Battery Dance

„Танцуващи истории“ с награда на „Master of Аrt“

„Танцуващи истории“ спечели наградата в категория „Изкуство и деца“ на тазгодишното четвърто издание на фестивала за документално кино в областта на изкуството „Master of Аrt“. Американският филм на режисьора Роб Фрухтман разказва за прочута нюйоркска..

публикувано на 15.04.19 в 15:27
Калин Терзийски и Мария Мира Христова

Калин Терзийски: За морковите и хората

Към наградите и хората, които се стремят да бъдат институции, поглеждаме с писателя, психиатър и художник Калин Терзийски в деня, в който Жан-Пол Сартър си отива от този свят, а години преди това през 1964 г. отказва Нобелова награда за литература. Защо..

публикувано на 15.04.19 в 13:50
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Художникът Милко Божков и неговият безкраен свят

Една знакова фигура в съвременното ни изкуство, една артистична натура „населява“ в момента няколко софийски галерии и особени места. Това е Милко Божков, чиито ранни творби и най-нови акварели, могат да бъдат разгледани и усетени преди всичко в галерия..

публикувано на 15.04.19 в 12:43

Нестинарски танц

Първият нестинарски танц на Елена е в разгара си. Развълнувана от преживяването, тя затваря очи и се понася в ритъма на музиката. Няколко мига по-късно с нея се случва нещо неочаквано – Елена отваря очи и вижда, че всичко край нея е различно – Мъжът, с..

публикувано на 15.04.19 в 10:10
Бранко Милишкович, Ingression – пърформанс с участието на Войн де Войн

NEXT BALKAN - младо сръбско изкуство в София

Млади сръбски художници са представени в две изложбени пространства в София в рамките на платформата NEXT BALKAN. Както подсказва названието, тя е за обмен и сътрудничество между млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тази..

публикувано на 15.04.19 в 09:45
Николай Терзийски и Дарина Маринова

„Хроники на неведомото“ - три века съдби и история

„Хроники на неведомото“ е вторият роман на Николай Терзийски. Още с първия - „Отлъчване“ - той завоюва през 2018 година голямата награда за дебютна проза в Националния литературен конкурс „Южна пролет“. И в двете си произведения авторът създава доста..

публикувано на 13.04.19 в 09:10
Джон Бридкът

Изкуството да правиш документални филми за музика

НАТФИЗ беше домакин на IMZ Академия 2019, която насочи вниманието на младите бъдещи творци към „Изкуството да правиш документални филми за музика“. Тази седмица в рамките на фестивала „Master of Art“ академията срещна студентите с един от..

публикувано на 12.04.19 в 19:25
Мариела Табакова, Нина Цанева, проф. Боян Христофоров и Ан дьо Колбер-Христофоров в студиото на „Нашият ден“

Ан дьо Колбер Христофоров и проф. Боян Христофоров – една изключително вълнуваща „Среща“ в „Нашият ден“

Една интригуваща изложба в софийската галерия „Финес“, наречена „Среща“ – стана повод в студиото на „Нашият ден“ да гостуват френската художничка Ан дьо Колбер Христофоров и нейният съпруг проф. Боян Христофоров – изключителен човек и учен с международна..

публикувано на 12.04.19 в 17:45

Сол Белоу и Оги Марч

Сол Белоу ( 10. 06. 1915 – 05. 04. 2005 ) е един от най-известните писатели в света. У нас за първи път излиза през 1974   г. „Не изпускай деня!“, издадена през 1956. След това книгата е преиздадена, но може би истинското присъствие на Сол Белоу у нас..

публикувано на 12.04.19 в 15:39
Елка Димитрова

Малко след като Пабло намери Елка Стоянова

Тази седмица под съпровода на горещите китари на музикантите от Banda DelPadre Елка Стоянова представи стихосбирката си „Много преди Пабло да ме намери“ и сборника си с разкази „Петъчни истории“. Авторката, която е юрист по образование, е..

публикувано на 12.04.19 в 15:26