Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Публикации
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща,..

публикувано на 23.04.18 в 11:10
Жан-Батист Люли (вляво) и Патрик Мора

Слънчева музика

В музикалното ни странстване между седемнайстото столетие и днес е съвсем възможно да се случват и чудеса: в необичаен час слънцето милостиво изгрява и с очите си ще стопля до полунощ нашата среща. Прекрасният глас на Джанет Бейкър (Janet Abbott Baker) и..

публикувано на 16.04.18 в 14:30
Глен Гулд и Джей Грейдън

Между Глен Гулд, Джей Грейдън и отвъд…

В днешната ни среща в унисон със Светлата седмица ви срещаме с двама музиканти – личности, на които свободно можем да прикачим етикета „светли и будни умове“, а може би по-точно – и души. Несъмнено, познавачите ще доловят на мига кои са те още при..

публикувано на 09.04.18 в 09:20

Матеус Пасион, Възкресение

В Страстната седмица, в пространството между барок и рок звучи музика, посветена на Възкресение. Предлагаме на вашето внимание съвременни поп/рок изпълнения и части от Матеус Пасион (Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthæum), създаден..

публикувано на 02.04.18 в 09:15
Рисунка на певицата Джони Мичъл

Хоби и колекционерски страсти

Почти легендарна е представата, че музикантите – „роби“ на изкуството, на което са се посветили с душа, сърце, всекидневно физическо себеотдаване, (за да подържат технически формата си) са потопени изцяло в света от звуци. И че в този техен свят няма място..

публикувано на 19.03.18 в 09:20
Йохан Себастиан Бах свири на клавесин и неговото семейство (горе) и рок крупата

Рок-барок фантазии

Фантазия! Едва ли има жанр, който да е така неподвластен на строги правила и форми и да се радва на пълна свобода в изложението на музикалните мисли. Изначално фантазията се ражда в импровизацията и близо век (от началото на шестнайсетото столетие)..

публикувано на 12.03.18 в 09:10

За Нея и Него

Дали любовта е в женски род – на този въпрос английският композитор Уилиам Бърд (William Byrd, 1539/40/43-1623) недвусмислено отговаря в един от неговите мадригали, които ви предлагаме във времето между рока и барока. В срещата ни се преплита музика от..

публикувано на 05.03.18 в 11:10

Клубове – 2 част

В началото на 20 век възможностите за един музикален изпълнител и за млад композитор да бъдат чути, са били твърде ограничени: звукозаписът е прохождал, репродукторите фонограф и/ли грамофон са недостъпна новост и екзотика. Филмовата лента в е очаквала..

публикувано на 26.02.18 в 13:35

Клубове

В началото на 20 век възможностите за един музикален изпълнител и за млад композитор да бъдат чути, са били твърде ограничени: звукозаписът е прохождал, репродукторите фонограф и/ли грамофон са недостъпна новост и екзотика. Филмовата лента в е очаквала..

публикувано на 19.02.18 в 16:20

In Vino Veritas (bis)

In Vino Veritas. Във виното е истината. Щом древните са го казали, сигурно е така. Виното като символ на познанието и инициацията не е чуждо на нито една от традициите. Символ е на кръвта както с цвета си, така и с характера си – казват, че е питието на..

публикувано на 12.02.18 в 14:30