Петер Цанев, която може да бъде видяна до 29 април. Художникът особено държи на обратната връзка със зрителя, независимо дали той е художествено образован или просто..

публикувано на 05.04.18 в 17:19

Ново издание на „Мястото или Сказание за Иракли“

За съжаление Димитър Б. Димов не дочака новото издание на своя дълго писан и редактиран роман. Ние, неговите читатели, обаче можем отново да усетим онази Свобода, с която тази книга ни зарази навремето и ще продължава да заразява... Ето какво казва..

публикувано на 05.04.18 в 17:05