За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Доц. Донка Стефанова

Старата гостенка

Лекари и учени отдавна смятаха за премахнати болести като холера, тиф, морбили, сифилис и прочие. Списъкът не е кратък, в него включваме и туберкулозата. Заболяванията, които смятахме характерни за един друг свят и друго време, започнаха доста често да ни..

публикувано на 16.04.18 в 09:15
Проф. Лъчезар Трайков

Великото творение...

Преди години проф. Лъчезар Трайков отговари на въпроса ми: какво знаем за човешкия мозък? – с думичката „Нищо“! В добавка професорът поясни, че с изучаването на мозъчните функции и болести също сме доникъде. Така ли е днес? – питаме в очакване на добри..

публикувано на 10.04.18 в 09:35
Проф. Румен Кастелов

Зимата отмина, проблемите остават

Проблемът с фрактурите е целогодишен и ако зимата бележи връх, то пациенти с подобни оплаквания имат постоянно нужда от съвет. С проф. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия в МВР болница (Медицински институт на МВР), ще говорим именно за това:..

публикувано на 02.04.18 в 09:25
Според данните, актуализирани през март 2018 г., 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома.

Натрупана болка...

В стил „За здравето“ ще коментираме загатнати, но не решени теми, важни за екипа и за слушателите. Общественият интерес ни насочи към очния травматизъм, урологичните проблеми при деца, но и при възрастни. Ще отделим достатъчно внимание и на акцията, която..

публикувано на 26.03.18 в 09:05
Проф. Боряна Делийска в студиото на „За здравето“

Когато не боли...

Много лекари твърдят, че когато боли, е добре. Не са малко заболяванията, които имат твърде дълъг скрит период, тоест няма болка, съпътстваща симптоматика или форма на разпознаваемост. В тази „тъжна категория“ попадат някои о т онкологичните заболявания,..

публикувано на 19.03.18 в 09:55
Доц. Николай Дамянов

Сънят на хирурга – разговор с доц. Николай Дамянов за безпокойствата и професионалната отговорност на лекаря

„Всяка работа цапа ръцете със своя цвят...“ За жалост, не по Джани Родари, съвремието ни „роди“ цвят за почти всяка болест. В синьо ще бъде белязан този уикенд по повод Световния ден за борбата с колоректалния рак – тежка, но лечима болест, ако се..

публикувано на 12.03.18 в 09:20
Традиционно поклонение пред Докторския паметник в София по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България

Свободата е здраве или...здравето е свобода!

Нека приемем добрите съвпадения като дар – веднъж на много години. Именно това настроение ще завладее екип „За здравето“ в събота: среща с много хора, ретроспекция на събития и годишнини, здравословна среда. Доказано от учените е, че тези емоции..

публикувано на 04.03.18 в 09:35

Спешната помощ – начин на употреба

Всички познаваме хора, загубили живота си поради закъсняла спешна помощ. Особено важни са правилата за действие в първите минути преди пристигането на екипа: какво лекарство да вземем, да бъдем ли обездвижени или не, как да не нарушим крехкия жизнен баланс..

публикувано на 26.02.18 в 09:05
Д-р Станислава Костова в студиото на програма „Христо Ботев“

Очите на дете...

Не само поради акцентите по време на българското европредседателство и приоритетите в областта на здравеопазването, но и заради непреходната важност на детското здраве, ще говорим за очите – от раждането до дълбока зрялост. Д-р Станислава Костова е сред..

публикувано на 19.02.18 в 09:35

Здравословното хранене на децата – грижа на България, отговорност пред Европа и света

Много приказки, малко резултати – това не е наша констатация по отношение на детското здраве, в т. ч. и на здравословното хранене. Какво правят или не държавата, общините, МОН, ЕС – е проблем, но не единствен. Какво причиняваме ние на децата си, като ги..

публикувано на 12.02.18 в 09:35