Словенските фрийк-джаз „поети с хавайски китари” Zoambo Zoet Workestrao на закриването на „Аларма пънк джаз 2009” (28 декември, Първо студио)

„Аларма пънк джаз”: бъдещи творчески планове...

„Аларма 2010: Одисея Втора” или „Завръщане в бъдещето”: обикновено на предела между изтичащата и начеващата година се правят ретроспективи. Но това е малко досадно и задължаващо, пореди което „Аларма” реши да се плъзне по кривата „бъдещи творчески планове”...

публикувано на 30.12.09 в 08:44

„Запазена марка Радиотеатър” – всяка петъчна вечер през януари, от 23.00 часа

Никак не ми се иска да нарека 1974 годината, в която е създадена постановката „Българи от старо време” – далечната 74-а! Защото за мен това е година от моята бунтуваща се младост. Една от годините, в които воювах с еснафството и конформизма на тогавашното..

публикувано на 28.12.09 в 15:03

Преводачът Владимир Левчев за преводите си на стиховете на Алън Гинсбърг

Алан Гинсбърг е поетът, чиято книга “Вой и други стихотворения” се е продавала в тираж, надминат само от Уолт Уитман. Неговите стихотворения “Слънчогледова сутра”, “Един супермаркет в Калифорния” и “Вой” са станали емблема на битническото поколение в Америка..

публикувано на 28.12.09 в 14:23

В „Артефир”: Филмовото събитие на 2009 година

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/091228_Artefir.mp3 Важният филм за състоянието на киното и за интерпретациите на колизиите днес е филмът на Ларс фон Трир „Антихрист”. Изборът от руското кино е „Сантиментално завръщане в родината”, посветен на..

публикувано на 28.12.09 в 13:59

В „Часът на думите” – музика с вкус на „Карамел” и поетичен дебют на „Малкият гондолиер”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Chasat_na_dumite/100103_Chasat na dumite.mp3 Гости на предаването са музикантите от група “Карамел”. Неин лидер е един от ветераните на българската попмузика – познатият и обичан от публиката Румен Спасов – бас, основател на..

публикувано на 28.12.09 в 08:41
Петър Делчев и Севинч Ибрахим

За симбиозата между слово и музика

Гости на предаването са писателят Петър Делчев и младата певица Севинч Ибрахим, позната на публиката най-вече от миналогодишното си участие в шоуто на Нова телевизия “Пей с мен” (в него тя пя в дует с Маргарита Хранова) и като беквокалистка в бенда,..

публикувано на 23.12.09 в 15:27
„Прекрасните творения небесни” в Club Silencio на „Аларма”

В кръговото на имигрантска Америка: Динау Менгесту и романът му „Прекрасните творения небесни”

Вашингтон, нанесен върху избеляващата карта на Адис Абеба. Призраците на „люлката на човечеството”, безтелесно кръстосващи „центъра” на един призрачен Нов свят: сложните му мрежи от кръгови кръстовища, паркове, мемориали, сгради на държавната администрация,..

публикувано на 23.12.09 в 14:07
Zoambo Zoet Workestrao в коледно-новогодшно-хелоуийнска премяна

Одисея втора със свинско печено в Радиото: „Аларма пънк джаз” ще обяви програмата си за 2010 година на концерта на Zoambo Zoet Workestrao и Sub Zer Farm на 28 декември

Последната вечер от цикъла на програма „Христо Ботев” на БНР „Аларма пънк джаз” за 2009 година ще предложи на уважаемата публика не само две от водещите балкански банди в областта на „пънкарския джаз” накуп, но и специален информационен блок под формата на..

публикувано на 23.12.09 в 12:05
„Жоамбо Жоет Уъркестрао” (от ляво на дясно: Иво Подержай, Мариян Станич, Грегор Белушич)

Легендите на словенския ъндърграунд „Жоамбо Жоет Уъркестрао” с концерт на „Аларма пънк джаз” на 28 декември от 21.30 часа в Първо студио на БНР

Работници с червени потници или инженери на човешката душа, „Жоамбо Жоет Уъркестрао” определено са едно от най-важните явления в източноевропейския фрийк-рок от последното десетилетие-десетилетие и половина. И като казваме „едно от най-важните”, наистина..

публикувано на 23.12.09 в 10:23

Доц. д-р Мирослава Кортенска, автор и водещ на предаването „Врата към Европа”, получи признание и награда от Европейският синдикален комитет по образование

Доц. д-р Мирослава Кортенска беше наградена от Европейският синдикален комитет по образование (European Trade Union Committee for Education) за отразяването на значими културни събития и дискусиите на вълните на програма „Христо Ботев” по проблемите на..

публикувано на 22.12.09 в 13:06