Музикални легенди

четвъртък
от 14.30 до 15.30 часа

Това заглавие не е необходима да се обяснява. Музикална легенда може да бъде изпълнител, диригент, оркестър, творба или нещо свързано с музиката и обичано от публиката. Толкова е лесно и всеобхватно, че остава само да решиш с какво да привлечеш вниманието на слушателя. За това разполагаме с цялата музика на света.
Екип: Мануела Манчева, Светлана Димитрова

Публикации

In modo bulgaro – БНР издава диск с творби на Панчо Владигеров

Миналата година Светлин Русев и Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин записаха няколко пиеси на Панчо Владигеров. Това са Рапсодия „Вардар“ и Песен от „Българска сюита“ във вариант за цигулка и оркестър, няколко оркестрови пиеси –..

публикувано на 09.10.19 в 10:05

Фестивалът „Барток плюс“ в Мишколц представен от Росица Кавалджиева

Мишколц се превръща в едно голямо туптящо сърце, което пулсира във фестивалния ритъм. Това мое усещане споделиха и други хора на изкуството – режисьори, оперни певци. В залите на Националния театър на Мишколц, който е най-старият в Унгария, основната –..

публикувано на 26.09.19 в 08:46

Диригентът Антони Рос-Марба със спомени от България и разказ за своя живот

Кореспондентът ни Салина Александрова ще ни срещне с един легендарен диригент каталунецът Антони Рос-Марба. Роден е през 1937 г., а 80-годишнината си отпразнува с голям концерт. Бил е главен диригент на Симфоничния оркестър на Испанското радио и телевизия,..

публикувано на 09.01.19 в 16:54

Недостижимият Яша Хайфец – музикантът, объркал представите за интерпретация в началото на миналия век

След серия концерти в Ню Йорк един критик пише: Крайслер е кралят, Хайфец е пророкът, а всички останали са просто цигулари . Всички ние можем вече да счупим лъковете си – казва самият крал Фриц Крайслер, след като чува младия Яша. Впрочем и двамата са..

публикувано на 08.03.17 в 12:30

Честит рожден ден, Пласидо Доминго!

Един от най-известните световни оперни певци празнува 75-годишнина: Пласидо Доминго. Австрийската национална телевизия ORF III отбелязва юбилея на испанския тенор, баритон и диригент на 17 януари с многобройни негови сценични постановки и концерти: „Федора“..

обновено на 21.01.16 в 11:03

Проект срещу невежеството – на 10 декември от 14.30 часа ще излъчим концерт на Западно-Източен Диван оркестър пред Обединените нации в Женева

На 31 октомври в двореца на нациите в Женева се състоя концерт посветен на защитата на човешките права. Концертът беше на Западно-Източния Диван оркестър с диригент Даниел Баренбойм и на него бяха изпълнени три симфонии на Волфганг Амадеус..

публикувано на 09.12.15 в 12:14

Кати Берберян - музата на композиторите от средата на XX век

Фолклорните песни на Лучано Берио са създадени през 1964 г., въпреки че някои от тях са написани още през 1947 г., в студентските години на композитора. В предаването са включени изпълнения на великата Кати Берберян, на която е посветен цикълът, както и..

обновено на 08.05.14 в 13:39
Изпълнения на Ане-Софи Мутер може да чуете тук

Музикални легенди: Ане-Софи Мутер

„Целта ми не е да остана в XVIII век, защото живея в XXI век и ползвам модерните комуникации, но си запазвам време за съзерцание и за учене. За да имаме пълноценен живот, не трябва да забравяме да храним душата си. Телевизията, радиото и вестниците ни..

публикувано на 08.07.13 в 13:12

Кири Те Канава – любимата оперна певица на Елизабет II

„Мек, жизнен, топъл, с обширен диапазон, леещ се спонтанно” – така описват гласа на Кири, а критиците не пропускат да оценят неговата свежест. След като я чува по време на прослушвания за ролята на Графинята, диригентът сър Колин Дейвис възкликва: „Не вярвам..

публикувано на 05.02.13 в 08:01

Романът на един тенор

Кариерата на Роберто Аланя прилича на роман. Родителите му са сицилианци, живеещи в парижко предградие. В семейството всички пеят, а Роберто не е човекът с най-хубавия глас. Често го молят да замълчи, за да не пречи, когато пее чичо му – той е певецът на..

публикувано на 12.12.12 в 10:38