За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Академик Владимир Овчаров в студиото на програма „Христо Ботев“.

Първият звънец...

Освен разговора за мисленето и знанието като основа на умствено и физическо здраве, с акад. Владимир Овчаров прогнозираме бъдещето на Хомо сапиенс: ще бъдат ли хората по-слаби физически, с несъразмерна глава и изтънели пръсти на ръката от непрекъснатото..

публикувано на 17.09.18 в 09:00
Д-р Румяна Динолова в студиото на

Първите седем

Средата, в която израстват децата ни, е от изключително значение за цял живот. Агресията, скандалите, насилието с възрастта „отключват“ редица болести и отклонения: на сърдечно-съдовата система, пристрастяване към алкохол и цигари, затлъстяване, ранна..

публикувано на 11.09.18 в 10:45
Проф. Владимир Пилософ в студиото на програма „Христо Ботев”

Детство мое...

Темата „Детско здравеопазване” е винаги актуална – един лекар стои срещу безмълвно и беззащитно същество и трябва да открие къде е скрита болката. Трудно упражнение, независимо от новите технологии. Но българските педиатри се справят отлично – с един от..

публикувано на 04.09.18 в 10:20
Проф. Росен Коларов

Светлосенките в хирургията

Проф. Росен Коларов е водещ лицево-челюстен хирург, доскоро национален консултант, отдавна преподавател по художествена фотография. Разговорът с него не може да бъде „укротен” само в една област, затова ще преплитаме сюжети от медицината и от изкуствата, от..

публикувано на 27.08.18 в 10:05
Акад. Богдан Петрунов

Светът на алергиите

Акад. Богдан Петрунов има огромен опит и познания в областта на алергиите. Символично ще пренесем лекарския му кабинет, в който той продължава да практикува, в студиото, за да получим отговори. А въпросите са много: алергените в бита и в природата, насекоми..

публикувано на 20.08.18 в 10:10
Доц. Донка Стефанова

Старата гостенка

Лекари и учени отдавна смятаха за премахнати болести като холера, тиф, морбили, сифилис и прочие. Списъкът не е кратък, в него включваме и туберкулозата. Заболяванията, които смятахме характерни за един друг свят и друго време, започнаха доста често да ни..

публикувано на 13.08.18 в 10:40
Академик Владимир Овчаров

Митове и реалност...

Акад. Владимир Овчаров не отрича съществуването и ролята на т. нар. интерстициум в човешкото тяло, но се съмнява в тезата, че именно от него се „произвеждат“ раковите клетки. Освен това ученият има много интересни прогнози за бъдещето на Хомо сапиенс, които..

публикувано на 06.08.18 в 09:05
Д-р Евгени Бенчев

Да се завърнеш при мечтата

Отдавна не е новина, когато „млади лекари и медицински сестри напускат България“. С това свикнахме, но реагираме на часа, ако чуем за обратния пример. Ето го – д-р Евгени Бенчев живее и работи във Великобритания от 2010 г. насам, и се връща у нас далеч..

публикувано на 30.07.18 в 09:05
Д-р Петър Чипев

Насън и наяве...

Здравият сън винаги е белег на добра кондиция на тялото, духа, мозъка и предпоставка за настроение и успешна работа през деня. Какви са болестните процеси, които пречат на пълноценния сън, как да се спасим от безсъние, има ли добри лекарства или други..

публикувано на 23.07.18 в 10:42
Мария Петрова

Правата ни в здравеопазването

Има стара поговорка: „Който пита, не бърка“ и това е особено важно за здравния ни статус. Какви са правата ни?  Право на достъп до медицински услуги и изследвания, какво заплащаме от джоба си и кога, от какви документи имаме нужда при отсъствие от дома, кой..

публикувано на 25.06.18 в 09:55