Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 17: Стара Загора

Летните празници на открито в Стара Загора започнаха грандиозно. Над 2000 зрители се събраха на стадион „Берое“ за спектакъла на операта „Кармен“ на Жорж Бизе. Точно тази опера избра Веселина Кацарова, за да се представи за първи път в цял спектакъл пред..

публикувано на 21.07.17 в 12:00

„Капричио“ на Рихард Щраус в Инсбрук с българско участие

На 17 юни се състоя премиерата от операта „Капричио“ на Рихард Щраус. Постановката е на Антони Пилаваки, сценография и костюми Татяна Ившина, диригент Франческо Анджелико. В спектакъла участват и двама българи. Алек Аведисян като Графа – Има сигурен,..

публикувано на 14.07.17 в 15:32

Стефано Пода: За мен операта е символ на тоталното изкуство

В събота на 15 юли на античния театър в Пловдив ще бъде представена операта „Силата на съдбата“ на Верди. Постановката – режисура, костюми, сценография, хореография и осветление е на Стефано Пода . Неизброими са постановките му най-вече на оперни заглавия..

обновено на 14.07.17 в 10:16
Саша Мякиля

Диригентът Саша Мякиля: Чувствам се много свързан с втората симфония на Сибелиус

Днес (22 юни) от 19.00 часа в столичната зала „България“ ще се състои последният симфоничен концерт на Софийската филхармония за сезон 2016/2017. В събитието, озаглавено „Духът на севера“, публиката ще има удоволствието да се наслади на Концерт за пиано и..

публикувано на 22.06.17 в 15:25
Концерт на хор

Великолепни звуци на Петдесетница в Бад Гойзерн

Петдесетница е голям християнски празник в Централна и Западна Европа. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Възкресението и се чества с празнични литургии във всички католически църкви. В неделята на Петдесетница..

публикувано на 20.06.17 в 15:35
Томас Енцингер пред паметника на Франц Лехар

Томас Енцингер - новият художествен ръководител на фестивала "Лехар" в Бад Ишъл

В пресконференция под наслов „Културата трябва да продължи да се развива“ новият художествен ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл се представи на журналисти от региона. Томас Енцингер ще ръководи фестивала това лято само административно, тъй-като..

публикувано на 19.06.17 в 10:48
Сградата на театъра в Бад Ишъл, където се провежда фестивалът

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 13: фестивалът „Лехар“ в Австрия

Разположен в Горна Австрия край река Ишъл град Бад Ишъл е балнеоложки център още от ранния 19 век, любимо място за отдих на високопоставени личности и предпочитана лятна резиденция на император Франц Йозеф I. През 1948 година в Бад Ишъл умира Франц Лехар. В..

публикувано на 19.06.17 в 10:35

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 12 – Пловдив

От 10 юни до 29 юли Пловдив примамва ценителите на музиката със своя прочут фестивал на Античния театър Opera open . 11 събития, от които 4 опери като две са премиерни постановки, голям симфоничен концерт, „Страдивариус камерата“, класически балет,..

публикувано на 16.06.17 в 17:32
Димитър Ненов и новият компактдиск с негови творби

Пианистът Иво Върбанов представя компактдиск с музика от Димитър Ненов

Програмата на 48-ото издание на фестивала Софийски музикални седмици за пореден път ще даде възможност на меломаните да се запознаят с най-новата продукция, създавана от българските музиканти у нас и по света. В неделя от 17.30 часа в залата на НМА..

публикувано на 12.06.17 в 09:24

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 11 – Корфу

Оперен фестивал „Дионисия“ на остров Корфу. Звучи примамливо и екзотично. Първото издание ще бъде от 8 до 24 септември, а организатор е фондация „Орлин Анастасов“ . Откриването е с „Норма“ на Белини с Димитра Теодосиу, Франческа Романа, Борис Луков и..

публикувано на 11.06.17 в 09:10