Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации
Цвета Димитрова

Цвета Димитрова - успехите на един млад български композитор в Австрия

Приятно е да представяш млади и талантливи български музиканти. Преди няколко години се свързахме с българка живееща в Австрия, за да получаваме информации за музикални събития случващи се там. Говорейки за различни свои колеги, Цвета Димитрова притеснено..

публикувано на 23.05.17 в 09:30
Хатия Бунятишвили

Хатия - концерт в гората

В „Хатия – концерт в гората“ пианистката свири пред малка публика произведения от Йохан Себастиан Бах, Шопен, Равел, Брамс и разказва за житейските им страсти и възторг от музиката. 29-годишната Хатия Бунятишвили е родена в Грузия. Красива, темпераментна и..

публикувано на 22.05.17 в 09:30
Еманюел Паю

Еманюел Паю в България

Завършил е Парижката консерватория. И първата му работа е първи флейтист на Симфоничния оркестър на радиото в Базел, а след това свири и в Мюнхенската филхармония. Вече повече от 10 години той е първи флейтист на Берлинската филхармония. След наградите му..

публикувано на 21.05.17 в 09:30

Пътеводител на фестивалния стопаджия - епизод 9

На 22 май ще бъде открито 48-ото издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици” . Ще го открие оркестърът на Мариинския театър и неговия художествен ръководител - диригент Валерий Гергиев. Грандиозно начало на един от най-престижните..

публикувано на 19.05.17 в 16:04
Метрополитън опера, Ню Йорк.

„Метрополитън” празнува юбилей

В страниците си за култура от 9 май ежедневникът „Залцбургски новини” отделя място за 50-ия юбилей на Нюйоркската опера „Метрополитън” . Събитието е отпразнувано с необичаен, сензационен петчасов класически концерт-парад на звездите в Нюйоркския..

публикувано на 19.05.17 в 15:00

Завръщането на Валерий Гергиев в България

На 22 май ще бъде открито 48-то издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Ще го открие оркестърът на Мариинския театър и неговият художествен ръководител Валерий Гергиев. Почти 30 години изминаха от последния концерт на големия..

публикувано на 18.05.17 в 09:30

Конкурс за песенни дуа

Петият международен конкурс за песенни дуа се проведе в първите три дни на месец май в Музикалното училище в София и премина почти незабелязано, но той определено има прокарана своя пътека в това немного популярно изкуство на камерното пеене. Конкурсът е..

публикувано на 16.05.17 в 09:00

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 8

Софийският дом на световноизвестния бас Борис Христов отново събира творци. Това се случва за тринадесети път винаги на 18 май - рождения ден на певеца. Както пише в поканата - входът е с живо цвете за градината на Борис Христов. Филми, изложби, поетични..

публикувано на 15.05.17 в 09:00
Аглика Генова и Любен Димитров

Аглика Генова и Любен Димитров - специални гости на Метроном

През месец март Аглика и Любен свириха на Мартенските музикални дни в Русе. Сбъдна се една тяхна мечта - да бъдат заедно на сцената с Юрий Башмет и неговия оркестър. След това намериха време да останат малко за кратка великденска почивка, преди да..

публикувано на 14.05.17 в 14:00
Във Варна започна международният майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”.

Пътеводител на фестивалния стопаджия - епизод 7

На 11 май във Варна започна международният майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров” . За повече информация потърсихме Ганчо Ганчев - артистичен секретар, който представя журито и участващите в конкурса хорове. Конкурсът е създаден през 1975 г. той се..

публикувано на 12.05.17 в 16:33