За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Акад. Богдан Петрунов

Здравей, как си приятелю?

Новият сезон „За здравето“ започва със семпъл анализ на работата ни досега и на темите, които все още пропускаме. Затова акцентът ще поставим върху големият проблем, свързан с алергиите и ще удовлетворим желанието на десетки слушатели да говорим по-често за..

публикувано на 18.09.17 в 13:35

Само ти, сърце...

Артериалната хипертония е проблем в целия свят. Тревожното е, че тя причинява висока смъртност и инвалидизация, а през последните години все по-млади хора страдат от болестта. Проф. Светла Торбова е специалист с висока професионална подготовка по..

публикувано на 11.09.17 в 11:25

На сън и на яве...

Здравият сън винаги е белег на добра кондиция на тялото и ума и предпоставка за настроение и успешна работа през деня. Какви са болестните процеси, които пречат на пълноценния сън, как да се спасим от безсъние, има ли добри лекаства или други природни методи..

публикувано на 04.09.17 в 12:30
Д-р Евгени Бенчев

Да се завърнеш при мечтата

С явлението млади лекари и медицински сестри напускат България  почти свикнахме, но пък реагираме на часа, ако чуем за обратния пример. Ето го и него – д-р Евгени Бенчев – живее и работи във Великобритания от 2010 година насам, и се връща у нас далеч..

публикувано на 21.08.17 в 12:10

За всяко хапче – болка... (част втора)

Доайенът на българската фармакология проф. Витан Влахов ще продължи своя разказ за дългия път на лекарството – от цеха и фирмата до собственото ни здраве. Този път ще поставим въпросите за самолечението, за приема на алкохол с лекарства, за начина..

публикувано на 14.08.17 в 11:05

За всяко хапче – болка...

Професор Витан Влахов е доайен на българската фармакология и разговорът с него ще премине през няколко нива: наивистика и старите методи за лечение, развитие на индустрията за лекарства и биотехнологиите, биологични и биоподобни препарати. Ще поставим и..

публикувано на 07.08.17 в 10:30
Проф. Владимир Пилософ

Юлско утро - за малки и големи

Педиатрията е сред най-деликатните лекарски специалности, а проф. Пилософ е от доайените в професията. Без анамнеза, често без думи, но с голяма прецизност лекарят трябва да постави диагноза и да назначи правилното лечение. Въпроси за обсъждане много:  кога..

публикувано на 31.07.17 в 09:55

Сенна хрема

Станислав Лем е писател-фантаст, но сенната хрема е реално страдание. Ще говорим и за едното, и за другото, но с акцент върху болестните процеси, протичащи в областта на алергологията. Гостът ни д-р Елена Петкова има опит и практика в Клиниката по..

публикувано на 24.07.17 в 09:15

Страховете на лятото

Много проблеми може да ни се стоварят на главата, ако сме нехайни към собственото здраве през лятото. Този прагматичен акцент ще поставим в разговора с инфекциониста доц. Атанас Мангъров. Акцентите: морбили и холера по света, има ли опасност за нас,..

публикувано на 17.07.17 в 09:45

Пази като очите си...

Очите са дар божи, но много нежни и раними – в буквалния и в преносния смисъл. С доц. Анета Мишева ще погледнем в детските очи и в очите на възрастните с офталмологична прецизност. Много са съвременните технологии и техники за лечение на очни заболявания,..

публикувано на 10.07.17 в 09:35