Документално студио

събота, от 19.30 до 20.00 часа

Време за малки пиеси, документални пиеси, фичъри и акустични композиции.

“Вторачвам се в зачервените си очи в огледалото срещу мен, след като съм прекарал още цял ден и половин нощ пред компютъра и си задавам фундаментални въпроси: Защо радио? Защо документалистика?
Отговор: Няма друга медия, която може да ми предостави повече свобода в създаването и изследването. Тази отговаря на живия ми интерес към реалността и желанието ми за “музикално” изразяване. Материалът е звукът. А звукът винаги ни заобикаля. И също така: не ми допадат толкова описанията на застинали ситуации, колкото представянето им като процес. Нашата медия не е пространство, а време; нашите истории не са вкоренени в земята, ами имат движение, живот..... Ето защо!”
Хелмут Копецки, немски автор на радиокументалистика

Звукът винаги ни заобикаля

“Лили /на котето, което мяука наоколо/: Престани да шоварникаш.
Свещеник: Отдавна не сме те мили...
Лили: Нека малко такова....много е студено.
Свещеник Трябва да те изкъпем наистина, защото...
Лили /отново на котето/: Мирно!
Свещеник: ....А тоя матрак как е?
Лили: Всичко е скъсано.
Свещеник: Скъсано. Той с пружини ли е или ... дунапрен?
Лили: Дунапрен.
Свещеник: Откъде са го донесли?
Лили: Е, те с един приятел го донесоха, хвърлен некъде и го донесоха. Смениха го.... обаче аз нали не се усещам и.... пикам.
Свещеник: А радиото работи ли? Не?
Лили: Не..../на котето/ Мирно, Миче.
Свещеник: Някакво радио ще трябва да търсим.....
Лили: Трябва.... /на котето/ Мирно, Миче, мирно, че ще те бия.
Свещеник:... На тази снимка си ти нали?
Лили: Да.
Свещеник: Тогава си била...
Лили: Е.....
Свещеник: Силна, здрава.. ”

Това е откъс от “Нередактирани сцени от живота”, документална пиеса за радио от Антоний Дончев.
Нейното заглавие дава представа за общата идея на жанра радиодокументалистика.
За разлика от радиодрамата, тя не предлага фикция, “изиграна “ от актьорски гласове, а автентичен аудио документ, взет от действителността. Общото е в драматургичната конструкция.
Все пак, трябва да признаем, че от професионална гледна точка “нередактирани” звучи парадоксално, защото, както и при правенето на документален филм, завършеният продукт е резултат на продължителна изследователска работа, много часове записи, селекция, монтаж и миксиране. Това не е “ reality show” и сцените от живота само “изглеждат” нередактирани.
Жанрът radio documentary (документална пиеса) или feature (фичър) оформя своята физиономия още през 40-те, а получи официално признание през 1969 г., когато влезе в репертоара на Фестивала за радио и телевизия При Европа Берлин. Най-могъщите продуценти днес са немските радиостанции и Би Би Си.
Редакция “Радиотеатър” създава и излъчва фичъри от началота на 80-те години.


Публикации

Наистина ли дроздът се обади?

Тази събота в рубриката ни „Третото ухо” ви предлагаме премиерното повторение на пиесата „Щом дроздът се обади”. Тя е част от сборника „Зли пиеси” от Херберт Бергер. За Хербет Бергер се знае малко. Отишъл си е рано от този свят. Преводачът му Венцеслав..

публикувано на 26.08.16 в 10:25
Симон Шварц

Поезия на всекидневието плюс пакетче ментови бонбони

Рубриката „Третото ухо” редакция „Радиотеатър” на програма „Христо Ботев” на 13 август, събота, от 15.25 часа предлага пиесата на Симон Шварц „Пакетче ментови бонбони и нещо за четене” (1993). Зад привидно непретенциозната история драматургът (който е сред..

публикувано на 13.08.16 в 07:35

Един непознат автор, работил за Би Би Си, в „Третото ухо“, времето на Радиотеатъра за малки радиопиеси

Третото ухо не е ново нещо, но му отделихме заслужено внимание във ваканционната програма на Радиотеатъра. През август в съботните следобеди вместо традиционното Документално студио, ще чуете малки пиеси, аудио миниатюри или едноактни истории, които..

публикувано на 05.08.16 в 09:35
Присъдата на Соломон, фреска от Wallfahrtskirche Frauenberg, неизвестен автор

Когато мама и татко са от различни държави – журналистическо разследване на една семейна война в глобализирана Европа

Горещите и напрегнати истории, представляващи в същността си история на семейна война, война за децата на едни, някога щастливи и влюбени съпрузи, решили да се разделят, ще са все по-чест феномен. Този проблем придобива специален смисъл във времената на..

публикувано на 08.07.16 в 10:35

Епизод 20: Пътуване през Второ студио или 75 години Радиотеатър

Първата радиопиеса, излъчена от Държавното радио, е „Крилата помощ”. Авторите й са Ангел Каралийчев и Матвей Вълев. Датата е 26 декември 1938 година. Тази дата се счита за рожден ден на Радиотеатъра. Епизод 20 от документалната поредица „Радиото” е посветен..

публикувано на 07.06.16 в 13:10

Епизод 19: Часовникът на Международния отдел

В този епизод разказваме една от многото живописни истории за радиото, което разказва за самото себе си. С епизод 18 – „Един средно напрегнат работен ден“ скочихме в съвременната действителност на „Драган Цанков“ 4 и в епизод 19 продължаваме да „вършеем“..

публикувано на 30.05.16 в 10:30

Премиера: Дороти Паркър в събота следобед по Радиотеатъра

На 28 май от 15.30 Радиотеатърът ще излъчи миниатюрата по мотиви от разказ на Дороти Паркър „Прекрасната отпуска”. Действието се развива в средата на миналия век в Ню Йорк. Прекрасният лейтенант Стив се завръща ненадейно в 24-часова отпуска от военна..

публикувано на 26.05.16 в 10:00

Епизод 18: Един средно напрегнат работен ден

Някъде по средата между микрофоните, осведомителните бюлетини, стълбищата, виещи се като вътрешността на охлюв, и стълбищните площадки на „Драган Цанков“ 4, гледащи към позлатените кубетата на „Александър Невски“, някъде по средата между 3 сутринта и 7..

публикувано на 23.05.16 в 10:30
Доротея Николова получава сертификат за завършен Майсторски клас на БНР Академия, 2014 г.

Слушайте „Наследството“ – документален разказ от Доротея Николова

„Наследството“ е документален разказ, създаден в Майсторския клас на БНР. Странно е, че авторката Доротея Николова, която има няколко отличия за разследваща журналистика и е пътешественичка по дух, този път се е концентрирала върху историята на рода си...

публикувано на 20.05.16 в 10:45

Премиера на Майсторския клас на БНР Академия

Гастролът на дебютиращите документалисти на терена на аудио фичъра продължава с една програма, която още от първата секунда на възникването на своя замисъл в учебната ситуация на Майсторския клас, наречена „създай проект и го продай“, до последните секунди..

обновено на 19.05.16 в 13:13