Васил Михайлов посрещна 80-годишнината си на сцената на театър

Васил Михайлов на 80! Честито!

Днес (6 април) големият български актьор Васил Михайлов става на 80 години! Колегите му в театър „Българска армия“ честваха празничната годишнина на 4 и 5 април с две последователни представления с негово участие. В постановката по романа на Димитър Талев..

публикувано на 06.04.18 в 09:50
Моята Лиза

Мона Лиза – звездата на... селфитата

Селфи с Мона Лиза – това е хитът на световните туристи, които посещават Лувъра, и попадат в лудостта на привличането на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. И ако преди десетилетия или столетия реакциите са просто съзерцание или нищо, то днес селфи..

публикувано на 05.04.18 в 15:38

Топлото човече от Министерството на топлината и сърдечните грижи

"Може би онези, които ме познават от моите римувани приказки, ще бъдат разочаровани – тази книга не е забавна, нито мелодична. На моменти е хрипкава даже. В нея съм събрала преживяванията си с деца, свързани с техните болки. Да, децата имат болки. Децата..

публикувано на 05.04.18 в 15:36

Всеки път различният Ишигуро с нова книга на български

„С тази творба Казуо Ишигуро навлиза през 1986 г. мощно в голямата литература, печели наградата „Уитбред“ – Книга на годината, нарежда се сред финалистите за „Букър“, който малко по-късно ще спечели с „Остатъкът от деня“, и разкрива изчистения си, пестелив..

публикувано на 05.04.18 в 14:00
Музеят на Чудомир в Казанлък

Чудомир и звукът на тишината

„Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили“, казва художникът и автор на едни от най-забележителните кратки хумористични разкази Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Дали заради бленуваната от всички тишина, дали..

публикувано на 09.04.18 в 09:05
Радослав Нинов-Руди

Руди и неговите „Линии до Опашки“

Живописни платна в големи размери и елементи от скулптурни предмети – така изглеждат „Линии до Опашки“ на Радослав Нинов – Руди, които вече можете да видите в галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio. Изложбата, която ще бъде част от..

публикувано на 04.04.18 в 16:15
Кадър от официалното откриване на реставрираната Желязна църква

Неизвестното за строителството на Желязната църква

Тази година Великден е на 8 април, а през 1860 г. – Големият български Великден е на 3 април. Тогава на 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба във все още дървения български храм Свети Стефан в Цариград, митрополит Иларион..

публикувано на 07.04.18 в 09:10
От ляво надясно доц. Пламен Дойнов, Милен Миланов, Теодора Димова и Мирослав Пашов

Сезон на младите и на комедията в днешната българска драматургия

„Ако трябва с едно изречение да определя какъв е днешният сезон на наградите „Аскеер“ за драматургия, това е сезонът на младите и сезонът на комедията. Повечето са дебютанти или автори на втора или трета пиеса. Но става дума и за присъствието на младите и..

публикувано на 04.04.18 в 15:20
Експонат от музея на фотографията в Казанлък

Първият музей на фотографията у нас

Първият и единствен музей на фотографията и съвременните визуални изкуства у нас се намира в Казанлък. Той е създаден преди 3 години и се намира на улица „Чудомир“, без номер. Гилдията на фотографите в града дълго е мечтала за подобен музей, а днес всеки..

публикувано на 07.04.18 в 15:20

Гоголевият „Нос“ и постепенното изчезване на човещината

„Нос“ е най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Сценичната версия по едноименната повест на Николай Гогол е дело на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и режисьор на спектакъла. „Адаптацията, която направихме с Ина, е..

публикувано на 04.04.18 в 14:05