24 май с програма "Христо Ботев"

На 24 май НДК, Столична община и БНР за втори път организират „Празник на буквите“ – концерт на открито по повод Празника на славянската писменост и култура, който ще се състои на 24 май от 17.00 до 21.00 ч., на Лятна сцена НДК. В концерта ще..

публикувано на 23.05.19 в 12:30
Валентина Михайлова и Владимир Зарев в студиото на „Артефир“

„Чудовището“ на Владимир Зарев тръгва на срещи с читатели

Най-новата творба на писателя, наречен от критиката „Патриарх на съвременния български роман“, вече получи първите оценки от читатели на представянето в София. Малко е да се каже, че отзивите са възторжени. Сравненията с Достоевски и Димитър Шишманов, с..

публикувано на 23.05.19 в 12:16
Биоартинсталацията

Когато науката среща изкуството или как мухълът става красив

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Той е неметал. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и..

публикувано на 23.05.19 в 11:51
Слав Недев и творбата му „Зачатие“

Провокиращи гледни точки на тема „Въглерод“

В галерията „Червената точка“ в София до края на май можете да разгледате изложбата „С“ или иначе казано „Въглерод“. Тя събра творби на 11 автори, различни по стил и техника. Въглеродът е в основата на живота. Всички живи организми са изградени от..

публикувано на 23.05.19 в 11:33
Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“

Цветя растат върху найлон в творбите на младата художничка Мария Налбантова

В изложбата „С“, която е посветена на въглерода, един позабравен от ежедневна употреба елемент, едно момиче погледна към найлона и пластмасата на настоящето с тревога за бъдещето. Употребявайки пластмаса ежедневно, не ни хрумва, че от нея може да се създаде..

публикувано на 23.05.19 в 11:19
Нейко Генчев

Фестивал на китайската култура във Велико Търново

За първи път в историческата и духовна столица на България Велико Търново ще се проведе Фестивал на китайската култура. Събитието е част от Културния календар на града. Той ще се открие на 28 май, а освен Общината, негови организатори са Институт..

публикувано на 23.05.19 в 09:10

За преодолените невъзможности на съществуването

За отварянето на кои възможности става дума в книгата „Отворени възможности“ на Цвета Делчева се пита в предговора си Светлана Стойчева? Или става въпрос по-скоро за невъзможности, от които според авторката най-голямата е „невъзможността да бъдеш“? Цвета..

публикувано на 22.05.19 в 15:36

Историята на едно момиченце от миналия век

Такова е подзаглавието на романа „Захарното дете“ на Олга Громова. Става дума за края на 30-те години в Съветска Русия. „Колкото повече правдиви и емоционално наситени истории за тоталитарното общество, войните и „превъзходството“ на едни хора над други..

публикувано на 22.05.19 в 15:16
Чешкият писател Мартин Ришави

„Врач“ – роман за разказвачеството

„Врач“, новият роман на чешкия писател и режисьор Мартин Ришави беше представен снощи в София. Тази вечер от 18.00 часа в галерия U Park авторът ще се срещне и с пловдивските си читатели. Главният герой в романа на Мартин Ришави, съставен от две..

публикувано на 22.05.19 в 15:05

Творческата вселена на художника Георги Божилов - Слона

Художникът Георги Божилов, известен с прякора си Слона, е голям български творец от средата и края на 20 век, част от групата на така наречената Пловдивска живописна школа от същия период. Работил е в Пловдив заедно с Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо..

публикувано на 22.05.19 в 13:47