Фотос от серията „Морски фарове“ на Владимир Спасов

Проектът „Морски фарове“ на Владимир Спасов

В серията "Морски фарове" Владимир Спасов прави „портрети“ на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване.  В проекта са..

публикувано на 03.10.19 в 15:59

„Красотата, която споделяме“ – образци от Столипиново

Художничката от Северна Англия Хана Роуз и социалният антрополог Никола Венков задават на жители на Столипиново въпроса „Какво е красиво?“ За да могат изобщо да стигнат до този тип философски разговори, двамата прекарват месеци из квартала,..

публикувано на 03.10.19 в 15:45
Автори на сценария са Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров, които са и продуценти на филма

„Сестра“ на Светла Цоцоркова с отличие на Сан Себастиан

Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова „Сестра“ беше отличен на кинофестивала в Сан Себастиан със специален диплом от програмата „Нови режисьори“.  Както и в първия си филм, режисьорката е избрала младата Моника Найденова и тук да изпълни..

публикувано на 03.10.19 в 15:25

Изток Осойник за първи път представя стихосбирка у нас

„Навярно словенският словесен артист Изток Осойник в предишния си живот е бил птица присмехулник, защото в днешното си земно проявление е зареден с толкова ирония, самоирония и сарказъм, на която са способни само поети, самонамигващи си скептично, щом..

публикувано на 03.10.19 в 15:16

На ръба на текста с режисьора Елица Йовчева

Какво е винаги да си на ръба на текста, да създаваш напълно нов драматургичен текст и да сътворяваш нов драматургичен свят? За всичко това си говорим с режисьора Елица Йовчева. Нейната постановка „Три“ е направена по метода дивайзинг и разказва за три..

публикувано на 03.10.19 в 13:39
Анжела Димчева

Българка изнесе доклад на международна конференция в Лондон за авторските права в библиотеките

През последните два месеца Анжела Димчева, поетеса, журналист и литературен критик, работи активно за популяризиране на българската литература в две европейски държави. Наскоро тя се завърна от Лондон, където взе участие в 13-ата международна конференция,..

публикувано на 02.10.19 в 16:55

„Добрите огледала не са евтини“ – погледът на Киара Картучиа към културния живот в България

В ранното лято на тази година Киара Картучиа  пристига в София като гост на кураторската резиденция "Клик". Днес от 18:30 в Гьоте Институт тя ще представи пред българската публика резултата от работата си с петима наши съвременни артисти под заглавие..

публикувано на 02.10.19 в 16:18

Как историята на една голяма любов се преражда в красота и в изкуство

На 11 и 13 октомври на сцената на Софийската опера са премиерите на „Зографът Захарий“ по музика на Марин Големинов и либрето на Павел Станев. За особеностите на спектакъла и идеята на самата постановка в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 01.10.19 в 17:39
Светлана Тарашоева, Даниела Урем, Лидия Върбанова

Кой не разбира мястото на културния мениджмънт

Преосмисляне на мястото на културния мениджмънт и културните политики в метамодерното общество е темата на лекцията, която ще изнесе в Гьоте институт Даниела Урем от Хърватия. Тя е ръководителка на Департамента за култура към Университета в..

публикувано на 01.10.19 в 14:30

Театралното представление „За доброволното робство“

„За доброволното робство“ по текст на Етиен дьо ла Боеси е пърформанс на границата между театъра и изкуството, базиран на текст (text-based art). Спектакъл, който публиката чете, слуша и гледа едновременно, противопоставяйки се постоянно на..

публикувано на 01.10.19 в 13:58