Мария Мира Христова и Димо Райков в студиото на „Нашят ден“

Писателят Димо Райков и неговата „Анхедония“

Писателят Димо Райков преди години се установява в Париж, но връзката му с България с всеки изминал ден живот извън границите ѝ укрепва и става все по-въздействаща. „Анхедония“ е диагнозата, която писателят поставя с последния си роман, превръщайки животът..

публикувано на 10.06.19 в 16:07
Гюдрюн Скретинг

Порастване и други произшествия

Истинско чудо е да видиш съвременни деца, които оставят настрана телефоните си и се заслушват в онова, което един възрастен има да им каже. Това се случи на срещата между ученици и норвежката писателка Гюдрюн Скретинг, която гостува на Софийският..

публикувано на 09.06.19 в 09:20

Как да се държим – в галерия

„В изложбата на Александър Вълчев „Как да се държим с обекта” става дума за скулптура – за това как триизмерното, съотносимо с човешкото тяло, съществува в пространството”, пише кураторът Яра Бубнова. „Обектът” са кашони от велпапе, които претърпяват..

публикувано на 08.06.19 в 15:10

Платоновият мит за пещерата, побран в „Миша дупка“

„Миша дупка“, новият късометражен филм на онлайн платформата за българско късо кино No Blink, вчера официално беше представен на зрителите. Режисьор и сценарист на филма е Георги Светломиров, един от съоснователите на No Blink. Третият му късометражен..

публикувано на 08.06.19 в 09:05
Педер Фредерик Йенсен и неговата книга

„Датските железници“ до по-тъмната страна на айсберга

Автор на сборника с разкази „Датските железници“ е роденият 1978 година в Копенхаген писател Педер Фредерик Йенсен. Той завършва училище за корабостроители и Датската академия за писатели. Не знаем  как се държат на вода плавателните съдове, в чието..

обновено на 07.06.19 в 16:29

Лято за любов с режисьорката Камелия Петрова

„В момента, в който филмът тръгне по пътя си, той вече не принадлежи на създателя си, негов автор е всеки, който го гледа и филмът е единствено това, което гледащият е разбрал и усетил. Останалото са само намерения.“ На това мнение е гостенката ми днес, на..

публикувано на 07.06.19 в 16:05

Всичките мъртви сезони на една рустифина

„Ние ще оставим този свят точно толкова глупав и лош, колкото сме го заварили при нашата поява“. Точно с тези думи на Волтер „някъде сега“ започва новелата за „Всичките мъртви сезони на една рустифина“. Неин автор е Герасим Симеонов, дебютант на..

публикувано на 07.06.19 в 15:23

Памет за поета Ивайло Иванов

Поезията е безсмъртна, но не и поетите. Ивайло Иванов си тръгна преди три години от нас, но книгите му остават и се четат все повече. Рядък талант със собствен разпознаваем глас, той не шумеше около себе си. Деликатността е и една от чертите на..

публикувано на 07.06.19 в 14:15

Хасковският театър „Иван Димов“ представя в София и Пловдив най-новия си спектакъл „Верига от думи“

Постановката е на Лиза Шопова по пиесата на съвременния каталунски драматург Жорди Галсеран, а в ролите на Рамон и Лаура ще видим актьорите Христо Шопов и Гергана Данданова. В екипа на спектакъла са също сценографката Антония Попова и композиторът Петър..

публикувано на 07.06.19 в 14:00

Нова книга на Цветанка Еленкова

„Седмият жест II“ е книга с лирическа проза – жанр, който не се среща често в съвременната литература, а и в историята на българската литература по принцип“, пише проф. Милена Кирова за новата книга на Цветанка Еленкова. Това е нейно второ томче в този..

публикувано на 07.06.19 в 11:59