Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Премиера на японска творба в София и Габрово

На 21 февруари в София в Централния военен клуб и на 23 февруари в Габрово ще се състои световна премиера на концерт за флейта от японската композиторка Рика Сузуки Тя показва традициите в японската сериозна музика, която е много по-различна от..

публикувано на 20.02.18 в 16:05

Млади български музиканти с награди от „Концертино Прага“

Конкурсът „Концертино Прага“ се провежда от 1966 г. под патронажа на Чешкото радио. В него могат да вземат участие музиканти до 18 години. Всяка година по предварителен регламент в състезанието участват различни солисти или камерни формации. Конкурсът е..

публикувано на 18.02.18 в 09:05
Пианистът Евгени Божанов

Прочутият диригент Кристиан Мандял и пианистът с неповторим темперамент Евгени Божанов с общ концерт в зала "България"

На 15 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на едно фантастично съчетание от диригент, солист и програма! Концертът е един от специалните акценти в изключително интересния сезон 2017/2018 на Софийската филхармония . Кристиан..

обновено на 16.02.18 в 13:42

Звездата на цигулката Сара Чанг с концерт в зала „България”

На 8 февруари софийската публика имаше удоволствието да се наслади за трети път на изпълнението на една от най-популярните и успешни цигуларки на нашето време Сара Чанг. Талантливата красавица и нейната приказна цигулка Гуарнери дел Джезу от 1717 година..

публикувано на 12.02.18 в 09:10

Мартин Пантелеев ще дирижира „Коронационна меса“ на Моцарт

Вторият концерт от цикъла представящ солистите на Софийската филхармония ще даде възможност на публиката да се срещне с флейтистката Кремена Ачева и арфистката Весела Тричкова. Под диригентството на Мартин Пантелеев те ще изпълнят концерта за флейта и..

публикувано на 11.02.18 в 08:25

Камерен ансамбъл „Силуети“ с концерти за бебоци, за поотраснали деца и за възрастни

Те са четирима, заедно са от Музикалната академия, когато започват да изнасят концерти в началото заедно със своя преподавател проф. Венцеслав Николов, преди да си намерят име – „Силуети“ . Създават квартета, но са отворени за най-различни партньорства...

публикувано на 10.02.18 в 09:05

Премиера на „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев в Русе

Отново в Русе се поставя една от най-обичаните български опери. От премиерата си на 15 ноември 1959 г. операта е представяна по няколко пъти във всички български театри, както и в Германия, Русия, Белгия. В Русе е представена за първи път на 28 януари 1967..

обновено на 09.02.18 в 15:45

Продължават излъчванията на концерти на Берлинската филхармония в Гьоте институт

Преди една година Гьоте-институт в София започна да излъчва на живо концерти на Берлинската филхармония. Сред стотиците филиали, Гьоте-институт България е един от малкото, които получиха права за тези събития. В специално пригодената „Дигитална концертна..

публикувано на 08.02.18 в 13:20

Красимира Стоянова специален гост на „Виенските виртуози“

На 1 февруари от 19.30 часа в Голямата зала на „Музикферайн“ ще се състои концертът на „Капела Андреа Барка“ със световноизвестния пианист и диригент Андраш Шиф озаглавен „Една програма в до-минор“. Избрани са пиеси в тази тоналност написани от Йохан..

публикувано на 31.01.18 в 17:55

Зорница Иларионова ще се представи на второто издание на конкурса за цигулари в Сингапур

Много трудна е програмата. Провежда се в четири тура. Специално за участниците-финалисти е написана творба от сингапурски композитор. Изключително трудна пиеса, с много предизвикателства и инструментални, и музикантски, но е интересно произведение – казва..

публикувано на 27.01.18 в 18:15