За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации

Диабетът – болест или състояние

В навечерието на Световния ден за борба с диабета 14 ноември, ще поставим най-важните въпроси, свързани с тенденциите в България и по света. Доцент Катя Тодорова и нейните колеги винаги са готови да помогнат на пациент, но ние също носим свои..

публикувано на 12.11.18 в 10:20
Академик Дамян Дамянов

Пръв сред равни

Акад. Дамян Дамянов е хирург, преподавател, учен, посветил себе си на ИСУЛ, на БАН, на дружеството на хирурзите и на семейството. Неговият опит в професионален и в житейски смисъл ще ни помогне да „прогледнем“ в сложния свят на скалпела-спасител, по-лесно..

публикувано на 05.11.18 в 10:15
Д-р Мария Петрова

Медицина и право

Какви са правата ни в здравеопазването? Достъп до медицински услуги и изследвания, какво и кога заплащаме от джоба си, от какви документи се нуждаем при отсъствие от дома, кой може да „гледа“ личното ни здравно досие, доколко и от какво ни пази медицинският..

публикувано на 29.10.18 в 13:45
Проф. Златица Петрова – изпълнителен директор на Агенция „Медицински одит“

Животът и здравето – начин на употреба

Ще поставим на обсъждане много, наглед дребни, детайли в здравната система, но пряко свързани с нашето здраве и сигурност: може ли пациентът да бъде „активен“ по време на собственото си лечение, кое е вярно – лекарска небрежност или медицинска грешка, кой..

публикувано на 22.10.18 в 14:05
Проф. Чавдар Славов в студиото на

За годините, самолета и други здравни неволи...

Проф. Чавдар Славов е ръководител на Клиниката по урология и андрология на болница „ИСУЛ“. Неговият опит и практика като лекар, мениджър, човек с широк кръгозор, ще ни бъдат безкрайно полезни в една деликатна сфера – урологичното здраве при жени и мъже...

публикувано на 15.10.18 в 10:15

За сърцето – грижа всеки ден...

Националният конгрес на кардиолозите в България е форум с висок престиж и уникални участници и нашето място е там – като медиен партньор с национална аудитория и с огромна обществена отговорност. Ще поставим акцент върху най-значимите и коварни болести –..

публикувано на 09.10.18 в 11:35

В навечерието...

Есента настъпи, учебната година започна, зимата предстои – основанията ни за този прогностичен разговор по проблемите на грипа, простудните заболявания, ваксините, детското здравеопазване. Уважавани лекари гостуват в ефир: доц. Атанас Мангъров от..

публикувано на 01.10.18 в 09:35
Академик Владимир Овчаров в студиото на програма „Христо Ботев“.

Първият звънец...

Освен разговора за мисленето и знанието като основа на умствено и физическо здраве, с акад. Владимир Овчаров прогнозираме бъдещето на Хомо сапиенс: ще бъдат ли хората по-слаби физически, с несъразмерна глава и изтънели пръсти на ръката от непрекъснатото..

публикувано на 17.09.18 в 09:00
Д-р Румяна Динолова в студиото на

Първите седем

Средата, в която израстват децата ни, е от изключително значение за цял живот. Агресията, скандалите, насилието с възрастта „отключват“ редица болести и отклонения: на сърдечно-съдовата система, пристрастяване към алкохол и цигари, затлъстяване, ранна..

публикувано на 11.09.18 в 10:45
Проф. Владимир Пилософ в студиото на програма „Христо Ботев”

Детство мое...

Темата „Детско здравеопазване” е винаги актуална – един лекар стои срещу безмълвно и беззащитно същество и трябва да открие къде е скрита болката. Трудно упражнение, независимо от новите технологии. Но българските педиатри се справят отлично – с един от..

публикувано на 04.09.18 в 10:20