Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Професията на мимолетното

Излезе от печат книгата на журналиста Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“. Книгата ще има своята премиера в края на септември, организирана от СБЖ, тъкмо достатъчно време повече хора да прочетат тази малко тъжна история, както я определя Иво..

публикувано на 09.09.19 в 13:00

Ясен Дараков: Медиите в България не работят с темите на обществото, а с опорни точки

В „Мрежата“ тази събота (20 юли) говорихме за медийната среда в България и симбиотичната връзка медии-политика през няколко казуса – от назначаването на нов член на Съвета за електронни медии, миналите процедури за избор на генерални директори на..

публикувано на 22.07.19 в 12:53
Кристина Домозетова, Любомир Аламанов и Михайлина Павлова (отляво надясно)

Мислете сега

Eдна ПР кампания, организирана от Движението за национална кауза (ДНК) за увеличаване на прираста на населението, раздели хората на такива, които казаха „не може така“ и на такива, които бяха категорични: „стига с тези феминистки изцепки“. Кампанията се..

публикувано на 16.07.19 в 11:35
Мина Денерт

#JagÄrHär / #АзСъмТук, когато ви говорят с езика на омразата

Социалните мрежи са може би най-важният артефакт в комуникационната среда, създаден от хора в последните десетилетия. След т.нар. „дот ком бум“ от края на 90-те, почти никоя човешка интеракция не остана неповлияна от Интернет. Времето от първите години на..

публикувано на 04.07.19 в 09:05
Михайлина Павлова и Светослав Костов в студиото на програма „Христо Ботев“

Балансът между традициите и новите технологии е възможен

Светослав Костов, новият генерален директор на БНР, завършва концепцията си за развитието на институцията, която оглави, така: „Личната ми мотивация за участие в конкурса за генерален директор на БНР е належащата реформа в общественото Радио на България,..

публикувано на 01.07.19 в 11:47
Протестиращи държат в ръцете си плакати, на които пише „Аз съм (ние сме) Иван Голунов“, по време на шествие в подкрепа на арестувания журналист Иван Голунов.

Руснаците питат

В Русия наричат безпрецедентна реакцията на гражданското общество и журналистическата гилдия на задържането, по обвинение в притежание и разпространение на наркотици, на разследващия журналист и кореспондент на сайта „Медуза“ Иван Голунов...

публикувано на 22.06.19 в 13:25

Деца в „устата“ на медиите

Сюжетът, на който обръщаме внимание в „Мрежата“ е отражение не само на събитията, но и на последиците от тях. Затова с Мария Черешева, АЕЖ, адв. Михаил Екимджиев, Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни и Иво Атанасов, СЕМ,..

публикувано на 18.06.19 в 12:40
Николета Габровска, Михайлина Павлова, Лилия Драгоева и Юлиана Методиева (отляво надясно)

Преди да пуснем при нас любовта

Ако чуваемостта за правата на малцинствата е с нисък праг, то тогава противопоставянето ни разсипва като общество - къде е истината? Защо фашизмът и ксенофобията са престъпления? В дълг ли са елитите към различните в обществото ни? Какво е общото между..

публикувано на 14.06.19 в 13:07

Медиите по време на избори и случаят Росен Босев

Тази събота в „Мрежата“ търсим отговор на няколко въпрос: Каква беше ролята на медиите по време на изборите за ЕП – кои бяха незададените въпроси, пропуснатите теми, измислените „проблеми“ и вменените тези по време на кампанията и след оповестяване на..

публикувано на 04.06.19 в 10:58
Юлия Йорданова-Панчева, Алберт Бенбасат и Михайлина Павлова

е-Sсriptum – връзката между епохите

e-Scriptum е онлайн издание, чието предназначение е да представя най- добрите постижения на студенти, докторанти и специализанти по книгоиздаване, журналистика, филологии и фотография както от СУ „Св. Климент Охридски“ , така и от други учебни..

публикувано на 27.05.19 в 12:14