За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации

Страховете на лятото

Много проблеми може да ни се стоварят на главата, ако сме нехайни към собственото здраве през лятото. Този прагматичен акцент ще поставим в разговора с инфекциониста доц. Атанас Мангъров. Акцентите: морбили и холера по света, има ли опасност за нас,..

публикувано на 17.07.17 в 09:45

Пази като очите си...

Очите са дар божи, но много нежни и раними – в буквалния и в преносния смисъл. С доц. Анета Мишева ще погледнем в детските очи и в очите на възрастните с офталмологична прецизност. Много са съвременните технологии и техники за лечение на очни заболявания,..

публикувано на 10.07.17 в 09:35
Проф. Владимир Пилософ.

Юлско утро - за малки и големи

Педиатрията е сред най-деликатните лекарски специалности, а проф. Пилософ е от доайените в професията. Без анамнеза, често без думи, но с голяма прецизност лекарят трябва да постави диагноза и да назначи правилното лечение. Въпроси за обсъждане много: какви..

публикувано на 03.07.17 в 09:30
Чупливостта на костите засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 40-50 години.

Остеопороза

Темата „остеопороза” е изключително важна - особено в напреднала възраст, особено при жените. Счупване на стави, протезиране, инвалидизация, влошено качество на живот, социални и финансови тежести, са следствието от закъснялото лечение. За клиничните..

публикувано на 26.06.17 в 09:30

Ах, морето

Лятото, безбрежно и безгрижно, ни прави по-разсеяни и непредпазливи към редица опасности, по-нехайни към собственото ни здраве. А то може да бъде нарушено от десетки фактори: летни вируси и ухапвания от насекоми, плажуване с риск от изгаряне, мъртво..

публикувано на 19.06.17 в 09:30

Сърдечносъдов риск или защо така умираме?

Тази тема е продиктувана не само от поредната пресконференция с коментар за тревожните факти при сърдечноболните пациенти, а от ужасяващата тенденция да губим млади хора, да почерняме сами дните си с начина на живот, с храненето и алкохола, със стреса и..

публикувано на 12.06.17 в 09:30
Д-р Евгени Бенчев

Да се завърнеш при мечтата

С явлението „млади лекари и медицински сестри напускат България“ почти свикнахме, но пък реагираме на часа, ако чуем за обратния пример. Ето го и него – д-р Евгени Бенчев живее и работи във Великобритания от 2010 година насам, и се връща у нас далеч..

публикувано на 05.06.17 в 09:35

На сън и на яве...

Здравият сън винаги е белег на добра кондиция на тялото и ума и предпоставка за настроение и успешна работа през деня. Какви са болестните процеси, които пречат на пълноценния сън, как да се спасим от безсъние, има ли добри лекаства или други природни методи..

публикувано на 29.05.17 в 09:35

Само ти, сърце...

Артериалната хипертония е проблем в целия свят. Тревожното е, че тя причинява висока смъртност и инвалидизация, а през последните години все по-млади хора страдат от болестта. Световният ден за борба с хипертонията е само формалният повод да говорим за..

обновено на 22.05.17 в 12:21

Сенна хрема

Станислав Лем е писател-фантаст, автор на роман с това заглавие, но сенната хрема е реално страдание. Ще говорим и за едното, и за другото, но с акцент върху болестните процеси, протичащи в областта на алергологията. Гостът ни д-р Елена Петкова има..

публикувано на 09.05.17 в 14:00