Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации
Йоланта Смолянова, Бойко Цветанов, Серджо Олива, Калуди Калудов и Анна Мария Гюзелева (отляво надясно)

Награди „Никола Гюзелев“

За втори път на 19 септември от 18 часа в Големия салон на БАН бяха връчени наградите на фондация „Никола Гюзелев“. Нейни носители тази година са тенорите Бойко Цветанов и Калуди Калудов, италианският пианист, диригент и композитор Серджо Олива и..

публикувано на 20.09.17 в 14:15
Револвинг Аудиториум в Чешке Крумлов.

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 23 – Чешке Крумлов

Заедно с баритона Крум Гълъбов представяме летния фестивал, който се провежда в Револвинг аудиториум в Чешке Крумлов. Всяко лято там се играят опера, балет и театрални постановки. Тази година са представени оперите „Хитрата лисичка“ на Яначек,..

публикувано на 04.09.17 в 09:15

„Възрожденският Пловдив и музиката“ от Андрей Андреев – документи и спомени

Книгата е музикален аналог на великата книга на Николай Генчев „Възрожденският Пловдив“, която е любима книга на автора. Много страници от нея заема документален нотен материал, така че човек може да изсвири нещо. Шокиращото всъщност е, че няма нито една..

публикувано на 01.09.17 в 09:15

Българска вечер в Грьонинген

От 1997 г. в Грьонинген се провежда музикален фестивал наречен „Петър Велики“ . Тази година фестивалът има юбилей – 20 години. Тази година от 27 юли до 6 август. За тези 11 дни бяха предвидени около 50 концерта. Артистичният секретар на Пол Комен за..

публикувано на 29.08.17 в 09:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 22 – Мишколц, Унгария

Целта на основателите на Международния оперен фестивал в Мишколц бе да свърже Мишколц и региона с международния музикален живот. Днес основната идея на фестивала е да се продуцират модерни опери – от 20-и век, както и съвсем нови опери, които могат да се..

публикувано на 27.08.17 в 09:15
Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор – гости на фестивала.

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 21 – Балчик

„Дни на класиката“ в Балчик – фестивал, за който ще ни разкаже Ирена Гъделева, която следи фестивала за четвърти път. Този фестивал се превръща във фактор за културния туризъм. Има хора, които специално следят датите и си ангажират ваканциите да съвпадат..

публикувано на 25.08.17 в 09:35

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 20 – „Аполония“

От 26 август до 5 септември в Созопол отново ще се проведат Празниците на изкуствата „Аполония“ . Програма „Христо Ботев“ е верен техен партньор и тази година. Отново чрез нас може да проследите по-голяма част от събитията. Веки ден от 28 август до 1..

публикувано на 24.08.17 в 21:20

„Варненско лято“: Клавирен рецитал на Веселин Станев

Концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято“ – Клавирен рецитал на Веселин Станев. В програмата: Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа Фредерик Шопен – 24 прелюда, опус 28. Той не е само пианист,..

публикувано на 22.08.17 в 10:50
„Дуо концертанте“

Срещи на международния фестивал „Варненско лято“

Като част от поредицата събития, отбелязващи 20-годишнината от създаването на „Дуо концертанте“ Росен Идеалов и Георгита Бояджиева изнесоха концерт и за варненските си почитатели. Техен партньор на сцената беше пианистът Александър Василенко, с когото ги..

публикувано на 21.08.17 в 09:10
Кристиян Рьолингер и Aлисия Рафаелян (вляво)

Гостуващи солисти на международния фестивал „Варненско лято“

На 18 юли във Варна изнесоха концерт саксофонистът Кристиан Рьолингер и пианистката Алисия Рафаелян. Те изпълниха творби от Клод Дебюси – рапсодия за алт саксофон и пиано, Анри Томази – балада за алт саксофон, Такаши Йошимацу – Fuzzy bird sonata, Жюл..

публикувано на 20.08.17 в 08:55