Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации
Габровският камерен оркестър

Пътеводител на фестивалния стопаджия – Габрово

От 10 до 17 септември в Габрово ще се проведе 42-ят фестивал на камерната музика. И тази година ще имат концерт „Софийски солисти“ – един от най-обичаните от габровската публика състави. Ще бъде отбелязана годишнините на композитора Александър Танев и на..

публикувано на 09.09.18 в 10:55
Сцена от „Луд Гидия“

Метроном избра – Русенската държавна опера на софийска сцена с постановки на „Турандот“ и „Луд Гидия“

На 10 май Русенската опера предложи на софийската публика - „Турандот“. Една от най-популярните и играни в света опери е поставена от режисьора Нина Найденова. Специално за това представление е поканен диригентът Марко Дзамбели, а съставът е звезден! В..

публикувано на 22.08.18 в 12:00

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Банско опера фест“

Седмица след като завърши джазфестивалът в Банско, градският площад ще бъде готов да посрещне класическата музика. Тази година оперният фестивал ще се проведе за девети път. С най-новата си премиерна постановка на мюзикъла „Зоро“ по музика на „Джипси..

публикувано на 17.08.18 в 10:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с..

публикувано на 10.08.18 в 10:15

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Утринна звезда“

От 2008 г. започва да се провежда фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, който първоначално е национален, а след няколко години става и международен. Той има няколко издания през годината, като до този момент най-голямо и многолюдно е зимното издание на..

публикувано на 07.08.18 в 10:10

Метроном избра – „Дон Карлос“ на Верди със Соня Йончева и Йонас Кауфман

Ще ви предложим части от запис от международния музикален обмен – откриване сезона на Парижката опера при Бастилията на 10 октомври 2017 г. със спектакъл на операта „Дон Карлос“ на Верди с участието на Соня Йончева като Елизабет. С тази премиера се отбеляза..

публикувано на 26.07.18 в 13:42
Швейцарския младежки симфоничен оркестър от град Берн с диригент Дружелюб Янакиев и Теодосий Спасов (кавал) на откриването на V Международeн музикален фестивал и академия „Алегра“

Пътеводител на фестивалния стопаджия – фестивал и академия „Алегра“, Русе 2018

„За всеки млад музикант е от съществена важност да се среща с опитни известни професионалисти и колеги музиканти, за да черпи нови идеи и вдъхновение. Натрупването на колкото се може повече собствен опит като солист или партньор в камерен ансамбъл е главен..

публикувано на 16.07.18 в 11:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – лятото на Старозагорската опера

Лятото започва с „Набуко“ на Джузепе Верди на 8 юли с участието на световноизвестната певица Мария Гулегина, която ще изпълни една от коронните си роли – тази на Абигаиле. Ще й партнират румънският баритон Йонуц Паску като Набуко и Ивайло Джуров –..

публикувано на 06.07.18 в 10:10
Тази година изданието на Моцартовите празници, Правец е посветено на паметта на Христина Ангелакова

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Моцартови празници“, Правец 2018

За 14-и път музикалните празници в Правец ще се проведат от 12 до 15 юли. Фестивалът тази година е посветен на Христина Ангелакова. Тя дълги години беше основната движеща сила на това събитие, което преобръща спокойния живот в градчето за няколко дни...

публикувано на 02.07.18 в 11:09