Сцена от операта.

Шедьовърът на Пучини „Мадам Бътерфлай” отново на сцената на Ла Моне

Кореспондентът на програма „Христо Ботев” в Белгия - Милен Венков, споделя впечатленията си за новата постановка на „Мадам Бътерфлай” на сцената на Кралския театър Ла Моне в Брюксел. Продукцията е на новаторския датски колектив Hotel Pro Forma, поставил..

публикувано на 19.02.17 в 11:30
Ансамбъл L’Arpeggiata

Слава! Глория!

Посрещаме Ви с „Обичах те дълго” - изпълнение на ансамбъл L’Arpeggiata , което откриваме в албума Homo fugit velut umbra, „Пасакалия за живота”. Дискът съдържа пиеси на Стефано Ланди - италиански композитор и преподавател, певец, изпълнител на арфа,..

публикувано на 19.02.17 в 08:00
Мартина Аройо

80 години от рождението на Мартина Аройо

За първи път за Мартина Аройо се заговаря след поредица нейни спектакли в операта на Цюрих, където работи в средата на 60-те. Цели 10 сезона тя е сред водещите сопрани на Метрополитън опера, Ню Йорк. Разбира се дори не си помислям да изброя останалите..

публикувано на 18.02.17 в 08:00
Мичо Димитров

Цигуларят Мичо Димитров се завръща на родна сцена

На 12 февруари дългогодишният концертмайстор на Симфоничния радиооркестър в Хилверсум, Холандия Мичо Димитров обяви в социалните мрежи, че от 1 март тази година официално ще се завърне в България. Ето какво написа той: Получих покана, която приех и от 1..

публикувано на 17.02.17 в 14:45

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Антонио Гисланцони Премиера -  24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: Фараонът на Египет (бас) Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) Радамес – египетски военачалник (тенор) Рамфис –..

публикувано на 17.02.17 в 11:20
Портрет (фрагмент) на Антонио Салиери от Йозеф Мелер.

За истината и историята

Изпълнение на блестящите класически и джаз пианисти Чик Кърия и Фридрих Гулда дава начало на тази наша среща, в която се обръщам към голям композитор, свързан с виенската класика, Антонио Салиери. И сигурно напълно различна щеше днес да е хорската трактовка..

публикувано на 15.02.17 в 11:30

Дуетът Милица и Асен с концерт в Студио 5 на НДК

Популярният и обичан дует Милица Божинова и Асен Масларски ще изпълни най-емблематичните си песни на 16 февруари от 21.30 часа в Студио 5 на НДК. Много от песните, създадени по най-добрите образци на съвременната българска любовна поезия, ще прозвучат в..

публикувано на 15.02.17 в 09:14
Донка Митева

Диригентката Донка Митева с няколко златни медала от конкурса „Гран При на нациите” в Берлин

Българката води вече повече от пет години съставите към Техническия университет в Берлин. Това са два хора, голям и камерен, както и голям и малък симфоничен оркестър под общото наименование „Колегиум Музикум Берлин”. Годишните концерти на съставите се..

публикувано на 14.02.17 в 12:00

Споменът за диригента Добрин Петков 30 години по-късно

Има личности във всяка национална култура, които са си извоювали приживе толкова голям авторитет, ползват се с такова всеобщо уважeние за неоспоримите си качества и достойнства, че никакви титли и официални почести не могат да прибавят нищо към тяхното..

публикувано на 14.02.17 в 09:00
Теодосий Спасов

Етноритми и симфонична музика ще огласят зала „България” на 14 февруари

На празника на виното и любовта Софийската филхармония ще сътвори нестандартно изживяване за любителите на симфоничното изкуство. Във вторник вечерта кавалджията Теодосий Спасов ще поднесе на столичната публика пъстър букет от собствени композиции,..

публикувано на 13.02.17 в 15:45