Музикална мрежа

четвъртък
от 11.00 до 12.00 часа

Запазена територия за младите хора - и по възраст, и по дух
За хората по света вече няма тайни. В мига, когато някъде нещо се случва всички вече знаят за него. Компютърните мрежи направиха хората по-близки. Подобна е и целта на музикалната ни мрежа – да предложи на слушателя музиката на света. Не винаги тя ще бъде най-новата. Понякога новият ритъм ще ви припомни забравени мелодии от младостта, друг път ще чуете пиеси и изпълнители, които никога не сте познавали. Но едно е гарантирано – добрият вкус на водещите и високото качество на записите.
За следващите месеци Маргарита Заберска избира едно виртуално и незабравимо пътешествие, защото дестинациите са специални – близки и далечни, характерни с богата музикална култура и не на последно място – ще събудят въображението ви.
Ще обиколим най-важните точки в Латинска Америка и Европа, ще посетим Скандинавия, както и различни екзотични места. Поредицата „Един месец с музиката на...“ е плаване из необятния океан от звуци и мелодии, със специфичната за всяка държава музикална стилистика.
Като продуцент на популярна музика и джаз в БНР Мая Райкова се интересува не само от най-новите песни, но и от новия живот на старите хитове. Поредицата „Римейк“ гали слуха с любимата на поколения слушатели музика, но изпълнена от най-актуалните певци и групи. Много от тези аранжирани парчета вече са хитове. Дали се харесват ще решат слушателите. Но фактът, че ги избират за песни на месеците в годишната ни класация „7 в 11“ говори, че се приемат добре.
Екип: Маргарита Заберска, Цвети Бахариева и Мая Райкова

Публикации
Сабрина Старк.

Сабрина Старк с Метропол Оркестър, дирижиран от Винс Мендоса

Прочутият музикант Бил Уидърс (blues, funk, soul, R&B),е композирал и изпял редица превърнали се в евъргрийни песни. Те се изпълняват и до днес от музиканти по цял свят. През 2013 година даровитата, самоука холандска певица от суринамски произход..

публикувано на 10.01.18 в 10:30

86 години от рождението на композитора Ангел Заберски

Не зная дали в отвъдния свят празнуват рождените дни, или си имат по-важни дела, но ние тук, останалите на земята, живеещите в материалния свят, отбелязваме традиционно тези дати. На 31 август 1931 година в град Малко Търново се ражда именитият композитор,..

публикувано на 30.08.17 в 09:15

Куинси Джоунс на 84!

Днес в „Музикална мрежа“ правим дълбок реверанс към музиканта Куинси Джоунс. Американският телевизионен и музикален продуцент, композитор, аранжор и диригент на 14 март навърши 84 години. Едно голямо име в световната джаз и поп музика. Майстор на..

публикувано на 15.03.17 в 10:25

Честит рожден ден, Дейвид Гейтс

Дейвид Гейтс – певец, композитор и мултиинструменталист е роден на 11 декември 1940 год. в Оклахома, САЩ. От ранна детска възраст расте обграден от музика, тъй като родителите му са музиканти. Завършва висшето си образование като перфектно владеещ..

публикувано на 07.12.16 в 10:31

Най-големите диско хитове от 70-те и 80-те години

Диското е музикален жанр, зародил се в началото на 70-те години. Отличава се с бърз и отчетлив ритъм, лесно запомняща се мелодия и подходяща за танцуване. Съчетание от стиловете фънк и соул, най-често в диско песните се използват инструментите соло китара и..

публикувано на 12.10.16 в 10:00

Енио Мориконе завинаги!

Енио Мориконе – голяма фигура на световната музикална сцена. Легенда приживе, той е всепризнат талант. Магьосник в композирането на филмова музика. Редица филми, са се превърнали в шедьоври благодарение и на музиката, която пише за тях, придавайки на..

публикувано на 14.09.16 в 10:05

Песните на Бийтълс в изпълнение на световноизвестни музиканти

Британците от Ливърпул, новаторите в поп и рок музиката, легенди приживе, различни, понякога странни. Довели до екстаз, дори до истерия милиони почитатели по цял свят. Каквото и да се каже за тях, няма да е достатъчно. Трябва да си живял в тяхното време, да..

публикувано на 27.07.16 в 10:05
Ангел Заберски и Маргарита Заберска

С песните на Ангел Заберски

Приятели на програма „Христо Ботев“, каня ви на музикално пътешествие с песните на един от най-обичаните български композитори – Ангел Заберски. Някои отличителни награди, донесли му признание, започват с първата награда на песента „Калиакра“, изпълнена..

публикувано на 15.06.16 в 09:10

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството. Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия. Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят..

публикувано на 30.03.16 в 09:10

За миг спри да бъдеш все първи ти

Деян Тимнев – личността му вдъхва уважение. Държанието му излъчва достойнство, а умението му да дисциплинира и да постави нещата в порядък е завидно. И тези качества са деликатно скрити зад завладяваща артистичност и безспорен талант. Тромбонист,..

публикувано на 21.03.16 в 12:55