Театралното представление „За доброволното робство“

„За доброволното робство“ по текст на Етиен дьо ла Боеси е пърформанс на границата между театъра и изкуството, базиран на текст (text-based art). Спектакъл, който публиката чете, слуша и гледа едновременно, противопоставяйки се постоянно на..

публикувано на 01.10.19 в 13:58

„Смисълът на живота“ от Тери Игълтън

Професор Тери Игълтън (Терънс Франсис Игълтън) e британски литературен теоретик, нареждан сред най-влиятелните литературоведи от последните три десетилетия. През 1992-2001 г. е професор по английска литература в Оксфорд, днес преподава в Ланкастърския..

публикувано на 01.10.19 в 13:56

Крис Шарков за премиерния спектакъл „Сцени от един семеен живот“ от Ингмар Бергман

Текстът е написан най-напред за телевизионен сериал, а по-късно по тази творба на големия шведски режисьор и драматург е създаден и филм, който има огромен успех – под режисурата на Бергман и с участието на Лив Улман. Историята проследява..

публикувано на 01.10.19 в 13:10

Как ще бъде спасен Храмът на Богинята майка Кибела в Балчик

Патовата ситуация между държавата, общината и собствениците на имота, в който е разкрит храмът на Богинята майка Кибела в Балчик през 2007 година, с днешна дата води до опасност за съседни сгради. Изготвени са предписания за дейности по укрепването му,..

публикувано на 01.10.19 в 09:40
Момчил Цонев

Ценностите на миналото

В това издание на рубриката "Радиоавтограф" на предаването "Семейно радио" на гости ни е Момчил Цонев. Той е роден в Габрово и е културен мениджър и писател. Завършил журналистика, той носи у себе си характерното за професията любопитство. Историята е в..

публикувано на 01.10.19 в 09:20
Анри Кулев

Филм за Анри Кулев

В рамките на европейския проект "Нощта на учените" в Нов български университет бяха показани три филма на Иво Драганов и екип. Единият от тях "Агресивна нежност" е за големия български режисьор на анимационни, документални и игрални филми Анри..

публикувано на 30.09.19 в 16:29

Йоанна Темелкова и фестивалът, с който всеки актьор може да си сравни часовника

Йоанна Темелкова е актриса, която познаваме от театралната сцена, но и от малкия екран. Има немалко роли, към които е подхождала повече от отговорно, за да могат те да оживеят за нас, зрителите. Тази година дори отбелязва символичните 10 години в..

публикувано на 30.09.19 в 16:15
Мая Ценова

Мая Ценова с подарък в Международния ден на преводача

В Международния ден на преводача главна героиня в студиото на „Нашият ден“ е арабистът Мая Ценова, която не идва с празни ръце. Специално за слушателите на БНР и „Нашият ден“ прозвучава нейният превод на последното стихотворение на палестинската поетеса..

публикувано на 30.09.19 в 16:05
Георги Христов

„Душата ми на пътя“ – премиера на първата книга на Георги Христов

С „Нещо като нищо“ започва разговорът с журналиста, пътешественик и съвременен философ Георги Христов по повод премиерата на първата му книга „Душата ми на пътя“. „Иди. Иди в тъмата на безлунна нощ и разклати клоните на заспалите вековни дървета. Събуди..

публикувано на 30.09.19 в 16:00
Йоана Димитрова, Стефан Саръиванов, Любомир Сапунджиев и Михаела Mихайлова (отляво надясно)

Спектакълът „Слънчев бряг“ открива театралния фестивал „Панаир на младите“

От 1 до 5 октомври Младежкият театър „Николай Бинев“ ще бъде домакин на традиционния театрален фестивал „Панаир на младите – Site-Specific Theatre“. Характерното за него е, че представленията се играят не на обичайната сцена, а в нетрадиционните..

публикувано на 30.09.19 в 13:55