Лабиринти на познанието

Снимкачетвъртък, от 15.30 до 17.00 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Росица Панайотова, Георги Стефанов

Публикации

Кирило-Методиевият превод на Библията

Разговор с ръководителката на катедра „Библеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова за проблемите, съпътствали появата на първите библейски книги на разбираем за славяните език, за специфичния подход на светите братя равноапостоли..

публикувано на 23.05.19 в 17:05
Родопски силивряк

Възкръсващото цвете

До момента на планетата ни са познати около 300 хиляди растителни вида. Сред най-интересните от тях e балканският ендемит, известен у нас като Родопски силивряк и Орфеево цвете. Преживяло ли е наистина това забележително растение в състояние на анабиоза..

публикувано на 16.05.19 в 17:05
Екипът на НПМ в действие

По следите на динозаврите у нас

Разговор с д-р Латинка Христова и нейната колежка Ралица Коньовска, консерватор на фосили от секция „Палеонтология и минералогия“ към Националния природонаучен музей при БАН за изводите, направени от учените след намирането на фрагменти от динозаври в една..

публикувано на 02.05.19 в 17:05
Манастирът Симоно-Петра, в далечината връх Атон

Тайнствените пещери на Атон

Атонската Света гора до ден днешен продължава да крие много тайни. В това продължават да се убеждават изследователите, които продължават да изучават загадъчните недра на полуострова, на който са изградени двадесет манастира, повече от десет скита, стотици..

публикувано на 25.04.19 в 17:05
Георги Иванов и Николай Рукавишников на борда на космическия кораб „Союз-33”

Космосът – все по-близък

Вчера се навършиха 40 години от драматичния полет на нашия първи космонавт Георги Иванов, превърнал България в шестата страна, изпратила свой космонавт в открития Космос. Как страни като Индия, Япония и Китай, чиито представители политат за първи път доста..

публикувано на 11.04.19 в 17:05

Сеизмологията на Черно море

Защо зачестяват напоследък – макар и слаби – подводните земетресения в Черно море и променят ли се дългосрочно разломите в северната част на нашето морско крайбрежие? С какви земетресения и цунамита е свързвана българската акватория в миналото и как са..

публикувано на 04.04.19 в 17:05

Дронове и закони

В наши дни дроновете заемат все по-съществена част от проектите на  летящия мениджмънт. Освен за военни цели, използвани са при охранителни и спасителни мисии, за мониторинг на различни инфраструктури и контрол на качеството на въздуха, при археологически..

публикувано на 28.03.19 в 17:05
Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН

Наука нависоко

В Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН се случват любопитни и важни неща. Сред тях е мащабен научен проект, който проследява въздействието на естествения радиоактивен фон и влиянието на ултравиолетовото излъчване на различна..

публикувано на 21.03.19 в 17:10
Тоалети създадени с 3D принтер

Мода и високи технологии

Американският художник от полски произход Барнет Нюман твърди, че „дамските дрехи са живопис, а мъжките – скулптура“, но художникът, определян от познавачите като представител на абстрактния експресионизъм и по-специално на течението Color Field Painting,..

публикувано на 14.03.19 в 17:05

Международният астрономически съюз навършва век

През 2019 г. светът празнува 100 години от основаването на тази организация, обединила астрономически общества от над 70 страни. През 1957-а към нея се присъединява и България, макар че като индивидуален член на Съюза още през 1938-а е избран големият..

публикувано на 28.02.19 в 16:55