Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Групов портрет - 3 част

И в миналото, и сега полифигуралната композиция е била привлекателна за изкуството и се е радвала на внимание както от страна на публиката, така и от авторите, намерили в нея постоянен източник за творческо вдъхновение. А що се отнася до обектите –..

публикувано на 18.03.19 в 18:25
Антонио Вивалди, „Гранд Фънк Рейлроуд“ (горе), „ФСБ“ (долу) и Георг Фридрих Хендел

Темпо „Виво“

Нашето пътуване между барока и рока този път е в темпо „виво“. Опитваме се да обединим всевъзможните нюанси между живост и бързина, които фигурират под условните определения: Алегро, Престо, Виваче и т.н., което не изключва поднюанси като: Молто,..

публикувано на 25.02.19 в 09:10
Група „Йес” и Анн Халенберг

Анн Халенберг и група „Йес” – в пространството между барока и рока

Те са музиканти, които познавачите на барока и рока високо ценят, а и българската публика имаше честта да се срещне с тях. Чест, примесена с радостта от незаличимо за паметта събитие. Шведското мецосопрано Анн Халенберг заедно с Оркестър Ил Помо д’оро,..

публикувано на 19.02.19 в 12:49
На горния ред: „Блъд, Сует енд Тиърс“, Жан-Батист Люли и Хенри Пърсел; на долния ред: Клаудио Монтеверди, Жан-Жозеф Муре, Джим Кроучи и Джони Мичъл

Групов портрет - втора част

И в миналото, и сега многофигуралната композиция е била привлекателна за изкуството и се е радвала на внимание както от страна на публиката, така и от авторите, намерили в нея постоянен източник за творческо вдъхновение. А що се отнася до обектите –..

публикувано на 11.02.19 в 09:05

Групов портрет - първа част

И в миналото, и сега полифигуралната композиция е била привлекателна за изкуството и се е радвала на внимание както от страна на публиката, така и от авторите, намерили в нея постоянен източник за творческо вдъхновение. А що се отнася до обектите –..

публикувано на 04.02.19 в 13:38

Тромбонисимо

Когато решихме да представим музика за тромбон и тромбони, малко се колебаехме дали този импозантен със звук и осанка инструмент няма да внесе известно еднообразие, но оказа се, че превъплъщенията му в двата стила са толкова интригуващи и много, че дори и..

публикувано на 10.12.18 в 16:35
Стийв Морз и Ема Къркби

Двама звездни музиканти

Тя има сладкозвучен ангелски глас, който сравняват с поток от сребро, с бистрозвънка камбанка,. Той е покоряващ с майсторството си китарист, който свири на специален инструмент, комбинация от Fender Telecaster и Stratocaster, но използва и още един - китара..

публикувано на 06.11.18 в 12:15
Дейвид Фостър и Уилиам Бърд

Майстори на клавира – втора част

Представяме ви музика от времето на английските изпълнители на клавир – вирджиналистите Уилиам Бърд (William Byrd), Джон Бул (John Bull), Орландо Гибънс (Orlando Gibbons). Независимо от разликата в нюансите тяхното изкуство е свързано с традициите при..

публикувано на 23.07.18 в 09:15
Йохан Якоб Фробергер и Брус Хорнсби

Майстори на клавира – първа част

Избираме за вас музика от талантливия органист и клавесинист Йохан Якоб Фробергер ( Johann Jakob Froberger, 1616 – 1667) , чийто стил немските теоретици са определили и нарекли „Стилус фантастикус“ – нещо като мадригали без думи. У него сякаш се таят две..

публикувано на 16.07.18 в 09:10

Флейтисимо 1 и 2 част

През безброй разновидности   (от камък, кост и глина, дърво или тръстика, кехлибар, кристал, метали – благородни или не.., та до всевъзможни измерения на вездесъщата, неизбежна пластмаса), нашата Примадона в пространството между барок и рок, още от..

публикувано на 02.07.18 в 16:20