Яра Бубнова

Революционни наследства в изкуството

Как болшевишката революция и нежните революции от края на 80-те години повлияват развитието на съвременното изкуство - за това говорим с Яра Бубнова от Института за съвременно изкуство. Радикалните утопии са немислими без социално, политическо, но и..

публикувано на 07.11.17 в 09:45

Диана Добрева: Калигула на Деян Донков се получи такъв, какъвто съм си го мечтала

Аз съм много щастлива от работата си с Деян, защото го смятам за един от големите световни актьори. Радвам се, че той ми се довери, радвам се, че аз му се доверих и че нашият диалог беше пълноценен, без никакви драматични..

публикувано на 06.11.17 в 16:30
Н. Пр. г-н Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, и г-жа Биляна Станойлович, асистент на посланика

Европейски и други паралели – за културното наследство на Япония

„За Япония като за Япония“! Казват, че тази книга на Марко Семов, един от известните български писатели, публицист и журналист, е втората най-търсена и четена книга у нас за 20-и век, почти наравно със „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев...

публикувано на 06.11.17 в 11:05
„Дядовата ръкавичка“ гостува в град Кубрат.

Топли есенни усмивки в Кубрат

В последните слънчеви и ласкаво топли есенни дни на тази година редакция „Хумор и сатира“ се пренесе през цялата страна, за да посети в град Кубрат хумористите от клуб „Жарава“. Най-силно впечатление ни направи мъдростта на тукашните жители – те са поверили..

публикувано на 05.11.17 в 14:15

Столична библиотека пред своята 90-годишнина

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929..

публикувано на 04.11.17 в 08:55
Вера Водински (вдясно) - работен момент

„Неона“ – една възможна версия на бъдещето

Руската режисьорка Вера Водински гостува в София с късометражния си игрален филм „Неона“ на 13-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ . „Неона“ – лаконично като време и пестеливо откъм изразни средства – разкрива пред..

публикувано на 03.11.17 в 17:55
„Последното изкушение“ по Никос Казандзакис

В Народния театър ви очакват за Нощта на театрите още от събота предиобед

Нощта на театрите се организира за пети път в България и тази година ще бъде двойна – тоест вместо в една нощ, театралният маратон ще предложи културни прояви на 4 и 5 ноември, и не само в нощните часове. Афишът включва над 200 представления и пърформанси,..

публикувано на 03.11.17 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пиеса за четене

Най-амбициозната пиеса на Том Стопард – така определя „Аркадия“ преводачката й на български Иглика Василева и добавя: Стопард е най-интелигентният жив драматург на Великобритания . Пиесата Стопард написва, когато е на 56 и има солидно творчество зад..

публикувано на 02.11.17 в 15:50
Димитър Попов и Анна Владимирова

Поглед към Северна Корея

В Деня на народните будители в пространството за срещи и дискусии Betahouse , в София се проведе презентация на тема „Поглед към Северна Корея“. Пътешественикът Димитър Попов разказа за своето преживяване. Пътешествието започва от Пекин и след дълъг път..

публикувано на 02.11.17 в 15:05
Част от корицата на книгата

Зверски кротка - поезия

Амелия Личева: В моята лична поетика стихът е кратък прилив на ярка светлина или внезапно появил се блясък от огряваща повърхност. Той озарява важни детайли от думата – внезапността, крайността, моментния спомен, следата. Те са боите в моята лаконична..

публикувано на 02.11.17 в 09:05