За здравето

събота, от 8.05 до 8.55 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Д-р Росица Попова в студиото на програма „Христо Ботев“

Удоволствие, достъпно за всички възрасти

„Удоволствие, достъпно за всички възрасти…“ – има такава френска поговорка, но в разговора ще говорим за вредните навици в храненето. Гостува ни д-р Росица Попова, с която акцентирахме върху: пост, диета и преходът към нормално хранене, анорексия и..

публикувано на 22.04.19 в 09:30

Пази като очите си…

„Пази като очите си…“ – мъдра мисъл, към която погледнахме от позицията на офталмолога проф. Ива Петкова. Акценти в предаването бяха недоносените деца и зрението, съвременни методи за лечение, глаукома и катаракта, колко често да ходим на лекар и да сменяме..

публикувано на 15.04.19 в 10:05
Проф. Боряна Делийска

В тишината на болката

Разговор по проблемите на нефрологията с участието на проф. Боряна Делийска. Акценти: защо бъбречните болести нямат ярка симптоматика, какво да изследваме и контролираме, същина на превенцията? Медицина и литература за деца, самочувствието на потомствения..

публикувано на 08.04.19 в 11:05
Проф. Радка Тинчева в студиото „За здравето“

Жажда за живот

Разговор за генетичните аномалии и редките заболявания с участието на проф. Радка Тинчева. Акценти: често срещаните диагнози, симптоматика и лечение, режим на отглеждане и поведение на родителите, факторът ДНК? Теми в развитие: синдром на Даун, болестта на..

публикувано на 25.03.19 в 09:10
Д-р Петър Чипев в студиото на „За здравето“

Цветът на сънищата

Разговор за медицината на съня и всички здравословни проблеми, пряко свързани с нея. С д-р Петър Чипев от ВМА ще коментираме различни аспекти: качеството на съня като пряка зависимост от здравето и възрастта, както и от вредните навици – късното хранене,..

публикувано на 18.03.19 в 10:05
Д-р Румяна Динолова

„Полет над съвремието...“

Гост в студиото д-р Румяна Динолова, психиатър в Центъра по обществено здраве. Акценти: депресията и стреса като фактори за психични разстройства, причини за отключване на агресия и склонност да нараним, дори да убием, съвременните „играчки“ и начин на..

публикувано на 10.03.19 в 10:35
Проф. Пилософ, Калина Станева, Стойчо Стоев и Роза Дамянова

"За здравето“ – 11 години по-късно

Празничното издание на „За здравето“ е със сборна тематика със следните акценти: за началото... без носталгия, панорама на здравните събития, новите идеи, гости „точно в осем“. Седмични теми в развитие: показания и противопоказания при ваксинации,..

публикувано на 05.03.19 в 12:29
Красимир Минкин

Здравните пилигрими

Всеки познава приятел, колега, роднина, който е потърсил медицинска помощ в друга държава. Този безкраен керван на надеждата вече може да отведе част от пациентите в български болници. Огромни са възможностите пред неврохирурзите у нас и това е поводът..

публикувано на 25.02.19 в 10:18
Проф. Христо Куманов

Медицински и психологически аспекти на трансплантациите

Между надеждата и отчаянието – това са полюсите в медицински и психологически аспекти на трансплантациите. Мненията на проф. Никола Владов, проф. Христо Куманов и д-р Михаил Христов ще очертаят реалностите у нас в тази висша медицинска дейност...

публикувано на 18.02.19 в 09:10
Николай Дамянов

Денят на хирурга

Разговор за дълг и безсъние, за професионалната отговорност на лекаря. Гостува доц. Николай Дамянов от МВР болница. Акценти: сложността на коремната хирургия, лечението на хемороиди, надежди в битката с рака на дебелото черво. Характерна симптоматика,..

публикувано на 11.02.19 в 09:35