Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Дуети

Темата на странстването ни между барок и рок условно можем да наречем„музика за двама“. Много и с богати нюанси са конфигурациите в тази посока. „Преброено“ на латински двамата са „дуо“, на италиански – „дуето“. Можем да добавим и нюанси: „разговор“,..

публикувано на 02.07.19 в 11:10

Ударни инструменти

В часа преди полунощ имаме удоволствието да навлезем в магичния свят на ударните. Два камъка, дърво върху дърво, удар с длан по опъната кожа, звън по чаша или още по-култивирано: всякакви барабани, тимпани, камбани, триъгълник, вибрафон или маримба – с..

публикувано на 17.06.19 в 09:10
Клаудио Монтеверди и Томас Долби

Мечтания

Съчетаваме копненията на Шака Кан, Васил Найденов, формацията „Тото“ и необузданите рок-джаз-нео-суинг автомобилни мечти на Томас Долби (Thomas Dolby)… с чувствената лежерност на бароковите любовни въжделения в творби на Клаудио Монтеверди (Claudio..

публикувано на 10.06.19 в 11:18
Арканджело Корели и партитура на неговата Фолиа

Фолии

Темата ни днес е „Лудостта“. Музиката също има своята си лудост, известна е с кодираното име Follia. Танцовата фолия си е фолия и на немски, и на италиански, и на френски и испански, най-вече – на португалски, което идва да покаже, че лудостта (особено..

публикувано на 03.06.19 в 12:11

В темпо „Алегро“

Пресечните точки между барок и рок днес обобщаваме с понятието „Алегро“. По бароковата терминология това е живо темпо, весело, бодро и радостно – все значения, запазени и до наши дни, няколко столетия по-късно. Нищо чудно, че светската музика налага..

публикувано на 27.05.19 в 10:05

В почит на…

„В почит на…“ – използваме за днешната ни тема заглавие, което срещаме при английския композитор Хенри Пърсел (Henry Purcell). Продължаваме за пореден път да откриваме неизброимите контрапункти между барока и рока. „Вариации по…“, „Фантазии върху…“,..

публикувано на 21.05.19 в 08:35

Легенда за крал Артур

В пространството между барока и рока се вмества един легендарен герой: владетелят на Логрия (така старите келти наричали Британия), рицарят на рицарите, събрани за добри подвизи около кръглата маса в двореца Камелот; притежателят на прочутия меч Ескалибур:..

публикувано на 06.05.19 в 11:30

Ламенти

На вниманието Ви предлагаме рок/барок ламенти: песни скръбни, жални, печални – музика от другия полюс на чувствата, който (иска ли ни се, или не) винаги съпътства радостта. Защото без скръбта как ли бихме разбрали колко мимолетно е щастието и колко грижливо..

публикувано на 29.04.19 в 11:00

Страстната седмица

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си..

публикувано на 22.04.19 в 12:30

Флорофония

В Индия – лотос, в християнска Европа – роза, това са цветята, означаващи съвършенството, извора на живота, милостивото сърце, душата със седемте добродетели, космическата любов... цветята, символизиращи Майката на света. В срещата ни звучат творби,..

публикувано на 15.04.19 в 12:55