За здравето

събота, от 8.05 до 8.55 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Диабетът – тихият убиец

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за..

публикувано на 11.11.19 в 16:59
Академик Владимир Овчаров

Възрастта не е порок

Напредъкът на възрастта е неумолим и няма как да бъде предотвратен. Има начин обаче да остареем с достойнство. За целта трябва да се грижим за мозъка и тялото, за да се грижат и те за нас – изтъква академик Владимир Овчаров, който гостува в "За здравето"...

публикувано на 28.10.19 в 11:18
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

Октомври е месец за борба с рака на млечната жлеза, най-често диагностицирания злокачествен тумор сред жените в нашата страна. Такава диагноза се поставя поне на около 4000 жени. Но благодарение на съвременните методи – диагностика, лечение в онкологията,..

публикувано на 15.10.19 в 08:55
Д-р Фани Цуракова

Психосоматично

За живота като начин на употреба, за душевната и физическата радост, за болестите и болката. В предаването „За здравето“ гостува д-р Фани Цуракова, психиатър и писател.  Търсим отговор на въпроса – защо всичко се дължи на „нервна почва”?..

публикувано на 07.10.19 в 09:45
Доц. Атанас Мангъров в студиото на програма „Христо Ботев“

Сенки от миналото

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, обяснява защо започнахме да се сблъскваме с болести, които смятахме за забравени. В предаването „За здравето“ той обяснява как се случи така, че холерата, туберкулозата, морбилите,..

публикувано на 30.09.19 в 11:05
Пулмологът д-р София Ангелова в студиото на програма „Христо Ботев“

За цената и за истината

Цигарите: класически, електронни, саморъчни. Какви здравни рискове се „утаяват” след тютюневия дим – за пушача и за околните. „Човешкият организъм е различно чувствителен. В едно белгийско проучване се казва, че и половин цигара може да навреди толкова..

публикувано на 24.09.19 в 10:35
Проф. Боряна Делийска

За кого бие... звънецът?

Акценти в предаването бяха „детско и ученическо здраве”. В студиото разговаряхме с нефролога проф. Боряна Делийска. Диагноза и превенция на бъбречните смущения в ранна възраст, симптоми и мерки, родителска и лекарска отговорност. Какво да възпитаваме? Един..

публикувано на 16.09.19 в 09:25
Проф. Димитър Чавдаров

Междуредие

Разговор за неврология, стрес, агресия, работа и дълголетие. Проф. Димитър Чавдаров за въпросите, които четем между редовете: как да добавим години към живота и живот към годините, ген или съдба е болестта, стилистика за качествени старини? И още:..

публикувано на 01.07.19 в 08:30
Академик Владимир Овчаров

Мъдростта на медицината

Моралът срещу парите, етичните завети от древността, лекарят – Бог или човек? И още: защо учените не приемат евтаназията, от какво боледува сърцето на младия стресиран човек, следовници на Хипократ – репортаж от клетвата на български студенти по..

публикувано на 24.06.19 в 09:10

Ударите на сърцето

Най-честите болести и усложнения при сърдечно-съдовата патология, климатични влияния, солта и начинът на живот, ролята на спорта, алкохола и възрастовите промени - разговор с кардиолога проф. Арман Постаджиян. И още: симптоми и реакция при сърдечна..

публикувано на 17.06.19 в 09:20