За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации
Проф. Николай Цанков в студиото на програма „Христо Ботев“

Нежна кожа

Проф. Николай Цанков е сред доайените в българската дерматология, той е член-кореспондент на БАН в тази област и ще ни бъде безкрайно полезен: със съвети и напътствия, с рецепти и терапевтични схеми за лечение на заболяванията по кожата. Няма да пропуснем..

публикувано на 18.06.18 в 08:50

Властелини на болката

Болката е феномен не само в медицинския, но и в общофилософския смисъл. Избягваме да говорим често за нея, защото е твърде лична. Преди години проф. Иван Смилов постави началото на годишни срещи, посветени на болката. Всички специалисти на едно..

публикувано на 11.06.18 в 09:50

Истории за деца и герои

Ден на детето или ден на Ботев? – въпрос, задаван всяка година по това време. Календарно обременени ще отговорим – и двете юнски дати са значими. Затова посвещаваме „За здравето” на педиатрията и на лекарите, достойни за паметник. Говорим за..

публикувано на 04.06.18 в 09:00

Истински докрай...

От студио, изнесено на конгреса на българските уролози, проведохме своеобразен консилиум за най-честите болести в напреднала възраст: ДПХ (уголемена простата), инконтиненция, карцином на пикочния мехур и на простата. Анализирахме всички аспекти на..

публикувано на 28.05.18 в 09:00
Проф. Росен Коларов

Светлосенките в хирургията

Проф. Росен Коларов е водещ лицево-челюстен хирург, доскоро национален консултант, отдавна преподавател по художествена фотография. Разговорът с него не може да бъде „укротен” само в една област, затова ще преплитаме сюжети от медицината и от изкуствата, от..

публикувано на 21.05.18 в 09:00
Акад. Богдан Петрунов

Светът на алергиите

Акад. Богдан Петрунов има огромен опит и познания в областта на алергиите. Символично ще пренесем лекарския му кабинет, в който той продължава да практикува, в студиото, за да получим отговори. А въпросите са много: алергените в бита и в природата, насекоми..

публикувано на 14.05.18 в 09:30
Проф. Владимир Пилософ в студиото на програма „Христо Ботев”

Детство мое...

Темата „детско здравеопазване” е винаги актуална – един лекар стои срещу безмълвно и беззащитно същество и трябва да открие къде е скрита болката. Трудно упражнение, независимо от новите технологии. Но българските педиатри се справят отлично – с един от..

публикувано на 08.05.18 в 09:00
Д-р Николай Шарков

Зъбобол

Д-р Николай Шарков има достатъчен опит като зъболекар, преподавател и ръководител на съсловната организация. В разговора поставяме акценти върху цените и услугите, предлагани в бранша, правата ни като пациенти в стоматологията, оралната хигиена и грижата за..

публикувано на 30.04.18 в 09:20
Академик Владимир Овчаров

Митове и реалност...

Акад. Владимир Овчаров не отрича съществуването и ролята на т. нар. интерстициум в човешкото тяло, но се съмнява в тезата, че именно от него се „произвеждат“ раковите клетки. Освен това ученият има много интересни прогнози за бъдещето на Хомо сапиенс, които..

публикувано на 23.04.18 в 09:15
Доц. Донка Стефанова

Старата гостенка

Лекари и учени отдавна смятаха за премахнати болести като холера, тиф, морбили, сифилис и прочие. Списъкът не е кратък, в него включваме и туберкулозата. Заболяванията, които смятахме характерни за един друг свят и друго време, започнаха доста често да ни..

публикувано на 16.04.18 в 09:15