Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ясен Атанасов, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са..

публикувано на 23.07.18 в 10:30
Алла Георгиева.  „Мамини рокли / Alla Vitta vs. Jan van Eyck”, 2013

Животът е песен... но каква?

Изложбата „Животът е песен” на Алла Георгиева е открита в столичната галерия „Структура” до 28 юли. Названието сякаш подвежда да мислим, че е лека и цветна лятна изложба. И тя наистина е цветна, разнообразна, с живопис, обекти, рисунки, бродерии... Разказва..

публикувано на 25.06.18 в 09:20

Съвременното българско изкуство – в книга

Излезе дългоочакваната книга на Весела Ножарова „Въведение в българското съвременно изкуство 1982-2015”. Тази книга наистина обедини по правило доста разединената артобщност около разбирането, че историята на това изкуство трябва да бъде написана и..

публикувано на 11.06.18 в 09:45

Гравитация – в галерия „Структура”

Едноименната изложба на Симеон Симеонов представя произведения, свързани с физическия и философския аспект на универсалното притегляне. Авторът експериментира с материали, в които естествените сили моделират пластиките. Съществена роля играе и..

публикувано на 14.05.18 в 09:40
Проектът „Видео Европа за всеки“ представя поредица прожекции на видеотворби от художници, родени и живеещи в Европа

Видео Европа за всеки

Всеки ден от 17 часа до полунощ в подлеза на Орлов мост в София – пред сградата „Царевец” – могат да се видят три видеотворби от водещи художници, родени и живеещи в различни европейски страни. Всяка седмица те ще се сменят с други три. И така до 31 май..

публикувано на 30.04.18 в 09:20
Костенурката Милка, 2018, асамблаж, смесена техника

Леля Милка – приказка в галерия ИСИ – София

Едноименната изложба е резултат от шестседмична специализация на Димитър Шопов в Ню Йорк като носител на наградатa за съвременно изкуство БАЗА за 2016 година. Наградата е инициатива на ИСИ – София, реализирана съвместно с Фондация „Едмонд Демирджиян“,..

публикувано на 16.04.18 в 10:20
Л.А.Раевен, кадър от „Дива зона 3” – триканална видеоинсталация, 2017

Дива зона – в галерия "Структура"

Човешкото тяло – с промените, на които е подложено в съвременността – е в центъра на интересите на двете холандски художнички Л.А.Раевен, чиито произведения са представени в софийската галерия „Структура” от куратора Мириам Уестен. Различията,..

публикувано на 02.04.18 в 10:00

Изкушения, наслади, удоволствия... в САМСИ

„Изкушенията на ninavale” е названието на изложбата, открита до 22 април. Представя видеа, видеоинсталации, арт обекти, светлинни инсталации – неон, както и текстове от Валентин Стефанов и Нина Ковачева. Авторите живеят и работят в Париж от десетилетия, но..

публикувано на 18.03.18 в 10:30

SIC TRANSIT MEDIA MUNDI – в Софийска градска художествена галерия

Настоящето е прекалено късо и доста тясно, е подзаглавието на ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев. Куратори на изложбата са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева. Произведения, непоказвани от началото на 1990-те у нас;..

публикувано на 06.03.18 в 10:05

Choose Training – в галерия Credo Bonum

Едноименната видеоинсталация, представена за първи път във Варна – в Contemporary Space – през 2014, е посветена на градския живот в автоматизиран режим. В трите големи синхронизирани прожекции се редуват светещи реклами, пусти офиси, интериори и..

публикувано на 19.02.18 в 10:30