Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ясен Атанасов, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Изкушения, наслади, удоволствия... в САМСИ

„Изкушенията на ninavale” е названието на изложбата, открита до 22 април. Представя видеа, видеоинсталации, арт обекти, светлинни инсталации – неон, както и текстове от Валентин Стефанов и Нина Ковачева. Авторите живеят и работят в Париж от десетилетия, но..

публикувано на 18.03.18 в 10:30

SIC TRANSIT MEDIA MUNDI – в Софийска градска художествена галерия

Настоящето е прекалено късо и доста тясно, е подзаглавието на ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев. Куратори на изложбата са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева. Произведения, непоказвани от началото на 1990-те у нас;..

публикувано на 06.03.18 в 10:05

Choose Training – в галерия Credo Bonum

Едноименната видеоинсталация, представена за първи път във Варна – в Contemporary Space – през 2014, е посветена на градския живот в автоматизиран режим. В трите големи синхронизирани прожекции се редуват светещи реклами, пусти офиси, интериори и..

публикувано на 19.02.18 в 10:30
Зоран Георгиев, Летяща чиния, 2017

Персонализирани традиции – в галерия "Ракурси"

Изложбата, която можете да видите до 10 февруари, представя произведения на петима художници. Те „конструират нови модели, в основата на които се разпознават древните традиции, фолклор, ритуали и символи, като поддържат диалог между специфичните български и..

публикувано на 05.02.18 в 09:35
Част от изложбата в Гьоте институт

Още млади художници – в „Арт старт“

„Арт старт: млади художници, които да следим през 2018” е изложба на художници до 35 години, открита в Гьоте институт и в галерия „Кредо Бонум” до 9 февруари. Куратори на това второ издание на проекта „Арт старт” са Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка..

публикувано на 22.01.18 в 09:50

Младо изкуство – в СГХГ

„Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея” е названието на изложбата, открита в Софийската градска художествена галерия до 4 февруари. Свързана е с програмата „Място за срещи”, създадена през 2003, която от 2007 продължава във филиала на СГХГ –..

публикувано на 08.01.18 в 11:05
Радослав Нинов, ... Ах, скъпа, дори Соломон с цялата си мъдрост не би могъл да го уреди по-добре!, 2017

Близки срещи – и по Коледа

Изложбата „Близки срещи” в галерия ИСИ-София бе продължена до 30 декември. Което е чудесен повод да говорим с още трима млади художници, които участват в нея. А двама от тях са представили свои арт-сувенири и в традиционната коледна изложба на института...

публикувано на 23.12.17 в 15:05

Време за изложби и нови галерии

Краят на годината обичайно е времето, в което изложбеният живот е в разгара си - в унисон с празничното настроение и същевременно бързайки сякаш да го изпревари. Успоредно с това е и времето за равносметка - какво се случи през годината, какво от случилото..

публикувано на 09.12.17 в 15:10

Близки срещи – в ИСИ-София

„Близки срещи” е названието на изложбата, открита в галерия ИСИ-София до 16 декември. Тя е заключителен етап на проекта „Близки срещи – визуални диалози School4artists”, който Институтът за съвременно изкуство инициира в началото на тази година. А проектът..

публикувано на 27.11.17 в 10:13
Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: Проект за паметник на ген. Иван Колев, 2011 Крум Дамянов, (по предложение..

обновено на 14.11.17 в 08:05