За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Д-р Николай Радулов в студиото на програма „Христо Ботев“

Бъди благословена...

Словесен портрет за жените и мъжете, специалисти по акушерство и гинекология и за тайнството на раждането. Д-р Николай Радулов разказа за „тънкостите“ на занаята, за новите техники и технологии при раждане, за рисковете и лекарската отговорност, за т...

публикувано на 21.01.19 в 09:45
Проф. Румен Кастелов

Болка върху лед...

Зимата шества навсякъде: по планините, по улиците, в болниците. Проф. Румен Кастелов е лекарят, който може да ни помогне – да се пазим от счупвания и травми, но и да преодолеем болката, ако това все пак се случи. Акценти в разговора: характерни травми..

публикувано на 14.01.19 в 13:05
Проф. Витан Влахов в студиото на програма „Христо Ботев“

Нещо за глава, моля...

Разговор с фармаколога проф. Витан Влахов. Акценти: защо все повече се прилага персоналната терапия, оригинални и генерични лекарства, крехката граница между ползата и риска от тях, лечебни качества и цени, що е резистентност, приемането на антибиотици в..

публикувано на 07.01.19 в 11:15

Здравословна мозайка

Сборно предаване с участието на д-р Иван Букарев, на професорите Росен Коларов, Бойко Коруков и Владимир Пилософ, на академиците Владимир Овчаров и Дамян Дамянов. Акценти: проблеми и промени, настъпили в сферата на здравеопазването през настоящата година,..

публикувано на 31.12.18 в 09:35

Дишай, издишай...

Разговор с д-р София Ангелова, пулмолог и специалист по вирусни респираторни заболявания. Акценти: най-честите и тежки белодробни болести, кога настъпват тежки усложнения като ХОББ, фиброза, карцином, какво показаха последните прегледи за превенция на..

публикувано на 27.12.18 в 09:05

Алтернативи на химията

Разговор с д-р Петко Загорчев, един от най-изявените медици в областта на хомеопатията. Акценти: природни методи за повишаване на имунитета, съвети преди грипната епидемия, шарлатани зад тезгяха и подвеждащи реклами. И още: класация на особено вредните..

публикувано на 17.12.18 в 09:35
Академик Владимир Овчаров в студиото на

Търси се...

Студентството по медицина през погледа на бившия ректор на Медицинския университет в София, акад. Владимир Овчаров. Акценти: учебни програми, ритъм и отговорност, трудни предмети и изпити, обичани специалности и преподаватели, практическите занимания.....

публикувано на 10.12.18 в 09:35
Д-р Атанас Кацаров

Детската ортопедия – знания и болка

Травматизъм при скокове със скейборд и велосипед, високите токчета и деформацията на стъпалото, лечение на гръбначни изкривявания, причинени от тежки раници, изборът на обувки и маратонки, на ски и ски-обувки - това са темите на разговора с д-р Атанас..

публикувано на 03.12.18 в 08:50
Доц. Атанас Мангъров и Стойчо Стоев

Грип, ваксини, новите стари вируси

Грип, ваксини, новите стари вируси - така ще градираме разговора с доц. Атанас Мангъров в предверието на зимата. Акценти: отново хепатит А, реални опасности от полиомиелит и детски паралич, задължителните ваксини, мотиви за отказ, роля на държавата и на..

публикувано на 26.11.18 в 10:26

За всекиго – по нещо...

Периодично се натрупват въпроси от различни сфери на здравеопазването, на които търсим отговор. И тази събота се посветихме на няколко теми, а приоритета поставихме върху уврежданията на очния нерв и зрението като последица от нелекуван диабет...

публикувано на 17.11.18 в 09:15