Маргарита Серафимова за Монреалската международна награда за поезия

Ето какво пише за книгата й „Демони и свят” Ани Илков: Тези странни асиметрии между окото и гледката, това е което ме провокира в поезията на Маргарита Серафимова. Поетическото въображение при нея работи така, че някак си успява да одухотвори..

публикувано на 01.09.17 в 15:23

Румънска награда за българска поетеса

На фестивала „Поетични нощи” в Румъния българската поетеса Ели Видева получи Голямата европейска награда. Това се случва 17 години, след като същата награда получава поетът Кирил Кадийски. Сред 65 участници от 35 страни журито избира тъкмо нея, което е..

публикувано на 01.09.17 в 14:30

Тодор Мадолев: Първостепенната ни задача е да върнем децата и младежите в театъра

Лятната ваканция на театрите е към края си, а някои от тях дори вече откриха новия творчески сезон. След продължил близо пет месеца конкурс, от няколко дни Театрално-музикалният център в Разград вече има нов директор – Тодор Мадолев, избран сред общо..

публикувано на 01.09.17 в 14:00

Деликатното нашествие от думи

Новата книга на Патриция Николова се нарича „Нашествие от думи” и може да се каже, че това е „нашествие” от армия много добри стихотворения. Това е четвъртата й книга - най-зрялата досега. Патриция Николова е превеждана на няколко езика, получила е първа..

публикувано на 01.09.17 в 13:32

Софийски панаир на художествената книга ни кани да разгърнем страниците

С изложба на фотокниги в Гьоте Институт на осми септември започва първото издание на Sofia Art Book Fair - или казано на български Софийския панаир на художествената книга. Главен организатор на събитието е Десислава Панчева, а куратор на..

публикувано на 01.09.17 в 13:11

Спектакълът „Приятно ми е” събра ценителите на Радой Ралин на "Аполония"

„Изпята поезия” на националната програма „Христо Ботев” гостува на "Аполония" снощи с музикално-поетичния спектакъл „Приятно ми е”. С този поклон към 95-годишнината от рождението на Радой Ралин предаването за песенна лирика събра в препълнения салон на..

публикувано на 01.09.17 в 11:57

Да търсиш и да намериш

Нинко Кирилов е човек и писател. В едното е значително по-добър. Автор е на сборника с разкази „Двойници и животни” (2013 г.) и създател на платформата писатели без кинги. Текстовете на Нинко Кирилов са разказите на поколението, написани така, че..

публикувано на 01.09.17 в 10:09

Българско участие на Московския международен панаир на книгата

След няколко дни се открива Московския международен панаир на книгата. Той ще се проведе от 6 до 10 септември и на него България ще има свой щанд. Ще бъдат представени няколко български писатели, като на 8 септември Георги Борисов и Бойко Ламбовски ще..

публикувано на 31.08.17 в 15:47
Живко Седларски.

Роклята без жената

Скулпторът Живко Седларски от осем години създава пластики на рокли в различен размер и това стана негова запазена марка. Той живее във Франция. Участията му в изложби в Европа са много, а от няколко години има поръчки от Китай, където вече е осъществил..

публикувано на 31.08.17 в 15:15

„квАРТал фестивал” 2017 се завръща през септември

Бургери и тетрис; голдън ретрийвъри и галерия; баня и кино; Путин и сафрид, ракия и калашници; обущар и пожарна?! Не, не те е напекло слънцето! Тези удивителни съчетания са съвсем реални и те всички съществуват на едно-единствено място - квАРТалът на..

публикувано на 31.08.17 в 14:42