"Красив жест" от Мирон Иванов с Георги Калоянчев в "Запазена марка Радиотеатър"

"Красив жест" - така се казва следващата радиопиеса на Мирон Иванов, която ви предлагаме. Лично за мен - една от любимите. Постановката е от 1964 година, тоест от времето на така нареченото размразяване". И въпреки това сюжетът е невероятен. Един българин..

публикувано на 15.04.10 в 08:53

"Врата към Европа": българската следа - митове и истина

В предаването ще говорим за разнищването на българската следа в покушението срещу папа Йоан Павел II или по-скоро за изчистването на тази не особено позитивна следа за България в Европа. Поводът е документалната книга на Асен Марчевски „Шифърът на..

публикувано на 13.04.10 в 14:20
\r\nХудожникът Милчо Спасов пред картината си

Образите на Радичковите думи - изложба живопис на Милчо Спасов в Салона за култура на програма "Христо Ботев"

От 14 до 30 април във фоайето пред първо студио в сградата на Българското национално радио ще бъдат изложени 30 платна на Милчо Спасов. За творчеството на художника неговият земляк, писателят Йордан Радичков пише: „...Всичко някак си е обгърнало и забулено..

публикувано на 13.04.10 в 12:44
Фрийк-джаз трубадурът Юджийн Чадборн – музикант, работил с Джон Зорн, Джими Карл Блек от Mothers Of Invention, Дерек Бейли и Хан Бенинк – пристига в София специално за „Аларма”

Аларма Пънк Джаз III: пълна програма на фестивала

Вчера на концерта на руския фрий-джаз пианист и композитор Роман Столяр в Първо студио екипът на „Аларма” обяви цялата програма на третото си „пълнометражно фестивално издание, която е, като следва: 26 април, понеделник, 21.30 ч. Project Жлуст  с..

публикувано на 13.04.10 в 11:30
\r\nЕкипът на „АГИТПРОП” пред къщата на Балканския документален център: Георги Богданов, Борис Мисирков, Андрей Паунов, Борис Десподов и Мартичка Божилова (отляво надясно).

Новата вълна в българското кино: Мартичка Божилова и екипът на продуцентската компания „АГИТПРОП” в „Авторът и неговата публика”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Avtorat_i_negovata_publika/100417_M.Bojilova.mp3 „АГИТПРОП”: Компанията ни залага на млади и непознати автори с оригинални идеи Мартичка Божилова е един от най-успешните продуценти на българско документално кино у нас...

публикувано на 13.04.10 в 07:40

В Салона за култура на програма „Христо Ботев” гостува Литературното кафене “София на Сена” по повод 50-годишнината от гибелта на Албер Камю

Днес в 18.00 часа Салонът за култура на програма "Христо Ботев" ще отвори врати за почитателите на фреската литература и творчеството на Албер Камю. Удостоен с Нобелова награда за литература през 1957 година, Албер Камю е най-рано починалият..

публикувано на 12.04.10 в 09:07

Българското кино зад кадър и без текст

Темата на предаването е провокирана от статията на Юлиана Методиева във в. „Гласове” - „Тихо, да не събудим зрителя!”, в която кинотворците са обвинени, че правят скучно и най-вече безпроблемно кино. С гостите в студиото ще се опитаме да стигнем до отговор..

публикувано на 12.04.10 в 08:10
„Усещам животните, не мога да ги излъжа, те те превземат, но трябва и да си предразположен да ги обичаш” - споделя певицата.

Росица Кирилова: „Има много въпроси, на които човек търси отговорите”

„Човек прекарва 80% в мисли за миналото, а само 20% за настоящето... Аз съм търсеща натура - по думите на мама съм била много слънчево дете. Мама и татко са обикновени хора. Мечтата на татко е била да се занимава с музика, но не успява. Но пък мен ме..

публикувано на 12.04.10 в 07:29

"Светът през книгите": пловдивският писател Христо Нанев и книгите му за Слава Севрюкова

Христо Нанев е автор на четири книги за явлението Слава Севрюкова, която още приживе е наричана жената-микроскоп. Благодарение на паранормалните си възможности, тя прави изследвания и открития в областта на физиката и по-специално в изучаване ядрото на..

публикувано на 09.04.10 в 13:31
Роман Столяр на втория международен арт-форум „Без граници” в „Двореца” в Балчик

„Аларма пънк джаз” представя: Роман Столяр в Първо студио на БНР

Неведоми са пътищата джазови, както е модерно да се казва, но ако музиката веднъж те е избрала, мърдане няма. Такава е горе-долу историята и на родения през 1967г. в Новосибирск Роман Столяр – пиано в детските години, после едно сериозно прекъсване – до..

публикувано на 09.04.10 в 10:15