За здравето

събота, от 8.05 до 8.55 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Проф. Димитър Чавдаров

Междуредие

Разговор за неврология, стрес, агресия, работа и дълголетие. Проф. Димитър Чавдаров за въпросите, които четем между редовете: как да добавим години към живота и живот към годините, ген или съдба е болестта, стилистика за качествени старини? И още:..

публикувано на 01.07.19 в 08:30
Академик Владимир Овчаров

Мъдростта на медицината

Моралът срещу парите, етичните завети от древността, лекарят – Бог или човек? И още: защо учените не приемат евтаназията, от какво боледува сърцето на младия стресиран човек, следовници на Хипократ – репортаж от клетвата на български студенти по..

публикувано на 24.06.19 в 09:10

Ударите на сърцето

Най-честите болести и усложнения при сърдечно-съдовата патология, климатични влияния, солта и начинът на живот, ролята на спорта, алкохола и възрастовите промени - разговор с кардиолога проф. Арман Постаджиян. И още: симптоми и реакция при сърдечна..

публикувано на 17.06.19 в 09:20
Огнян Колев

Равновесие за тялото и духа

Равновесие – за тялото, за духа и привидния космически хаос ще говорим с проф. Огнян Колев. • Акценти: двигателни болести, защо и кога губим равновесие, неврологията – ключ на Земята, парола към Космоса. • И още: йога и разум, психология на..

публикувано на 10.06.19 в 09:25
Проф. Владимир Пилософ

Педиатрията – моя любов

Разговор за детското здраве и всички нюанси в грижата за него. Разговор с участието на проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, и мнения на специалисти по детска кардиология и ендокринология. Акценти: пари или..

публикувано на 03.06.19 в 09:30
Проф. Захари Кръстев в студиото на програма „Христо Ботев“

Консилиум

Гостуват двама професори с класически познания по медицина: Витан Влахов и Захари Кръстев. Акценти: системата срещу съсловието, как да пием лекарствата си, анамнезата – успехът на терапията. Защо младите поколения медици имат свой стил на преглед и..

публикувано на 20.05.19 в 09:15
Проф. Пламен Гацов в студиото на програма „Христо Ботев“

Ритъмът на живота

Разговор с кардиолога проф. Пламен Гацов. Акценти: сърдечна недостатъчност и реалните й симптоми, аритмия и предсърдно мъждене, хипертрофия и стареене на сърдечния мускул. И още: терапия и природни методи за лечение на сърдечно-съдовите болести, качество..

публикувано на 13.05.19 в 09:30
Д-р Ралица Стоянова

Психология на болката

Разговор с клиничния психолог д-р Ралица Стоянова. Акценти: от какво се нуждае болният: от лекар и близки, от медицинска грижа и добра дума, от подходяща терапия. Свиждането – жест на състрадание или вдъхване на вяра? Видове терапевтични техники в областта..

публикувано на 07.05.19 в 09:45

Родени, за да правим добро…

Разговор за празника и за погледа към него от прозореца на болничната стая. Различните гледни точки обобщават – д-р Стефан Константинов, проф. Ива Петкова, д-р Роси Попова и пациенти от Националната онкологична болница. И още: трансплантацията като форма на..

публикувано на 30.04.19 в 09:35
Д-р Росица Попова в студиото на програма „Христо Ботев“

Удоволствие, достъпно за всички възрасти

„Удоволствие, достъпно за всички възрасти…“ – има такава френска поговорка, но в разговора ще говорим за вредните навици в храненето. Гостува ни д-р Росица Попова, с която акцентирахме върху: пост, диета и преходът към нормално хранене, анорексия и..

публикувано на 22.04.19 в 09:30