Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери...

публикувано на 17.03.18 в 09:40

Пролетен звън

Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце. Мокрее стопеният сняг по косите. Красиви сме в джинсите от кадифе. И чувствам как огън на кръгове..

публикувано на 17.03.18 в 09:10
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално..

публикувано на 16.03.18 в 13:14
Сцена от спектакъла на „Електра” в Метрополитън опера

"Електра" от Рихард Щраус на живо от Ню Йорк – 17 март, от 19 часа

Тази година Метрополитън опера в Ню Йорк отбелязва своя 87-и сезон на съботните радиоматинета – това е най-дълго издържалата поредица с класическа музика в американската медийна история! Поредният оперен спектакъл, който ще достигне в реално време до..

публикувано на 16.03.18 в 11:59
Маестро Емил Табаков

Откриване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - 16 март, от 19 часа

От 58 години насам всяка пролет с Международния фестивал „Мартенски музикални дни” Русе се превръща в музикална столица на България. Фестивалът продължава да удържа и развива високите си стандарти с богато жанрово и стилово многообразие в концертните..

публикувано на 16.03.18 в 10:00
Проф. Симо Лазаров и Росица Бечева в студиото на „Артефир”

Симо Лазаров чества 70-годишен юбилей

С авторски концерти, изложба и представяне на книгата „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров” на Росица Бечева започнаха честванията на 70-годишния юбилей на един от основоположниците на електронната и компютърната музика в България...

публикувано на 16.03.18 в 09:45
Миша Дидик в ролята на Алексей в спектакъла на Виенската опера

В съботната вечер – уникален запис на първата постановка на „Играчът“ от Сергей Прокофиев във Виенската държавна опера

В съботната вечер, посветена на оперното изкуство, ви предлагаме запис от Виенската държавна опера от 7 октомври 2017 година. Операта „Играчът“ е първото представление за сезон 2017/2018 и първият път, в който Щатсопер - Виена прави собствена постановка на..

публикувано на 16.03.18 в 09:10
Анелия Шуманова

Честит юбилей на Анелия Шуманова, певицата - еталон за изисканост и съвършенство на българската музикална сцена

Този петък (16 март) „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в особено изисканата компания на една от най-ярките звезди на родната класическа оперета, озарявала сцената на Държавния (тогава, днес..

публикувано на 15.03.18 в 17:54

„Играчът“ – опера в четири действия от Сергей Прокофиев

Музика: Сергей Прокофиев Либрето: Сергей Прокофиев, по новелата „Играчът“ на Фьодор Достоевски Първо изпълнение: Театър „Ла Моне“, Брюксел, 29 април 1929 г. Действието се развива в началото на XX век във въображаемия град Рулетенбург. Действащи лица:..

публикувано на 15.03.18 в 16:52

За първи път в България ще бъде изпълнена филмова пиеса на Пенка Кунева

Музика за видеоигри? От филми да, но от видеоигри? Звучи стряскащо в първия момент, но след това си даваш сметка, че това е огромна индустрия и за нея работят изключителни професионалисти. Сред тях е и българката Пенка Кунева. Името й нашумя покрай филма..

публикувано на 14.03.18 в 15:30