За здравето

събота, от 7.15 до 8.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Роза Дамянова, Аделина Александрова


Публикации

Само ти, сърце...

Артериалната хипертония е проблем в целия свят. Тревожното е, че тя причинява висока смъртност и инвалидизация, а през последните години все по-млади хора страдат от болестта. Световният ден за борба с хипертонията е само формалният повод да говорим за..

обновено на 22.05.17 в 12:21

Сенна хрема

Станислав Лем е писател-фантаст, автор на роман с това заглавие, но сенната хрема е реално страдание. Ще говорим и за едното, и за другото, но с акцент върху болестните процеси, протичащи в областта на алергологията. Гостът ни д-р Елена Петкова има..

публикувано на 09.05.17 в 14:00

За всяко хапче – болка... (част втора)

Доайенът на българската фармакология проф. Витан Влахов ще продължи своя разказ за дългия път на лекарството – от цеха и фирмата до собственото ни здраве. Този път ще поставим въпросите за самолечението, за приема на алкохол с лекарства, за начина..

публикувано на 02.05.17 в 10:20

За всяко хапче – болка...

Професор Витан Влахов е доайен на българската фармакология и разговорът с него ще премине през няколко нива: наивистика и старите методи за лечение, развитие на индустрията за лекарства и биотехнологиите, биологични и биоподобни препарати. Ще поставим и..

публикувано на 25.04.17 в 10:45

Не на шега...

Навръх 1 април се опитахме заедно с д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК, с усмивка да поставим сериозни въпроси: за правата ни в здравеопазването, гарантирани от Националния рамков договор, за лечението на редки и автоимунни болести, за собствените..

публикувано на 03.04.17 в 09:45

Морбили по никое време...

Проблемите на децата, останали извън имунизационния календар, са многобройни. Боледуването от морбили е един от тях, но съществуват десетки други инфекциозни заразни болести, особено рискови в детска възраст. С ще поставим акцент върху познанието и..

публикувано на 27.03.17 в 10:15
Изменение на зрението при глаукома

Превенцията и лечението на глаукомата – път към светлината

Пътят към светлината може да бъде засрашен от много неща, едно от тях е глаукомата. Болестта е тиха и коварна, в България са диагностицирани около 80 хиляди души, но мнозина други не знаят, че страдат от глаукома. В полезен и прагматичен стил..

публикувано на 20.03.17 в 09:55

Спешно отделение

Спешните болестни състояния са сред най-честите причини за смъртен изход. От собственото ни поведение и бързата реакция на медиците зависи шансът за живот. Тези акценти ще дискутираме на фона на една награда – „Медик на годината“, присъдена на лекарите от..

публикувано на 13.03.17 в 09:55

„За здравето“ – девет години по-късно...

Ще се върнем към началото на предаването и ще се спрем на развитието му, и на смисъла от нашата работа. Гост в студиото проф. Николай Цанков и някои от първите участници. Акценти: медицината и здравето през последното десетилетие, как се променя..

публикувано на 06.03.17 в 09:40
Д-р Мариана Симеонова

Жажда за живот

Сложен е проблемът с трансплантирането на органи, тъкани, клетки и кръвни продукти. Не само като организация и висша медицинска технология, но и като народопсихология, обществена ангажираност, вяра. В сложния лабиринт от лекарско майсторство и морални..

публикувано на 27.02.17 в 09:45