Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Едно вълнуващо лято за Софийската опера

Традиционно националният ни оперен театър предлага много и различни спектакли на открито. Десет години навърши фестивалът „Опера в парка“. „Открихме го с голям оперен концерт, след това „Дон Паскуале“, направихме премиерата на „Кармина Бурана“,..

публикувано на 11.07.19 в 12:20
На пресконференция част от творческия екип представи постановката „Селска чест“

Премиера на русенската опера

„Днес изкуството е висша алгебра на метафорите и символите. Затова и прочитът на операта „Селска чест“ и на съпътстващия я балетен пърформанс „ Метаморфозите на любовта“ по музика на Астор Пиацола в Русенска опера, ще се опита да представи пред вас една..

публикувано на 21.05.19 в 11:05

Концерт на Веселина Кацарова в Линц

На 26 април Радио-симфоничния оркестър на Виена под диригентството на Константин Тринкс изнесе концерт в Брукнерхаус, Линц. Програмата на Великденския концерт беше изцяло посветена на славянските композитори и съвпадна с православния Разпети Петък. В..

публикувано на 14.05.19 в 16:25

Татяна Шиварова прави майсторски клас в Сливен

От 15 до 20 юни в Сливен ще има майсторски клас за оперни певци. Организира го оперната певица Татяна Шиварова, която въпреки че от години живее в Милано, никога не пропуска да се завръща в родния си град и да организира различни събития там. „Искам да..

публикувано на 14.05.19 в 12:10

„КласикАрт“ квартет и Василена Серафимова

На 12 май от 19 часа в камерна зала „България“ , софийската публика ще има удоволствието да се наслади на съвместното изпълнение на Василена Серафимова – вибрафон, маримба и струнен квартет „КласикАрт“. „Още една мечта се сбъдна. Мисията на..

публикувано на 12.05.19 в 08:15

Големинов, Левиев, Шостакович в концерт на квартет „Филхармоника“

На 10 май от 19 часа в камерна зала „България“ ще се състои концерт от цикъла на квартет „Филхармоника“. „Този концерт беше замислен като начало на нашия сезон, но за съжаление не можахме да го осъществим. Реализираме го сега, като в него отбелязваме с една..

публикувано на 10.05.19 в 10:25
Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов. Концерт на Божидар Божкилов (на преден план)

Божидар Божкилов спечели първа награда на певческия конкурс „Андре Шение“

На 1, 2 и 3 април във Фоджа, Италия се проведе четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Андре Шение“. Първа награда получи басът Божидар Божкилов. Има и две специални награди. В град Фоджа е роден Умберто Джордано – авторът на операта..

публикувано на 23.04.19 в 09:30

„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир..

публикувано на 22.04.19 в 09:30
Славил Димитров

„България пее“ в зала „България“

На 20 април от 18 часа Зала „България" отваря врати за четвъртото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее". И тази година в кампанията под мотото „Пеем заедно“ участие ще вземат над 150 хора и вокални формации от 35 населени места в..

публикувано на 20.04.19 в 09:10

Фестивалът „Пловдивски камерни срещи“ връща музиканти в родния им град от 9 до 16 юни

Те са съученици от пловдивското музикално училище, випуск 1997 г. „Благодарение на госпожа Нели Попова поддържаме прекрасни отношения с училището“ – казва Елия Сакакушев, който е основен инициатор на събитията. Копнежът да се върнат в родния град  свързва..

публикувано на 17.04.19 в 10:30