Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации
Колаж от фотоси от изложбата

Свобода и изкуство – тук и сега

Две изложби в различни сгради на Националната галерия поставиха и поставят по различен начин темата за свободата – творческата на художника в изкуството и личната на човека в съвременното общество. Едната е „Сърцевина” на Ода Жон – продължава в НГ..

публикувано на 10.12.18 в 10:21

Наука в изкуството

Изложбата „Картография на травмата“ на Аксиния Пейчева (куратор Лъчезар Бояджиев), открита в галерия ИСИ-София до 8 декември 2018 г., представя изследване по темата за физическата болка и визуалните следи, които травматични събития оставят върху организма...

публикувано на 24.11.18 в 14:35
Изложба „Игри и политика“

Игри, политика, изкуство?

В изложбата „Игри и политика“, представена в галерия Credo Bonum до 22 ноември, посетителите могат да играят на място 16 видео игри, още две са представени като Let’s Play-видео версия. Изложбата включва още 3 документални филма, а има и съпътстваща..

публикувано на 13.11.18 в 10:05
Елиезер Алшех, „Акт“, ок. 1931

Изложби в паралелно „четене”

В Софийската градска художествена галерия са представени изложби, посветени на Елиезер Алшех и Александър Добринов. Освен че показват творчеството на тези художници в ретроспекция, експозициите говорят и за съдбата им, белязана от събития между две епохи –..

публикувано на 27.10.18 в 15:05

Изложба за времето

В галерия „Васка Емануилова” до 3 ноември е открита изложбата „Прогноза за времето” на Мария Налбантова (куратор Даниела Радева). За климатичните условия става въпрос, но не както сме свикнали напоследък да ги свързваме автоматично с екология, с обществени..

публикувано на 13.10.18 в 15:05

Националната галерия на 70 години – и с нов директор

Близо две десетилетия от т.нар. преход тя преживя по-скоро в забвение и недоимък, без възможност да попълва колекциите си с откупки на произведения, със спасителни и спешни ремонти, често придружавани с малки и по-големи скандали. Но истински големите..

публикувано на 01.10.18 в 12:20
Изложбата „Кутия с негативи” на Галина Йотова

Изкуство, памет, кръговрат

В Националната галерия/САМСИ до 14 октомври е открита изложбата „Кутия с негативи”. Тя представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художествени акции, изложби и фестивали от втората половина на 1980-те години до началото на 21 век.. И..

публикувано на 24.09.18 в 09:10

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са..

публикувано на 23.07.18 в 10:30
Алла Георгиева.  „Мамини рокли / Alla Vitta vs. Jan van Eyck”, 2013

Животът е песен... но каква?

Изложбата „Животът е песен” на Алла Георгиева е открита в столичната галерия „Структура” до 28 юли. Названието сякаш подвежда да мислим, че е лека и цветна лятна изложба. И тя наистина е цветна, разнообразна, с живопис, обекти, рисунки, бродерии... Разказва..

публикувано на 25.06.18 в 09:20

Съвременното българско изкуство – в книга

Излезе дългоочакваната книга на Весела Ножарова „Въведение в българското съвременно изкуство 1982-2015”. Тази книга наистина обедини по правило доста разединената артобщност около разбирането, че историята на това изкуство трябва да бъде написана и..

публикувано на 11.06.18 в 09:45