Лабиринти на познанието

Снимкачетвъртък, от 15.30 до 17.00 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Росица Панайотова, Георги Стефанов

Публикации

Участници в V Международен конгрес на биоразнообразието в София

V Международен конгрес по биоразнообразие

Петият международен конгрес по биоразнообразие се проведе от 11 до 13 октомври в Биологическия факултет на Софийския университет. Конгресът беше посветен на решаването на проблемите, свързани с евро-средиземноморското опазване на животински и растителни..

публикувано на 17.10.19 в 17:15
Обучени кучета помагат на тежко или неизлечимо болни в Център за палиативна грижа, Мексико

Болката и правата на пациента у нас

По един или друг повод като феномен физическата болка е била свързвана със сила или слабост, с оцеляване, със сигнал за здравословен проблем, който трябва да бъде решен, с чувство за загуба, с познание чрез страдание, с какво ли още не.  Само че в..

публикувано на 10.10.19 в 17:10

Изкуственият интелект – творец на изкуство?

Миналата година на аукционен търг в Ню Йорк продаденият портрет на неизвестния Едмон дьо Белами, създаден от софтуер – дело на екип програмисти, започнал в наддаването от четирицифрена сума, достигна при продажбата шестцифрено число. Компютърни програми..

публикувано на 03.10.19 в 17:05

Biotech Atelier 2.0

Вчера за втора поредна година в „София Тех парк“ се проведе значимо научно събитие, което е на път да се превърне в традиция. Фокусът на тазгодишното „Ателие по биотехнологии 2.0“, в което се включиха повече от 40 експерти от различни страни бе съсредоточен..

публикувано на 26.09.19 в 17:05

Генномодифицираният и автентичният спорт

След появата на технологията CRISPR възможностите за лечение чрез прецизно редактиране на човешкия геном чувствително се разшириха – вече са постигнати редица успехи при справянето с тежки имунодефицитни синдроми и метаболитни заболявания. Замяната на..

публикувано на 19.09.19 в 17:05
Стоунхендж

Между небето и камъка

Мегалитните комплекси като част от култовите представи на древните хора, свързани със свещените измерения на Отвъдното и Космоса, срещани в различни региони на нашата планета поразяват не само специалистите, но и всеки любознателен човек. Както и фактът, че..

публикувано на 12.09.19 в 17:05

Странностите на подсъзнанието

Защо нашето подсъзнание не се интересува дали въобще съществуват време и реалност извън нас самите? Лъжовно ли е то както съзнанието? И какво трябва да знаем, за да се опитаме да осъществим контакт с това тайнствено депо на древни инстинкти, символи и..

публикувано на 29.08.19 в 17:05

Различната гравитация

Как би трябвало да се промени големината на класическия земен стадион, за да се изиграе футболен мач на Марс? С гравитацията шега не бива. Затова, за да отговори на този въпрос, астрофизикът от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св...

публикувано на 22.08.19 в 17:05

Дрехите, които не се нуждаят от пране

Напоследък все по-често се говори и пише за самопочистващи се на слънце и устойчиви на замърсяване свръххидрофилни дрехи, които са свързани с постиженията на модерните нанотехнологии. За какво конкретно става дума и създават ли се на нанониво рискове за..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Науката алгология

Тази наука изучава водораслите: една голяма и пъстра група от десетки хиляди видове растения, които обитават различни дълбочини на морски и сладководни басейни, но някои от тях са се приспособили да живеят и по кората на някои дървета, както и по влажни..

публикувано на 01.08.19 в 17:05