Джагадамба за тийнейджъри

Нищо, свързано с милите ни „тийнове“, не е просто и лесно. Да ги убедиш посред лято, че там някъде си в Балкана има някакви си хора, които ще ги научат на някакви си полезни неща… Забрави! Ако обаче звездите са благосклонни и особено, ако вече са били на..

публикувано на 04.08.19 в 08:50

Владислав Михайлов за пътешествията и любопитството

Владислав Михайлов е пътешественик, журналист, автор на две книги – „Америка - дневник на пътешественика“ и „Хавай“ – пътепис за Хавайските острови – за миналото, за ритуалите и за съвременната култура. Заедно със съпругата си Бети имат и три деца. Затова..

публикувано на 03.08.19 в 09:35
Остров Корфу

Корфу и „Градината на боговете“

„Тази година имаше изключително плодородно лято, сякаш слънцето бе изтръгнало от острова особено щедър дар: за пръв път видяхме такова изобилие от плодове и цветя, за пръв път морето бе толкова топло и пълно с риба, за пръв път толкова много птици..

публикувано на 02.08.19 в 17:05

Ловът иска жертви, нека да не сме ние

След седмица се открива птичият лов. Какви правила трябва да спазват ловците при излет – за това ще си говорим с опитни колеги от различни краища на страната. Ние имаме какво да ги питаме, те имат какво да ни кажат. Ще ги питаме, ще внимаваме какво ни..

публикувано на 02.08.19 в 16:40

Науката алгология

Тази наука изучава водораслите: една голяма и пъстра група от десетки хиляди видове растения, които обитават различни дълбочини на морски и сладководни басейни, но някои от тях са се приспособили да живеят и по кората на някои дървета, както и по влажни..

публикувано на 01.08.19 в 17:05
Вячеслав Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. На заден план в средата: Йоахим фон Рибентроп и Йосиф Сталин.

От пакта „Молотов – Рибентроп“ до 38-ия паралел

В разгара на лятото на 1939 г. в Москва е сключен Пактът „Молотов – Рибентроп“, с който се дава действителен картбланш за започване на Втората световна война. Споразумението, чиято подготовка върви от пролетта, е подписано на 23 август и само след 8 дни..

публикувано на 31.07.19 в 17:15
Думата „антология“ произлиза от старогръцкото ἀνθολογία („събиране на цветя; букет от цветя“), съчетание от ἄνθος („цвете“) и λέγω („събирам“). Днес „антология“ основно се използва за сборник от литературни творби.

Етимология за всички

Не че всеки може да етимологизува, стига само силно да го желае и да не му липсва въображение. Дори и титулувани езиковеди не се хвърлят лекомислено в дълбоките, мътни и осеяни с подводни камъни, пещери и пропасти води на етимологията. Хипотезите, разбира..

публикувано на 30.07.19 в 17:05
Стела Гачевска и Петър Крумов в студиото на предаването.

Фондация „Конкордия България“: Социална работа с Европейско измерение

„Социална работа с Европейско измерение“ – така експертите оценяват работата на Фондация „Конкордия България“, която вече 11 години работи с маргинализирани и рискови групи в софийските квартали, известни най-вече със своите гета. Екипите ѝ не просто..

публикувано на 30.07.19 в 13:05
Дъга над водопадите Игуасу.

Ракия от метлата на баба Яга, неувяхващото „Шоу на Шер“ в Ню Йорк

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря..

публикувано на 29.07.19 в 09:10

И старило, и патило – в по-малко от час

Може да сме старомодни, но ние предпочитаме да трупаме опит не от чичко Гугъл, а като си говорим с хората.  Та по този изпитан метод днес ще ви предадем част от знанията, които са натрупали хора от Родопите. През тази седмица ще гостуваме на ловците..

обновено на 26.07.19 в 16:31