Варненският театър пристига на гастрол в София с пет спектакъла

През последните години стана традиция Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ да гостува на софийската публика с най-новите спектакли от репертоара си. Тазгодишният гастрол на трупата започва на 12 февруари с „Хенри IV“ от Луиджи Пирандело , в..

публикувано на 07.02.18 в 14:05
Димитър Герганов и неговата книга

Период на велики мъже (и жени) в книгата „Военно-монашеските ордени“

Писател, икономист и създател на Пловдивското историческо дружество, основно това са сферите на дейност на Димитър Герганов, който представи наскоро новата си книга - "Военно-монашеските ордени" в Пловдив, водещ на представянето беше Александър Секулов. По..

публикувано на 07.02.18 в 13:50

Хубен Черкелов със специална изложба в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

Тържествено и в присъствието на множество гости, включително и чуждестранни дипломати, в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, беше открита изложба на Хубен Черкелов. Художникът близо две десетилетия живее и твори в Съединените американски щати и..

публикувано на 07.02.18 в 13:30

Цветелина Русалиева подреди изложба в "Къщата на София"

Втората самостоятелна изложба на художничката Цветелина Русалиева - Цвети е вече факт. Творбите ѝ ще бъдат на разположение на ценителите до 25 февруари в „Къщата на София” в квартал „Лозенец”. Нейните 12 живописни платна нямат имена. Авторката е оставила на..

публикувано на 07.02.18 в 11:32
Йорданка Белева и нейната най-нова книга

„Кедер” и тъгата по родовата памет

За авторката на „Кедер” думите мъка и мъкна се родеят. Иначе не би могла достойно да мъкне емоционалния товар на всеки от двайсетте къси разказа, събрани в тази удивителна книга. „Кедер е турска дума, означава мъка. Някога старите турци вярвали, че..

публикувано на 07.02.18 в 09:05
Сцена от спектакъла „12-те гневни” в театър „Възраждане”

Професор Пламен Марков и "12-те гневни" в Театър "Възраждане"

Тази пиеса е написана в началото на 50-те години на ХХ век, когато единствено пълнолетни бели мъже са могли да бъдат съдебни заседатели. А справедливостта е универсална тема, която няма как да не занимава българите днес – казва проф. Пламен Марков за..

публикувано на 06.02.18 в 17:19
Ванина Кондова

Кастингът – какво е това

„Не е нищо лично“ – това е може би едно от основните неща, които всеки актьор трябва да осъзнае, стигне ли се до момента на прослушването. Кастингът е преди всичко опит – ако не се получи този път, то следващият може да е по-сполучлив. Важното е да успееш..

публикувано на 06.02.18 в 15:27
Катерина Стойкова

С Катерина Стойкова от "Магьосникът от Землемория" до "Втора кожа"

Първоначалният повод да се чуем с Катерина Стойкова беше фактът, че най-вероятно е единствената българка, интервюирала починалата неотдавна писателка Урсула Ле Гуин. При това става дума за обстойно едночасово интервю за университетско радио в Лексингтън,..

публикувано на 06.02.18 в 15:10

Вера Гоцева и "Виж повече с фотография"

Вера Гоцева е завършила философия и критика, работила е като журналист. Има над 10-годишен поглед върху психотерапията, минала е през куп различни психологически семинари. Както пише самата тя: Целенасочено изследвам психологическата фотография през..

публикувано на 06.02.18 в 14:45

Мариан Бозуков за живота пътешествие

Актьорът Мариан Бозуков беше специален гост в рубриката „Радиоавтограф” в неделното издание на предаването „Семейно радио” по програма „Христо Ботев”. Той преведе слушателите през пътешествието на живота си: от спомените за семейството и детството си в..

публикувано на 06.02.18 в 13:42