Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ясен Атанасов, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Младо изкуство – в СГХГ

„Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея” е названието на изложбата, открита в Софийската градска художествена галерия до 4 февруари. Свързана е с програмата „Място за срещи”, създадена през 2003, която от 2007 продължава във филиала на СГХГ –..

публикувано на 08.01.18 в 11:05
Радослав Нинов, ... Ах, скъпа, дори Соломон с цялата си мъдрост не би могъл да го уреди по-добре!, 2017

Близки срещи – и по Коледа

Изложбата „Близки срещи” в галерия ИСИ-София бе продължена до 30 декември. Което е чудесен повод да говорим с още трима млади художници, които участват в нея. А двама от тях са представили свои арт-сувенири и в традиционната коледна изложба на института...

публикувано на 23.12.17 в 15:05

Време за изложби и нови галерии

Краят на годината обичайно е времето, в което изложбеният живот е в разгара си - в унисон с празничното настроение и същевременно бързайки сякаш да го изпревари. Успоредно с това е и времето за равносметка - какво се случи през годината, какво от случилото..

публикувано на 09.12.17 в 15:10

Близки срещи – в ИСИ-София

„Близки срещи” е названието на изложбата, открита в галерия ИСИ-София до 16 декември. Тя е заключителен етап на проекта „Близки срещи – визуални диалози School4artists”, който Институтът за съвременно изкуство инициира в началото на тази година. А проектът..

публикувано на 27.11.17 в 10:13
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Проект за паметник на ген. Иван Колев, 2011 Крум Дамянов, (по предложение..

обновено на 14.11.17 в 08:05
Лъчезар Бояджиев, Във ваканция – Карол I от Букурещ, 2017

Контрамонументалност – в Букурещ

В края на октомври в Букурещ се проведе международна конференция на тема „Контрамонументалност: преосмисляне на критическата намеса”. Тя бе свързана с изложбата „Хладни паметници – горещи глави”, разположена във вътрешния двор на Националния музей за..

публикувано на 13.11.17 в 16:05
Списание АРТизанин, бр. 1, октомври 2017

АРТизанин – списание за култура

В началото на октомври излезе първият брой на „АРТизанин”. Списанието е за музика, литература, кино, театър, визуални изкуства. И излиза на хартия. С което ми напомни за приключилото през 2013 г. сп. ЛИК – в началото на годината се закри хартиеното издание,..

публикувано на 30.10.17 в 10:05

Непредсказуемо минало – в галерия „Васка Емануилова”

Първата самостоятелна изложба на художника Радостин Седевчев, открита до 29 октомври 2017, представя работите му с документи през последната година. Което не означава проучване в подредени и класифицирани архиви обаче. Документи за художника се явяват..

публикувано на 16.10.17 в 09:55
Магда Тотова, „Ленин и девойка”, 2003

ВОСР в София и Добър съсед в Истанбул

• „Великата и проклетата Октомврийска революция (визуални бележки)” е названието на изложбата, открита в галерия ИСИ-София до 7 октомври. И посланието на изложбата е формулирано в нейното название. Как виждаме днес това събитие отпреди 100 години –..

публикувано на 02.10.17 в 11:10
Боряна Росса, America is Great Again – заедно със Селма Селман

Боряна Росса: Обогатен реализъм

Едноименната ретроспективна изложба (куратор Надежда Джакова) ще се открие в началото на септември в САМСИ. Разговаряме с Боряна Росса за произведенията й през годините – видеа, акции, пърформанси, боди арт и др. Ще стане дума и за нейната акция, посветена..

публикувано на 24.07.17 в 09:40