В театър „Възраждане“ подготвят премиерата на „Сладка смърт“

Постановката по пиесата на хърватския драматург Мате Матишич е режисьорски дебют на младия актьор Димитър Илиев. „Сладка смърт“ разказва историята на двама незаконно пребиваващи в Германия хърватски емигранти, които мечтаят да се върнат в родината след..

публикувано на 14.06.19 в 14:05
Александър Райчев и Марко Монтеки (вдясно)

Орнела Мути и Джанкарло Джанини - гости на Фестивала на италианското кино в България

Девет кинотворби представят италианската област Пулия в Италия в рамките на Четвъртото издание на Фестивала на италианското кино в България. Закачливата комедия „Измамно богати“ (Ricchi di fantasia), с участието на Серджио Кастелито и Сабрина Ферили, ще..

публикувано на 14.06.19 в 12:30
Владислав Апостолов, Ива Дойчинова, Благой Иванов и Димитър Дринов (отляво надясно)

Eфектът „Чернобил“

Повече от 30 години след аварията в Чернобил, сериалът, посветен на катастрофата в атомната централа, провокира разгорещени дебати сред разнородна публика по цял свят. Филмът повдигна множество и различни дебати - за допустимостта на творческата свобода в..

публикувано на 14.06.19 в 11:57

Ново издание на Мишел Фуко

Том първи от поредицата „История на сексуалността“ на Мишел Фуко излезе в ново издание с последната корица на Яна Левиева. Това вероятно е най-цитираната книга на философа. Тя съдържа синтезирана неговата теория или аналитика на властта. Другите три тома ще..

публикувано на 14.06.19 в 11:35

Публичното в изкуството на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

„Понятието „публично“ е абстрактно, така че решихме да подходим към него през някои от многото му проявления, които назовахме в отворената покана – публично пространство, публично изкуство, обществен дебат, обществена заплаха и други.“ На тази покана на..

публикувано на 14.06.19 в 10:05
Постоянен и нестихващ интерес към българския проект „Конгломерат“

Български успех на квадриналето за сценография и театрален дизайн в Прага

Това е най-големият форум в света за сценография – тази година на тема трансформация и сътрудничество. България се представя изключително успешно с проекта „Конгломерат“. Интерактивния изложбен павилион показва най-доброто, създадено в жанровете драматичен..

публикувано на 13.06.19 в 16:32

Нов превод на „Медея“

Петя Хайнрих и Георги Гочев са направили нов превод на трагедията на Еврипид „Медея“. Преводът е специално за театралното представление „Медея“ с режисьор Десислава Шпатова на Античния театър в Пловдив. Спектакълът ще бъде показан само веднъж на 28 юни...

публикувано на 13.06.19 в 15:42

Стефан Цвайг и светът вчера и днес

„Човек трябваше постоянно да се подчинява на изискванията на държавата, да става плячка на най-тъпоумната политика, да се приспособява към най-фантастичните промени и колкото и ожесточено да се съпротивляваше, винаги беше прикован към общата орис; тя го..

публикувано на 12.06.19 в 17:05

„От Малага до Виена, минавайки през София“

Изложбата „От Малага до Виена, минавайки през София“, която се представя в Националната художествена галерия – Двореца, включва творби на представители на фамилията Санча от ХIX век до днес. За малко повече от век от нея са излезли близо двадесет художници...

публикувано на 12.06.19 в 16:39
Плакат: Христо Георгиев

Спектакълът „Транзит“ на Габровския драматичен театър гостува в София тази вечер

Представлението е режисьорски дебют на младата актриса Валерия Минева-Лира и е осъществено с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ към Националния фонд „Култура“. Освен постановчик Валерия е и автор на пиесата „Транзит“, като творбата ѝ беше отличена в..

публикувано на 12.06.19 в 14:00