Planet of the Wastes: Проект на Пламен Янков

Фотографският проект на Пламен Янков Planet of the Wastes  („Планета на отпадъците“) пренася зрителя на далечна бяла земя с изоставени хълмове, покрити с боклук, бяла прах и скрап. На това странно място, напомнящо на космически, лунен пейзаж,..

публикувано на 07.10.19 в 16:15

Вина – по-оглушителна от „Компарсита“

„Компарсита“ е най-новият роман на писателя и журналист Димитър Шумналиев. В книгата, озаглавена с името на най-известното танго, откриваме типичната за този автор тежка мъжка проза. Поетичният език ни най-малко не смекчава експресията на образите и..

публикувано на 07.10.19 в 10:41
Саня Кисьова и Никола Кирилов в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеите на кафето

По света има много музеи. Сред дългата поредица от класически музеи на изобразителното изкуство и тематичните, като тези на литературата, на музиката, на мебелите и мемориалните, посветени на известните личности, а също и на шапките, на часовниците, на..

публикувано на 07.10.19 в 09:55

Нестинарски танц

Първият нестинарски танц на Елена е в разгара си. Развълнувана от преживяването, тя затваря очи и се понася в ритъма на музиката. Няколко мига по-късно с нея се случва нещо неочаквано – Елена отваря очи и вижда, че всичко край нея е различно – Мъжът, с..

обновено на 07.10.19 в 09:24
Мартин Вопенка

Как се оцелява, ако си дете в „Спящият град“ и в реалния свят

Тази седмица у нас гостува чешкият писател Мартин Вопенка. Почитателите на сладкодумния разказвач и неговия – засега единствен преведен на български език – роман  „Спящият град“ успяха да си вземат автограф от твореца в Чешкия център в София...

публикувано на 04.10.19 в 16:58
Спектакълът „Последният човек“ събира изключителен състав – режисурата и драматургичната версия са на Веселка Кунчева, сценографията и и куклите са дело на Мариета Голомехова, а музиката е на Христо Намлиев и Милица Гладнишка.

Гласове и истории от „Пиеро“ 2019

В края на месец септември в Стара Загора се проведе 11-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019.  Куклен театър за възрастни? Всъщност в това няма голяма изненада, защото кукленият театър точно така възниква – като..

публикувано на 04.10.19 в 14:55

„Последният янки“ с премиера в Бургас

С премиера на спектакъла „Последният янки“ от Артър Милър откри новия си творчески сезон Драматичният театър „Адриана Будевска“ в Бургас. Постановката по пиесата на големия американски драматург от XX век е дело на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски, а..

публикувано на 04.10.19 в 13:45
Богдан Дарев и Силвия Чолева

Два филма на Богдан Дарев с турне из страната

Тази вечер във Велико Търново, утре в Шипка, а после във Варна и в други градове из страната, зрителите ще могат да видят прожекции на двата документални филма на Богдан Дарев „Тази баба“ и „Там“.  Филмите се подкрепят от културните центрове в..

публикувано на 03.10.19 в 16:05

В очакване на „Синелибри“

За пети път у нас ще се проведе Международният литуратурен и кинофестивал „Синелибри“. Той представя нови филми по литературни произведения. Освен в София, филмите ще бъдат показани и в други градове на страната. Фестивалът ще бъде открит тази..

публикувано на 03.10.19 в 16:03
Фотос от серията „Морски фарове“ на Владимир Спасов

Проектът „Морски фарове“ на Владимир Спасов

В серията "Морски фарове" Владимир Спасов прави „портрети“ на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване.  В проекта са..

публикувано на 03.10.19 в 15:59