За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Д-р Румяна Динолова в студиото на програма „Христо Ботев“

Свестните у нас считат за...

През месец ноември бе отбелязан и Световният ден на психичното здраве, но поводът да говорим по проблемите на психиатрията и психологията, е далеч по-сериозен: високата степен на стрес и агресия, чести психични отклонения, липсата на контрол и превенция..

публикувано на 20.11.17 в 10:05

Световен ден, световна пандемия...

В навечерието на Световния ден за борба с диабета 14 ноември, ще поставим най-важните въпроси, свързани с болестта. Тенденциите за България и за света са особено тревожни, а мерките и загрижеността не бива да бъдат отлагани. Д-р Тони Гатева и нейните..

публикувано на 13.11.17 в 09:30

Глаукомата не означава мрак

До скоро страховито звучаха много диагнози - рак, левкемия, глаукома. За щастие медицинската наука много напредна и превърна тези болести в лечими и контролирани. С доц. Анета Мишева навлезнахме в дебрите на офталмологията: как се открива и лекува..

публикувано на 06.11.17 в 09:30

Страхът на пациентите

Съботната среща реализирахме на две „нива” - актуален коментар на проф. Витан Влахов, с когото разговаряхме преди дни за енергийните лекарства и напитки за алпинисти и спортисти и за липсата на определени медикаменти и рисковете от промяна в терапията. В..

публикувано на 30.10.17 в 09:30

„Рентгеновите лучи”

В съвременната медицина навлезе прецизна и съвременна апаратура, която позволява точна диагностика преди оперативно или конвенционално лечение. Разговорът ни с двамата рентгенолози - проф. Милан Тотев от спешната болница „Пирогов”, и доц. Мария Недевска..

публикувано на 23.10.17 в 09:30
Д-р Мариана Симеонова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Частица от теб

От множеството събития и актуални теми от последните дни: глаукома, затлъстяване, психично здраве, вредата от пушене на наргиле, избрахме донорството и проблемите на трансплантациите. С нашите гости - д-р Мариана Симеонова и проф. Никола Владов, очертахме..

публикувано на 16.10.17 в 09:30

Имунитет вместо зимнина

Д-р Петко Загорчев е сред уважаваните специалисти по спешна медицина и хомеопатия, председател на Комисията по професионална етика на БЛС. В своя пространен разказ той проследява многоликата здравна система у нас, като сочи не само проблемите, но и..

публикувано на 09.10.17 в 09:30

Световен ден на сърцето

Проф. Арман Постаджиян е сред най-опитните кардиолози у нас, опитът му в науката и в практиката ще ни бъдат полезни да разпознаем по-лесно определена кардиологична симптоматика, за да потърсим навреме лекарска помощ. България все още е „отличник“ по..

публикувано на 02.10.17 в 09:55
Доц. Росен Коларов и проф. Златимир Коларов

Медицина и мир

Често се случва двама братя да изберат една професия. Рядко се случва и двамата да бъдат творци и извън основното поприще, в случая медицината. Ще говорим за това, но и за спецификата на двете специалности: за най-честите заболявания в ревматологията и..

публикувано на 25.09.17 в 12:14
Акад. Богдан Петрунов

Здравей, как си приятелю?

Новият сезон „За здравето“ започва със семпъл анализ на работата ни досега и на темите, които все още пропускаме. Затова акцентът ще поставим върху големият проблем, свързан с алергиите и ще удовлетворим желанието на десетки слушатели да говорим по-често за..

публикувано на 18.09.17 в 13:35