Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Изпълнение на Чинзориг Чимеддорж по време на научната конференция „Будистката култура в Хималаите и Монголия“

Нова година по монголски

По стечение на съдбата поредните ни гости добавят културни щрихи с акцент посрещането на традиционната Нова година в Монголия. Срещата (която по случайност се проведе на 18-и февруари, в разгара на празника) с монголския оперен певец Чинзориг Чимеддорж ни..

публикувано на 09.03.15 в 09:35
Сибирска шейна, теглена от северни елени

Северно призоваване

В предаването продължаваме темата за северните култури с един разказ за разнообразието на народите в Сибир. На фона на много музика, в изпълнение на различни племена от Сибир, разговаряме с Димитър Венков - етнолог и историк, изследващ древните..

публикувано на 06.02.15 в 15:25
Ливанецът Хани Таук

В царството на Хани

Мулти култи картата, изработена от „Мулти култи колектив” показва културното и кулинарното богатство на София. Тук ще намерите автентични ресторанти, пекарни, сладкарници, магазини от над 20 държави. Картата има нов вариант с неизвестни досега места, който..

публикувано на 12.01.15 в 15:05
Хъдър Салфидж Ал-Хъдър (в средата) с кюрдските актьори от град Ербил: Раушен Файек (вляво) и Омар Чаушин.

Преводачът на душата

„Преводачът на душата“ – така в кюрдската музикална традиция е известен инструментът най. За него и за различните култури в Северна Сирия разговаряме в предаването с Хъдър Салфидж Ал-Хъдър. Той е роден в град Хасаке в кюрдско семейство. Неговата дойка..

публикувано на 01.12.14 в 10:00

София – столица на различни култури

За да обичаш един град и да станеш част от неговия живот и култура, не е необходимо да си роден в него, не е необходимо дори да говориш съвършено езика на страната и да имаш същия цвят на кожата. Създаваш ли нещо, работиш ли за добри каузи, ти вече си..

публикувано на 25.03.14 в 15:30

Българи от Великобритания избират кариера в България

Макар че явлението не е масово, то е факт за наши млади сънародници, получили примамливо предложение за работа в родината и вече работещи у нас. Шанса да срещнат бъдещите си работодатели те получават миналата година по време на първото кариерно изложение..

публикувано на 05.03.14 в 15:10

Божият дъжд на буквите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Multikulturni dialozi/130629_starobalgarski_kiril_metodi.mp3 Преди 1150 години светите Кирил и Методий пристъпват към осъществяването на една политическа и религиозна в основата си мисия, която по-късно на българска територия и..

публикувано на 09.07.13 в 10:43
Замъкът на град Енискорти в графство Уексфорд построен през 1190 г.

Малко преди празника на всички ирландци по света - Деня на Св. Патрик, ще ви разходим до Ирландия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evranet/130316_Multikulturni dialozi.mp3 В Ирландия можете да се насладите на най-доброто уиски в света, след като сте се измокрили до кости от неспирния дъжд, а сред горите и ливадите й са преброени 40 нюанса зелено. Шон..

публикувано на 15.03.13 в 07:58

„Евранет”

• По какъв начин ще бъдат разпределени 300 млн. лв. по процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика”. • Второ издание на състезанието „Евроскола”, организирано от информационното бюро на Европейския парламент в България. • Проект на..

публикувано на 03.01.13 в 09:49
Момент от спектакъла по музика на Де Файя и стихове на Лорка – отдясно наляво Йолина Кацарова, Татяна Данова, Йордан Рибаров

Откриване на Испания чрез стихове и музика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evranet/121229_Ispania_poezia.mp3 Как чрез поезията на Федерико Гарсия Лорка и музиката на Мануел Де Файя младежите от сдружение „Арте либеро” почувстваха културата и духа на Испания – за това, както и за самия спектакъл..

публикувано на 28.12.12 в 13:32