Скулптури от изложбата на Емил Попов в галерия

Изложба "Скулптури" на Емил Попов в галерия "Българи"

Емил Попов е назовал новата си изложба в галерия „Българи“ лаконично – „Скулптури“. В няколко  зали на галерията те носят друго усещане като в интимна обстановка на къща, с различни разчупени пространства,  които особено добре довеждат до нас идеите на..

публикувано на 08.11.17 в 13:05

Двама артисти, „съшити“ в една изложба

Изложбата има заглавие „1+1=1+1“ и разкрива парадоксите и  мислите  в един общ проект, като резултат от общуването между двама автори от различни творчески зони. Това са художничката Моника Попова и писателят, журналистът и хумористът Иван Кулеков. Защо..

публикувано на 08.11.17 в 10:55

За конкурса "Веселин Ханчев" и поезията

Само преди дни се състоя награждаването на 34-тия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. Общо 78 млади поети се включиха в това издание на конкурса, като носител на приза „Златното яйце” стана 24-годишната Надежда Тричкова..

публикувано на 08.11.17 в 10:20

Изложба на художничката Лиляна Дичева в Къщата на София

За първи път ценителите на творчеството на Лиляна Дичева ще се срещнат с някои от романите на Стефан Дичев от друга гледна точка - тази, на неговата съпруга Лиляна, която ги е илюстрирала. Тя и Стефан Дичев живеят на легендарната улица „Миджур“, точно..

публикувано на 08.11.17 в 09:25

„Достигане на езерото“ - фантастичен роман за/от деформираното време

Авторът е Светослав Николов, но преди 34 години. Тогава имаше „Народна младеж“ – издателство на Димитровския комунистически младежки съюз, какъвто също имаше. Тогава в него работеха „другари“-редактори, които четяха внимателно и откриваха какво е написано..

публикувано на 07.11.17 в 16:45

Зафер Галибов: Продължавам да търся истината за нещата, които се случиха в Румъния през 1989 година

В галерия-книжарница „София Прес“ оживя част от историята, при това с напълно автентични кадри от революцията, свалила последния европейски диктатор – Николае  Чаушеску. Фотографиите на Зафер Галибов са обединени в изложба под заглавие „Фрагменти от една..

публикувано на 07.11.17 в 15:50

Издадоха тайния живот на Марко Марчевски, описан в книга

Историята на тази книга е много интересна. Авторката ми се обади по телефона, обясни, че е дъщеря на Марчевски, аз й казах, че ми е любим автор, поговорихме как да подготви файла с книгата. След като изчетох текста, много исках да се запозная с тази жена,..

публикувано на 07.11.17 в 15:41
Кристин Димитрова.

Кристин Димитрова - за разказите и иронията

„Като пристигнеш, обади се” е третият сборник с разкази на Кристин Димитрова след „Любов и смърт под кривите круши” и „Тайният път на мастилото”. Но освен това Кристин е чудесен поет, а нейното писане лесно може да се разпознае - то е точно и директно, а и..

публикувано на 07.11.17 в 15:34
Сцена от спектакъла „Без изход“ по Жан-Пол Сартр

Пиеса без изход по Жан-Пол Сартр

Театър „Друга линия“ поставя в пространството на Център за култура и дебат „Червената къща“ своя първи спектакъл „Без изход“ по Жан-Пол Сартр. Гости в студиото на „Артефир“ са режисьорът на спектакъла, Дарий Чавдаров и актрисата Мартина Кръстева, която..

публикувано на 07.11.17 в 13:44
Марио Варгас Льоса

Новият роман на Марио Варгас Льоса - между политиката и еротиката

Всички знаем къде в София се намират Петте кьошета. Но квартал „Петте кьошета” има и в столицата на Перу - Лима. И това място дава името на най-новата книга на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса. Романът „Квартал Петте кьошета” събира..

публикувано на 07.11.17 в 13:01