New Model Army, “Бугалу”, Загреб – 13 февруари 2008 година

“Аларма” представя: New Model Army на 30 години

Чудатият рокендрол на Джъстин Съливан & компания или Strange Brotherhood Vol. 1, че даже и 2 – на 27 февруари на 4 километър Този текст, ако забелязвате, е деклариран като първа глава. От какво ли? Ей сега ще ви кажа: от поредица радиопредавания,..

публикувано на 22.02.10 в 08:52
 

Две по своему запомнящи се писателки в „Часът на думите”: Маргарита Петкова и Благовеста Касабова

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Chasat_na_dumite/100221_Chasat na dumite.mp3 Денят на влюбените миналата неделя бе много подходящ за изява в предаването на една от гостенките ни тази седмица. Но 21 февруари е още по-подходящ, защото е рождената й дата...

публикувано на 19.02.10 в 13:29
Тиери Кнауф и Патрик Сандрен в студиото на „Аларма” превземат националния ефир

В навечерието на 17-ия „Отворен клас”, посветен на света на звука (не само в киното), си припомняме някои негови предишни издания, на които участва и „Аларма”

Киното като начин за автономност или как Марсел си тръгна от царството на кутиите за обувки. Поезия и документалност във филмите на Тиери Кнауф Сиви стени, сиво схлупено небе, сиви черни пътища, сив бял мрамор, просветление в сиво, сиви птици, сиви..

публикувано на 19.02.10 в 12:35

Радиоколекция от 22 до 26 февруари

В понеделник ще можете да чуете „Легенда за третия гълъб” от Стефан Цвайг, във вторник сме избрали за вас „Паула пред къщи” от Ерих Кестнер, в сряда ви очаква среща с „Яйцето” - откъс от книгата на Йордан Радичков „Ние, врабчетата”, в четвъртък ви предлагаме..

публикувано на 19.02.10 в 10:05

Музеят и галерията - как се представят те като центрове на културен туризъм в рекламните туристически издания

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100220_Evropeiski paraleli.mp3 Освен чисто организационните въпроси, които стоят пред всеки музей и галерия, за начините, по които те могат да се развиват и като центрове за културен..

публикувано на 19.02.10 в 09:53

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев: конференцията, посветена на поезията на Екатерина Йосифова

Да осъзнаем, че съвременен поет се е превърнал в класик на българската литература е голямо литературно събитие. Това се случи по време на конференцията, организирана от "Департамент нова българистика" на Нов български университет и посветена на..

публикувано на 18.02.10 в 14:38

„Когато гръм удари”: проблемът за греха през призмата на Яворов

В „Запазена марка Радиотеатър” този път сме избрали за вас пиесата на Пейо Яворов „Когато гръм удари”. Яворов е сякаш олицетворение на трагизмът в българската литература. Изисканият му вид, разтърсващо дълбоките му очи, драматичните му черти като че ли..

публикувано на 18.02.10 в 13:53

Радиоколекция от 15 до 19 февруари със стихове за любовта и виното

Започваме седмицата в понеделник със стихове за любовта и виното, като отзвук от 14 февруари, във вторник ще звучат стихове от Георги Трифонов, а в сряда сме избрали за вас „Нощ в Ханой” – откъс от „Добрите пътища” на Богомил Нонев, в четвъртък можете да..

публикувано на 18.02.10 в 12:27
Богомил Нонев - писател, журналист, дипломат, директор на Българското радио и генерален директор на  Българското радио и телевизия в периода 1966-1970 година.

В „Авторът и неговата публика”: спомен за Богомил Нонев - „Без Тукидит нашият човек заникъде не тръгва”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Avtorat_i_negovata_publika/100220_Bogomil Nonev.mp3 Предаването е посветено на 90-годишнината от рождението на Богомил Нонев - писател, журналист, дипломат, директор на Българското радио и генерален директор на  Българското..

публикувано на 18.02.10 в 09:05
Спектаклите на балет

Културните мостове във "Врата към Европа"

Ще ви представим трима българи, които са осъзнали смисъла на културните мостове с Европа и със своята инициативност и талант са се превърнали в истинските ни представители пред очите на света. В студиото ще бъдат Иво Хаджимишев, майсторът на художествената..

публикувано на 17.02.10 в 08:36