За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Д-р Станислава Костова в студиото на програма „Христо Ботев“

Очите на дете...

Не само поради акцентите по време на българското европредседателство и приоритетите в областта на здравеопазването, но и заради непреходната важност на детското здраве, ще говорим за очите – от раждането до дълбока зрялост. Д-р Станислава Костова е сред..

публикувано на 19.02.18 в 09:35

Здравословното хранене на децата – грижа на България, отговорност пред Европа и света

Много приказки, малко резултати – това не е наша констатация по отношение на детското здраве, в т. ч. и на здравословното хранене. Какво правят или не държавата, общините, МОН, ЕС – е проблем, но не единствен. Какво причиняваме ние на децата си, като ги..

публикувано на 12.02.18 в 09:35
Д-р Петър Чипев

Медицината на съня

Проблемите на съня винаги са били обект на медицински изследвания и са доста загадъчна част от човешката същност. Д-р Петър Чипев е от младите лекари, посветили се на темата, и неговото присъствие ще ни помогне в отговора на въпросите: защо сме толкова..

публикувано на 04.02.18 в 09:30

Свободно дишане

Белодробната патология е изключително опасна, особено за пушачите, за жителите на големите градове и населени места с мръсен въздух. Не е случаен фактът, че болестите на дихателния апарат са в челните класации по смъртност. Ще акцентираме върху конкретни..

публикувано на 29.01.18 в 10:36
Д-р Николай Радулов

Бабинден за мъже

Бабинден – на 8 или на 21 януари, е достоен празник и за жените, и за мъжете, посветени в акушерството и гинекологията. За тяхната роля и отговорност, за радостните и емоционалните мигове при всяко раждане, ще говорим с д-р Николай Радулов –..

публикувано на 20.01.18 в 08:30
Доц. Атанас Мангъров

Тревожен януари – морбили на Балканите, варицела в Търговищко, грипна епидемия в края на месеца

Опасностите от заразни болести през тази зима добиват огромен мащаб: варицела, грип и морбили са само три диагнози, които могат да объркат здравната ни система – така, както се случи в Англия. Какво да предприемем, кои са основните правила за..

публикувано на 15.01.18 в 10:25
проф. Йорданка Узунова

Йордановден на един лекар

Авторитетна и дълголетна болница, каквато е „ИСУЛ – Царица Йоанна“, доскоро нямаше Клиника по урология. Сега е различно, защото екипът от лекари вече посреща пациенти с урологични и андрологични оплаквания. Как лекуват, как помагат медиците – тези отговори..

публикувано на 08.01.18 в 10:05

На лекаря с любов, равносметката на една противоречива година

Да представим положителните лекарски практики в опит да обрисуваме истинския образ на българския лекар. Демонизиран или възхваляван – той е единственият ни спасител тук, в България. Ще разговаряме с малка част от лекарската колегия за настроенията им,..

публикувано на 01.01.18 в 10:30
Как да се предпазим от травми и измръзване в планината?

За здравето – планинска приказка и бяла тишина

Сред многото медии, които ще поставят темата за планинския туризъм през зимата, ние ще акцентираме върху опазване на здравето, избягването на рисковете за живота, първата помощ при травма или измръзване. Разговорът с Веселин Ганчев – председател на..

публикувано на 23.12.17 в 10:25

Зимата: царството на вирусите

Типично зимна тематика ще преобладава в новия брой „За здравето“. Проф. Златко Кълвачев е сред най-добрите вирусолози у нас, с много познания за световната практика при лечението на вирусни инфекции. Разбира се, ще говорим за различните щамове на грип през..

публикувано на 18.12.17 в 10:35