Тази вечер в Театрална работилница “Сфумато” Пазарджишкия театър ще представи „Нирвана” от Константин Илиев

До 7 февруари продължава турнете на Пазарджишкия театър “Константин Величков” в София, за да покаже най-новите и най-добрите спектакли от своя актуален афиш. Тази вечер предстои да се срещнем с “Нирвана” на Константин Илиев в постановка на Иван Добчев. Ето..

публикувано на 02.02.10 в 13:31

За словото като свобода – в радиоефира и извън него, и поезията на Дамян Дамянов

В предаването, което отбелязва една година от създаването на „Врата към Европа”, ще дискутираме темата за словото в радиоефира и извън него. Словото, което в радиото е основното изразно средство, което създава и свобода на слушателя да си изгражда свои..

публикувано на 02.02.10 в 09:44
Никола Филипов или „чичко Филипов”, както го познават поколения българи в студиото на програма „Христо Ботев”.

Никола Филипов: „Приятелството е дар, ако го имаш, с две ръце го дръж, не го изпускай!”

Първият говорител на БНТ. За себе си казва, че е с „усет към изкуството”. Не може да живее без книгите и музиката. В къщи има 5 радиоапарата - два включени на „Хоризонт”, другите три - на „Христо Ботев”... „Като дете съм живял 3 години в катун. Отидох за..

публикувано на 02.02.10 в 09:32

75 години БНР: “Микрофонът е наш”

Времената се менят, духът на времето остава Избрано от фонда на редакция “Хумор и сатира” Предаването е излъчено на 24 февруари 1968 година Участват авторите братя Мормареви, чичо Том, Георги Ивчев, Коце Коцев, Благой Калайджиев, Константин Костов, Борис..

публикувано на 28.01.10 в 12:06

Поетесата Аксиния Михайлова и професор Найден Андреев гости в „Часът на думите”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Chasat_na_dumite/100131_Chasat na dumite.mp3 В предаването ще гостуват поетесата Аксиния Михайлова и композиторът Найден Андреев. Аксиния Михайлова е завършила Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тя е сред..

публикувано на 28.01.10 в 10:23
\r\nЙорданка Фандъкова: „Детството ми ухае на борова гора и планина”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: “Позитивната фантазия си струва да се стимулира, защото разкрива дарбите на детето”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Povtori fantazijata/100131_I_Fandakova.mp3 Учителка в 73 СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” в София, а след това и директор на училището. През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столична община...

публикувано на 26.01.10 в 10:31

Как програма "Христо Ботев" посреща юбилея на Старата къща

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/100128_P_Novakova.mp3 В седмицата, в която Българското национално радио отбеляза своята 75-годишнина, гост в предаването беше директорът на програма "Христо Ботев" Паулиана Новакова. Тя представи..

публикувано на 26.01.10 в 08:37

В "Запазена марка Радиотеатър" - "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни или „Зех тъ, Радке, зех тъ!”

Преследва ме странното чувство, че онова дребнаво, затворено и заблатено време, в което живяхме - тоталитаризмът, раждаше въпреки всичко духовни аристократи, колоси на българската култура и изкуство. Понякога дори ми е жал за съвременните млади, техният елит..

публикувано на 25.01.10 в 11:01
Мимоза Базова в сцена от спектакъла на Театрална работлница 

Премиера на Радиотеатъра: „Родилно петно” от Николай Коляда

След десетките години, през които съм ходила на театър, пък и самата аз съм го правила, мислех си вече, че нищо няма да ме изненада. Но… то се случи. Тръгвайки от главния вход на Театрална работилница "Сфумато", разпоредителят ни преведе през пътечки и..

публикувано на 25.01.10 в 10:57
\r\nНегово Превъзходителство Хорхе Фуентес - посланик на кралство Испания у нас.

„Европейски паралели” - за музея, за галерията: За испанското културно присъствие и испанския културен модел

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/100123_Evropeiski paraleli.mp3 От началото на тази година Испания пое председателството на Евросъюза. Защо тази страна е така привлекателна и желана? Туристи, имали удоволствието да..

публикувано на 22.01.10 в 11:34