Национална библиотечна седмица 2017

Българските библиотеки работят с хоризонт 2030 година. Това става ясно от програмата на Националната библиотечна седмица, която се провежда под мотото „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“. Дванайстата по ред седмица се провежда в рамките на..

публикувано на 10.05.17 в 14:43

Европа на превода, преводачите на Европа

В деня на Европа и в навечерието на Нощта на литературата, която поставя акцент върху преводната литература, поканихме в студиото на „Артефир“ Тодорка Минева, заместник-председател на Съюза на преводачите в България, преподавател по превод в СУ „Св. Климент..

публикувано на 10.05.17 в 14:21

Акцент върху класиката в тазгодишните Друмеви театрални празници

Традиционният Международен фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ ще бъде открит на 11 май с моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле“ по текстове на Николай Хайтов. 26-ото издание на фестивала ще продължи до 16 май и ще..

публикувано на 10.05.17 в 13:55
Андрея Брунело, Александър Михайлов и Димитър Узунов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Театър и наука

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно..

публикувано на 09.05.17 в 14:45

„Сфумато“ събира двама руски писатели и един полски поет в театър на предизвикателството

Заповядайте в театъра на предизвикателството! Поканата е от режисьорката Катя Петрова за премиерния спектакъл „Оптически илюзии (Цирк)“ в Театрална работилница „Сфумато“ . Постановката е по текстове на двама руски писатели и един полски поет – Даниил..

публикувано на 09.05.17 в 13:55

„Изображението вече не е налично“ – една изложба в три галерии

В три различни галерии се откри голямата изложба представяща съвременно българско изкуство – „Изображението вече не е налично“. Във „Васка Емануилова“, Института за съвременно изкуство и „Кредо Бонум“ кураторът Весела Ножарова е събрала нови творби на 13..

публикувано на 08.05.17 в 08:20

Свободното общество

„Свободно поетическо общество“ е ново електронно списание за култура, което отскоро се появи в интернет-пространството. То не е пряк наследник на Свободно поетическо общество от началото на 90-те, но държи на връзката с онези начални години на млада..

публикувано на 07.05.17 в 08:35
Свети великомъченик Георги Победоносец

Искам, 6 май: Георги

Георги , естествено, е нашата Дума на деня. Името идва от малко известния епитет Георгос на гръмовержеца Зевс, с който той бива почитан в Атина като покровител на земеделието. А свети великомъченик Георги Победоносец, както знаем, е римски трибун с..

публикувано на 06.05.17 в 17:05
Катя Зографова

Гергьовден. За обичаите и символиката на празника – в живота и в литературните творби

Знаем, че св. Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България. И неговата закрила се простира и над земеделските стопани и над пастирите. А след 1878 г., след Освобождението на нашата страна, той е почитан и като покровител на Българската..

публикувано на 06.05.17 в 15:00

От Перперикон до Индокитай

Началото на археологическото лято 2017 за екипите на професор Николай Овчаров съвпадна с появата на най-новата му книга „Слънцето залязва над Ангкор“ – едно пътешествие в тайнствения Индокитай. На пресконференция в БТА професор Овчаров обяви пред медиите,..

публикувано на 05.05.17 в 17:35