Искам, 13 май: Душа

• На 13 май 1981 „сивият вълк” Ахмет Али Агджа стреля по папа Йоан-Павел II на площад „Сан Пиетро” в Рим. Година по-късно се появява и „българската следа”, според която съучастници на Агджа в атентата са наши сънародници. А през 1989 големи групи китайски..

публикувано на 13.05.17 в 17:05

„5 и 1/2 скандинавски визии за култура” или да си направиш сам кинофестивал

Фестивалът „5 и 1/2 скандинавски визии за култура” във Варна тази година е посветен на скандинавското кино. В програмата му влизат четири ленти, като и тази година се запазва тенденцията за филмови предложения, специално подбрани за младежка публика...

публикувано на 12.05.17 в 19:05

И „Женитба“ в юбилейния сезон на Театър „София“

„Женитба“ от Гогол - още една премиера, с която трупата на Театър „София“ ще зарадва публиката за 50-годишнината на театъра. Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова. Преводът на пиесата на български език е на Христо Радевски. „Женитба“ е една класическа..

публикувано на 12.05.17 в 16:40
„Две купета“

„Гениални дилетанти“: концерт на „Две купета“ (feat. Ива Сторк) в Студио „ПроЖектиране“

Изложбата „Гениални дилетанти“ , посветена на субкултурата в Германия от 80-те години, естествено има и своите разклонения към българския ъндърграунд. Днешната спирка е Студио „ПроЖектиране“ (локация: на гърба на БНР, на гърба на УАСГ, на гърба на Съда –..

публикувано на 12.05.17 в 16:15
Иванка Могилска и нейната книга

Книга за кратките мигове и внезапни прозрения

Иванка Могилска (1981, Пловдив) има издадени досега две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“ и два романа – „Места за загубване“ и „Внезапти улици“, а последната й засега книга е сборник с кратки разкази. Нарича се „Тая земя, оная земя“. Кое е най-хубавото..

публикувано на 12.05.17 в 15:45

От младите за младите

Мария Баджакова създава фондация „Аморфа”, която е насочена към събития, които интересуват младите хора. Тя се старае да направи различни културни събития по-близки до младото поколение. Тази фондация бе партньор на Община Варна за Нощта на литературата и..

публикувано на 12.05.17 в 15:15
Башар Рахал и Дарина Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“.

История с мирис на „Бензин“

По-малко от седмица остава до премиерата на новия български игрален филм „Бензин“. Първи ще го гледат варненци – на 16 май. Варна е и градът - снимачна площадка на новия български екшън. Работата по филма продължила доста години. От 19 май филмът тръгва по..

публикувано на 11.05.17 в 16:07

„Това съм аз, това си ти“ с премиера в Добрич

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Йордан Йовков“ е спектакълът „Това съм аз, това си ти“ на Орлин Дяков. Пиесата е за взаимоотношенията между мъжа и жената и е забавна, но се занимава с драматични неща. През какви перипетии преминава..

публикувано на 11.05.17 в 13:50

„Завръщане в България“ – изложба на Иоанна Дановска

„Завръщане в България“ – така е озаглавила своята първа самостоятелна изложба художничката Иоанна Дановска, след близо 30 години работа в чужбина, Германия. В галерия „Нирвана“, която ѝ допада с атмосферата на дом и по-интимно пространство, авторката е..

публикувано на 11.05.17 в 12:09

„Светлописите. Факти, събития и практики из историята на българската фотография (1839 - 1959)“

Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Животът е преходна емоция. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на..

публикувано на 10.05.17 в 16:35