Световноизвестни музиканти пристигат за ppIANISSIMO 2019

22-то издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO започва с интердисциплинарния мултимедиен пърформанс на Триша Доун Уилямс на 22 март от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Заедно с Рубен Зара (прожекции/електроника)..

публикувано на 22.03.19 в 15:00

Когато си на 16...

Андре Кубичек е от поколението, чиято младост минава в ГДР. Роден е в Потсдам през 1969 г., а днес живее в Берлин като писател на свободна практика. Романът му „Скици от едно лято“, който излиза през 2016, е един от финалистите за наградата за най-добър..

публикувано на 22.03.19 в 14:35
Радослав Чичев

Тази вечер актьори четат „Звездата на Планк“ в „Сфумато“

Сценично четене на пиесата „Звездата на Планк“ ще се състои тази вечер от 21 часа в Камерната зала на Театрална работилница „Сфумато“ . Автор на пиесата е Радослав Чичев, режисьор – Анастасия Събева, а в образите на персонажите се превъплъщават актьорите..

публикувано на 22.03.19 в 13:25

Град на любовта ли е Техеран?

Най-добрият филм според младежкото жури на „София филм фест“ тази година е „Техеран: град на любовта“. Режисьор на наградения от младите филм е Али Джаберансари. Али завършва компютърни науки в университета във Ванкувър, но след уъркшоп в родния му Техеран..

публикувано на 22.03.19 в 13:10

Филм за поета Николай Кънчев

Рядко българските поети стават обект на интерес от страна на киното. Дом на киното беше препълнен с желаещи да видят документалния филм „Написаното с перо от ангел е завинаги“ на Христо Илиев-Чарли за Николай Кънчев – впечатляваща фигура в българската..

публикувано на 21.03.19 в 15:45

Всеки на своята ливада

Има един упрек към нас, българите и той, уви, е справедлив - не ни се получава с традициите. Не става дума за онези традиции, в които особено място заемат яденето и пиенето, а другите, в които начело е духът. В тази област единствената ясно оформила се..

обновено на 21.03.19 в 14:27

„Да можеш да летиш“ – изложба в галерия „Ракурси“

„Изложбата ни е вдъхновена от тези отрязъци от време в живота на човека, в които той се чувства истински свободен. Малките моменти, в които като че ли ставаме по-леки. Това, което ни вълнува и двама ни, е онова, което е привидно далеч, но в същото време е..

публикувано на 21.03.19 в 09:30
Мария Мира Христова и Стефан Кулев

Художникът Стефан Кулев предпочита тишината

Варненският художник Стефан Кулев прави своята първа самостоятелна изложба на столична територия в предвкусването на пролетта, но с послания за лятото. Последното се свързва с територията на постоянния творчески процес за художника – брегът на Черно море,..

публикувано на 20.03.19 в 15:35

Арх. Анета Василева: Баухаус е навсякъде около нас

Стилът „Баухаус“, създаден в едноименното висше училище в началото на 20 век и до ден днешен доминира в градската среда. Обликът на съвременния град е сътворен в ателиетата на школата, чиито възпитаници се пръсват по целия свят след закриването ѝ от..

публикувано на 20.03.19 в 14:45

„Нейната работа“ – най-добрият балкански филм за 2019 година

„Нейната работа“ е най-добрият балкански филм на тазгодишния 23-ти „София филм фест“. Дебютният пълнометражен филм на гръцкия режисьор Никос Лабот разказва историята на 37-годишна неграмотна домакиня, която води спокоен семеен живот в скромен квартал в..

публикувано на 20.03.19 в 13:40