Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Квартет „Адорно“ ще представи музиката на Италия

Дипломация и музика – нов цикъл на Софийската филхармония

Новият цикъл на Софийската филхармония  се провежда веднъж в месеца, във вторник. Нарича се „Дипломация и музика“ и е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения на България с водещи европейски страни.  Първият..

публикувано на 14.10.19 в 09:15

„София квартет“ откри сезона си

С изпълнение на Струнен квартет №1 от Пьотър Илич Чайковски и Струнен квартет №2 от Александър Бородин музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония изнесоха на 9 октомври своя първи концерт в камерна зала „България“ . Избраната програма за..

публикувано на 10.10.19 в 20:15

„Зографът Захарий“ на Марин Големинов отново на софийска сцена след близо 45 години

„Осем премиерни заглавия – четири опери, два балета, два мюзикъла и две концертни изпълнения“ – това е предложението, което отправя към публиката акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера. Летният  сезон завърши на 15 септември след..

публикувано на 10.10.19 в 09:20

Първи фестивал на камерната опера

От 2 до 6 октомври в дома на културата „Средец“ ще бъдат представени дванадесет камерни пиеси. Идеята е на режисьора Петко Бонев, който открива единомишленици и това са: Старозагорската опера, Софийска филхармония – вокален ансамбъл „Bella voce“, „Quarto..

публикувано на 02.10.19 в 14:05

Новият сезон на Софийската филхармония

Днес (12 септември) Софийската филхармония открива своя нов сезон. На пулта застава новия главен гост-диригент Саша Гьотцел, който дирижира Симфония №1 на Густав Малер и Концерт за пиано и оркестър №9 на Волфганг Амадеус Моцарт. Първият солист в новия сезон..

публикувано на 12.09.19 в 14:22

Детската програма на Пловдивската опера

От 5 до 8 септември край новия фонтан на Бунарджика ще се състоят спектаклите от детския фестивал „Опера опън“. Госпожа Опера кани своите приятели и почитатели на среща с „Пиратите от Пензанс” на 5 септември от 18 часа, „Вълшебната флейта за деца” от Моцарт..

публикувано на 04.09.19 в 09:45
Лора Чекоратова

Фестивалът „Неотъпкана пътека“ с второ издание (видео)

Пътеката на фестивала, който беше организиран в с. Ковачевица, вече има своя добре очертан път. „Тази година ще тръгнем по много различни пътеки“ – казва Лора Чекоратова , пианистката, която успя с огромна подкрепа от България и чужбина да сбъдне своята..

публикувано на 31.07.19 в 13:05
Момент от генералната репетиция на операта „Траян в Тракия“

Император Траян се завръща в оперен спектакъл

До 117 г. римската империя се управлява от император Марк Улпий Траян. По това време Рим достига най-големи териториални размери. Основани са нови градове, които и след това процъфтяват. Това са Марцианопол, до днешна Девня, Никополис ад Иструм, до днешен..

обновено на 25.07.19 в 12:50

Десет години фестивал на камерната музика в Арбанаси

През 2010 г. родената във Велико Търново Юлита Фъсева, подкрепена от съпруга си Димитри Местдаг, решава да създаде летен фестивал в Арбанаси . Красивите църкви стават домакин на концертите, които събират приятели, гости и жители на живописния гард. Около..

публикувано на 18.07.19 в 15:55

Едно вълнуващо лято за Софийската опера

Традиционно националният ни оперен театър предлага много и различни спектакли на открито. Десет години навърши фестивалът „Опера в парка“. „Открихме го с голям оперен концерт, след това „Дон Паскуале“, направихме премиерата на „Кармина Бурана“,..

публикувано на 11.07.19 в 12:20